Tokat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tokat, bir Karadeniz ili olsa da ilçelerinden bazıları İç Anadolu Bölgesi sınırlarındadır. 118.738 kişilik nüfusa sahip Tokat'ın güneyinde Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, batısında Amasya, kuzeyinde Sams​un ilçeleri vardır. Tokat, Karadeniz Bölgesi’nde olduğundan şehre Karadeniz iklimi hâkimdir.

Köklü bir tarihi olan Tokat’ın Komana, Kacun ve Sobaro isimleriyle anılan Toygarcılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Hititler, Asurlar, Kimmerlinler, Persler ve Makedonyalıların zamanında hâkim olduğu bir coğrafi konumdadır. Türkiye'nin en çok türbesine sahip olan şehirlerden biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak da Tokat'ın içinden geçmektedir.

Sarma dolma için kullanılan yeşil yaprağıyla ünlü olan Tokat’ta ayrıca soğan, karpuz, kavun, şeker pancarı, tütün, patates, fasulye, domates ve mısır yetiştirilir. Ovalarda hayvan yetiştiriciliği ön plandadır. Tokat’ın içinde birçok fabrika yer almamaktadır. Bunlardan bazıları; Tokat Sigara Fabrikası, Dimes Meyve Suyu Fabrikası, Samaş Bentonit Fabrikası, Kereste Fabrikası ve Yem Fabrikası’dır. Bir de şeker fabrikası bulunur.

Tokat köklü tarihi, pek çok medeniyetin ev sahibi olması ve insanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri kabul edilmesinden dolayı turistik yerlerce zengin kentin merkezindeki Tokat Kalesi ile ilçelerinden yer alan Zile, Niksar ve Turhal Kaleleri yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olup, Mustafa Kemal Atatürk'ün geçici olarak ulusal mücadele yıllarında konakladığı Latifoğlu Konağı Müze Evi, II. Abdulhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan tarihi Tokat Saat Kulesi, tarihi Gök Medrese kent merkezinde bulunur. İlçesi Niksar'da bulunan Anadolu'da yapılan ilk medrese olarak bilinen Yağıbasan Medresesi, ilk onarımı 1678 yılında yapılan Tokat Ulu Camii aynı adla Niksar ilçesinde bulunan diğer camii, Pazar ilçesinde bulunan tarihi Pazar Kervansarayı ve Ballıca Mağarası bulunur.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı