Fas Hakkında Temel Bilgiler

446.550 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Fas Krallığı Afrika kıtasından bulunmasına rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Berberice’de ‘El-Magrib’ olarak anılan Fas, ‘batıdaki yer’ anlamına taşımaktadır. Türkçe’de Fas olarak bilinmesi ise, Osmanlı döneminde üretilen feslerin ülkenin Fes şehrinde üretilmesinden kaynaklanır.

Devamını Oku

Fas’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Kazablanka, Fez, Marakeş, Meknes, Essaovira, Muhammediye, Rabat ve Tangier ülkenin şehirleridir.

Dar sokakları, eski yapıları, tarihsel anıtları ve 17. yüzyıldan kalma hisarıyla en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Rabat, Fas’ın başkenti ve aynı zamanda önemli bir öğretim merkezidir.

Devamını Oku

Fas Nerededir?

Afrika kıtasının kuzeybatı ucunda yer alan Fas, kuzeyde Cebelitarık Boğazı ve Akdeniz, doğuda Cezayir, güneyde Moritanya ve batıda Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu’ndan başlayıp Akdeniz’de son bulan 3500 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir.

Fas’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Kazablanka’ya aktarmasız uçuşlar mevcut. Yolculuk yaklaşık 5 saat sürmektedir Ancak Marakeş’e ve diğer şehirlere direkt uçuşlar mevcut bulunmaktadır. Aktarmalı olarak uçuşlar ise uluslararası havayolu şirketleri ile yapılabilmektedir. 
 

Fas’a Ne Zaman Gidilir?

Fas, bir Afrika ülkesi olduğu için yaz aylarında oldukça yüksek sıcaklıklara tanık olur. Hem sıcak hem de kuraklığın hâkim olduğu topraklarda bunalmadan bir gezi için ülkeye kış aylarında gitmeniz önerilir. Kasım ve mart aylarıFas gezisi için en uygun dönemdir. Ancak şunu da unutmamak gerekir: Ülkenin sahip olduğu iklim sebebiyle gündüzden geceye hatırı sayılır sıcaklık farkları gözlemlenir. Dolayısıyla her iki durumu da göz önünde bulundurarak bavul hazırlamak gerekir.

Fas Kültürü

Marakeş’in en renkli meydanı ‘Sonsuzluk Meydanı’ anlamına gelen Djemaa El Fnaadlı meydandır. Seyyar mutfaklar, sebze-meyve suyu satıcıları, yılan-maymun oynatıcıları, falcılar, kına yakan kadınlar, geleneksel kıyafetli dansçılarıyla bu meydan tam bir panayır yeridir ve Fas kültürüne dair çok şey söyler. Dolayısıyla Fas seyahatlerinizde mutlaka Marakeş’e gidip bu meydanı görmeniz önerilir.

Afrika ülkesi olmasına rağmen coğrafi konumu açısından Avrupa’ya olan yakınlığı sebebiyle Fas kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan diğer Afrika ülkeleriyle farklılıklar göstermektedir.

Ülke kültürünün genelinde islami ve Avrupai izler görülmekte; Afrika’daki diğer kültürlerden de etkilenildiğ açık bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

Camilerde İslam, bahçe ve çeşmelerde Endülüs, binaların yapısında ise Fransız kültürünün etkileri görülmektedir.

Fas Mutfağı

Fas mutfağı, Afrika’nın en etkileyici mutfağı olarak gösterilmektedir. Baharatlarının zenginliği, şeker ve tuzun birlikte kullanımı, taze ve kuru meyvelerin bolluğu Fas mutfağını lezzetli ve çekici kılan özelliklerin başında gelir. Kullandıkları malzemeler açısından Türk mutfağı ile benzerlik gösterirler. En önem verdikleri öğün ise öğle yemeğidir. Öğle yemeklerinde tabiri caizse kendilerini krallara layık bir sofra ile ödüllendirirler.

Devamını Oku

Fas'tan Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Suk adı verilen geleneksel çarşılar, Fas’ta her şehirde kurulur ve burada Fas’a özgü eşyalar, sebze ve meyveler, el ürünü ürünler satılır. Baharat çeşitleri, ülkenin meşhur nane çayı, Fes porselenleri, cellebaadı verilen ve tüm vücudu örten entari, babuş denilen terlikler, Tajin kapları ve güzellik malzemesi olarak kullanılan argan yağı, Fas halkının güneşten korunmak amacıyla kullandığı ve genelde omuzlarına attıkları renkli fularlar, Fas’tan dönerken hediyelik olarak alınabilecek eşyalardır.

Fas’ın Festivalleri

· Gnawa Müzik Festivali: Tarihinde Jimi Hendrix, Bob Marley gibi isimleri ağırlamış festival, Danimarka’dan Güney Afrika’ya birçok ülkeden müzikseverlerin ve sanatçıların katılımıyla her yıl mayıs ayında düzenlenir.

· Hurma Festivali: Her yıl ekim ayında gerçekleşen hurma hasadı esnasında düzenlenen festival üç gün boyunca devam eder.

· Fes şehrinin 12 asırlık Bab el-Mekine bölgesinde düzenlenen Dünya Kutsal Müzik Festivali Fas, Hindistan, Çin, Türkiye, Azerbeycan, Irak, Filistin, İran, Mısır, Gana, Brezilya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden birçok grubun katılımıyla her yıl mayıs ayında gerçekleştirilmektedir.

· 2001 yılından bu yana düzenlenen Marakeş Uluslararası Film Festivali her yıl dünyaca ünlü yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla Afrika’nın en prestijli film festivallerinden biri haline gelmiştir. Her yıl aralık ayında düzenlenmektedir.

· Görsel sanat, edebiyat ve sinemadan oluşan Arts in Marrakech International Biennale Kuzey Afrika’da üç dilin (İngilizce, Arapça ve Farsça) hakim olduğu ilk ve en büyük bienal olarak bilinir.

· Dünyanın bütün dinlerinin bir araya geldiği ve kutsal bir birlikteliğin amaçlandığı Fes Festival of World Sacred Music her yıl mayıs ayında dünyanın her yerinden müzisyenlerin, bilim insanlarının ve festival meraklılarının buluştuğu bir ortam hazırlar.

Fas’taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Ordu Bayramı (14 Mayıs)

· Milli Bağımsızlık Günü (23 Mayıs)

· Muhammed VI’nin Taç Giyme Günü (30 Temmuz)

· Halk ve Kral’ın Devrim Bayramı (20 Ağustos)

· Gençlik Bayramı (21 Ağustos)

· Yeşil Yürüyüşü Anma Bayramı (6 Kasım)

Fas’ta İklim ve Hava Durumu

Fas coğrafi konumu açısından çeşitli iklimleri barındıran bir ülkedir. Okyanus kıyısındaki şehirlerde ılıman iklime rastlanırken, Atlas Dağı’na yakın bölgelerde çöl iklimine rastlanabilmektedir. Yazlar sıcak, kışlar ılık geçer. İç kesimlere doğru gidildikçe Akdeniz iklimi görülmeye başlanır ve bol yağış görülür.
 

Fas’ın Kısa Tarihi

M.Ö. 8000 yıllarına dayanan geçmişiyle Fas, Arapların Kuzey Afrika’yı fethinden 100 yıl sonra, 788’de Faslı Müslüman hanedanlarının yönetimine girmiştir.

1860 yılında İspanya Kuzey Fas’ı işgal etmiş ve işgal edilen Fas ve karşısındaki güçlü Avrupa devleti arasında ülkenin egemenliğine zarar verecek bir ticari rekabet başlamıştır.

1912’de Fransa’nın ülke üzerinde hâkimiyet kurmasıyla başlayan bağımsızlık mücadelesini 1956’da kazanmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

Devamını Oku

Fas’ın Ekonomisi

1980’li yıllardan itibaren Fas, IMF ve Dünya Bankası ile işbirliği içinde başarılı bir ekonomik reform sürecine girmiştir. Bu çerçevede dış ticaret rejiminin liberalleştirilmesine olanak sağlanmıştır. Yeni yatırım kanunu, özelleştirme programı ve bankacılık sisteminin iyileştirilmesi gibi konuyla ilgili pek çok atılım yapılmıştır. Ülkede ekonomik aktivite Kasablanka ve Rabat etrafında yoğunlaşmıştır. Hükümet, az nüfuslu bölgelerdeki iş imkânlarını geliştirmek amacıyla yatırım teşvikleri uygulamaktadır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yaklaşık üçte ikisi hizmetler sektörüne dayanmaktadır. İmalat sektörü GSYİH’nın yaklaşık yüzde 13’ünü, tarım sektörü yüzde 12’sini, madencilik sektörü ise yüzde 4’ünü oluşturmaktadır.

Fas’ta Din ve İnanç

Resmi din İslam’dır. Halkın yaklaşık yüzde 99’u Müslümandır. Çoğu Avrupa asıllı olan Hristiyanların oranı ise yüzde 1’dir. Yahudiler ise nüfusun yüzde 0,5’ini temsil eder. Müslümanlarda Maliki mezhebine mensup kişiler çoğunluktadır, onların ardından ise Hanefiler gelir. Kazablanka’daki dünyanın en büyük üçüncü camisi olan II. Hasan Camii 25.000 kişilik bir kapasiteye sahip ve aynı zamanda 210 metrelik minaresiye dünyanın en uzun minaresine sahip camidir.

Fas’ta Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

RABAT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 7, AVENUE ABDELKRIM BENJELLOUN RABAT MAROC

Telefon: 00 212 537 66 15 22 -- 00 212 537 66 15 44

Faks: 00 212 537 66 04 76

[email protected]

http://rabat.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Fas

Fas’ta Konuşulan Diller

Resmi dil Arapça’dır. Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda var olan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili olan Shelha dili de konuşulmaktadır. Resmi dairelerde Fransızca kullanıldığı gibi, ülkenin kuzey kesiminde İspanyolca da konuşulur.

Şukran - Teşekkür ederim

Afven - Bir şey değil

Sabahul hayr - Günaydın

Mesaul hayr - İyi akşamlar

Keyfe haluk? - Nasılsın?

 

Fas Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12oC
    • Şub 13oC
    • Mar 14oC
    • Nis 15oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 16oC
    • Ara 13oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 33.848.242 Dili: Arapça Para Birimi: Dirhem İklim: Akdeniz ve Çöl iklimi Big Mac Index: -