Mardin Kültürel Peyzaj Alanı

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı tarihî ve coğrafî dokusuyla hem göze hem de kalbe hitap eden bir bölge. Bölgeye özgü taş yapısının üstün mimariyle birleşmesiyle ortaya çıkan bu alan, ziyarete gelenleri adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.
 

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Hakkında Bilgi

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı doğal coğrafî yapı ile insan işçiliğinin bir araya gelmesi sonucunda oluşan göz alıcı güzellikte bir açık hava müzesidir. Doğal taş yapısı ve taş mimarisinin bu hoş karışımı Mardin şehrine bir Orta Çağ şehri görüntüsü verir. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne kültürel peyzaj alanı olarak sunulan Mardin Kültürel Peyzaj Alanı, tarihî ve kültürel alt yapısıyla da turistleri etkilemeyi başarıyor.

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı nerededir?

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alır. Suriye ile sınır komşusu olan Mardin, Dicle ve Fırat akarsularının kesişiminde “Bereketli Hilal” denilen bir bölgede bulunur. Mardin’in ülke içindeki komşuları ise ŞırnakBatmanŞanlıurfa ve Diyarbakır’dır.

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Tarihi

Mardin şehrinin adı, Süryanice kaleler kenti anlamına gelen “marde” kelimesinden gelmektedir. Çok eski ve köklü bir yerleşim merkezi olan Mardin, birçok medeniyete yıllar boyu ev sahipliği yapmıştır. Mardin Kültürel Peyzaj Alanı’nın da tarihî ve kültürel önemi buradan gelmektedir. MÖ 4500’lere dayanan bir tarihi olan bu şehir Sümer, Babil, Mitani, Bizans, Osmanlı, Arap, Akat, Subari, Artuk, Pers gibi birçok uygarlığa ait yapıyı ve tarihsel önem taşıyan her türlü izi bünyesinde barındırmaktadır. Çok çeşitli uygarlıkların zaman zaman yerleşmiş olduğu bu kent, bu sebeple bir tür kültür harmanı da sunmaktadır.

Kültürel Peyzaj Nedir?

Kültürel peyzaj kavramı, koruma alanları için yapılan tanımlardan bir tanesidir. Kültürel peyzaj alanı olarak ilan edilmiş bölgedeki doğa yapılarıyla insan eliyle oluşturulmuş olan yapıların bir uyum içinde olması, bu yapıların tarihî, antropolojik, etnolojik değerler taşıyor olması gerekmektedir. Kültürel peyzaj alanı aslında hem yaban hayatı, hem insan hayatını, hem coğrafî yapıları, hem de bölgedeki diğer tüm canlıları içeren, kültürel ve tarihî anlam ve önem taşıyan bir tür habitattır. Kültürel peyzajın en önemli özelliği ise uyumlu olan insan ve doğa ilişkisinin zamanla önemli tarihi ve kültürel ürünler verebiliyor olmasıdır.

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Lezzetleri

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Lezzetleri

Mardin’in karmaşık tarihi geçmişi sayesinde mutfağı da oldukça çeşitlenmiş. Daha çok Arap ve Türk mutfağı karışımı olan Mardin mutfağı et ağırlıklı yemeklere sahip. Mardin’i ziyaret ediyorsanız tatmanız gereken lezzetlerden ilki kibbe adı verilen işkembe dolmasıdır. İrok, yani Mardin usulü içli köfte de en çok beğenilenlerden biri. Bunların dışında soğan kebabı, ikbebet, kaburga dolması, firkiye, dobo, Mardin çöreğisembusekharire tatlısıpatates kebabızingilpatlıcan dolmasızebeniye çorbası gibi birbirinden lezzetli birçok yemeğin tadına bakabilirsiniz. Yemekten sonra da bir tür sert Türk kahvesi olan mırra içerek sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz.


Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Konaklama Seçenekleri

Mardin’de hem lüks otellerde hem de daha butik pansiyonlarda, geleneksel evlerde konaklama seçenekleri bulunuyor. Lüks otellerde konaklamayı tercih ediyorsanız Mardin’in Yenişehir bölgesine bakmanızı tavsiye ederiz. Buradaki otellerin fiyatları biraz daha yüksek olmakla birlikte bazıları kervansaray şeklinde inşa edildikleri için hem daha ilgi çekiciler hem de daha konforlular. Daha butik otellerde kalmayı tercih ederseniz de Eski Mardin bölgesini araştırabilirsiniz. Burada daha küçük pansiyon şeklinde yerler bulabilirsiniz. Ayrıca taş evlerde konaklayarak daha geleneksel ve tarihi dokuya uygun bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Dışında Mardin’de Nereleri Görmeli?

Mardin şehrine kadar gelmişken bazı yapıları görmeden dönmemek gerek. Bunlardan bir tanesi Artuklular döneminde 1176 yılında inşaatı bitmiş olan Ulu Camii, bir diğer adıyla Cami-i Kebir’dir. Bir başka tarihî yapı Deyrulzafaran Manastırıdır. Bunların haricinde Latifiye Camisi, Kırklar (Mor Benham) Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Dara Mezopotamya Harabeleri ve Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi de mutlaka görülmesi gereken tarihî eserler arasında.

Mardin Kültürel Peyzaj Alanı Ulaşımı

Hem karayolunu hem havayolunu kullanarak Mardin Kültürel Peyzaj Alanı’na ulaşmak mümkün.
Havayolu kullanarak ulaşım: Mardin Havaalanı’na İstanbul’dan, İzmir’den ve Ankara’dan direkt uçuşlar bulunmaktadır. Şehir merkezinin 20 km dışında olan Mardin Havaalanı’na ulaştıktan sonra ise 3 TL ödeyerek Kızıltepe minibüsleri aracılığıyla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih etmek istemezseniz taksi seçeneği de mevcut.
Karayolu kullanarak ulaşım: İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden ulaşım sağlıyorsanız otobüs yolculuğu 20 ile 24 saat arasında süreceğinden havayolu daha pratik bir seçenek olabilir. Özel aracınızla gitmeyi planlıyorsanız da İstanbul’dan ve İzmir’den yaklaşık 17 saatlik, Ankara’dan ise 13 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor.