İzlanda Hakkında Temel Bilgiler

İzlanda halkının yüzde 93,02'si Norveçli ve Kelt soyundan gelenler; yüzde 6,98'i de yabancılardan oluşur. Kuzey yarımkürenin en kuzeyinde bulunan İzlanda özellikle doğal güzellikleri, farklı yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken bir ülkedir. Her ne kadar ismi ‘buz ülke’ anlamına gelse de Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle ılıman bir iklime sahiptir. Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gündüz ve gece olabilir.

Sadece 330 bin civarı nüfusun yaşadığı İzlanda doğal yapısını korumayı başarmıştır. Nüfusun yüzde 80’i şehirlerde, diğer kısmı köylerde yaşar. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı başkent Reykjavik'te yaşar. Başkent Reykjavik dışında,Akureyri, Vik gibi bölgeleri de turistik geziler için tercih edilen bölgelerdir. İzlanda, dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerinden biridir.

Devamını Oku

İzlanda Nerededir?

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile Norveç ve Britanya Adaları'nın arasında yer alır. Bir ada ve Avrupa ülkesi olan İzlanda'nın bulunduğu ada, bir volkanik adadır. Çevresinde birçok küçük ada da bulunmaktadır. Aşağı yukarı Kuzey Amerika ile Kuzey Avrupa'nın ortasında yer alan İzlanda'nın en yakın komşusu 350 kilometre uzaktaki Grönland'dır. Diğer komşuları olanİskoçya 800 kilometre ve Norveç 1050 kilometre uzaklıktadır.

İzlanda’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den İzlanda’ya direkt uçuş bulunmadığından ancak aktarmalı şekilde ulaşılabilir. Oslo ve Kopenhag gibi nispeten daha yakın olan şehirlerden aktarma yaparak İzlanda’ya ulaşmak önerilir. Keflavik Uluslararası Havalimanı, Reykjavik şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafededir. Havaalanından şehre transfer yapan iki firmanın yanı sıra araba kiralayarak ya da taksi ve otobüslerle de ulaşım mümkündür. Uçakların havaalanına inmesinden yarım saat sonra kalkan otobüslerin şehre ulaşması yaklaşık 45 dakika sürer.

İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?

İzlanda'nın en kalabalık ve kalacak yer, ulaşım, aktivite fiyatları bakımından en pahalı olduğu dönem yaz aylarıdır. Yaz mevsimi haziran ve ağustos ayları arasındadır. Bu dönemde ortalama 13 derece civarında bir sıcaklık hâkimdir. Güneş, haziran ayının sonlarında neredeyse 24 saat boyunca tepede olur. Bu yüzden uyuma problemi çekenler için bu mevsim önerilmez. Havaların iyileşmesiyle tepeler ve dağlara giden yollar, patikalar da açılır. Sıcaklığın sağladığı kolaylıkla ülkeye daha fazla uçuş gerçekleştirilir.

İzlanda'da kuzey ışıkları en iyi eylül ve mart ayları arasında görülür. Eylül ayının bir başka avantajıysa yazın sona ermesiyle otel fiyatlarının daha uygun bir hale gelmesidir. Buz mağaralarına gerçekleştirilen turlar da genellikle kasım ayından sonra gerçekleştirilir. Olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlar bu mevsimde kısıtlıdır.

İzlanda Kültürü

Theogir’in koyduğu kurallar İzlanda halkı için bugün de geçerlidir. Ülkede topluma açık yerlerde alkollü içkiler içmek yasaktır. Çok az sayıda adli vaka yaşanan ülke oldukça güvenlidir. İzlanda halkı LGBT kişilere karşı toleranslıdır. 2010 yılı itibariyle İzlanda'da eşcinsel evlilik yasal hale gelmiştir. Ayrıca İzlanda dünyada seçilmiş ilk eşcinsel başbakana sahip ülkedir. İzlanda halkı ülkenin bulunduğu konumun da etkisiyle kendilerine özgü dillerini, kültürlerini, efsânelerini ve geleneklerini korumuştur. Eğitim düzeyi yüksek olan ülkede herkes okuma-yazma bilir. Kadın-erkek eşitliği çok yüksektir.

Ülkede kültür ve sanata oldukça önem verilir ve çok sayıda festival gerçekleştirilir. İzlanda müzikleriyle de dünyaca tanınan bir ülke haline gelmiştir. Ülkede çok sayıda bar ve kafe mevcuttur. Başkent Reykjavik'te gece 5'e kadar açık restoran bulmak mümkündür. Kış aylarında barlar hafta sonları çok hareketlidir. Yemek yenilip, müzik dinlenecek hatta dans edilecek mekânlar hizmet vermektedir. Ülkede musluk suyu kullanıldığından bütün mekânlarda su ücretsizdir.

İzlanda Mutfağı

İzlanda mutfağı toprakları tarıma elverişli olmadığından sebze-meyve açısından zengin değildir. Bir ada ülkesi olan İzlanda mutfağının temelini balık oluşturur. Mutfağın en ünlü deniz ürünleri arasında okyanus levreği, morina balığı, ıstakoz ve somon gösterilebilir. Balık sarımsak, soğan ve tuzla marine edilerek geleneksel olarak fırında pişirilir. Kurutulmuş balık parçaları tereyağı ile birlikte yenir. Ayrıca kurutulmuş köpek balığı eti olan Hakarl adında popüler bir yemeği vardır. İzlanda’nın en ünlü yemeklerinden biri de ezilmiş, çırpılmış ve fırınlanmış bir balık yemeği olan plokkfiskurdur. Ülkede balina eti de oldukça ünlüdür ve pek çok restoranda yemek mümkündür. Hayvancılık gelişmiş olduğundan kuzu eti ve günlük üretilen diğer doğal yiyecekler de sık kullanılır. Balıkların kutuplardan gelmesi ve kuzuların gübresiz çayırlarda otluyor olmasından dolayı İzlanda mutfağına dünyanın en biyolojik mutfağı denilir.

İzlanda'nın geleneksel tatlılarından biri keklerin arasına kat kat böğürtlen reçeli konularak yapılan randalindir. Bir diğer tatlıysa skyr adındaki tuzsuz peynirle karıştırılmış krema ile birlikte sunulan yaban çilekleridir. Ülkenin milli içeceği alkol oranı yüksek olan Brennivinadındaki içkidir. Ayrıca İzlanda’nın Gulladında meşhur bira markası da vardır.

İzlanda'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

imagebrennivinnewbottlepond_0.jpg

Ülkede çok sayıda kitapçı, müzik mağazası, market ve hediyelik eşya dükkanı bulunur. İzlanda'nın en meşhur ürünlerinden olan konservelenmiş deniz ürünleri alınabilir. El yapımı yünden eldivenler, bereler ya da kendisi de İzlandalı olan dünyaca ünlü şarkıcı Björk'ün albümü alınabilir. İzlandalıların milli içkileri Brennivinde alınabilir hediyeler arasındadır.

İzlanda’nın Festivalleri

Reykjavik'te düzenlenen Iceland Airwaves, rock ve elektronik müzik topluluklarının sahne aldığı bir müzik festivalidir. Hem İzlandalı hem de uluslararası müzisyenlerin sahne aldığı festival 5 gün boyunca devam eder. İlki 1999 yılında Reykjavik Havaalanı'nda bir uçak hangarında gerçekleştirilen festival her yıl kasım ayı başlarında Reykjavik'te gerçekleştirilmektedir.

Reykjavik'te her yıl haziran ayında Midnight Run adında maraton ve spor festivali düzenlenir. Festival katılımcıları, maraton için üç farklı mesafe seçebilir. Northern Lights (Aurora Borealis) adlı doğa ve çevre festivalinin kutlandığı dönem ise her sene değişiklik göstermektedir.

Ülkenin en önemli festivallerinden bir diğeri de Reykjavik Sanat Festivali'dir. Mayıs-haziran aylarında iki yılda bir yapılan ve iki hafta süren festival dünyanın her yerinden sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle İzlanda kültürel çeşitliliğinin gelişiminde önemli bir rol oynar. Festival, İskandinav ülkelerinde en eski ve en saygın sanat festivallerinden biri olarak bilinir.

LGBTI (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer ve İnterseks) bireyler için düzenlenen Reykjavik Pride de önemli etkinliklerdendir. Festival yalnızca yürüyüşten ibaret olmayıp konserler, sergiler, partiler, dans gösterileri ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapar. Dört gün süren festival, her yıl ağustos ayında gerçekleştirilir.

Ülkede ekim ayında Reykjavik Uluslararası Film Festivali, eylül ayında Reykjavik Jazz Festivali, ağustos ayında Tango on Iceland Festivali gibi pek çok festival düzenlenir.

İzlanda’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

 -Bağımsızlık Günü (17 Haziran)

İzlanda’da İklim ve Hava Durumu

İzlanda'da yaz ve kış olmak üzere iki mevsim görülür. Coğrafi koordinatlarına rağmen iklimi çok soğuk olmayan ülke haziran, temmuz ve ağustos aylarında en ılık ve en sıcak zamanlarını yaşar. İklim adanın farklı yerleri arasında değişmektedir. Ülkedeki en düşük sıcaklık -39 derece olarak ölçülmüşken 2009 yılında ise rekor yüksek sıcaklık 29 derece olarak ölçülmüştür. Genellikle adada ortalama sıcaklıklar 0 derece iken İzlanda tepelerine doğru çıktıkça ortalama sıcaklık -10 dereceye düşer. Gulf Stream akıntısının etkisinde kalan adada yazlar nemli ve serin geçerken kışlar oldukça yumuşaktır. Kuzey kesiminde haziran ayında güneş 18 gün hiç batmaz. Yağış ortalaması ise başkent dolaylarında 865 milimetre, güneydoğuda ise 1710 milimetredir.

İzlanda’nın Kısa Tarihi

Norveçliler tarafından keşfedilen İzlanda adasına ilk olarak Norveç’ten gelen Vikingler yerleşmiştir. 20. yüzyılın başlarına kadar Norveç ve Danimarka ülkelerinin egemenliği altında kalan ülke, 1904 yılında özerk bir yapıya kavuşmuştur. 1944 yılına kadar Danimarka Krallığı’na bağlı bir siyasi birim olan İzlanda, 17 Haziran 1944 tarihinde tam bağımsızlığını kazanmış ve Cumhuriyetin ilanıyla tam bağımsız bir devlet olmuştur.

İzlanda’nın Ekonomisi

Bir ada ülkesi olması dolayısıyla İzlanda ekonomisinin temelini balık ve deniz mahsulleri oluşturur. Başlıca tutulan balık türleri morine, balina, veringadır. Ayrıca ülkede hayvancılık da önemli bir geçim kaynağıdır. Hayvansal ürünler ihracatta da önemli bir yer tutar. Yüzde 80’ini balık ürünleri olmak üzere balık konservesi, tuzlanmış ve dondurulmuş balık, balık unu, balık yağı ihraç edilir. En önemli ihracat ortakları UK, Almanya, Hollanda, ABD, İspanya ve Danimarka'dır. En önemli ithalat ortaklarıysa Hollanda, Japonya, İsveç, ABD, Almanya, Çin, UK, Norveç ve Danimarka'dır.

Ülke topraklarının yalnızca yüzde 0,5'i tarımsal üretime uygundur. Başlıca ürünleri hayvan yemi, patates ve şalgamdır. Ülke yer altı kaynakları bakımından fakirdir; yalnızca alüminyum çıkartılır ve ihraç edilir. Sanayi faaliyetleri de bulunan ülkede küçük gemilerin yapıldığı, büyük gemilerin tamir edildiği tersaneler ve çimento, ayakkabı, et ve süt ürünleri, dokuma ve kumaş fabrikaları bulunur. İşsizlik oranının yüzde 0,8 olduğu ülkede kış turizmi ve termal kaynaklı turizm oldukça gelişmiştir.

 İzlanda'da Din ve İnanç

Yüzde 95,6 gibi bir oranla halkın büyük kısmı Hıristiyanlığın Evangelistmezhebine bağlı olan İzlanda'da geri kalan kısmının yüzde 3,7 Protestan, yüzde 0,7’si ise Katoliktir. İzlanda nüfusunun yüzde10'u ateist olduklarını, yüzde 31'i ise inançlı olmalarına rağmen dindar olmadıklarını söyler.
 

İzlanda’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

OSLO  BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Halvdan Svartes Gate 5,  N-0244 Oslo Norway
Telefon: Büyükelçilik: +47 2212 8750 Konsolosluk Şubesi: +47 2212 8761-62-63
Faks: +47 22 55 62 63
[email protected]
http://oslo.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Norveç
Akredite Ülkeler: İzlanda
 

İzlanda’da Konuşulan Diller

İzlanda'nın resmi dili İzlandaca'dır. İzlandaca, Cermen dillerinden biridir ve bu dile en yakın diller Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. Ayrıca İngilizce ve Danimarkaca okul müfredatında zorunlu tutulduğundan ülkede her iki dil de yaygın olarak konuşulmaktadır. Diğer yaygın konuşulan diller arasında İsveççe, Norveççe, Almanca ve Fransızca bulunmaktadır.

İzlanda Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 0oC
    • Mar 0oC
    • Nis 2oC
    • May 6oC
    • Haz 8oC
    • Tem 11oC
    • Agu 10oC
    • Eyl 7oC
    • Eki 4oC
    • Kas 1oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 332,529
Dili: İzlandaca
Para Birimi: İzlanda Kronası (ISK) İklim: Ilıman iklim Big Mac Index: 5,29