Batman Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Dicle'nin can verdiği topraklara yayılan ve zengin bir tarihî geçmişe sahip BatmanHasankeyf antik kenti, üç bini aşkın mağara, Orta Çağ'dan kalma tarihî köprü, Eski Çarşı, camii minareleri ve tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır. 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990’da, Siirt'in Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleriyle, Mardin'in Hasankeyf ve Gerçüş ilçelerinin merkeze bağlanmasıyla Türkiye'nin 72. ili olmuştur.

Batman tarihî açıdan yeni bir şehir olmakla birlikte, bu alanda kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda, bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu bilinmektedir. Ancak bataklık bir arazi üzerine kurulu olduğu için şehrin zaman içinde yeraltına göçtüğüne inanılmaktadır. Araştırmalar, İluh Tepesi olarak adlandırılan arazinin doğal olmadığını, yapay bir tepe olduğunu göstermiştir. Bu nedenle Batman'ın da adını "batmak" fiilindem almış olabileceği düşünülmektedir. 1940 yılında Batman civarında petrol bulunmuştur.

Batman'ın tarihi hakkında en eski bilgilere mitler ve Heredot tarihinde rastlanmaktadır. Ortak verilere göre Med kralı Abtyagestin'in torunu Kyros, MÖ 550’de düşmanı Erpagazso’ya yenilince Med asilzadeleri arasındaki utancından dolayı Medlerin yaşadığı Media bölgesinin kuzey batı ucundaki topraklara çekilmiştir. Bir başka görüş de, Kyros Pers egemenliği altında kalmamak için bu bölgeye yerleştiği şeklindedir. Karaçalı, sazlık ve bataklıktan oluşan bu bölgenin ortasında yapay bir adacık oluşturulmuş, adına da han obası anlamında olan "Elekhan" (MÖ 546) denilmiştir. Elekhan MÖ 352 yılında Büyük İskender'in istilasına uğrayana kadar, tam 194 yıl bağımsız bir dönem geçirmiştir. Daha sonra Lesepkoslar, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizans’ın hâkimiyetine girmiştir. Artuklular, Moğollar, İlhanlılar, Celaliler, Karakoyunlular (Pezrese), Akkoyunlular ve 1500 yılında da Savefiler’in eline geçmiştir.

Devamını Oku

Batman ile İlgili

Batman Nerededir?

Batman, Dicle Nehri ve bu nehrin yan kolları olan Batman ve Garzan Çayları arasında kalan Batman Ovası üzerinde yer almaktadır. Etrafı Raman, Garzan ve Aydınlık dağları ile çevrili olan şehir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ni Orta Doğu'ya bağlayan karayolunun kenarında bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 550 metredir.

Batman’a Nasıl Gidilir?

Batman, hava, kara ve demir yollarıyla düzenli bir ulaşım sistemine sahiptir. Doğu, batı ve kuzeyden gelen yolların kesişim noktasında yer alan Batman’ın merkezinden, 24 saat süreyle Türkiye’nin bütün illerine otobüs seferi bulunmaktadır. Ayrıca Haydarpaşa-Kurtalan Demiryolu Hattı, Batman il merkezinden geçmektedir. Tren yolculuğunu sevenler ya da büyük ölçekte yükü olanlar, demiryolu ile ulaşımı tercih edebilirler. Uçakla gitmek isteyenler için, her gün Ankara ve İstanbul'dan direkt, Antalya, İzmir ve Adana gibi pek çok ilden de de aktarmalı seferler yapılmaktadır. THY’nin tarifeli uçağı her gün Batman havalimanından Ankara ve İstanbul’a uçmaktadır.

Özel araçla gitmek isteyenler, oldukça uzun bir yolculuğu göze almak zorundalar. İstanbul’dan çıkacak olanlar, İstanbul-Sakarya-Ankara-Aksaray-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa-Diyarbakır-Batman yolunu takip etmeliler. İzmir’den gelecek olanlar, İzmir-Afyonkarahisar-Konya-Adana-Gaziantep- Şanlıurfa-Diyarbakır-Batman yolunu izlemeliler. Ankara’dan çıkacak olanlar, Ankara-Kayseri-Malatya-Diyarbakır yolunu tercih etmeliler. Trabzon tarafından gitmek isteyenler ise Trabzon-Bayburt-Bingöl-Batman hattını kullanmalılar.

* İstanbul-Batman: 1543 km’dir ve yaklaşık 16 saat sürmektedir.

* İzmir –Batman: 1540 km’dir ve yaklaşık 17 saat sürmektedir.

* Ankara-Batman: 1010 km’dir ve yaklaşık 1 saat sürmektedir.

* Antalya-Batman: 1219 km’dir ve yaklaşık 14 saat sürmektedir.

* Trabzon-Batman: 591 km’dir ve yaklaşık 9,5 saat sürmektedir.

Batman’a Ne Zaman Gidilir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirlerinden Batman'da uzak Akdeniz iklimi hâkimdir. Yıllık ortalama yağış miktarı 750–1000 mm civarındadır. Kışlar bazen sert ve soğuk geçmektedir. Ancak 1 Ocak 2007’de termometreler -24 dereceyi göstermiştir. En yüksek sıcaklık ise 48.8 derece ile 10 Temmuz 1962'de ölçülmüştür. Bölgede yaz mevsimi çok sıcak geçmektedir ancak bazen çok şiddetli yağışlar da görülmektedir. İlkbahar aylarında Beşiri ve Batman Ovaları'nda bol otluk bulunduğu için, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'dan mevsimlik küçükbaş ve büyükbaş hayvan besiciliği göçü almaktadır.

Batman’da Nerede Kalınır?

Batman’da TPAO, Tüpraş, Öğretmen Evi ve Polis Evi gibi kamu kurum ve kuruluşlarına ait pansiyon ve misafirhaneler dışında, özel sektöre ait çok sayıda Turizm Bakanlığı’ndan belgeli ve yıldızlı oteller bulunmaktadır. Son 20 yılda çok hızlı bir gelişim gösteren Batman'da otellerin çoğu il merkezinde ve merkeze yakın bölgelerde yer almaktadır. Ancak havaalanına yakın oteller de mevcuttur. Şehirde 3-4 yıldızlı otellerin yanı sıra, her bütçeye uygun küçük otel, motel ve belediye belgeli tesisler de bulunmaktadır.

Batman’da Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihî ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan illerinden Batman, mağaraları, kiliseleri, manastırları ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine keyifli ve gizemli bir yolculuk sunmaktadır.

Batman Gezilecek Yerler:

Batman'da gezilecek yerler arasında başta gelen Hasankeyf ören yeri ve mağaraları, Memikan Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Zeynep Bey Kümbeti yer alır. Diğer görülecek yerler ise Mor Kiryakus Manastırı, Mor Aho Manastırı, Hallan Çemi Höyüğü, İmam Abdullah Zaviyesi, Seyyid Bilal Türbesi, Pertükan Kalesi, Beksi Kalesi, Kandil Kalesi, Rabat Kalesi, Bozikan Kalesi'dir. 

Devamını Oku

Batman Şehir İçi Ulaşım

Batman şehir merkezinden, tüm ilçelere otobüs ve minibüsle ulaşım mümkündür. Batman'da şehir içi ulaşımda 74 otobüs hizmet vermektedir. Bu otobüslerin ne zaman hangi durakta olduklarını gösteren bir de telefon uygulaması mevcuttur. Batman Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü tarafından getirilen bu uygulama ile otobüs hareketlerini anlık olarak site üzerinden veya telefona indirilecek olan ‘Asis Akıllı Bilet’ uygulaması üzerinden görebiliyorsunuz. Ayrıca, ulaşım kartınızda ne kadar bakiye kaldığını anlık olarak görebilir ve belediyenin en yakın bayilerini harita üzerinden bulabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda toplu taşıma kullanma kapasitesi 33 bindir. Otobüslerde ücretsiz internet de mevcut olup ulaşım neredeyse sorunsuzdur. Şehrin çeşitli bölgelerinden havalimanına ulaşımı sağlayan 11 tane hat vardır. 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A, 8A, 9A, 10A ve 11A otobüs hatlarının rotalarına ve saatlerine ulaşmak için tıklayın.

