Slovenya Hakkında Temel Bilgiler

Güney Orta Avrupa'da yer alan Slovenya Cumhuriyeti'nin sınırları kuzeyde Avusturya'yla, kuzeydoğuda Hırvatistan'la, güney ve güneybatıda Macaristan'la, batıda İtalya'yla ve güneydoğuda Adriyatik Denizi ile çizilmiştir.

Barok ve Roma mimarisinin eski Sloven şehirlerde yoğun bir tarihi etkisi bulunmaktadır. Kuzeybatıda bulunan hem kırsal hem de şehir mimarisi komşu oldukları Avusturya ile birçok benzerlikleri paylaşmaktadır.

Şehir içi ulaşımda otostop en iyi seçenek olabilir. Otostop Slovenya'da oldukça güvenlidir. Gezginler için toplu taşıma kullanmak bazen zorluk çıkarabilmektedir. Hizmet saatleri değişiklik göstermektedir ve bu yüzden önceden planlama yapılması gerekmektedir. Cumartesi ve Pazar günleri daha seyrek çalışmaktadırlar. Haritalara benzin istasyonlarından ya da kitap mağazalarından ulaşılabilmektedir

Bled_sloveniaPD.com_.jpg

JulianAlp dağları ve nehirleri ve Kamnik-SavinjaAlpleri doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, rafting ve kayak için mükemmel bir alan sağlamaktadır. Güney bölgesinde çok sayıda mağara bulunmaktadır. Gezginler, doğu bölgesinde farklı spa tatillerinin keyfini çıkabilme ve Adriyatik Denizi'nde yüzme şansına sahip olabilmektedirler.

Ülkenin oldukça gelişmiş bir sağlık sektörü bulunmaktadır. Acil herhangi bir durumda 112 arayarak, ambulans istenebilmektedir. Hijyen standartları yüksek ve musluk suyu genellikle temiz ve içilebilir durumdadır. Ormanlık alanlara gidecek turistlere kene aşısı tavsiye edilmektedir. Fiili saldırı çok nadir olsa da güney ormanlarında bir ayı ile karşılaşabilme şansı bulunmaktadır.

s1a54i2933sz5.jpg

Slovenya'da gezilebilecek UNESCO korumasında olan ve aday olan birçok alan, dini mimari, mimari miras, kültürel ve tarihsel bölgeler, doğa alanları bulunmaktadır.

SkocjanMağaraları 1986'dan beri UNESCO listesinde yer almaktadır. Doğal köprüleri, pencereleriyle görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. 2011 yılından biri çok az bir bölümü ziyaretçiye açılmış bulunmaktadır.

Alpler'in çevresindeki tarihöncesi döneme ait kazık konutlar ve Merkür mirası - Almaden ve İdrija UNESCO listesinde yer alan diğer miraslardır. Karstik kireçtaşı yaylası, Bohinj'in tepelerindeki demir işler ve PartizanHastaneFranja UNECSO listesine aday konumundadırlar.

Yüzyıllar boyunca, Hıristiyan inancının, Sloven kültürüne damgasını vurmuş ve tarihi üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Ülkede bulunan 300'den fazla kilise, tarihi 900’lü yıllardan öncesine dayanan manastırlar, Hac yolları, türbeler ve şapeller turistik açıdan oldukça ilgi çekmektedirler.

Slovenya'nın zengin mimari mirası, kasabalarda da şehirlerde de görülmektedir. Kaleler, saraylar, malikâneler, açık hava müzeleri görülmeye değer.

Ülke zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bunu gururla beslemekte ve korunmaktadır. Arkeolojik alanlar, müzeler, galeriler, anıtlar, mezarlıklar ve kütüphaneler bu kültürü derinden yansıtmaktadırlar.

Slovenya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri


 

Parlamenter sistem ile yönetilen Slovenya, 11 şehre ve 210 belediyeye ayrılmaktadır. Başkenti Ljubljana'dır. Büyük şehirleri: Maribor, Kranj, Kamnik, Trbovlje, Ptuj, Novo Mesto, Velenje, Celje ve Koper'dir.

Slovenya Nerededir?

bled_castle.jpg

Güney Orta Avrupa'da yer alan Slovenya Cumhuriyeti'nin sınırları kuzeyde Avusturya'yla, kuzeydoğuda Hırvatistan'la, güney ve güneybatıda Macaristan'la, batıda İtalya'yla ve güneydoğuda AdriyatikDenizi ile çizilmiştir.

Slovenya'ya Nasıl Gidilir?

SHA-2_1-768x384.jpg

Slovenya'dan Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız direk uçuşlar bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin başkenti olan Ljubljana'da bulunan Ljubljana Joze Pucnik Havalimanı'na gerçekleştirilmektedir.

Karayoluyla gitme şansıda bulunmaktadır.

Slovenya Vizesi

Devamını Oku

Slovenya’ya Ne Zaman Gidilir?

Cow-Ball-tatler-3sep13_Bogdan-Kladnik_b.jpg

Slovenya'ya gitmek için en çok tercih edilen zamanın başında ülkenin çoğu festivalinin düzenlendiği, en güvenilir olduğu ve her yerin açıldığı yaz sezonu gelmektedir. Slovenya'da üç farklı iklim hâkimiyeti görülmektedir. Kuzeydoğuda Alp iklimi, Primorska bölgesinde genellikle Akdeniz iklimi, ülkenin geri kalanından Karasal iklim etkisi sürmektedir.

Slovenya Kültürü

slovenia-alps-1280x839.jpg

Slovenya insanları oldukça sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olarak bilinmektedir. LGBTİ üyelerinin seyahat ederken rahatsızlık duymaları gerekmemektedir. Ancak devletinin geçmiş yıllardan gey evlilik yasasını kabul ettiğini, halkın ise oylamayla bu yasayı iptal ettirdiğini unutmamak gerekmektedir.

Devamını Oku

Slovenya Mutfağı

assumption-of-mary-pilgrimage-church-bled1a.jpg

Sloven mutfağı komşuları olan Avusturya'nın elmalı turtası ve Viyana'nın sosis şnitzelinden, İtalya'nın risotto ve raviolisinden ve Macar gulaşından oldukça etkilenmiştir.

Eski söylem olan "bedava yemek yoktur" Slovenya için oldukça geçerlidir. Servis edilen yiyecekler oldukça pahalıdır ve veganlar için genellikle uygun değildir. Slovenya yemek yerler listesinin üst kısmında yaygın restoranlar (restavracija) daha sonra yaygın barlar (gostilna ve gostisce) ve kırsal rustik hanlar takip etmektedir. Ucuz yemek yemek isteyenler için en iyi yol doğrudan yerel süpermarketlerden almaktadır.

Slovenya'da temel yemekler ağır, etli ve sadedir. Tipik üç öğün yemek yenilmektedir; çorba (genellikle sığır eti veya tavuk) ile başlamaktadır, bir tabak yumurta eriştesi ile servis edilmektedir. Peşinden ise patates ve salata ile birlikte et yemeği gelmektedir.

Kraskiprsut (İtalyan kökenli havada kurutulmuş jambon), Idrianzlikrofi (Hırvat kökenli bir tür patates köftesi, Struklji (hamur köfteleri) ve jota yemekleri en ünlü yemekleri arasındadır.

Yerel yemekleri genellikle domuz etinden yapılan pirzola, sosis ve gulaş ve aynı zamanda geniş bir deniz ürünleri yelpazesinden oluşmaktadır.

Geleneksel Slovenya keki Potica (ceviz ile kaplı hamur tabakası, haşhaş tohumu, elma, ceviz ve peynir ile yapılmış pasta gibi görünen bir kek tabakası üzerine krema) en lezzetli tatlılarından bir tanesidir.

Barlarda her türlü içkiyi bulmak mümkündür. Kahve kültürü oldukça yaygındır ancak sadece kahve istiyorum denildiğinde Türk kahvesi servis edilmektedir.

Lasko ve Union, Slovenya'nın en ünlü iki yerel birasıdır.

Çeşme suyunu içmek güvenilirdir.

Slovenya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

bigstock-Ljubljana-Slovenia-Circa-Ju-89936066.jpg

Slovenya'dan dönerken eve getirilebilecek en güzel hediyelik eşyaların başında ejderhalar, tuz, dantel, bal, geleneksel kıyafetleri giyen küçük bebekler, dilek zili, şarap, çikolata ve Yugostalgia'dır.

Slovenya'nın Festivalleri

slovenia-nightlife-cacaocacao-xlarge.jpg

Slovenya'da değişik birçok temada festival düzenlenmektedir. Özellikle yaz sezonu bu festivallere ev sahipliği yapmaktadır.

Ljubljana Festival'i, ülkenin en büyük kültürel festivalidir. 10 hafta süren bu festivalde dünyanın her yerinden gelen insanların dans, opera ve müzik gösterileri Slovenya'yı renklendirmektedir. İlk kez 1953 yılının yaz ayında başlamış olan festival Haziran ayında başlayarak Eylül ayının sonuna dek sürmektedir.

LjubljanaUluslararasıFilmFestivali, Slovenya'ya en iyi filmleri getirmek amacıyla 1990 yılından beri düzenlenmektedir.

İlk kez 1966 yılında, orta çağdan kalma eski kenti Kamnik'te kutlanan Ulusal Kostüm ve Giyim Mirası Günü'nde, ulusal elbisenin Slovenya mirasında önemli bir parçası olması kutlanmaktadır.

MariborFestivali elli yıldır her yıl Eylül ayında MaribosOrkestrasını, solistlerini ve dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıları ağırlamaktadır.

IndrijaLaceFestivali, her haziran ayında geleneksel dantel yapımını kutlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festivalde birçok atölye, sergi, yarışma ve yerel yemek tadımları yer almaktadır.

BohinjYıllıkTırmanışFestivali, 1776 yılında Slovenya'nın en yüksek dağı olan Triglav'ın zirvesine ilk tırmanış kutlanmaktadır. Bir hafta sürecek etkinlik genel olarak Eylül aylarının sonunda veya Ekim ayı başlarında düzenlenmektedir. Bölge de günlük rehberli yürüyüş turları yapılmaktadır.

Slovenya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yılbaşı (01Ocak)

Slovenya Kültür Günü (8 Şubat)

Paskalya (27-28 Mart)

İşgale Karşı Ayaklanma Günü (27 Nisan)

Noel (Julian Ortodoks Noeli) (07 Ocak)

İşçi Bayramı (01-02 Mayıs)

Paskalya'dan sonraki 7. Pazar

Slovenya Milli Günü (25 Haziran)

Meryem Ana Günü (15 Ağustos)

Reform Günü (10 Ekim)

Ölüleri Anma Günü (1 Kasım)

Rudolf Maister Günü (23 Kasım)

Noel (25 Aralık)

Bağımsızlık Günü (26 Aralık)

Slovenya’da İklim ve Hava Durumu

Güney Orta Avrupa'da bulunan Slovenya'da Kuzeydoğuda kış aylarında oldukça soğuk, karlı ve yağmurlu; yaz aylarında ise orta derecede sıcaklıkların görüldüğü Alp iklimi görülmektedir. Bu bölgede Aralık ve Mart ayları arasında kayak, tırmanma, yürüyüş ve macerasporları için geniş olanaklar sağlamaktadır. Yılın hemen hemen her zamanı özelliklede Nisan ve Eylül ayları arasında dağ bölgeleri ziyaret etmek oldukça zevkli olmaktadır.

Devamını Oku

Slovenya’nın Kısa Tarihi

18. yüzyıldan itibaren Avusturya-Macaristan Krallığına dâhil olan Slovenya, 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın ardından Avusturya-Macaristan Krallığının dağılmasıyla beraber, Sırplar ve Karadağlılarla birlikte 1929 yılında YugoslavyaKrallığı adını alacak olan birliği kurdular. II. Dünya Savaşı'nda, Almanlara ve anti-komünistlere karşı savaşan partizanlar 1945 yılında Slovenya'nın tam bağımsızlık kazanmasını sağladılar.

Devamını Oku

Slovenya’nın Ekonomisi

GSYİH ile Slav ülkelerinin arasında en zengin ve dünyada ÇekCumhuriyeti'nden sonra ikinci sırada gelmektedir. Slovenya, 2007 yılından itibaren para birimi olarak Euro birimini tanıtmaya başlamıştır.

Slovenya'nın eğitimli işgücü, gelişmiş altyapısı, önemli ticaret yollarının kesişme noktasında bulunmasından dolayı oldukça iyi bir ekonomisi bulunmaktadır.

İnsanların neredeyse üçte ikisi hizmet sektöründe, üçte biri sanayi ve inşaat sektöründe çalışmaktadır.

Ülkenin doğu kesiminde tarımsal ekonomi baş göstermektedir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, mısır, patates, ve üzümdür.

 Slovenya'da Din ve İnanç

slovenia.jpg

Ülke nüfusunun yüzde 97’lik kısmı II. Dünya Savaşı'ndan önce kendilerini Katolik, yüzde 2,5’lik kısmı Lüteriyen ve yüzde 0,5’lik kısım ise diğer inançlara bağlı olarak tanımlamaktaydı. 2010Eurobarometre Anketine göre nüfusun yüzde 32’si "bir Tanrı olduğuna inanmakta", yüzde 36’sı "bir çeşit ruhun ya da gücün varlığına inanmakta", yüzde 26’sı "herhangi bir gücün, ruhun veya Tanrı'nın olduğuna inanmamakta” dır.

Birinci en yaygın din KatolikHristiyanları iken, yüzde 2,4’lik oranla ikinci en yaygın din İslam ve yüzde 2,2 ile OrtodoksHıristiyanları'dır.

Slovenya’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

Türkiye Cumhuriyeti Ljubljana Büyükelçiliği

Adres: Tivoli Center, Bleiweisova cesta 30, 4th flor 1000-Ljubljana Slovenia

Telefon: 386 8 205 56 40

Faks: 386 1 234 53 48

E-posta:[email protected]

İnternet sitesi:http://www.ljubljana.be.mfa.gov.tr/

ÇalışmaSaatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 – 18.00)

Slovenya'da Konuşulan Diller

central_place_of_ljubljana_capital_of_slovenia.jpg

Slovenya'nın resmi dili Slovence’dir.İtalyanca ve Macarca tanınan diğer diller arasında bulunmaktadır. Almanca, Hırvatça ve Sırpça nadir de olsa konuşulmaktadır. İngilizce özellikle genç nüfus tarafından oldukça iyi bir seviyede bilinmektedir.

Slovenya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 6oC
    • Nis 9oC
    • May 15oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 10oC
    • Kas 4oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 2.063,077 Dili: Slovence Para Birimi: EURO İklim: Akdeniz iklimi Big Mac Index: 2,56 USD