Bursa'ya Ne Zaman Gidilir?
Denizden yüksekliği 155 metre olan Bursa şehrinde genel anlamda ılıman bir iklim hakimdir. Ancak iklim, bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizi’nin yumuşak ve ılık iklimi hissedilirken, şehrin güney kesimlerinde Uludağ’ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. Bursa'nın en sıcak olduğu dönem Temmuz–Eylül ayları arasıdır. Ortalama sıcaklıklar 20-24 derece arasında değişmektedir. En soğuk dönem ise Şubat–Mart aylarıdır. Ortalama sıcaklık 6-8 derece arasındadır. Bu sebeple Bursa şehir gezisiiçin Temmuz-Eylül ayları arasındaki dönem tercih edilmektedir. Bu dönemde şehirde pek çok kültürel etkinlik ve Karagöz Festivali gibi şeyler yapılmaktadır. AncakUludağ'da kış sporu yapmak isteyenler, şehri daha çok Ocak ve Şubat aylarında ziyaret etmektedir.
Bursa'da Nerede Kalınır?
Bursa Otelleri - Bursa Otelleri Fiyatları
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olma özelliğine sahiptir. Dönemin kültürünü mimarisinde taşırken, yeşilin her tonunu da bu şehirde görebilirsiniz. Bursa otelleri ise kültürel zenginliklerle dolu bölgelerde konumlanarak misafirlerine ulaşım kolaylığı sağlamaktadır. Bursa denince akla ilk gelen yerlerden olan Ulu Camii’yi gezerken hemen çevresinde bulunan tarihi Kapalı Çarşı’dan da alışveriş yapabilirsiniz. Cumalıkızık köyü ise nostaljik sokakları ve rengarenk sevimli evleriyle cıvıl cıvıl bir yer. Burada bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Birçok gölün bulunduğu Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerden olan Gölyazı kasabasını da gezi listenize ekleyebilirsiniz. Tarihi Rum evlerinin bulunduğu bu şirin kasaba her yıl pek çok göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil Külliyesi ise ahşap ve mermer işçiliğinin yanı sıra çini sanatının güzel örnekleri ile de dikkat çekici. 1419 yılında Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan külliye, Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’ye de ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim doyasıya keşfedebileceğiniz Bursa, kış turizminde özellikle Uludağ kayak severlerin uğrak yeri haline gelmekte. Orhan Gazi Türbesi, Koza Han, Bursa Botanik Parkı, Tophane Saat Kulesi, İnkaya Tarihi Çınar, Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hünkâr Köşkü, Karagöz Müzesi, Bursa Arkeoloji Müzesi, Merinos Parkı, Saltanat Kapısı gibi yerleri ziyaret edebilir, şehrin tarihini ve kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz. Bursa, kestane şekeri ve iskenderi ile meşhurdur. Bu lezzetleri tatmadan dönmemelisiniz. Ayrıca tekstil ürünlerinde de öne çıkmaktadır. İsterseniz sevdiklerinize hatıralık meşhur Bursa havlularından hediyeler alabilirsiniz.
Bursa'nın Doğası ve Kültürüyle Sizi Büyüleyecek Noktaları
Bursa, hem Osmanlı’nın hem de birçok tarihi dönemin en önemli kentlerinden biridir. Bursa’da gezilecek yerler denince akla mimari, camiler, medreseler, hanlar ve kiliseler gelir... Uludağ’ı, Ulu Camii’yi ya da Tirilye'yi görmeden Bursa’yı gezmek olmaz. Bursa tarihi çarşılarıyla, bembeyaz karla kaplı kayak merkezleriyle ve tüm tarihe tanıklık etmiş eski yapılarıyla sizi bekler.
Bursa Gezilecek Yerler:
Zengin tarihi, doğası ve şirin köyleri ile Bursa'da gezilecek birçok yer mevcut. Ulu Camii, Bursa şehrinin en önemli tarihi sembollerinden biridir. Türk İslam Eserleri Müzesi ise Osmanlı'nın ilk medreselerinden biri olan Yeşil Medrese olarak bilinir. Atatürk Evi, Bursa'daki eski bir caddede yer alan bir köşk olup Atatürk'ün Bursa'yı ikinci ziyareti sırasında kendisine hediye edilmiştir. Bursa Hanları, Osmanlı'nın ticaret merkezi olan Bursa'da pek çok meşhur han bulunmaktadır. Uludağ, Türkiye'nin en ünlü kayak merkezi olan Uludağ Bursa'da bulunmaktadır. Cumalıkızık, UNESCO Dünya Mirasları listesine girmeyi başaran Osmanlı mimarisinin hakim olduğu tarihi bir köydür. Tirilye, Bursa'nın en güzel Rum köylerinden biridir. İznik, Çini işçiliği ile bilinen arkeolojik alanları ile açık hava müzesini andıran Bursa'nın bir ilçesidir. Mudanya, Bursa'nın en gelişmiş merkez ilçelerinden biri olup deniz yoluyla ulaşım açısından kolay bir konuma sahiptir.
Listede adı geçen noktalarla ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
- Ulu Camii
- Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)
- Bursa Atatürk Evi Müzesi
- Bursa Hanları
- Oylat Kaplıcaları
- Uludağ
- Cumalıkızık
- Tirilye
- İznik
- Mudanya
- Gölyazı
- Suuçtu Şelalesi
- Altınpark
- Saitabat Şelalesi
- Hünkar Köşkü Müzesi
- Sudüşen Şelalesi
- Abdal Mehmed Camii
- Acem Reis Camii
- Alaçam Şelalesi ve Kanyonu
- Ahmet Paşa Medresesi
- Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu
- Alaaddin-i Mısri Türbesi
- Alaaddin Paşa Camii
- Ali Paşa Camii
- Arkeopark
- Atatürk Kent Ormanı
- Ayvaini Mağarası
- Balabancık ve Gazi Aktimur Hisarı
- Balıkpazarı Camii
Bursa İçi Ulaşım
Bursa’da şehir içi ulaşım seçenekleri arasında halk otobüsleri, dolmuş, minibüs, tramvay, metro, teleferik ve taksiler vardır. 1998 yılında açılan Bursaray adlı metro sistemi, doğu ve batı yönünde iki hat olarak hizmet vermektedir. 1. hat Emek’ten başlayıp Arabayatağı’nda sona erer. İkinci hat ise Uludağ Üniversitesi’nden başlar. Bursa’da otobüsler ise sıklıkla tercih edilen ve geniş ulaşım ağına sahip toplu taşıma araçlarıdır. Yaklaşık 7 ilçede hizmet veren halk otobüsleri hem şehir içinde hem de şehrin dışındaki ilçe ve köylere seferler düzenlemektedir. Bursa’da tramvay hattı da ulaşımda sıkça kullanılan araçlardan biridir.Cumhuriyet Caddesi’nde Zafer Meydanı ile Davutkadı arasında faaliyet gösterir. Bursa’da toplu taşımalarda tek kullanımlık bilet alabilirsiniz. Ancak “Bukart” adı verilen çok kullanımlı kartlardan kullanmak hem daha pratik hem de daha ekonomik olmaktadır. Bursa’da bir diğer ulaşım aracı da Uludağ çıkmak için kullanılan teleferiktir. Tarihi bir öneme de sahip olan teleferikte yeni düzenlemelerle birlikte 4 istasyon mevcuttur. Şehrin içindeki Teferrüç istasyonundan başlayan yolculuk, doğal parka ulaştıran Kadıyayla istasyonu, panoramik manzara için tercih edilen Sarıalan istasyonu ve son olarak Oteller istasyonu ile devam etmektedir.
Bursa Mutfağı
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, aynı zamanda antik çağlarda Roma ve Yunan dönemlerinde de önemli yaşam ve uygarlık merkezlerinden biri olmuştur. Bu sebeplerle pek çok kültüre ev sahipliği yapan şehir, farklı kültürlerin beslenme alışkanlıklarını barındıran bir lezzet sofrasıdır. Bursa mutfağında çorbalar, et ve sebze yemekleri ile tatlılar önemli bir yer tutarken, şehre özgü saray yemekleri de mevcuttur.
Bursa'nın asıl dünyaca ünlü yemeği İskender kebaptır. Temel malzemesi döner eti olan bu kebap türünü özel kılan ise üzerine dökülen tereyağı, domates sosu, altındaki yağlı pideler ve yanındaki yoğurttur. Kebap adını, yaratıcısı olan İskender Efendi’den almaktadır. İskender kebabın doğduğu dükkan hala halka hizmet vermektedir. Kapısında kuyruklar olan Kebapçı İskender'die şehre özgü bu lezzeti tadabilirsiniz. Kebapçı İskender'in, Bursa merkez dışında Carrefour ve Korupark AVM'de şubesi bulunur. Mavi bir dükkanda hizmet veren Kebapçı İskender, saat 12.00'de açılır. Haftaiçi 18.30, haftasonu 20.00'de kapanır. İskender için diğer bir alternatif ise İskender Efendi'nin torunlarından birinin işlettiği Kebapçı İskender Efendi Konağı'dır. Bunun dışında Bursa Kebapçısı ile Uludağ Cemal ve Cemil Kebapçısı Bursa'da iskender yenilebilecek yerler arasında sıralanabilir. Bursa'ya geldiğinizde ünlü Bursa pidesi "cantık" ve tahinli pide yemeden dönmemelisiniz. Tahinli pideyi deneyebileceğiniz yerler Tarihi Abdal Fırını, Tarihi İnanç Fırını ve Kırmızı Fırın'dır. Cantık deyince akla ilk gelen adresler ise Pidecioğlu, Acı Dayı ve Kardeşler Pide Salonu'dur. Bursa ziyaretinizde sabah kahvaltısını Cumalıkızık'ta veya Tirilye'deki ünlü Çamlı Kahve'de yapabilirsiniz. Cumalıkızık'ta birbirinden güzel gözleme ve ev yapımı reçeller ile Osmanlı köyü atmosferinde kahvaltı yapmak sizin için farklı bir deneyim olacaktır.. Narlıbahçe ve Taşev burada önerebileceğimiz kahvaltıcılardır.
Bursa dağlarındaki kestane ormanlarında yetişen kestaneler kent mutfağında karakteristik bir rol oynamaktadır. Bursa’nın kestane şekeri, dünya çapında üne sahiptir. Bursa'nın meşhur kestane şekerini Kardelen veya Kafkas'tan alabilirsiniz. Ayrıca Bursa'nın simgelerinden biri olan Marşal Pasta, 1928'den beri üretilen mini çikolatalı pastadır. Bu pasta, kremasının yoğunluğu, minicik boyutu ile gönülleri fetheder. Deneyebileceğiniz pastaneler ise Ulus Pastanesi ve Ülkü Pastaneleri'dir. Tatlı anlamında en ünlü lezzet ise bir peynir tatlısı olan Kemalpaşa’dır. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir tatlı çeşididir. Peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek hazırlanır. Bol şerbetli servis edilir. Bursa ziyaretinde bu lezzetler dışında denenmesi gereken yemekler ise şöyledir: İnegöl köfte, ciğer sarma, Mihaliç peyniri, pideli köfte, cevizli lokum, Tirilye zeytini. Bursa'da yemekten sonra çay ve kahve içmek isterseniz Kozahan, Mahfel ve Çınaraltı Çay Bahçesi'ni tercih edebilirsiniz.
Bursa'da Alışveriş
Yüzyıllardır ticaretin kalbinin attığı Bursa şehrinde alışveriş için hem mekan hem de ürün anlamında çok fazla alternatif mevcuttur. Her ne kadar şehirde pek çok alışveriş merkezi bulunsa da, hem yerel halk hem de turistler ihtiyaçlarını tarihi çarşılardan ya da hanlarda yer alan dükkanlardan karşılamaktadır.
Bursa Gece Hayatı
Canlı müziğin olduğu çok sayıda mekan şehrin merkezinde bulunur. Ayrıca sıklıkla tercih edilen bazı gece kulüpleri de dikkat çeker. Altıparmak Caddesi çevresinde rakı-balık yapmak isteyenler için oldukça şık mekanlar yer almaktadır. Ayrıca Uludağ Üniversitesi'nin çevresinde de oldukça canlı ve parlak bir gece hayatı hakimdir. Bunun yanısıra Nilüfer Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda bulunan mekanlar öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bölgelerden biridir. Üniversite öğrencilerinin en sık gittiği mekanların başında ise her akşam canlı müzik yapılan Address Bar gelir. Bunun yanısıra yine Nilüfer'de bulunan Bursa Suare'de sanatın ve müziğin evrensel dilinin birleştirici gücüne şahitlik edebilirsiniz. Türkiye'de bulunan başarılı birçok müzisyenin konser verdiği sayılı mekanlardan biridir. Yine aynı bölgede bulunan Jolly Joker Bursa ise konser için sık tercih edilir. Çevrede bulunan en nezih mekanlardan biri de Caddeüstü Cafe&Bar'dır. Bu mekan nerede ise günün 24 saati hizmet vermektedir. Gündüz kahvaltı yapabilir, gece ise sunulan eğlence aktiveteleri ve canlı müzikle birlikte sabahın erken saatlerine kadar vakit geçirebilirsiniz.
Bursa Festivaller
- Winterfest Bursa Uluslararası Kış Festivali (Ocak-Şubat)
- Orhangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri (Nisan)
- Uluslararası Bursa Festivali (Haziran-Temmuz)
- Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması (Temmuz)
- Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali (Ekim)
- Orhangazi Zeytin Festivali (Kasım)
- Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali (Kasım)
- İpek Yolu Film Festivali (Aralık)
- Yörük Şenliği (Şubat)
- Geleneksel Karakucak Güreşleri ve Kültür Sanat Şenlikleri (Mart)
- Bahar Şenliği (Mayıs)
Bursa İçin Faydalı Bilgiler
Polis: 155
Yangın: 110
Acil yardım: 112
Bursa Künyesi
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type F / 250V / 16 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
- Oca 5oC
- Şub 6oC
- Mar 8oC
- Nis 12oC
- May 17oC
- Haz 21oC
- Tem 23oC
- Agu 23oC
- Eyl 20oC
- Eki 16oC
- Kas 10oC
- Ara 7oC
Kısa Kısa
Ülke: Türkiye
Nüfus: 2.842.547
İklim: Ilıman İklimi
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 Gün