Batman Mutfağı

Batman’ın temel besin kaynakları et ve süt ürünleri ile hamur işleridir. Et yemekleri bol yağlıdır. İçli köfte, taze ve kurutulmuş sumaklı dolma, mumbar ve bağırsak dolmaları, Şam böreği ve çok yaygın olan çiğ köfte, yöreye özgü lezzetlerin ilk akla gelenleridir. Ayrıca yöreye özgü çamurdan yapılan tandırlarda pişirilen tandır ekmeği, perde pilav, mercimek ve yayla çorbaları, Batman mutfağının olmazsa olmaz yemekleri arasında yer almaktadır.

Popüler Restoranlar

Çömçe Lokantası: Batman’ın en eski lokantası olan mekânın sac tavası, özellikle tavsiye edilmektedir. Lezzetli mezeler ve güler yüzlü hizmetiyle en sevilen yöresel lezzet adreslerindendir.

Petrol: Batman’ın içinde kendinizi dünyadan soyutlanmış hissedeceğiniz, yeşillikler içinde bir mekândır. Bu mekândaki düzen ve ağaçlandırma gözünüzü, hem kahvaltısı hem de leziz akşam yemekleri de karnınızı fazlasıyla doyuracaktır.

İnaloğlu Baklava: Batman'da uzun yılardır hizmet veren işletme, baklavalarını hala kara fırında pişirmekte ve şerbet olarak glikoz şurubu kullanmamaktadır. Batman’da tatlı denildiğinde ilk gidilmesi gereken mekândır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Batman’da Alışveriş

Batman’da alışveriş denildiğinde ilk akla gelen, geleneksel dokumacılık sanatıdır. Yaklaşık 70 yıl öncesine kadar Hasankeyf’te 300’ün üzerindeki tezgâhta dokunan ve şile bezine benzeyen bu dokuma ne yazık ki günümüze taşınamamıştır. Bugün 5-6 esnafın çabasıyla sürdürülmektedir ve kesinlikle Batman’dan alınacak hediyelik eşyaların başında gelmektedir.

Batman’da ayrıca yerel halkın yaptığı iğne oyası, dantel, kanaviçe üzerinde nakış, parlak ipek sim işlemeli kumaşlar, yün çorap, kazak ve benzeri el örme işleri çok yaygındır. Bunun dışında son yıllarda çok kazançlı bir hal alan kilim ve halı dokumacılığı da hediyelik eşyalar için iyi birer seçenektir.

Batman Gece Hayatı

Batman gece hayatı, il merkezindeki kafeler, otellerin barları ve restaronlar ile sınırlıdır. Ancak bölge insanının kültürel etkinlikleri asıl gece hayatını oluşturur. Yörenin meşhur sıra geceleri ve dost meclisleri insanların bir araya gelerek eğlendikleri asıl zamanlardır. Yanık sesleriyle türkü söylerler, çiğ köfte yoğururlar ve sohbet ederler. Sıra gecelerinin düzenlendiği mekânlar daha çok türkü evleri ve etkinlik salonlarıdır. Antik Türkü Evi, bunlardan biri olup her cumartesi gecesi eğlence düzenlemektedirler. Batman'daki bir diğer eğlence ise Nargile kafelerde geçer. Daha çok genç nüfusun vakit geçirdiği bu mekanlar şehir merkezindeki ana buluşma noktalarıdır. Şehir merkezindeki en popüler nargile kafeler; Saray Nargile Kafe, Hasan Paşa Nargile ve Kahve Evi, Vip Nargile&Cafe'dir. 

Batman Festivaller

  • Şeyh Halit Anma Günleri (Mayıs)
  • İmam Abdullah Anma Haftası (Haziran)
  • Ceviz ve Bal Festivali (Ekim)
  • Batman Hasankeyf Festivali (Aralık)
  • Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali (Aralık)

Batman İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Batman Belediyesi: 0 488 213 27 59

Batman Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 13oC
    • May 18oC
    • Haz 24oC
    • Tem 29oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 17oC
    • Kas 10oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 575.850/ Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün