Mudanya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

fisherman-2929538_960_720.jpg

Yeşillikler içerisindeki doğası, zeytin kokulu sokakları ve MÖ 700’lere dayanan tarihi ile MudanyaBursa’nın en güzel ilçelerinin başında gelmektedir. Marmara Denizi kıyısında yer alan Mudanya Bursalıların yaz aylarında serinlemek ve denize girmek için tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Kalabalıktan uzak, sakin bir şekilde tatil yapmak, yeşile ve maviye doymak isteyenler için ideal bir ortam sunan Mudanya, Bursa merkeze 30 kilometre mesafededir. Deniz otobüsü ile İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta olması Mudanya’yı oldukça cazip kılmaktadır. Hafta sonu dinlenmek ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen İstanbulluların uğrak adresleri arasında yer alan Mudanya’nın iklimi ılımandır. Yaz aylarında aşırı sıcakların yaşanmadığı Mudanya kışın yağmurlu ve ılıktır. Lodos ve poyraz ilçede en çok esen rüzgarlardır. 2017 nüfus verilerine göre Mudanya’da yaklaşık 90.282 kişi yaşamaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Mudanya’nın tarihinin MÖ 7. yüzyıla dayandığı tespit edilmekle birlikte 12 İyon şehir devletinden biri olan Kolofonlular tarafından kurulmuştur. Mudanya’nın bilinen ilk ismi Myrlea’dır. Kent birçok sefer yıkılmış yerine yeni şehirler inşa edilmiştir. Son olarak Montania adı ile inşa edilen kentin ismi sonraki dönemlerde Mudanya’ya dönüşmüştür. 1321 yılında Osman Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılan Mudanya 1871 tarihinde ilçe olmuştur. Yaklaşık iki yıl Yunan işgali altında kalan Mudanya 12 Eylül 1922 yılında düşman işgalinden kurtulmuştur. Bu nedenle 12 Eylül tarihi “Mudanya’nın kurtuluş günü” olarak anılmaktadır. 11 Ekim 1922 tarihinde Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya arasında Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan Mudanya Mütarekesi’ne ev sahipliği yapan ilçe bu nedenle önemli bir konuma sahiptir. Mudanya geziniz sırasında mütarekenin imzalandığı evi ziyaret etmeyi unutmayın. Mütareke Evi Mudanya Sahili’nde yer almaktadır.

Mudanya halkının en önemli gelir kaynağı zeytinciliktir. Mudanya’ya bağlı eski bir Rum kasabası olan Tirilye zeytin ağaçları ile çevrilidir. Ülkemizin zeytin ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı Tirilye zeytini kendine has tadı ile öne çıkmaktadır. Sofralık siyah zeytinler arasında en çok tercih edilen tür olan Tirilye zeytini Gemlik zeytini olarak da bilinmektedir. İnce kabuklu olması ve kabuğundan kolay bir şekilde ayrılmasının yanı sıra yağ oranı da yüksektir. Mudanya’ya yolunuz düştüğünde zeytinin yanı sıra zeytinyağı da almanızı tavsiye ederiz. Mudanya’nın bir diğer önemli gelir kaynağı turizmdir. İstanbul’a yakınlığı sayesinde hafta sonu için en güzel tatil noktalarından biri olan Mudanya yaz aylarında da binlerce tatilciyi ağırlamaktadır. Mudanya İskelesi’nde yer alan terminalin yanı sıra Güzelyalı semtinde açılan terminal ile İstanbul’dan arabalı vapur ve hızlı feribot seferlerinin sayısı artırılmıştır. İstanbul’dan kalkan BUDO’lar direkt Mudanya İskelesi’ne gelirken İDO’lar Güzelyalı İskelesi’nde yolcularını indirmektedir. Güzelyalı Mudanya arası araba ile sadece 10 dakika mesafededir. Hem gece hem gündüz yürüyüş yapabileceğiniz Mudanya sahili her daim esintili havası ile meşhurdur. Boylu boyunca restoranlarla çevrili olan Mudanya sahilinde yürüyüşün keyfini çıkardıktan sonra birbirinden lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Girit mutfağından esintilere rastlayacağınız Mudanya mutfağında balık ve mezeler önemli bir yer kaplamaktadır. Levrek, minekop, palamut severek tüketilen balıklar arasında yer alırken onlara eşlik eden mezelerle mükellef bir akşam yemeği için Mudanya restoranları sizleri beklemektedir.

Mudanya’da nüfus mübadelesinden önce ağırlıklı olarak Rumlar yaşadığı için ilçede hala o döneme ait izleri görmek mümkündür. Tarihî Rum Mahallesi’nde yüz yılı aşkın süredir ayakta olan konakları fotoğraflayabilir, nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrili Tirilye dört mevsim boyunca farklı güzellikler sunan Mudanya’ya bağlı tek beldedir. Rumlardan kalma tarihî evleri ve yapıları görebileceğiniz beldede alışveriş yapabilir, köy kahvesinde yörede yaşayanlarla sohbet edebilirsiniz. Ulaşımının kolay olması, daima esintili havası, damak çatlatan lezzetleri ve tarihî atmosferi ile öne çıkan Mudanya’ya günübirlik de olsa uğramanızı tavsiye ederiz.