Şanlıurfa Mutfağı

  

Şanlıurfa mutfağı, Halil İbrahim sofralarının kurulduğu, kalabalık sofralarda neşeyle yemek yendiği, kişi sayısı arttıkça bereketin de arttığına inanılan bu yüzden de misafir ağırlamaya çok önem verilen bir kültürün parçasıdır. Şanlıurfa yemekleri ise Güneydoğu Anadolu mutfağının özelliklerinden olan acılı, bol salçalı ve baharatlıdır.

Yemekleriyle meşhur Şanlıurfa’nın geleneksel lezzetleri çiğ köfte, urfa kebap, patlıcan kebap, borani, şıllık, bostana, ayran çorbası, pıt pıt, sarı çorba, çağala aşı, sarımsak aşı, soğan tavası, su kabağı, isot çömleği, erik tavası, ekmek aşı, kuymak , meyan şerbeti ve daha da çoğaltabileceğimiz tatlardır.
Kebabın diyarı ve lahmacunun anavatanı olan Şanlıurfa'da köfte ve kebap çeşitleri en çok bilinen yemeklerdir. Baharat, un ve pirinç ikinci planda; sebze üçüncü planda kullanılır.

Genellikle yaz mevsiminde patlıcanlı ve domatesli kebap, patlıcan, domates ve biber üçlüsünden oluşan fırın ağırlıklı yemekler, kış mevsiminde ise et yemekleri, çorbalar ve pilav çeşitleri yapılır. Sonbahar ve kış aylarında çiğköfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok tercih edilir.

Urfa'da misafir çağırıldığında, mutlaka etli bir yemek yapılır. "Bostana" veya "cacık", fazladan olarak "dolmalı köfte" veya "içli köfte", sonrasında ise tatlı çeşidi olarak "katmer", "şıllık" veya "kadayıf" tatlısı ikram edilir.

Popüler restoranlar arasında, Gülhan, Çulcuoğlu, Cevahir Han, Altın Lokantası, Sevgi Ciğer Salonu, Aziz Usta, Ciğerci Yusuf, Dedecan Ocakbaşı'yı saymak mümkündür.