Sivas Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Mezapotamya’dan gelen kervanların geçtiği tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarihte önemli bir yeri olan ve ünlü Kral Yolu’nun da geçtiği büyük bir şehirdir. Sivas’ın nüfusu 2016 TÜİK verilerine göre 621.224’tür. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Sivas ile İlgili

Editörün Kaleminden

Sivas Nerededir?

Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, kuzeyde Giresun, Orduve Tokat, doğuda Erzincan, güneydeMalatya, Kahramanmaraş,Kayserive batıda Yozgat illeriyle çevrili bir şehirdir. Şehir, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgesi arasında arasındaki geçiş yolu üzerinde yer almaktadır. Sivas Erzurum’a434 kilometre, Kayseri’ye 196 kilometre, Malatya’ya 247 kilometre, Ankara’ya 442 kilometre ve İstanbul’a 893kilometre mesafede yer almaktadır.

Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgesi arasında bir geçiş yolu alan Sivas, demiryolu ve karayollarının yapılandırılması sonucunda, konum itibariyle ulaşım ağı üzerinde bir kavşak haline gelmiştir. Son yıllarda hızla gelişen havayolu taşımacılığı nedeniyle Sivas’a ulaşım kolaylaşmıştır. Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı Sivas şehir merkezine 22 kilometre mesafede yer almaktadır.

Sivas’a Nasıl Gidilir?

sivas-1-649x330.png

Sivas Erzurum’a 434 kilometre, Kayseri’ye 196 kilometre, Malatya’ya 247 kilometre, Ankara’ya 442 kilometre, İzmir’e 1023 kilometre, Bursa’ya 821 kilometre, Antalya’ya 836 kilometre ve İstanbul’a 893 kilometre mesafede yer almaktadır. Sivas’a ulaşım için birçok alternatif vardır. İstanbul’dan kara yolunu kullanarak Sivas’a ulaşmak isteyenler için Ankara üzerinden Kırıkkale Samsun çıkışını takip etmeleri, daha sonra Yozgat güzergâhı üzerinden Sivas’a ulaşmaları mümkündür. Antalya yönünden geleceklerin ise sırasıyla, Konya-Manavgat, Adana çevre yolu, Konya- Aksaray, Kayseri-Nevşehir, Kayseri-Niğde yönünü takip etmeleri gerekmektedir. Karayolu üzerinden otobüsle Sivas’a ulaşmak isteyenler de hemen hemen tüm büyük şehirlerden Sivas’a düzenlenen otobüs seferlerini tercih edebilir. Sivas’a demir yolunu kullanarak ulaşmak isteyenler için ise Ankara, İstanbul, Kayseri ve Kars’tan Sivas’a tren seferleri yapılmaktadır.

Devamını Oku

Sivas’a Ne Zaman Gidilir?

sizirselalesi.jpg

Sivas soğuk ve karasal bir iklime sahip olmasının yanında; çevre illere göre daha yüksek olması, kuzey rüzgarlarına açık olması, engebeli yapısı, yıl içinde değişen basınç farkı ve şehir topraklarının farklı coğrafi bölgelerde yer alması nedeniyle çevre illere göre farklı bir mikroklima özelliğine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak olan şehirde yaz mevsimi oldukça kısa sürmektedir. Kış ayları ise soğuk, uzunve kar yağışlıdır.

Sivas İç Anadolu Bölgesinin en soğuk şehirlerinden biridir. Bu nedenle kış ayları dondurucu soğuk olup kış ortalama sıcaklığı 0 derece civarındadır. En soğuk ay ortalaması -4 derece olup, zaman zaman kış ayı sıcaklığının -35 derecelere kadar düştüğü görülmektedir. Yaz aylarında ise sıcaklık genellikle 19 derecenin üzerindedir. Zaman zaman yaz sıcaklığının 38 dereceyi aştığı görülmektedir. Sıcaklık değerlerinin 0 derecenin altına düştüğü gün sayısı yılda ortalama 132 gündür. Bu özellikler göz önüne alındığında Sivas’ı bahar ve yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olabilir. Ancak kışın karlar altındaki şehri fotoğraflamak isteyenler ve şehre yakın bölgede yer alan kaplıcalarda vakit geçirmek isteyenler için şehri kışın ziyaret etmek de bir seçenek olabilir.

Özellikle nisan ve eylül aylarında şehri ziyaret edenler için doğa muhteşem manzaralar sunmaktadır. Nisan ayında erimiş karların arasında yapılacak doğa yürüyüşleri, bölgede çok sayıda bulunan göl ve akarsuların eriyen karlarla birlikte artan su miktarları doğayı canlandırmaktadır. Aynı şekilde eylül ayının serin hava koşullarında sonbaharın renklerini yakalamak mümkündür.

