Vladivostok Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rusya’nın Primorsky Krai bölgesinde yer alan ve buranın idari merkezi olan Vladivostok Altın Boynuz Körfezi’nde, ülkenin Çin ve Kuzey Kore ile sınırını oluşturan bölgeye yakın bir yerde bulunur. Şehir, Rusya’nın Pasifik Donanması’nın merkezi ve Pasifik kıyısındaki en büyük Rus limanıdır. Şehrin adı “Doğu’nun hükümranı” anlamına gelir. Batısında Amursky Körfezi, doğusunda Ussuriysky Körfezi ve güneyinde Altın Boynuz körfezi olan en güney ucunda bulunan Russkiy adasından Doğu Boğaziçi boğazı ile ayrılır.

35 yıllık Sovyet Dönemi boyunca, bu bölge ziyaretçilere kapalı olmuştur. Sovyetlerin yıkılmasından sonra ülkeye bir turizm merkezi olarak kazandırılmıştır. Suyun tam kıyısındaki şehir merkezinin etrafı süslü tarihi binalarla çevrilmiş geniş bulvarlarıyla son derece güzeldir. Sovyet döneminden kalmış metruk binalar veya eskimekte olan yapılar da şehirde hemen hemen her küçük Doğu Bloku şehrinde olduğu gibi bolca mevcuttur. Bu binalar, şehir halkının konforu düşünülerek yapılmış son dönem lüks site ve apartmanlarla bir arada varlık göstermektedir. Vladivostok’ta Rusya’nın üç dönemini de yaşamak mümkündür.

Tanıtım videosu:https://www.youtube.com/watch?v=mRWvDGjKODM

Vladivostok ile İlgili

Vladivostok Nerededir?

Vladivostok Altın Boynuz Körfezi’nde, ülkenin Çin ve Kuzey Kore ile sınırını oluşturan bölgeye yakın bir yerde bulunur. Batısında Amursky Körfezi, doğusunda Ussuriysky Körfezi ve güneyinde Altın Boynuz körfezi olan en güney ucunda bulunan Russkiy adasından Doğu Boğaziçi boğazı ile ayrılmaktadır.

Vladivostok’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Vladivostok’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Fakat kente Moskova üzerinden aktarmalı olarak uçmak mümkündür. Ayrıca kente gidişte yine Moskova’dan tren yolculuğunu da tercih edebilirsiniz.

Vladivostok’a Ne Zaman Gidilir?

Vladivostok’ta muson etkileşimli nemli kara iklimi vardır. Yazlar ılık nemli ve yağışlı geçer, kışlar ise soğuk ve kurudur. En sıcak ay yaklaşık 19 derece ortalamasıyla ağustostur. Kenti ziyaret etmek için en ideal dönem de yaz mevsimidir.

Vladivostok’ta Nerede Kalmalı?

Vladivostok’ta farklı bütçelere uygun olacak şekilde hostelden 5 yıldızlı otellere kadar seçenekler mevcuttur. Ancak şehir merkezindeki oteller, genellikle turlarla gelen turistler tarafından doldurulmaktadır. Rezervasyonu önceden yapmanız faydalı olacaktır.

Vladivostok’ta Gezilecek Yerler

Doğası ve coğrafi yapısı itibariyle “burası Rusya’nın San Fransisco’su olmalı” dedirten Vladivostok’da şehrin askeri tarihinin getirdiği pek çok hatırat da mevcuttur.

Vladivostok’ta görülmesi gereken diğer yerler

Füniküler, Klasik Otomobil Müzesi, Primorsky Fotoğraf Galerisi, Artetage, Amiral Makarov Heykeli, Primorsky Akvaryumu.

Devamını Oku

 Vladivostok Şehir İçi Ulaşım

901588888_f39a8333c0_z.jpg

Vladivostok’ta çeşitli toplu taşıma araçları mevcuttur. Tramvay, troleybüs ve tren gibi raylı sistemlerin örgün ağına rağmen en çok tercih edilen toplu taşıma aracı otobüs ve marshrutka adı verilen paylaşımlı taksilerdir. Şehirde Dolphin Smart Card adlı kart sistemi ile toplu taşıma kullanılabilmektedir.

Vladivostok Mutfağı

Rus mutfağı denince ilk akla gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinmektedir. Diğer öğünlerde olduğu gibi, kahvaltıda da havyar, lakerda ve balık çeşitlerini tüketen Ruslar, bu özellikleriyle dünya mutfakları arasında farklı bir yere sahiptirler. Mersinbalığı ile birlikte tüketilen ve Wolga-Schnitte olarak bilinen esmer lakerda ekmeği ile kristal, heykel gibi birçok sanat eserine de ismini veren dünyaca ünlü Rus Yumurtası (Faberge) Rusya’da kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerindendir. Bu özellik, Rusların proteine dayalı beslenme alışkanlıklarının bir yansıması olarak da görülebilir.

Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir. Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var. Kuzey Rusya’da ‘Shchi’ (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan ‘Kvass’ ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde ‘Ucha’ denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya’da ülkenin dünyaca ünlü ‘Borsc çorbası’ tercih edilmektedir. Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynar. Bizim şiş kebaba Ruslar ‘Şaşlık’ demektedir. Bu yemek hazırlanırken etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe dizilir. Mantar, hemen hemen her yemekte yer alıyor. Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanmaktadır. Bal, ayrıca Sibirya’nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılmaktadır.

Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharattır. Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleridir. Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanmaktadırlar.

Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de ‘Smetana’ denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslardır. Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunulur. Ekşi krema bizim süt kremasına benzemektedir ancak tadı biraz daha ekşidir. Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekmektedir. Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detaydır. İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava verir.

Popüler restoranlar

Nostalgiya, Pyongyang, Mauro Gianvanni, Republic, Five O’Clock, Presto, Belle Bazaar, Korea House, Oceanarium.

Vladivostok’ta Alışveriş

Bu muhteşem şehrin en büyük özelliği göz alıcı Sovyet dönemi antikalarından bulabileceğiniz sayısız dükkâna sahip oluşudur. Şehirde pek çok pazar kurulur ve bunlar şehrin her köşesine yayılmış durumdadır. Buralarda gıda dışında giyim, ev eşyası gibi aklınıza gelebilecek her şey satılır. Şehrin en eski pazarı Sportivnaya pazarıdır.

Vladivostok Gece Hayatı

Şehrin çok canlı ve renkli bir gece hayatı vardır. Muhteşem DJ’lerin performanslar yaptığı pek çok gece kulübü ve barın yanı sıra canlı müzik yapan yerleri de boldur. Şehrin meşhur gece kulüpleri, MN ve Davydov’dur.

Vladivostok Festivaller

V-Rox Müzik Festivali (Ağustos)

Vladivostok Fortress Festivali (Temmuz)

Prostor Müzik Festivali (Ağustos)

Pacific Meridian Film Festivali (Eylül)

Vladivostok Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Yeni Yıl Tatil Haftası

Ortodoks Noel Günü (7 Ocak)

Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)

Bahar ve İşçi Bayramı (1-2 Mayıs)

Zafer Günü (9 Mayıs)

Rusya Günü (12-13 Haziran)

Birleşme Günü (4 Kasım)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Vladivostok İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Vladivostok Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’ya girmek için vize alması gerekmemektedir.

Vladivostok Türkiye Dış Temsilcilikleri

MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 7.ROSTOVSKIY PEREULOK 12 119121 MOSCOW/RUSSIAN FEDERATION

Telefon: 00 (7 495) 994 4808 - 00 (7 495) 994 9359 (Konsolosluk)

Faks: 00 (7 495) 956 55 97

[email protected]

http://moskova.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Kazan, Novorossisk ve S.T. Petersburg Başkonsoloslukları görev bölgesi hariç Rusya Federasyonu ve (De Facto)

Vladivostok Para Birimi

Rusya sınırları içerisinde yer alan Vladivostok şehrinin para birimi Rus Rublesi’dir. 1 TL yaklaşık 21,80 Rus Rublesi’dir.

Vladivostok Resmi Dili

Rusya sınırları içerisinde yer alan Vladivostok’un resmi dili Rusça’dır.

Vladivostok Saat Farkı

Vladivostok (GMT +10) ile Türkiye (GMT +2) arasında 7 saat zaman farkı vardır. Vladivostok’un saati Türkiye’den 7 saat ileridedir.

Vladivostok Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -13.4oC
    • Şub -9.9oC
    • Mar -2.7oC
    • Nis 4.5oC
    • May 9.5oC
    • Haz 13.2oC
    • Tem 17.6oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 15.9oC
    • Eki 8.9oC
    • Kas -1.1oC
    • Ara -9.8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 606,653  / Dil: Rusça / Para Birimi: Rus Rublesi (RUB) / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün