Yalıkavak Genel Bilgiler / Rehber

Yalıkavak, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir. 2012 yılına kadar Bodrum ilçesine bağlı bir köyken, 2012 yılında Muğla'nın büyükşehir olmasıyla bu ilçeye bağlı bir mahalle statüsünü almıştır.
Bodrum'a 18 kilometre uzaklıkta olup yarımadanın kuzeybatısında yer alan Yalıkavak'a gelirken sizi öncelikle sıra halinde yel değirmenleri, daha sonra Yalıkavak'ın eşsiz manzarası kucaklar.
Bodrum’un günümüzde en turistik ve en lüks marinalarından birine sahip olan Yalıkavak’ın ünlü olmasının bir başka sebebi de yarımadanın en ünlü süngercilerinin burada doğmuş olmasıdır. Zamanında Süngerci Mahallesi olarak anılan belde, tepelerde ve sahilde yer alan yel değirmenleri, güzel koyları, günbatımı ve son yıllarda açılan turizm tesisleri ile günümüzde çok önemli bir turizm bölgesine dönüşmüştür.
Yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde elde edilen buluntulardan Yalıkavak'ın tarihinin M.Ö. 2000 yılına kadar uzandığı ve buranın ilk sakinlerinin Lelegler olduğu saptanmıştır. Antik çağlardan kalan tarihi  kalıntıları ve Panormus Kaya Mezarlığı burada görebilecekler arasındadır.
Yalıkavak'ın ilk yerleşim yeri 2 kilometre uzaklıkta bulunan Sandima Köyü’dür. Daha önceleri Sandima'nın bir limanı olan Yalıkavak, daha sonraları nüfusun liman tarafına göç etmesi ile önem kazanmıştır. Yıkık dökük terk edilmiş taş evlerin bulunduğu Sandima Köyü’nde sadece tek hane yaşamaktadır. Burası sabah yürüyüşleri için iyi bir rotadır. Ayrıca köyde organik sebzeler ve köy reçelleri eşliğinde mükemmel lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Mandalina bahçeleriyle kaplı beldede rüzgarın etkisiyle etrafa yayılan narenciye kokularını içinize çekerek yürümek ayrı bir mutluluk verecektir.
Yalıkavak devamlı rüzgar alması nedeniyle Bodrum yarımadasında yel değirmenlerinin en iyi izlenebildiği yerdir. Bu değirmenlerin bir tanesi de sahilde olup, 1859 yılında yapılmıştır. Değirmen 2005 yılında yenilenmiş ve Yalıkavak'ın sembolü olmuştur.
Yalıkavak'ta görülmesi gereken bir diğer yer de Bodrum'un Tibet'i olarak adlandırılan Geriş Köyü’dür. Yalıkavak'ın güney tarafında, tepe üzerinde yer alan bu köyden Yalıkavak'ın  en güzel manzarasını seyrederek ilginç mimarili evler bulunan sokaklarını gezebilirsiniz. Akşamüzeri muhteşem günbatımını izleyerek yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Haziran ayında Yalıkavak'a giderseniz "Yel Değirmeni Kültür ve Sanat Festivali"ne katılabilir, deve güreşlerini izleyebilirsiniz.
Perşembe günleri kurulan ve yarımadada çok ünlü olan Yalıkavak Pazarı’na giderek, pazar esnafının size sunduğu çok çeşitli ürünlerden alabilirsiniz. Pazarda taze ve yöresel gıda ürünleriyle birlikte bez pazarı denilen bir bölüm daha bulunmaktadır. Yazın gelen turistler özellikle bu bölüme çok ilgi gösterir. Bodrum'un en hareketli zamanları olan temmuz ve ağustos aylarında turist otobüsleri sabahın erken saatlerinde misafirleri pazara bırakırlar. Pazarda atlamamanız gereken bir diğer şey de otlu börek ya da ebegümeçli, patlıcanlı gözleme gibi yerel lezzetleri tatmaktır. Bunları yapan tezgahların önünde görülmeye değer kuyruklar oluşur.
Yalıkavak'ta özellikle Paşa, Tilkicik, Ağaçbaşı, Aratepe, Gökçebe, Kudür Paşa Limanı, Koyun Baba köylerinde denize girilebilirsiniz. Bir başka deyişle Yalıkavak deniz tatili için en iyi adreslerden birisidir. Bölgede bulunan koylar, deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanı sıra Bodrum'un meşhur rüzgarı Yalıkavak'ı rüzgar sörfü yapanlar için önemli bölgeler arasına almıştır. Aynı zamanda yat turizmi yapanların vazgeçemediği bir adres olup, sayısız tekneye ev sahipliği yapan Yalıkavak Marina yat limanı, yat sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan, ülkemizdeki en lüks marinadır. Türkiye'de bulunan en lüks yatlar buradadır.
Ziyaretçilerin popüler noktası olan marinada son derece şık mağazalar, restoranlar, otel, özel bir plaj ve kapsamlı spa tesisleri bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en uğrak yerlerinden biri olan Yalıkavak Marina'da; Cook Shop, Galeta Piappo, Nusr-et, Sait, Hünkar Lokantası, Mezzaluna, Tango Terrace, Agency, Günaydın, Zuma, Kitchenette gibi her bütçeye hitap eden, siz yemeğinizi yerken lüksün ve ihtişamın tüm görselliğini önünüze seren restoran ve kafeler vardır.
Sanatçılar Sokağı da Yalıkavak’ta mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Sahilde beyaz örtülü masaları ve mavi renkli sandalyeleriyle dikkat çeken balık restoranlarında yemeğinizi yerken günbatımını izleyebilirsiniz. Kendine has eşsiz sahili, sakin atmosferi, seçkin restoran ve otelleri ile Yalıkavak, yerli ve yabancı birçok misafiri kendine çeker. Liman bölgesinde her bütçeye uygun bulunan pek çok restoranın yanında belediyeye ait tesislerde veya köy kahvesinde çay içmenin zevkine varabilirsiniz. Yalıkavak, Bodrum’da yıldızların size en yakın olduğu yerdir.

Yalıkavak’ta Ne Yenir?

Yalıkavak Bodrum'un yeme içme seçenekleri bakımından en zengin bölgesidir. Tüm yemeklerde Ege ve Akdeniz lezzetleri harmanlanmıştır. Ege bölgesinde yetişen acı ot adı verilen bazı otların kavrularak  yumurtayla karıştırılmasıyla yapılan acı ot kavurması, ünlü çökertme kebabı, zeytinyağlı kabak çiçeğidolması, Ege patlıcanı, hardal otu salatası, börülce salatası, pek çok farklı deniz ürünleri burada yiyebileceğiniz lezzetler arasındadır. Bunların dışında o güzel Ege köy kahvaltılarını sakın atlamayın.

Yalıkavak’ta Nerede Kalınır?

Yalıkavak, Bodrum’un en lüks bölgelerinden bir tanesidir. Bu yüzden tam merkezinde uygun bütçeli bir konaklama olanağı bulmak çok imkanlı değildir. Ancak çevresinde yer alan apartlarda, otellerde ve butiklerde daha uygun bütçeli konaklama opsiyonları mümkündür. Yalıkavak’ta kalınabilecek Dibek Homes, Panormus Hotel, Sun Garden, Simge Apart Otel, Sude Apart, Delta Beach Resort gibi 81 adedin üzerinde apart ve otel bulunmaktadır.

Yalıkavak’a Nasıl Gidilir?

Otobüsle geldiğiniz takdirde Bodrum Otogarı’ndan Yalıkavak dolmuşlarına binerek en geç yarım saat içinde Yalıkavak'a varabilirsiniz.
Uçak ile gelindiğinde Milas Havaalanı’ndan servislerle Bodrum Otogarı’na gelerek oradan Yalıkavak minübüslerine binebilirsiniz. Turgutreis’den de minibüs seçenekleri bulunmaktadır. Ancak saatleri seyrek ve değişkendir.
Özel aracınızla gelecekseniz Bodrum'un girişinde Torba Kavşağı’nda Yalıkavak tabelasından saparak 20 dakika sonra Yalıkavak'a varabilirsiniz.
Taksi ile gitmek isterseniz taksi ücretleri Bodrum-Yalıkavak 85-90 TL arası, Milas Havaalanı-Yalıkavak arası 140 TL tutmaktadır.

Yalıkavak ile İlgili

Editörün Kaleminden

Yalıkavak Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa