Bursa'nın Zirvesine Yolculuk: Uludağ

Herkesin aklına Türkiye’de kış turizmi dendiğinde ilk gelen yerlerden biri Uludağ.Uludağ ülkemizde kış turizminin getirdiği popülerliği avantaja çevirerek, bu turizmi artık dört mevsime yaymaya başlamış bir bölge. Osmanlı Dönemi’nde “Derviş Dağı” olarak adlandırılan dağ, günümüzdeki adını Cumhuriyet Dönemi’nde Dr. Şevki Uludağ sayesinde kazanmış. Lakabı “Beyaz Cennet” olan Uludağ aslında sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da doğa sporu sevenlerin  ve son dönemde de Arap turistlerin akınına uğruyor.

Bu özelliği ile biz Uludağ’ı Slovenya’daki Kranska Gora’nın biraz doğa sporları azaltılmış haline benzetiyoruz. Kranska Gora’da kışın kış sporlarının her türü yapılırken; yaz aylarında dağ bisikleti, çim kayağı, doğa yürüyüşü, futbol, zipline gibi sayısız aktivite yapılıyor.

Bursa’da da yaz aktiviteleriyle bölge turizmi canlandırılmış. Ancak buradaki aktiviteler biraz daha farklı. Yine doğa yürüyüşleri, doğada ATV turu gibi etkinlikler olmasının yanında piknik ve kamp yapmak için de alanlar oluşturulmuş. Gelen ziyaretçiler spor veya dinlence aktivitelerine katılmasalar bile en azından teleferiğe binip Bursa’nın zirvesine çıkıp; doğanın, temiz havanın ve yeşilin keyfine varıyorlar.

Uludağ'a Ulaşım

Dedik ya artık İstanbul’dan Bursa’ya ulaşmak çok kolay. Bursa merkez ile Uludağ arası ise sadece 40 km. Yani özel aracınızla merkezden 50 dakikada Uludağ’a ulaşabiliyorsunuz. Ya da Bursa Teleferik’e binerek yaklaşık 20 dakika süren keyifli bir yolculukla Sarıalan Mevkisi’ne ulaşabilir, oradan da 10 dakikalık teleferik yolculuğu ile oteller bölgesine geçebilirsiniz.

Uludağ’da yapılabilecek aktiviteler

Bursa’nın simgesi ve aynı zamanda en turistik noktalarından biri olan Uludağ, 2543 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin en popüler kış ve doğa sporları merkezi olarak bilinse de burası sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da oldukça işlek bir bölge. Dolayısıyla burada yapılabilecek aktiviteleri sadece kış sporlarıyla sınırlandırmak büyük haksızlık... Yaylalar, göller ve kayak merkezi gibi farklı bölümlerden oluşan Uludağ’da nasıl aktiviteler yapılabilir gelin bir göz atalım.

1.Bursa Teleferik

Bursa Teleferik aslında ulaşım işlevinden ziyade, panoramik manzara sunan özelliği ile gelen ziyaretçiler için bir seyir alanı olma işlevine de sahip.

 Merkez istasyon olan Teferrüç İstasyonu’ndan zirveye yani Kurbağa Kaya (Oteller) İstasyonu’na toplam 25 dakika süren yolculuk sırasında gördüğünüz manzara da sürekli değişiyor.

Her 19 saniyede bir kabin geliyor yani aslında bekleme süresi hiç de uzun değil. Saatte 1500 yolcu taşıyan teleferikte her kabine en fazla 6 kişi binebiliyor.

Başlangıç istasyonu olan Teferrüç İstasyonu ile Kurbağa Kaya (Oteller) İstasyonu arasında bir de Sarıalan İstasyonu var. İsterseniz aldığınız biletle burada inerek çevreyi gezebilir sonrasında da tekrar teleferiğe binerek Oteller Bölgesi İstasyonu'na devam edebilirsiniz.

Kurbağa Kaya İstasyonu 2016 yılında açılana kadar Sarıalan yıllar boyu hep son istasyonmuş. Ama 2016’dan beri bu Kurbağa Kaya yani Oteller Bölgesi İstasyonu açılmış ve teleferik daha çok talep görmeye başlamış. Bu sayede Oteller Bölgesi artık sadece kışın değil yazın da ziyaretçilerle dolup taşıyor.

2. Uludağ Kayak Merkezi ve Kış Sporları

Uludağ belki de Türkiye’nin ilk popülerleşen kayak merkezi. Ayrıca 2543 metrelik zirvesiyle Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı. Kış sporları sevenler için sezonu aralık ayının ilk haftası gibi başlayıp nisan ayının ortasına kadar devam ediyor. Hatta bu dönemde kar kaplı bembeyaz ağaçlar arasında ve ahşap yapılar içinde serpme kahvaltı yapmak, Uludağ deneyiminin de ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Bir de tabii ki Uludağ’ın olmazsa olmazlarından diğeri de mangalda sucuk. Kayak ya da snowboard tutkunuysanız en ideal dönemin aralık ve ocak ayları olduğunu da unutmamak gerek. Uzunlukları 500 metreden 2750 metreye kadar değişen farklı zorluk derecelerinde yaklaşık 20 civarında kayak pisti bulunan Uludağ’ı yakın dönemde kış aylarında tekrar ziyaret ettiğimizde mümkün olduğunca size pistler, pistlerin durumu, skipass ücretleri, kayak malzemesi kiralama ücretleri ile ilgili de detaylı bilgi vereceğiz.

Şimdilik Uludağ ile ilgili biraz daha fazla bilgi isterseniz sizin için hazırladığımız Uludağ rehberimize  göz atabilirsiniz.

3-Uludağ Milli Parkı

27.300 hektarlık alan üzerine kurulmuş olan Uludağ, 1961 senesinde “Milli Park” statüsüne kavuşmuş. Uludağ Milli Parkı’nın girişi ücretli. Ayrıca burada kamp yapmak  ya da karavanda kalmak isterseniz özel tahsis edilmiş alanlar var ve belirtilen ücreti ödediğiniz takdirde konaklayabiliyorsunuz. Ya da bölgeyi günübirlik ziyaret edebilirsiniz.

Oteller Bölgesi’nden kolaylıkla erişilebilen 1700 metre yükseklikteki Çobankaya Yaylası da Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde olup özellikle doğaseverler ve kampçılar tarafından tercih ediliyor.

150 çadır kapasitesi olan bölgede ayrıca bir tesis ve bir de cami yer alıyor. Buraya Çobankaya denmesinin enteresan bir de hikayesi var. Efsaneye göre zamanında bir çoban ve bir papaz o soğuklarda kim daha uzun süre dışarıda kalabilir diye iddiaya girmişler. Çoban bu kayanın üzerine papaz da az ilerideki kayanın üzerine çıkmış. Başlamışlar beklemeye. Bir gün olmuş, iki gün olmuş,… Papaz donacağını düşünerek vazgeçme kararı almışken çobanın hala beklemede olduğunu görmüş ve gidip çobanın ölüp ölmediğine bakmaya karar vermiş. Bir de gitmiş ki; çoban kendi kıyafetlerini bir korkuluğa giydirmiş, dikmiş kayanın üstüne kendi de geçmiş sıcacık kulübesinde oturuyor. İşte o gün bugündür burası Çobankaya diye anılır olmuş.

4-Uludağ Bakacak Seyir Terası

Son dönemlerde en popüler şeylerden biri seyir terasları malum. Uludağ’ın zirvesindeki 1720 metre yükseklikteki Bakacak Seyir Terası da seyir teraslarının bugünlerde oldukça popüler olanlarından biri.

Bursa’nın Yıldırım ilçesinden Marmara Denizi’ne kadar uzanan bir manzarayı gözler önüne sunan terasın girişinde ufak da bir büfe var. Buradan bir bardak çay alıp şöyle manzaraya karşı yudumlamak çok keyifli.

Hatta Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde buradan açık havalarda Sultanahmet’teki camilerin minarelerinin göründüğü yer olarak söz etmiş. Evet, manzara harika ama bence Evliya Çelebi burada biraz işin dozunu kaçırmış. O kadar abartmaya da gerek yok. :)

5-Uludağ'da Yapılabilecek Diğer Aktiviteler

 - Orman içinde yürüyüş yapıp, Dombay Çukuru Vadisi eteklerinde yer alan Softaboğan Şelalesi’ne gidebilirsiniz.
- Uludağ Milli Parkı yakınlarındaki Soğukpınar Köyü ve yaylası ile yine bu bölgede yer alan 15 metreden dökülen ve Nilüfer Çayı’nın da kaynağı olan Aras Şelalesi’ne uğrayabilirsiniz. - Mevsimi uygunsa Kara Göl, Koğuk Dere, Buzlu Göl, Kilimli Göl, Aynalı Göl, Çayır Dere ve Heybeli Göl olmak üzere toplam 7 gölden oluşan Sirk Gölleri’ni görebilirsiniz.- Uludağ eteklerinde yer alan Saitabat Şelalesi’ne uğrayabilir, sabah buraya vardıysanız çevredeki tesislerde serpme köy kahvaltısı, öğle saatlerinde vardıysanız alabalık tadabilirsiniz.

TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni