- 1 view
Bursa’nın velinimetlerinden biri olarak görülen Arkeoloji Müzesi zengin içeriği ile giden tarih ve sanatseverleri kendine hayran bırakıyor. Tarih boyunca pek çok sebeplerle büyük rağbet görmüş olan Bursa’nın tarihsel açıdan kronolojik olarak izlenebileceği Arkeoloji Müzesi eğer gitmediyseniz mutlaka uğramanız gereken noktalar arasında yer alıyor. Milattan önce 3000 yıllarından başlayarak Bizans’ın sonlarına kadar zamana ışık tutuyor. Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan bu müze aynı zamanda Türkiye’nin ilk arkeoloji müzeleri arasında yer alıyor. Yolunuz Bursa’dan geçiyorsa Arkeoloji Müzesi durağını atlamamakta fayda var.
Arkeoloji Müzesi Tarihi
Dönemin Milli Eğitim Müdürü olan Azmi Bey’in büyük çabaları sonucunda 19 Ağustos 1902 senesinde kurulan ve Müze-i Hümayun Umum Müdürlüğü’nün bir şubesi olarak Bursa Erkek Lisesi’nin bir bölümünde faaliyete başlayan müze, daha sonra işlevini Yeşil Medrese’nin içinde sürdürmüştür. 1972 senesinde Kültürpark’ın içerisine inşa edilen modern bir binaya taşınan seksiyon bulunduğu son yerde de bakım ve onarımdan geçmiştir. Restorasyon çalışmaları sonrasında 2013 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Müze sahip olduğu 60 binden fazla eser ile Türkiye’nin en zengin arkeoloji müzeleri arasında yer alır. Müzede Orta Miyosen Dönem’den Doğu Roma Dönemi sonlarına kadar Bursa ve çevresinde yapılan kazılarda ve araştırmalarda bulunmuş eserlerin yanı sıra bağışlar yoluyla gelen eserler de teşhir edilmektedir.
Arkeoloji Müzesi Bölümleri
Zengin içeriği ile gidenlerin büyük ilgisini uyandıran Arkeoloji Müzesi’nde eserleri kategoriler halinde incelemek mümkün. Geçirdiği son onarımdan sonra daha başarılı bir sunuma ulaşan müzede toplamda 4 farklı bölüm yer alıyor. Bunlar Salon 1, Taş Eserler Salonu, Salon 2 ve Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu’dur.
Salon 1: Miyosen Dönem Frig Krallığı eserlerinin bulunduğu bu bölümde Neolotik Çağ’dan Kalkolitik Çağ’a kadar eserler yer alır. Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hitit Uygarlığı, Transkafkas Kültürü, Urartu Krallığı,Phyrg Krallığı ve Protogeometrik Dönem’e ait eserlerin teşhir edildiği Salon 1’de bu eserlerin yanısıra Aktopraklık Höyük kazılarında açığa çıkarılan 30 yaşlarında bir kadına ait iskelet ve mezar buluntuları da teşhir edilir.
Taş Eserler Salonu: Adından da anlaşılacağı üzere taş eserlerin sergilendiği bu salonda Miletepolis Antik Kenti’nde bulunan Roma Dönemi’ne ait bronz Apollon Heykeli ile bronz Athena Büstü ve mermer heykeller görülebilir.
Salon 2: Arkaik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne kadar olan zamana ait kalıntıların sergilendiği salonda özellikle Antandros Antik Kenti Arkaik ve Klasik Çağ buluntuları, Miletopolis Antik Kenti kazı buluntuları, Ahmetler Nekropolü ve Bursa Tümülüsü Hellenistik Dönem buluntuları ilgi çeker. Bu salonda ayrıca para, süs eşyaları, mühürler ve tıbbi eserler gibi parçalar da kronolojik olarak gezilebilir.
Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu: Milattan önce 6. yüzyıl ile tarihlenen buluntular, tekerlek parçaları, at koşum takımlarından parçalar teşhir edilir. Ayrıca Daskyleion Satraplık Merkezi kazılarından çıkarılan mezar stelleri de yine bu bölümde görebileceğiniz eserler arasında yer alır.
Bursa Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Girdiğiniz zaman vaktin nasıl geçtiğini anlamayacağınız Bursa Arkeoloji Müzesi 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Dini bayramların ilk günü saat 13.00 itibari ile hizmet verildiğini hatırlatmakta fayda var.
*Saatler ve günler Ekim 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Bursa Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti
Bursa Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
Bursa Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir
Müzeye ulaşım sağlamak için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: Eğer şahsi aracınızla gitmek isterseniz İstanbul’dan bu yolun yaklaşık olarak 2 saat süreceği hatırlatmakta fayda var. Farklı bir noktadan gitmek isterseniz navigasyon desteğinden faydalanabilirsiniz.
Otobüs: Bursa’dan müzeye gitmek isterseniz Gemlik Yolu’ndan kalkan ve müzenin önünden geçen 101 ve 19 C hat numaralı otobüsleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca farklı bir şehirden gitmek isterseniz Bursa’ya sefer yapan otobüs firmaları olduğunu hatırlatabiliriz.
Bunun yanında 8 L ve 6 A hat numaralı otobüsler de yine müzeye kadar gider.
Metro: Eğer trafiğe takılmadan müzeye gitmek isterseniz metro alternatifini tercih edebilirsiniz.1 ve 2 numaralı metro hattı ile Bursa Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bursa Arkeoloji Müzesi İletişim
Adres: Gaziakdemir Mh., Çekirge Cd. Kültür Park 4/11, Osmangazi / Bursa
Telefon: (0224 ) 234 49 18