Sapanca Hakkında Bilinmesi Gerekenler

16.10.21_14.12.01_1920x1080_1.jpg
 

Sakarya’ya bağlı şirin bir ilçe olan Sapanca, şehrin batı sınırında yer almaktadır. Günümüzde sakin ve saklı bir cennet olarak nitelendirilen Sapanca, esasen derin bir tarihe sahiptir. Tarihte Sapanca’dan ilk bahsedilen zamanlar MÖ 1200 yıllarına dayanır. O dönemlerde bilinen ilk yazılı belgelere göre Frigyalılar bölgeye gelmiştir. Bu şehrin bir yerleşim yerine dönüşmesi ise MS 378 yılında Britinya Krallığı’na dayanır. Bilindiği üzere kuzeydeki Rumların etkisiyle 391 yılında bölgede bulunanlar, Lazca bir kaynakta bu yerden Siphonensis Lacus adıyla bahseder. Bölgede Bizans hakimiyeti sürerken adı Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Buanes, Sofhan ve Sofhang adlarıyla tanınmıştır.

Sapanca’nın Türkleşmesi, 1075 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin buraya gelerek bölgeye Ayan ve Ayanköy adlarını vermesiyle başlar. Ancak Haçlı Seferleri sırasında bölge yeniden Bizanslılara geçer. 1640 yılında Evliya Çelebi, kasabadan geçerken aldığı notlarda buranın aslen orman ve çalıları temizleyen ihtiyarın adından Sabancı Koca olduğunu, sonrasında Kanuni Sultan Süleyman devrinde bu köyün bir kasaba haline dönüştüğünü yazar. Bu nedenle zamanla Sabancı Koca yerleşim yerinin adının zaman içinde söyleme kolaylığıyla Sapanca’ya dönüştüğü düşünülür.

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Sapanca Nerededir?

Harita oluşturulamadı.

Sapanca, Marmara Bölgesi sınırları içindeki Sakarya ilinin güneybatı kesiminde yer almaktadır. Bölge, Sapanca Gölü’nün güneyinde konumlanmıştır. Sınırları Köroğlu Dağları üzerine doğru uzanmaktadır.

Sapanca’ya Nasıl Gidilir?

Sapanca’ya karayolu üzerinden ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. İstanbul-Ankara otoyolu üzerinde bulunan merkeze Sapanca gişelerinden 1,5 saatte, Ankara gişelerinden 3 saatte ulaşılır. Özel araç tercih etmeyenler için pek çok şehirden Sapanca’ya otobüs bulunur.

Devamını Oku

Sapanca’ya Ne Zaman Gidilir?

Sapanca’ya gitmek için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz geçişi aylarıdır. Kış soğuğunun çözülüp hafif yağmurun ve güneşin etkisiyle bitkilerin yeşerdiği zamanlarda Sapanca’nın güzellikleri uyanmaktadır. Bu zamanlarda göl kenarında keyifli vakitler geçirerek doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Özellikle nisan aylarından itibaren Sapanca’da dinlenme yerleri için de sezon açılır. Yaz aylarında da gerek göl başında dinlenmek, gerek balık tutmak gerekse ailece eğlenip piknik yapmak için çevre illerden Sapanca’ya akın akın misafir gelir. Özellikle haziran-eylül arasında hafta sonları Sapanca yoğun olur. Elverişli ve sizi bunaltmayacak iklim özelliklerinin görüldüğü bu zamanlarda şehir ziyaret edilebilir.

Sapanca’da Nerede Kalınır?

Görenleri doğasıyla kendine hayran bırakan küçük ama huzur dolu Sapanca’da konaklamak için pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, Sapanca altmışın üzerindeki tesisiyle her bütçeye uygun kalacak yere sahiptir. Sapanca’ya son dönemde Arap turistler akın ettiği için konaklama yerlerinde de fiyatlar buna paralel olarak artmıştır. Bu nedenle özellikle gideceğiniz tarih belli ise, bir de daha lüks bir otel tercihiniz varsa erken rezervasyon yapmanız sizin için faydalı olacaktır.

Şehir merkezindeki pansiyonların ve bir ya da iki yıldızlı otellerin fiyatları düşük bütçeli misafirler ya da kısa süreli konaklama tercih edenler için oldukça uygundur. Aynı zamanda merkezden çıkıp kolayca etrafta gezinme imkanı da olan bu yerlerde, odalar da genel olarak konforlu, temiz ve özenlidir. Sapanca’da her ne kadar otel fiyatları sezona göre değişkenlik gösterse de her bütçeye uygun konaklama yeri bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Sapanca Otelleri - Sapanca Otelleri Fiyatları

Sakarya’nın bir ilçesi olan Sapanca, sessiz gölü ve doğa harikalarıyla özellikle İstanbulluların hafta sonu kısa tatil kaçamağı için tercih ettiği yerlerden biridir. Sapanca otelleri hem hayatınıza kısa mola vereceğiniz hem de uzun bir tatil planı yapabileceğiniz pek çok seçenek sunmaktadır. Ruhunuzu dinlendirmek, kendinizi doğanın seslerine veya sessizliğine bırakmak istiyorsanız, Sapanca Gölü ideal seçeneklerden biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Birçok balık çeşidini barındıran göl, kaynağını dağlardan gelen kar suları ile sağlamaktadır. Şelale ve tepeleriyle ünlü Kırkpınar’da ise yürüyüşler yapabilir ya da bisikletle çevreyi dolaşabilirsiniz. Kartepe kayak merkezi kış sporları için alternatif bir yer olarak karşınıza çıkmaktadır. Her mevsim bir başka güzel olan Kartepe’de kartpostallık fotoğraflar çekebilirsiniz. Sapanca Gölü manzarasını Maşukiye’de tepeden seyredebilir, yemyeşil mis gibi orman kokusunu içinize çekebilirsiniz. Sapanca otellerinde konaklayarak doğanın muhteşem manzarası eşliğinde zengin çeşitli serpme kahvaltılar yapabilir, gölde kanoya gezintisine veya bisiklet turlarına çıkabilirsiniz.

 

Devamını Oku

Sapanca’da Gezilecek Yerler

Sapanca, doğal güzellikleriyle herkesi etkisine alan şehirlerin arasına sıkıştırılmış bir cennet gibidir. Doğası, havası, yeşillikleri, gölü ve tepeleriyle Sapanca herkese huzur vadetmektedir. Buraya geldiğinizde doğanın tadını çıkarabilmenizin yanı sıra, gezilip görülecek tarihi yerler bulabilirsiniz. Ayrıca Sapanca’nın etrafında yer alan birbirinden güzel köyler de ziyaret edilebilir. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen, şehir stresinden uzak, sakin ve huzurlu zamanların durağı olan Sapanca, kısa hafta sonu tatillerinizin alternatifi olabilir. 

Sapanca’da Gezilecek Yerler

Sapanca, tarihe de şahitlik ettiği için merkezde önemli eserler barındırır. Rüstempaşa Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii, Camii Cedid ve Rahime Sultan Camii ile Vecihi Kapısı, Osmanlı mimarisinin ve etkilerinin bölgedeki imzaları gibidir. Birbirinden güzel süslemelere sahip olan bu yerler ve çevreleri, sizi tarihte bir yolculuğa davet edecektir. Daha eskiye gitmek isterseniz de Bizans kalıntıları hemen Hükümet Konağı’nın olduğu yerde sizi bekleyecektir. Bu eserleri gezdikten sonra dinlenmek için Sapanca Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz. Eğer bahar aylarındaysanız ve merkezi gezmeyi bitirdiyseniz Maşukiye ve Kırkpınar’da şelale ve dereler eşliğinde huzurlu doğa yürüyüşlerinize devam edebilir, burada bulunan restoranlarda oturabilirsiniz. Eğer bölgeye kışın geldiyseniz, kayak takımlarınızı hazırlayın. Çünkü Sapanca Gölü manzaralı Kartepe, kış sporları için size muhteşem bir deneyim yaşatacaktır.

Adı geçen yerler hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.

Devamını Oku

Sapanca İçi Ulaşım

XrsmXbjQx5.jpg

Sapanca’da ulaşım genel olarak özel halk otobüsleri ile sağlanır. Otobüsler düzenli olarak belli bir rota çerçevesinde hizmet vermektedir. Düzenli aralıklarla da duraklar mevcuttur. Sapanca içerisinde çok yoğun bir nüfus olmadığı için de otobüsler genellikle tenhadır.

Bunun haricinde sizin için minibüsler de pratik ve sefer anlamında kolaylıkla erişebileceğiniz bir seçenek olacaktır. Minibüsler yoğun olarak şehirde bulunur ve otobüs beklemekle zaman kaybetmek istemediğinizde ya da ara bir yerdeyseniz elinizi kaldırdığınızda her yerde durur ve sizi gideceğiniz istikamete ulaştırırlar.

Aynı zamanda taksiler de şehir içinde yaygın olarak bulunmaktadır. Güvenli bir şekilde taksilerle yolculuk yaparken kısa mesafeler olduğu için çok yüksek fiyatlar da ödemezsiniz. Otobüs ve minibüs fiyatları mesafeye göre değişkenlik gösterir. Bu küçük şehirde ulaşım oldukça ucuzdur. Nüfusun fazla olmaması dolayısıyla da trafik oldukça akıcıdır. Sapanca’nın doğal güzelliklerini kendiniz keşfetmek isterseniz, şehirden araç da kiralayabilirsiniz.

Sapanca Mutfağı

Sapanca’da genel olarak Karadenizli, Boşnak ve Çerkez halk yaşamaktadır. Bu halkların yemekleri de Sapanca mutfağını oldukça etkilemiştir. Ancak kendine özgü birçok yemeği barındıran Sapanca mutfağı daha çok Karadeniz’in etkisinde kalmıştır. Bu yemeklere geçmeden hemen önce, göl keyfinin ayrı bir güzel yaşandığı Sapanca’da göl kenarında muhteşem bir alabalık keyfi yaşayabileceğinizi söyleyebiliriz. Göl kıyısında mangal da öğlen ve akşam gelen misafirlerin olmazsa olmazları arasındadır.

Bunların haricinde Sapanca mutfağı lezzetlerinin başlıcaları arasında cevizli lahana, ıslama köfte, yoğurtlu yeşil erik, kiremitte alabalık, kabaklı lahmacun, Adapazarı böreği, bulgur çorbası ve kabak tatlısı gelmektedir. Ayrıca dere içindeki bazı yerler başta olmak üzere bu güzel doğa atmosferinde kahvaltı keyfi de olmazsa olmazlar arasındadır. Kahvaltıda oldukça güzel ve doğal lezzetler sunulmaktadır. Burada yetişen yeşillik ve sebzelerin haricinde kahvaltıda günlük yumurtadan ve sütten yapılan yerel ürünleri tadabilirsiniz.

Sapanca’da bu harika lezzetleri tadabileceğiniz pek çok yer bulabilirsiniz. Göl kenarındaki manzaralı yerlerin fiyatları biraz yüksektir. Ancak merkezde daha uygun fiyatlı restoranlar ve dinlence yerleri bulabilirsiniz.

Sapanca’da Alışveriş

Sapanca, alışveriş konusunda her ne kadar alışveriş merkezlerinde standart ürünler sunsa da, aslen doğal ve el yapımı ürünleriyle turistlerin dikkatini çekmektedir. Sapanca’da alışveriş yapmak isteyen turistler için birçok seçenek mevcuttur. Yörede yapılacak alışveriş ürünlerinin başında kilim, hasır ve çömlek gelmektedir. Adapazarı Sapanca’da, kadınlar el dokuması kilimler üretmekte ve bunları satışa sunmaktadır. Otantik desenlerin işlendiği bu pratik ve hafif kullanımlı kilimler, evinize şıklık katacaktır. Hasır ürünler de yine yöreden satın alabileceğiniz sabun, yumurta gibi ürünleri saklayabileceğiniz sepetler, raflar gibi seçenekli şekillerde üretilmişlerdir.

Devamını Oku

Sapanca’da Gece Hayatı

41018336.jpg

Sakin ve huzurlu bir ortam arayarak şehir stresinden kaçan insanların bir araya geldiği Sapanca, gece hayatı açısından çok hızlı bir tempoya sahip değildir. Genellikle dingin geçen geceler, bazı otellerin ve mekanların düzenlediği etkinlikler ile renklenmektedir.

Öncelikle göl çevresindeki restoranlarda, Türk müzikleri eşliğinde gecenizi dostlarınızla bir arada keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz. Eşsiz ve cıvıl cıvıl doğasıyla gün boyu içinizi neşe ile dolduran Sapanca, gece itibari ile de güzel ışıklandırmalarıyla size ayrı bir mehtap manzarası sunacaktır.

Otellerdeki etkinliklere bakıldığında, başta göl çevresinde olmak üzere merkezdeki lüks oteller gece eğlenceleri düzenlemektedir. Otellerde yapılan eğlenceler özellikle gençlerin katılımı ile canlı bir ortam yaratmaktadır. Kimi otellerde büyük çaplı eğlenceli partiler ve organizasyonlar gerçekleştirilir. Sabaha kadar süren bu eğlencelerde aynı zamanda Sapanca’nın harika lezzetlerini de tadabilir, alkollü ve alkolsüz içki seçenekleri bulabilirsiniz.

Sapanca’da aynı zamanda çok fazla sayıda olmasa da bar, gece kulübü ve disko bulunmaktadır. Rüstempaşa Mahallesi, Kumbaz Caddesi üzerinde Sapanca’nın yıllara meydan okuyan köklü eğlence merkezine gelebilirsiniz. Ailenizle birlikte de girebileceğiniz bu yerde canlı müzik eşliğinde oldukça keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Ayrıca merkezde harika yiyeceklerle birlikte daha farklı atmosferlere sahip yerler de bulabilirsiniz. Buralardaki mekanlar oldukça samimi ve düzgün ortamlara sahiplerdir. Genellikle Sapanca gece hayatına dahil olanlar bu mekanlardan memnun ve mutlu bir şekilde ayrılmaktadırlar.

Devamını Oku

Sapanca Festivalleri

925480d49a7bb7aa44442037e1086f4d.jpg

Sapanca, küçük bir yerleşim yeri olsa da, festival bakımından zengin bir yerdir. Belediyenin de katkılarıyla yılın farklı zamanlarında bölgede birçok turistin sempatisini kazanan festivaller düzenlenmektedir.

Kırkpınar El Sanatları Festivali: Temmuz ayının son haftası gerçekleştirilir.

Devamını Oku

Sapanca Resmi Tatiller

1 Ocak Yılbaşı Tatili

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Sapanca İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Sapanca Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 40.045 Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Sıcak ve Ilıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün