Gönüllü Çalışma Kampı Nedir, Ne Değildir?

Daha önce gönüllü çalışma kamplarıyla ilgili birkaç paylaşımım olmuştu, onların üzerine çok fazla mesaj geldi ben de gönüllü çalışma kamplarını detaylı anlatan bir yazı yazmaya karar verdim.

Şimdiii bu kampların mantığı şu; siz günde 5-6 saat çalışıyorsunuz, çalıştığınız yer de size konaklama ve yiyecek sağlıyor. Konaklama ve yiyecek şekilleri kamptan kampa değişiklik gösteriyor tabi ki... Örneğin benim gittiğim kampta uyku tulumlarında yerde uyuduk. 3 öğün yemeğimiz dahildi. Bazılarında ise konaklama çok daha iyi olup yemek 2 öğün olabiliyor.

Bu kampları kendiniz ayarlamak isterseniz internetten araştırıp mailleşip ücretsiz olarak ayarlayabilirsiniz ancak bu süreç hakkında bir fikrim yok malesef. Ben aracı bir şirketle ayarladım işi, kamptaki diğer kişiler de hep aracı şirketle gelmişti. Aracı şirketler ise 500 Lira gibi bir para talep ediyorlar size iş ayarlamaları karşılığında. Orada çok ağır çalışmayacağınızı ve başka masrafınız olmayacağını düşünürsek şirkete verilecek para çok da fazla değil aslında.

Gelelim kampların türlerine... Kısa, orta ve uzun süreli olmak üzere 3 çeşit kamp var. Kısa olanlar 1 hafta ile 3 hafta arasında değişiyor, orta olanlar 3-5 ay, uzun olanlar da 6 aydan fazla sürüyor. Yine kamptan kampa değişmekle birlikte sizin gibi ortalama 10-15 kişi oluyor, bu da yeni insanlar tanımak için güzel bir fırsat. Bir de ne iş yapacağınız konusu var tabi, ben ne tür bir kamp seçsem diye araştırırken çok çeşitli işlerle karşılaştım. Aklımda kalanları şöyle bir sıralayayım: çöp toplamak, çevre düzenlemesi yapmak, çiçek-ağaç ekmek, huzurevinde yaşlılarla ilgilenmek, konser alanında çalışmak, engelli çocuklarla ilgilenmek, arkeolojik çalışmalar yapmak, küçük çocuklara dil öğretmek... Bunlar aklımda kalanlar.

Ben çöp toplama ve çevreyle ilgili bir işte çalıştım, günde 2-3 saati geçmiyordu çalışmamız. Ama 5-6 saat çalışan insanlar da duydum, yapacağınız işin ağırlığına ve yere göre değişiyor sanırım. Ben Portekiz'in Evora isimli küçük kentindeydim. Bu yüzden belli bir çevredeki çöpü toplamamız çok uzun sürmüyordu.

Gelelim kamp seçerken nelere dikkat etmek gerektiğine... Öncelikle İngilizce seviyenize göre bir iş seçmelisiniz. İnsanlarla iletişim kuracağınız bir işte çalışacaksanız sizden ileri seviye bir İngilizce beklenecektir. Ama örneğin benim gibi çöp toplayacaksanız çok ileri bir seviyeye gerek yok :) İkincisi tabi ki işin türü. Her ne kadar çok ağır şeyler olmasa da sevmediğiniz işi yapmak zulüm gibi gelebilir. Üçüncüsü de elbette ki seçeceğiniz ülke. Gittiğiniz şehri/ülkeyi rahat rahat gezebilecek vaktiniz olduğundan gezmek görmek istediğiniz bir ülkeye gitmeniz çok hoş olur.

Bir de şunu eklemeliyim, eğer Temmuz-Ağustos aylarında gidecekseniz istediğiniz kampa yerleşebilmeniz için başvurunuzu erken yapmanızı öneririm. Çünkü o aylarda çok yoğunluk oluyor. Aklıma gelen her şeyi yazmaya çalıştım, soruları olanlar varsa bana ulaşabilirler :) Herkese tavsiye ederim gönüllü çalışma kamplarını. Hem çalışıyorsunuz hem yeni arkadaşlar edinip yeni kültürler tanıyorsunuz.

Ceren Türetken

Yazar Hakkında

Ceren Türetken

ODTÜ Matematik bölümü öğrencisi. Beşiktaşlı. Hayali dünyayı gezmek.