Cezayir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İsmini ülkesinden alan Cezayir şehri aynı zamanda Cezayir’in başkenti ve ülkenin en büyük şehridir. Beyaz şehir olarak da bilinen Cezayir şehri, Akdeniz’in kıyısında bulunan bir ülkedir. Tunus ve Fas’ın arasında, kuzeyinde Akdeniz iklimi, Güneyinde ise çöl iklimi hâkim olan şehir Akdeniz’in kıyısına kurulu bir liman kentidir. Şehrin hemen her yerinden bir tarih sahnesi ortaya çıkmaktadır. Cezayir yıllar içinde pek çok kez farklı yönetimlerin himayesinde kalmıştır. Şehir Fenikeliler tarafından kurulmuş daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve 1518 yılında Osmanlı’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Bu yıllarda Cezayir topraklarında Müslüman kültürü ve inançları doğrultusunda ülke gelişmiş ve daha sonra 1830 yılında Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.
Uzun yıllar Fransız hâkimiyeti altında olan şehir 1954-1962 yılları arasında kurtuluş mücadelesi vermiş ve 1962 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu mücadelelerin yaşandığı yılarda şehirde bulunan birçok yapı işlevini değiştirmiştir. Bunun bir örneği ise Ketchaoua Camii’dir. Osmanlı döneminde camii olan bu yapı Fransız işgalinde Aziz Philippe Katedrali’ne dönüştürülmüştür. Yıllarca farklı kültürlerin himayesine giren şehir kendine has bir yaşam biçimi oluşturmaya başlamıştır. Bu izleri şehrin sokaklarında, binalarında ve yemeklerinde oldukça sık görebilmekteyiz. Bundan dolayıdır ki şehir içinde hem Osmanlı hem de Fransız kültürü hâkidir. Daracık sokaklarında Fransız mimarisini yansıtan evler şehre bambaşka bir hava katmaktadır. Batı ve doğu kültürlerin birleşimini yansıtan şehir, farklılığını gözler önüne sermektedir. İçinde pek çok kültürü barındırarak bunu yemeklerine, mimarisine ve kültürüne de yansıtmaktadır.
Cezayir şehrine beyaz şehir denmesinin sebebi ise şehirdeki çoğu binanın beyaz renge boyanmasıdır. Bembeyaz binaları, dar sokakları, eşsiz konumu ve Fransız mimarisinin izlerinin sıkça görüldüğü Cezayir şehri her sene binlerce turisti kendine hayran bırakmaktadır. Cezayir şehrinde resmi dil Arapça olmasına rağmen halkın çoğunluğu Fransızca konuşmaktadır. Gazeteler ve dergiler Fransızca basılmakta, sokaktaki çoğu tabela ve lokanta isimleri Fransızca yazılmaktadır. Şehir içinde bazı sokaklara Türkçe isimler de verilmiştir. Bunlardan bazılarına örnek olarak Dely Brahım (Deli İbrahim) ve Bır Mourad Raıs (Bir Murat Reis) gösterilebilir. Bunun yanında yemek ve tatlı isimlerinin bazıları Türkçe olarak kullanılmaktadır. Fakat buna rağmen Cezayir şehrini keşfe çıkacak turistler için Fransızca veya Arapça bilmeleri şehir içinde iletişim açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Her ne kadar Türkçe sokak veya yemek isimleri olsa da şehir içinde Türkçe konuşan kişi sayısı yok denecek kadar azdır.