Ziyaretçilerin Kabul Edilmediği 8 Gizemli Yer

Her gün milyonlarca insan birçok nedenden dolayı farklı ülkelere seyahat ediyor. İstediğiniz yeri ziyaret etmenin zor olmadığı günümüzde, girmenin yasak olduğu veya girseniz bile doya doya dolaşamayacağınız yerler bulunmakta.

1. Poveglia Adası, İtalya

Milyonlarca turistin ziyaret ettiği İtalya’da turistlerin gidemeyeceği bir yer var; Poveglia Adası.Turistler için heyecan verici bir destinasyon haline gelen Venedik'in güney lagününde bulunan ıssız ada üzerinde ürkütücü efsaneler ve rahatsız edici hikayeler dolaşıyor.

Poveglia

Eskiden kalabalık bir merkez olan, bugün ise yeşilliklere gömülmüş harabelerle dolu, turizme kapalı bir yer. Düşüşü, stratejik konumu nedeniyle askeri bir karakol olarak kullanıldığında Chioggia savaşına denk geldi. Çatışmanın sonunda, ada tamamen harap oldu ve nüfus şimdi birkaç düzine sakine indirildi. Bununla birlikte, ürkütücü tarihi 1700'de, Poveglia'nın insanlar ve mallar için bir karantina yeri olduğu, aynı zamanda veba hastalarının hapsedildiği ve öldüklerinde yakılıp adanın kendisine gömüldüğü bir hastane olduğu zaman başladı. O yıllarda, korkunç salgından etkilenen insanların hayaletleri hakkında çeşitli efsaneler ve rahatsız edici hikâyeler ortaya çıkmaya başladı. Daha sonra adaya bir psikiyatri hastanesi kuruldu. Efsaneye göre, akıl hastanesinde yatan misafirlere korkunç işkenceler yapıldı. 1968'de ada devlet mülküne satıldı, ancak son yıllarda burayı araştıran bazı meraklı ziyaretçiler, binanın misafirlerinin artık ıssız koridorlarda dolaşan ruhlarını gördüklerini veya bu hayaletlerden gelen sesler ve şikâyetler duyduklarına yemin ettiklerini söylüyorlar.

2. Kuzey Sentinel Adası, Hindistan

Sentinel Adası dünyanın geri kalanından tamamen uzaklaşmış, 50 ila 400 arasında insanın yaşadığı tahmin edilen bir yer. Ada, ok fırlatarak onlara yaklaşmaya ve temas kurmaya çalışan herkesi karşılamaya hazır sakinlerin düşmanlığı nedeniyle popüler olmuş.

sentinel-island.jpg

Adaya girişin yasak olmasının sebebi ise aslında adadaki insanları dışarıdan korumak. Adanın sakinleri, yalnızca soğuk algınlığı veya öksürük gibi en yaygın olduğu düşünülen hastalıklara karşı bile bağışıklıktan yoksundur. Dolayısıyla, bu insan türünün tamamen yok olmasına neden olabilecek bir bakteri tarafından saldırıya uğrama riskini azaltmak için minimum temas yeterli olacaktır. Hindistan bu yüzden Sentinel Adası’na girişleri yasaklamıştır.

3. North Brother Adası, ABD

1880'de North Brother Adası, bulaşıcı hastalıkları olan hastaların tedavi edileceği Riverside Hastanesi'ne ev sahipliği yapmak için satın alındı. Riverside'a gelen birçok insandan en ünlüsü, tarihe "Tifo Mary" olarak geçen Mary Mallon. Hastaneden çıkıp insanlara tifo bulaştıran Mary, 1915'te tekrar zorla karantinaya alındı. Mary’nin ölümünden sonra, Riverside Hastanesi kapılarını 2. Dünya Savaşı'na kadar kapattı ve hastane savaş gazilerini barındırmak için hayata geri döndü. Savaş sonrası 1950'lerde, Riverside Hastanesi, temizlenene kadar odalarda kilitli kalacak eroin bağımlıları için bir tedavi merkezi olarak bir kez daha açıldı. 1960'lara gelindiğinde, Riverside Hastanesi sonunda kapanmak zorunda kalmıştı. Şimdi ise kuş barınağı olan North Brother bugün ziyaretçiler için erişilemez durumda.

4. Queimada Adası, Brezilya

Yılan Adası olarak anılan yer 11 bin yıl önce yılanların adada kapana kısılmasıyla bu adı almış. Sürüngenlerin çevreye uyum sağlaması, hızla artan nüfusu ve zehiri adayı çok tehlikeli hale getiriyor.

Engerek

Queimada ayrıca, bir insanı bir saatten daha kısa sürede öldürebilecek miktarda zehirle donatılmış, dünyanın en tehlikelileri arasında sayılan Altın Mızrakbaşlı Engerek‘in doğal yaşam alanıdır. Adaya giden turistlerin adadan zararsız çıkamamasıyla yerel yönetim turist ziyaretlerini yasakladı. Adaya erişim şu anda yalnızca araştırma amacıyla verilmektedir.

5. Surtsey, İzlanda

İzlanda’da bir ada olan Surtsey, 3 yıl süren şiddetli bir volkanik patlamanın ardından 1963'te doğmuş çok yeni bir ada. Surtsey, İzlanda'nın güney kıyılarında yer almaktadır. Kaynağına yol açan volkanik patlama çok şiddetliydi ve 130 metre derinlikte başladı. 14 Kasım 1963'te patlama yüzeye ulaştı ve 5 Haziran 1967'de sona erdi. Adayı bu kadar büyüleyici yapan sadece oluşumu değil, hassas ekosistemini bozmamak için neredeyse kimsenin ziyaret edememesidir. Sadece birkaç bilim insanının, herhangi bir insan etkisi olmadan sıfırdan bir ekosistemin nasıl oluşturulabileceğini anlaması için bunu yapmasına izin verilir. Bu yüzden, ada dünyadaki birkaç yasak yerden biridir.

6. 51. Bölge, ABD

51. Bölge, ABD hükümetinin yeni askeri teknolojiler üzerinde deneyler yaptığı, ancak birçok komplocunun uzaylı, uzay araçlarının kalıntıları ve hatta dünya dışı varlıkların cesetleri gibi daha da önemli sırların saklandığına inandığı geniş bir askeri alandır. Peki, 51. Bölge'ye girmek mümkün mü? Cevap hayır çünkü tüm bölge askeri alana sadece bir ayağını koyan herkesi tutuklamaya hazır askerlerle çevrili. Bu nedenle, ABD ordusuyla yüzleşmek istemiyorsanız, 51. Bölge’ye girmeye bile çalışmamalısınız.

7. Fukushima, Japonya

11 Mart 2011, öğleden sonra 2.45'te, şimdiye kadarki en şiddetli depremlerden biri ve ardından yıkıcı bir tsunami, Japonya'yı ve Fukushima Daiichi nükleer santralini vurarak güvenlik ve soğutma sistemlerine zarar verdi. Birkaç gün içinde, 1, 2 ve 3 numaralı reaktörlerin çekirdeği erimeye başladı ve havaya ve okyanusa büyük miktarlarda radyoaktif madde yayıldı. Durum düzeltilmeye çalışılırken radyoaktif bulut yayılarak Japonya topraklarının %8'ini kirletti ve 160.000 kişiyi evlerini boşaltmaya zorladı. 20 Nisan 2011 itibariyle, Japon hükümeti Fukushima Daiichi nükleer santralinin etrafında "Girilmeyen Bölge" olarak adlandırılan 20 kilometrelik bir dışlama alanı oluşturdu ve radyoaktif havaya maruz kalınmama açısından bu bölgeye giriş herkese yasaklandı.

Çernobil

8. Çernobil, Ukrayna

Çernobil felaketi, 26 Nisan 1986 gecesi meydana gelen bir nükleer kazadır. Girilmesi yasak olan yer yaklaşık 10 yıl önce turistlere açıldı ve tüm bölge uzun yıllar kirli kalacak olsa da, Ukraynalı yetkililer o bölgede kısa süreli kalmanın aşırı sağlık risklerine maruz kalmadığını söylüyor. Kısa süreli turlar düzenlenen yere girmek mümkün fakat yasak olan bölgelerine girmeniz kesinlikle yasak. Sağlığınız için ciddi riskler almak istemiyorsanız kesinlikle uymanız gereken bazı kurallar var elbette. Herhangi bir şeye dokunamazsınız, uzun ve opak kıyafetler giymelisiniz ve yere oturamazsınız.