Orta Doğu Genel Bilgiler / Rehber
* Ortadoğu Asya'ya dahildir. Sitede kullanım kolaylığı açısından ayrı bölüm olarak verilmiştir.
Orta Doğu; Türkiye, Mısır ve İran arasında kalan tüm toprakların genel adıdır. Dini bir görüşe göre ise Hz.İbrahim’in doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı yerlere Orta Doğu adı verilir. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birleştiği yer olan Orta Doğu, üç büyük dinin doğduğu yer olma özelliğini taşır. Önemli bir ticaret merkezi olan ve aynı zamanda büyük savaşların gerçekleştiği Orta Doğu, tüm Arap Yarımadası’nı, Mısır, İsrail, İran, Irak, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye’yi içine alır. Bölgenin ismi Uzak Doğu yolunun ortasında bulunmasından gelir. Orta Doğu’nun kapsadığı bölgede büyük kum çölleri ve dünyanın en uzun nehirleri olan Nil, Fırat ve Dicle bulunur. Coğrafi şekiller bakımından oldukça zengin olan bu bölgenin iklimi de farklılık göstermektedir. İklim genellikle sıcak ve kuraktır ancak Akdeniz’e yakın yükseltiler karlarla kaplıdır. Bazı Orta Doğu bölgeleri ise yıllarca yağış almaz.
Orta Doğu, zengin petrol ve doğalgaz rezervleri ile bilinir. Petrolün diğer ülkelere satışı sayesinde bazı ülkeler oldukça gelişmiş, lüks şehirler kurmuşlardır. Orta Doğu için tarım da oldukça önemli yere sahiptir. Pamuk, tütün, hurma, portakal, üzüm ve zeytin yetiştirilmekte ve dünya ticaret piyasasına sunulmaktadır. Mısır gibi bazı ülkeler de kanallardan geçen ticaret gemilerinden vergi alarak gelir sağlamaktadırlar. Orta Doğu ülkeleri arasında en büyük yüz ölçümüne sahip ülke Cezayir’dir. En fazla nüfusa sahip ülke ise Pakistan’dır.
Orta Doğu tarihi, medeniyetler tarihinin başlangıç noktası olup tarım ve yerleşik hayatın başlangıç yeridir. İlk yazılı metinler burada bulunmuş, semavi dinler burada doğmuştur. En eski uygarlık bugünün Fırat ve Dicle’si arasına kurulmuş olan Sümer Uygarlığı’dır. Burada çivi yazısını kullanan Sümerler, kanal ve şehirler yapmışlardır.
Orta Doğu’nun kuşkusuz en önemli kenti Kudüs’tür. Şehrin önemi zengin tarihinden gelmektedir. Hz. Davud döneminde Yahudi Krallığı’nın başkentidir. Hz. Davud’un ölümünden sonra Hz. Süleyman, Hz. İbrahim’in oğlu İshak’ı kurban etmek için seçtiği kayanın bulunduğu Mabed Tepesi’ne “Süleyman Tapınağı” yaptırır. Bu tapınak Musevilerin ilk kutsal tapınağıdır. Sonraki dönemlerde Hz. İsa, Hristiyanlığı yayma mücadelesini bu topraklarda vermiştir. Ardından şehir 634’de Müslümanların eline geçer ve Hz. Muhammed’in burada göğe yükseldiğine inanılır. Orta Doğu’nun diğer önemli kentleri arasında Giza Piramitleri ile bilinen Kahire, taşlardan oyularak kurulan kent Petra, dünyanın en büyük otellerinin bulunduğu Dubai, dünyanın en başta gelen şehirleri arasında gösterilen Doha ve en büyük Mısır Tapınakları’nın bulunduğu Luxor yer almaktadır.