Sivas’ta Nerede Kalınır?

furniture-3062400_960_720.jpg

İç Anadolu’nun en tarihî şehirlerinden biri olan Sivas, konaklama açısından misafirlerine pek çok seçenek sunmaktadır. Şehir merkezindeki lüks ve modern konaklama alternatifleri 3-4 yıldızlı otellerden, bütçeye uygun pansiyonlara kadar çeşitlilik göstermektedir. Bu şehirde Sivas Kalesi’ne yakın konumda kalırsanız ulaşım kolaylığı açısından zorluk çekmezsiniz.

Devamını Oku

Sivas Gezilecek Yerler

Sivas, Anadolu'daki tarihî İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış olması ve ünlü Kral Yolu’nun da geçtiği Türkiye’nin yüzölçümü açısından Konya’dan sonraki ikinci büyük şehridir. Bu nedenle Sivas tarihî zenginliklerinin yanında, doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ziyaretçilerine farklı tatil olanakları sunmaktadır. Sivas tarih boyunca Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biri olması nedeniyle kentin merkezinde yer alan tarihî eserleri mutlaka görmek gerekir. Günümüzde de tarihin izlerini taşımaya devam eden bu şehir, özellikle Selçuklular dönemine ait önemli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Siz de Sivas geziniz için 2 gün ayırırsanız gezinizin ilk gününde bu eserleri ziyaret edebilirsiniz. İkinci gününde de Sivas’ın doğal güzellikleriyle baş başa kalıp dinlenebilirsiniz.

Sivas Gezilecek Yerler

Doğayla ve tarihle buluşacağınız Sivas’ta ziyaret edilecek çok yer var. Ancak hem şehir merkezinde hem de yakın çevrede görülecek yerlerin birbirine çok uzak olmaması Sivas’ı kolayca gezilebilir hale getirmektedir. Sivas’a geldiğinizde, görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında DivriğiUlu Camii geliyor. Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Taşhan, SivasKongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi de Sivas’ın merkezinde yer alan önemli yerlerdir. Sivas’ın doğal güzelliklerini yaşamak için görmeniz gereken yerler ise; Sivas Eğri Köprü, Gürün Gökpınar Gölü, Kangal Balıklı Kaplıca, Zara Tödürge Gölü, Hafik Gölü’dür.

Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Sivas Şehir İçi Ulaşım

sivas-2819573_960_720.jpg

Sivas’ta şehir için ulaşımda, raylı sistem yapılanması olmadığı için sadece otobüsminibüs ve taksi kullanılmaktadır. Şehir genelinde kullanılan Kent kart için öğrenci ücreti 1,50 TL tam bilet ücreti 2 TL’dir. Kart kullanmayanlar için ise araç içinde ödeme ücreti 2,75 TL’dir.

Devamını Oku

Sivas Mutfağı

Sivas İç Anadolu Bölgesi’nin kendine has mutfaklarından birine sahip olan şehirlerinden biridir. Bulgar ve Arnavut mutfağının da izlerini taşıyan Sivas mutfağı özellikle bu lezzetleri daha önce tatmamış olanlar için yepyeni bir deneyim.

Sivas’ta yerel halk uzun süren kış ayları için hazırlıklara sonbaharda başlamaktadır. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça, sebze kurutma sonbaharda yapılan hazırlıkların başında gelmektedir. Şehir merkezinde ve kırsal bölgelerde yemekler birbirinden farklılık gösterse de Sivas’ın her köşesinde farklı lezzetler misafirlerini beklemektedir. Pancarlıçorba, madımak, evelik, ebegümeci, ısırgan, gelinparmağı, sarmaşık, yemlik, tellice, düğürcek gibi sebze ve ot yemekleri yazın tüketilmektedir. Daha çok kışın yapılanlar ise; tırhıt, sübüra, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemeklerdir.

Anadolu’nun birçok yerinde bilinmesine rağmen, madımak otu Sivas’ın mutfak kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Et tüketiminin yoğun olduğu şehirde koyun ve kuzu eti tüketimi fazladır. Yemeklerde ise genellikle et, kemikli olarak kullanılmaktadır. İnce şekil verilen ve kendi yağıyla pişen Sivas köftesi şehrin en ünlü yemeklerinden biridir.

Eğer bu Sivas’ın ünlü yemeklerini tatmak için adres arıyorsanız sizlere birkaç öneride bulunmak isteriz. Sivas’tan köfte yemeden dönmek olmaz diyorsanız Köfteci Ahmet Usta’ya mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Tuna Caddesi üzerinde bulunan Köfteci Ahmet Usta Sivas’ta Kirli Usta olarak da tanınmaktadır. Restoranın müdavimleri Türkiye’nin en iyi köftesinin Ahmet Usta tarafından yapıldığını iddia etmektedir. Eğer sakatatla aranız kelleyi kahvaltıda yiyecek kadar iyiyse Sivas Akın Kelle ve Çorbacısı’na mutlaka uğrayın. Paşabey Mahallesi Kerim Çavuş Caddesi’nde bulunan Akın Kelle, Sivaslıların özellikle kahvaltıda uğradıkları bir mekân. Tenekede pişen kellenin tadı unutamayacaklarınız arasında girmeye aday. Bu yemeklerin üzerine Türk kahvesi olmazsa olmazınız ise Türkiye’nin en iyi kahvecisi olduğu söylenen Çerkezin Kahvesi’ne uğramadan dönmeyin. Oldukça otantik bir atmosfere sahip olan mekân Sivaslıların kahve eşliğinde sohbet için tercih ettikleri yerlerin başında geliyor.

Sivas’ta Alışveriş

necklace-518275_960_720.jpg

Sivas’tan alışveriş yapmadan dönmek istemeyenler için birçok seçenek mevcut. Özellikle dokuma ve gümüş konusunda gelişmiş olan şehirde hediyelik ve hatıra eşya bulmanız hiç de zor değil. Sivas’a özgü bir diğer el sanatı da kemik tarağı ve bıçağı yapımıdır. Bu ve benzer hediyelik ürünler için şehir merkezindeki medrese ve hanların içinde yer alan el sanatları dükkânlarını ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Şifaiye Medresesi içinde birbirinden farklı hediyelik ve hatıra eşya satan dükkânlar bulabilirsiniz.

Bankalar Caddesi ve Belediye Çarşısı'ndaki dükkânlar da alışveriş konusunda göz önünde bulundurulması gereken yerler arasındadır. Ayrıca İstasyon ve Atatürk caddelerinde de pek çok markanın şubesi bulunmaktadır. Kıyafet, kozmetikaksesuar gibi ihtiyaçlar için bu caddelerdeki mağazalara uğrayabilirsiniz. Ayrıca Belediye Çarşısı'nın yanında bulunan Hanımeli Çarşısı'nda ise yöre kadınlarının el becerilerini sergilediği ürünler bulunmaktadır. Eğer ihtiyacınız olan kapsamlı bir alışveriş merkezi ise 2016 yılınca açılan ve Sivas’ın ilk AVM’si olan Prime Mall Sivas’ı tercih edebilirsiniz.

Sivas’ta Gece Hayatı

Sivas’ta gece hayatı pek çok Anadolu şehrinde olduğu gibi çok aktif değildir. Ancak şehirde üniversitenin bulunması gece hayatını biraz daha hareketlendirmiştir. Sivas’ın en önemli ve işlek iki caddesi olan İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi boyunca akşamları da hizmet veren pek çok kafe bulunmaktadır. Bunun dışında şehirde gece hayatı için tercih edilen birkaç mekân bulunmaktadır. Bunlardan biri Heybeli Bar’dır. Şehir merkezinde bulunan Heybeli Bar canlı müzik konsepti ve yemekleriyle misafirlerinin beğenisini kazanmaktadır. Tercih edilen diğer bir mekân ise Eskikale Mahallesi’nde bulunan Balkon Cafe’dir. Bunun dışında şehirde canlı müzik yapılan çeşitli türkü barlar da bulunmaktadır. Aksu Cafe, Cafe Bahane, Neşve Sivas ve Captan Crown Bar Sivas merkezinde canlı müzik yapılan mekânlardır. Sivaslılar ve ziyaretçiler için en iyi alternatif ise Çarşıbaşı Mahallesi’ndeki Brother’s Cafe & Bar’dır. Zaman zaman canlı müziğin eşlik ettiği mekânda rahatça vakit geçirebilirsiniz.

Sivas Festivalleri

Sivas festivaller ve yöresel şenlikler konusunda ziyaretçilerine birçok tercih sunan bir Anadolu şehridir. Âşık Veysel’in memleketi olan Sivas’ta kültür ve sanat etkinliklerine önem verilmektedir. Eğer Sivas’ta bulunduğunuz dönem festival tarihlerine rastlıyorsa bu organizasyonlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sivas’ta düzenlenen festival ve şenliklerden bazılarının tarihleri aşağıdaki şekildedir.

Devamını Oku

Sivas İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Arama Kurtarma ve Sağlık: 110

Ambulans: 112

Polis İmdat: 155

Jandarma İmdat: 156

Orman Yangınları: 177

Hastane: (0346) 221 70 36

Taksi (Durak): (0346) 221 21 88

Sivas Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4oC
    • Şub -2oC
    • Mar 2oC
    • Nis 9oC
    • May 13oC
    • Haz 16oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 4oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 621.224/ İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün