Batman Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Dicle'nin can verdiği topraklara yayılan ve zengin bir tarihî geçmişe sahip Batman; Hasankeyf antik kenti, üç bini aşkın mağara, Orta Çağ'dan kalma tarihî köprü, Eski Çarşı, camii minareleri ve tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990’da, Siirt'in Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleriyle, Mardin'in Hasankeyf ve Gerçüş ilçelerinin merkeze bağlanmasıyla Türkiye'nin 72. ili olmuştur.
Batman tarihî açıdan yeni bir şehir olmakla birlikte, bu alanda kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda, bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu bilinmektedir. Ancak bataklık bir arazi üzerine kurulu olduğu için şehrin zaman içinde yeraltına göçtüğüne inanılmaktadır. Araştırmalar, İluh Tepesi olarak adlandırılan arazinin doğal olmadığını, yapay bir tepe olduğunu göstermiştir. Bu nedenle Batman'ın da adını "batmak" fiilindem almış olabileceği düşünülmektedir. 1940 yılında Batman civarında petrol bulunmuştur.
Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgilere mitler ve Heredot tarihinde rastlanmaktadır. Ortak verilere göre Med kralı Abtyagestin'in torunu Kyros, MÖ 550’de düşmanı Erpagazso’ya yenilince Med asilzadeleri arasındaki utancından dolayı Medlerin yaşadığı Media bölgesinin kuzey batı ucundaki topraklara çekilmiştir. Bir başka görüş de, Kyros Pers egemenliği altında kalmamak için bu bölgeye yerleştiği şeklindedir. Karaçalı, sazlık ve bataklıktan oluşan bu bölgenin ortasında yapay bir adacık oluşturulmuş, adına da han obası anlamında olan "Elekhan" (MÖ 546) denilmiştir. Elekhan MÖ 352 yılında Büyük İskender'in istilasına uğrayana kadar, tam 194 yıl bağımsız bir dönem geçirmiştir. Daha sonra Lesepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizans’ın hâkimiyetine girmiştir. Artuklular, Moğollar, İlhanlılar, Celaliler, Karakoyunlular (Pezrese), Akkoyunlular ve 1500 yılında da Savefiler’in eline geçmiştir.