Kazablanka Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Casablanca_and_Hassan_II_Mosque.jpg

Fas’ın beyaz şehrine hoş geldiniz. Kazablanka. Atlas Okyanusu’nun sınırında bulunan Kazablanka, Fas'ın en büyük kentidir. Afrika'nın en büyük ve önemli şehirlerinden biri olan şehir, aynı zamanda hem ekonomik hem de demografik olarak Mağrip'in en büyük şehridir.

Kazablanka Fas'ın baş limanı ve kıtadaki en büyük finansal merkezlerden biridir. 2016 nüfus sayımında, Kazablanka toplam vilayetinde yaklaşık 6 milyonluk bir nüfusa sahipti. Kazablanka, ulusal siyasi başkent Rabat olmasına rağmen Fas'ın ekonomik ve iş merkezi olarak düşünülür. Şehirde önemli sayıda sanayi tesisi mevcuttur. Son sanayi istatistikleri, Kazablanka'nın ülkenin ana sanayi bölgesi olarak konumlandırmıştır. Bu duruma etken eden faktörler arasında başı çeken Kazablanka Limanı, dünyanın en büyük suni limanlarından biridir ve Kuzey Afrika'nın ikinci büyük limanıdır. Kazablanka ayrıca Kraliyet Fas Deniz Kuvvetleri için birincil deniz üssüne ev sahipliği yapmaktadır.

Devamını Oku

Kazablanka ile İlgili

Editörün Kaleminden

Kazablanka Nerededir?

Kazablanka, Kuzey Afrika’da bulunan Fas’ın kuzeybatısında ve Atlas Okyanusu’nun kıyısında konumlanmıştır.

Kazablanka’ya Nasıl Gidilir?

casablanca-airport-terminal.jpg

Türkiye üzerinden Kazablanka’ya doğrudan uçuşlar bulunmaktadır. Gidiş ve dönüş rotaları farklılık gösterebildiği için uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saat ile 4 saat 30 dakika arasında değişebilmektedir. Eğer farklı bir şehirden Kazablanka’ya geçmek isterseniz, bu gelişmiş metropole ülkenin hemen her köşesinden otobüs bulabilirsiniz veya tercihinizi trenden yana da kullanabilirsiniz.

Kazablanka’ya Ne Zaman Gidilir?

casablanca.jpg

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Kazablanka şehrine, yaz aylarındaki yoğun sıcaklık nedeniyle gidilmesi önerilmez. Nitekim haziran-ağustos ayları arasında sıcaklık oldukça artmakta ve şehirdeki hareketliliğinize engel olmaktadır. Bununla birlikte bu dönem aynı zamanda çeşitli kültürel festivallerin de düzenlendiği dönem olarak bilinir. Bu festivallere katılmak için yola çıkıyorsanız, sıcağa karşı önleminizi aldığınızdan emin olmalısınız. Bu aylarda şehri ziyaret edecekseniz şapka ve güneş kremini yanınızdan ayırmamanız önerilir. Bunun dışında Türkiye’nin güney sahilleriyle benzerlik gösteren bu iklim bölgesine yılın diğer aylarında rahatlıkla giderek gezebilirsiniz. Özellikle kış aylarında sık sık yağış görülebildiği için konaklama, uçak biletleri gibi seyahat giderlerini daha makul ücretlere karşılamak mümkün olmaktadır. Tüm bu bilgilerin ışığında şehri ziyaret etmek için en ideal dönemin nisan ve mayıs, ekim ve kasım olduğu söylenebilir.

Kazablanka’da Nerede Kalınır?

Fas’ın ve Mağrip Bölgesi’nin en büyük şehri olan Kazablanka, Atlas Okyanusu’nun kıyısında bulunur. Tarihi 10. yüzyıla kadar dayan Beyaz Şehir, çok farklı kültürlerin birleştiği bir şehirdir. Sanatı, kültürü, zengin mimarisi, yerel tatları, harika manzaraları ve denizi ile eşsiz bir şehir olan Kazablanka kesinlikle görülmeye değer. Bu şehirde kalacağınız otel de oldukça önemlidir. Butik otellerden hostellere kadar çok çeşitli ve farklı fiyatlarda birçok otel bulabileceğiniz bu şehir size farklı maceralar sunacaktır.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Kazablanka otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Devamını Oku

Kazablanka Otelleri

Atlas Okyanusu’nun kıyısında yer alan Kazablanka, Fas’ın en büyük şehridir. İspanyolca’da “Beyaz Ev” anlamına gelen Kazablanka, aynı zamanda Fas’ın en önemli ekonomik merkezlerindendir. Özellikle Kazablanka filmi ile popülerliği artan bu şehir, Avrupa etkisinde kaldığı için modern ve egzotik havanın birleştiği bir şehir diyebiliriz. Farklı mimarisi, camiler ve katedrallerin bir arada bulunduğu kültürel harmanı ve deniz manzarasıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehirdir.



