Avrupa'nın doğusunda, Pasifik Okyanusu'nun batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanusu'nun güneyinde yer alan Asya Kıtası, dünyanın en büyük kıtası olmasının yanı sıra ortalama 1.010 metrelik yükseltisiyle en yüksek kıtadır. Kıtanın en kuzeyinde Rusya'da Çelyuskin Burnu, en güneyinde Malakka Yarımadası’ndaki Buru Burnu, en batısında Türkiye'deki Gökçeada Avlaka Burnu ve en doğusunda Çukçi Yarımadasında Dejnev Burnu yer alır. Kıtanın eni 8.200 km, boyu 8.490 km'dir. Kuzey-güney yönünde adalar da dahil edilirse Severneya Zemlya Adası ile Endonezya'ya bağlı Rudi Adaları arası 10.245 km'dir.
Asya, kuzeyden Kuzey Buz Denizi ile çevrelenmiştir. Kuzey Doğu’da, Amerika'dan Bering Boğazı…
Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlantik Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve batıda Kuzey Pasifik Okyanusu'yla çevrili olan kıtadır. “Yeni Dünya” olarak da adlandırılan kara kitlesinin kuzey kısmındadır. Kuzey Amerika'nın Güney Amerika'ya tek kara bağlantısı ise Panama Kanalı’dır.
Kıta dört büyük bölgeye ayrılabilir: Meksika Körfezi'nden Kanada Arktiği’ne kadar Great Plains; Rocky Dağları, Great Bas, Kaliforniya ve Alaska'yı içeren, jeolojik olarak genç, dağlık batı; kuzeydoğuda Kanada bölgesi; ve Appalachian Dağları'nı ve Florida yarımadasını içinde bulunduran doğu bölgesi. Kuzey Amerika kıtası…
Amerika'nın güney yarısını oluşturan Güney Amerika Kıtası; Pasifik Okyanusu'nun doğusunda, Atlantik Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Kıta kuzey-güney doğrultusunda 7.200 km uzunluğunda, doğu-batı doğrultusunda 5.300 km genişliğindedir. Güney Amerika, kıtalar arasında yüzölçümü açısından dördüncü sırada, nüfus açısından beşinci sırada yer almaktadır. Toplam dünya nüfusunun yüzde 6'sı Güney Amerika kıtasında yaşamaktadır. Yeryüzündeki toprağın yüzde 12'sini Güney Amerika Kıtası oluşturmaktadır. Km²'ye düşen kişi sayısı 20,8'dir. En fazla nüfus yoğunluğuna sahip şehri, Brezilya’nın São Paulo şehridir. Kıtanın en yüksek noktası, Arjantin’de bulunan 6.960 metre yükseklikteki Aconcagua Tepesi…
Amerika’nın kuzeyi ile güneyi arasında yer alan bölümü Orta Amerika olarak adlandırılıyor. Orta Amerika kıtası, Meksika’nın güneydoğusunda ve Kolombiya’nın kuzeybatısında yer alıyor. Resmi dili İspanyolca olan kıtada tek istisna Belize. Belize ülkesi resmi dil olarak İngilizce’yi kullanıyor.
Kıtanın yüzölçümü 600 bin kilometrekaredir. Nüfusu ise 2013 sayımına göre 167 milyondur.
Kıtanın özellikle güneybatı kısmı engebeli ve dağlık bir yapıya sahiptir. Kuzeydoğuya gittikçe daha düz yeryüzü şekilleri kendini gösterir. Güneybatı…
Ortadoğu Asya'ya dahildir. Sitede kullanım kolaylığı açısından ayrı bölüm olarak verilmiştir.
Orta Doğu aslında Asya kıtasına dahildir fakat kullanım kolaylığı olması açısından sitemizde ayrı olarak verilmiştir.
Orta Doğu; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine yaklaştıkları yerleri niteleyen bölgeye verilmiş addır. Bölgeyi biraz daha detayla tanıtacak olursak Orta Doğu’nun sınırları Akdeniz’den Pakistan’a uzanırken aynı zamanda Arap Yarımadası’nı da kapsamaktadır. Kıtanın kapladığı alan 7.208.000 km²’dir.
Orta Doğu kavramını biraz daha açacak olursak bölgenin bu ismi almasında Avrupa merkeziyetçi yaklaşım oldukça etkili olmuştur. Ayrıca bu isimde yine İngiltere ve Avrupa ülkelerinin coğrafi…
Okyanusya dört kısımdan oluşur: Avustralya, Melanezya, Polinezya ve Mikronezya. Gerçek bir küçük kıta olan ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu arasında yer alan, Avrupa'nın dörtte üçü büyüklüğündeki Avustralyabu bölgenin en geniş toprağıdır. Melanezya, Avustralya ve Endonezya'nın doğusundaki adaları içine alır. Bu adalara genellikle Yeni Gine de dahildir. Polinezya, Yeni Zelanda takımadaları ile Ekvator'un kuzey ve güneyindeki Orta Büyük Okyanus adalarını kapsar. Mikronezya, Malezya'nın kuzeyindeki takımadaları içine alır. Çeşitli takımadalara dahil olan adalar genellikle kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanır ve çoğunlukla yay…
Yunanca "Antarktikos" denen Antartika, “Arktika’nın karşısındaki” anlamına gelmektedir. Bu kıta 1840 senesinde, 200 yıllık bir arayıştan sonra Charles Wilkes tarafından bulunmuştur.