 

Bu güzel şehirde kalacağınız oteli de dikkatli seçmelisiniz. Farklı bütçelerde ve kriterlerde çok çeşitli oteller bulabileceğiniz Kazablanka’da güvenli ve temiz hizmet veren, ulaşıma elverişli bir oteli tercih etmelisiniz. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Kazablanka otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Kazablanka Gezilecek Yerler

Kazablanka, Fas kültürünü yaşatan ve endüstriyel atılımlar gösteren gelişmiş şehirlerden biridir. İklimin vermiş olduğu bitkiler, okyanusun vermiş olduğu manzaraya kendine has mimarisi de eklenince bu şehir gerçekten görülmeye değer bir yer olmuştur. Hristiyan ve Müslüman etkisiyle şehirde katedrallere ve dev camilere denk gelebilirsiniz. Bunların içindeki güzel ve özenli sanat eserlerinin haricinde binaların mermer beyaz kaplamaları size huzur verecektir. Ayrıca şehirdeki meydanlar, plajlar ve doğal güzellikler de size güzel bir ortam sunacaktır. Şehre yolunuz düştüğünde, aşağıda sıraladığımız belli başlı turistik ve popüler mekanları görmenizi tavsiye ederiz.
 

Kazablanka Gezilecek Yerler

Dünyadaki en büyük suni liman olan Kazablanka Limanı, şehrin en hareketli ve gözde yeri Korniş Bölgesi, Kazablanka'nın en ünlü camisi 2. Hasan Camisi, şehrin idari merkezi olan 5. Mohammed Meydanı, şifa arayanların uğrak yeri Sidi Abderrahman Tapınağı, Kazablanka’da bulunan eski bir Katolik Roma kilisesi olan Kazablanka Katedrali, devlet düzenlemelerinin yapıldığı göz alıcı binalardan biri olan Mahkama du Pacha, küçük ama çekici bir tapınak olan Notre Dame de Lourdes Kilisesi, on metre yüksekliğindeki kulenin tepesine çıkabileceğiniz Boulaouane Kasbah Kalesi ve Palmier’de bulunan Kadın Dayanışma Derneği Hamamları Kazablanka'da gezilecek yerlerin başındadır.

Devamını Oku

Kazablanka İçi Ulaşım

img_4003.jpg

Kazablanka, genel olarak Avrupa şehirlerine benzer bir atmosfere sahiptir. Sokaklardaki Fransızca ve Arapça tabelalar herkesi yönlendirir. Ancak küçük bir şehir olduğundan dönüp dolaşıp aynı noktaya çıkmanız muhtemeldir.

Kazablanka, tramvaylı iki Fas şehrinden biridir. İlk hat 2012 yılının sonlarında açılmıştır. Tenler 05.30-22.30 saatleri arasında çalışır ve genellikle 10 dakikada bir gelir. Çoğu satış makinesi sadece para alır. Bir yolculuk, şarj edilebilir bir kartla 6 Dirhem olarak ücretlendirilirken, bahsedilen karta sahip değilseniz 7 Dirhem ödersiniz. Bir bilet satın aldığınızda kart için de ayrıca bir Dirhem ücret eklenir. Tramvay durakları Arapça ve Fransızca olarak ilan edilir.

Otobüs ile seyahat etmek, şehir içindeki seyahat seçenekleri arasında en ucuz olanıdır. Yolculuklar 5 Dirhem olarak ücretlendirilir. Fakat bazı otobüs firmalarının oldukça kötü durumda olduğunu da belirtmek gerekir. Taksiler ise Kazablanka’da kırmızı renklidir. Tüm taksiciler şehri avuçlarının içi gibi bilir, sadece onlara gideceğiniz yerin adını söylemeniz yeterlidir. Taksilerde minimum ücret 7 Dirhem’dir. Beyaz "büyük taksiler" başka bir yerel alternatiftir, bir nevi “dolmuş” olarak değerlendirilebilir. Belirlenen bir güzergahı vardır; bu nedenle varış noktanıza bağlı olarak hangi istasyonda hangi inmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu taksiler genellikle kapasitesinin biraz üzerinde yolcu taşır ve dolması beklenir. Ancak, özellikle uzun mesafelerde kırmızı taksiden daha ucuzdur.

Kazablanka Mutfağı

shells-1626976_960_720.jpg

Fas'taki restoranlar İspanya'daki lokantalara benzer. Saatler alıştığımızın dışında olduğundan, gitmek isteyebileceğiniz çoğu restoranı kapalı görebilirsiniz; bu yüzden önce arayıp seçtiğiniz restoranın gerçekten açık olduğundan emin olun. Buradaki mutfak kültürü ise Türkiye yemek kültürüyle benzerlikler taşır. Patates salatası, cacık, falafel gibi lezzetler sofralarda sık görülür. Kefta adıyla anılan yemeğin ise Türkiye’deki köfteden bir farkı yoktur. Tacin ise yemekten ziyade yemeğin piştiği güveç benzeri kaba verilen isimdir. Bu kapta balık, tavuk, et ve sebzelerle harmanlanmış ve kuskusla servis edilen bir yemek pişirilir. Bu noktada kuskusun çoğu et ve sebze yemeğiyle birlikte servis edildiğini de söylemek gerekir. Harira ise bir tür sebze çorbasıdır ve çoğu zaman ana yemekten önce servis edilir. Kazablanka ve Fas’a özgü lezzetlerden bir diğeri olan B’stilla ise ince yufka içine sarılan güvercin etiyle hazırlanan bir hamur işidir; et ya da tavuk etiyle de hazırlanabilir.

Tüm bu lezzetleri tadabileceğiniz geleneksel restoranlar arasında La Cigale, Le Kobe D’Or ve Al Mounia örnek verilebilir. Bir liman kentinde olduğunuz için tercihinizi deniz ürünlerinden yana da kullanabileceğinizi unutmayın. Bunun içinse adresiniz La Corrida ya da Taverne du Dauphin olabilir. Bu arada Kadın Dayanışma Derneği tarafından kadınların sosyo-ekonomik entegrasyonunu teşvik etmek için açılmış bir restoran bulunduğunu da unutmayın. Burada Kazablankalı kadınların hazırladığı yemeklerden de yiyerek sosyal hayata karışabilirsiniz. Benis Pastanesi ise şehirde en iyi hamur işlerinin yapıldığı adreslerden biridir. Özellikle yukarıda adı geçen B’stilla adlı yemeği denemek için en doğru adres burası olacaktır.

Kazablanka’da Alışveriş

Kazablanka, Fas'ta alışveriş yapmanın en ilginç olduğu şehirlerden biridir. Eski Şehir bölgesinin çevresinde çanak çömlek, deri eşyalar, nargile ve bir dizi geleneksel Fas’a özgü ürünler satan yerler bulmak kolaydır ama bunların hemen hepsi turistler içindir. Bu nedenle hediyelik bir şeyler almak istiyorsanız şehir merkezine ulaşana kadar beklemek fiyat açısından çok daha iyi olacaktır ya da alışverişinizi burada yapmakta ısrarcı olacaksanız da mutlaka pazarlık yapmalısınız.

Bunun yanı sıra, Maarif adlı mahallede (merkeze yakın, Boulevard al Massira al Khadra civarındadır), Avrupa ve Amerika moda zincirinden birçok ünlü markanın mağazaları vardır.

Şehirden alınabilecek ürünler arasında argan yağı da önemli bir yer sahiptir. Özellikle saç sağlığı için kullanılan bu ürün Fas ihracatında önemli bir yer kaplar. Kuka adı verilen değerli taşlardan elde edilen tespihler de Kazablanka’dan alınacaklar arasındadır. Fas mutfağında tacin adı verilen ve bir tür güveç olan kaplar da şehrin dört bir yanında karşınıza çıkacaktır.

Kazablanka’da Gece Hayatı

Fas-2.jpg

 

Kazablanka, gece hayatının çok renkli yaşandığı bir şehir değildir. Bununla beraber gece hayatı hiç yok da diyemeyiz; ancak gece eğlenceleri diğer şehirlere göre daha kısıtlıdır. Kazablanka’da yeni nesil barlar, publar, diskolar ve kulüpler gece hayatının yaşandığı yerlerdir. Bu mekanlara uğrayan kişiler genellikle turistlerdir. Bunun yanı sıra Faslı gençler de turistlerle kaynaşmak ve eğlenmek için bu mekanları tercih eder. Ancak buralardaki canlı müzik, tekno müzik gibi alternatiflerin dışında geleneksel eğlence bulmanız zordur. Yalnızca bunların haricinde dansöz gösterileri Fas kültürünün bir parçası olarak dikkatinizi çekebilir. Bu kısıtlı gece hayatına baktığımızda, belli başlı memnun kalacağınız mekanlar arasında şunlar sıralanabilir:

La Bodega, şehrin trend mekanlarından biridir. Seçkin turistik mekanların arasında, şehir merkezinde bulunur. Çoğu gece Arap ve İspanyol kültürü etkisindeki parçalar, rock ve diğer çeşitli müzikler gecenize eğlence katacaktır. Ayrıca salı geceleri Samba derslerine katılabilirsiniz. Spor takımlarının bayraklarıyla süslü bu mekanda doyasıya eğlenebilirsiniz.

Devamını Oku

Kazablanka Festivalleri

Kazablanka'da yıl boyunca kutlanan festivaller ve etkinlikler vardır. Ancak sayıca Avrupa’dan alışkın olduğumuz kadar fazla değildir.

Şehrin en hareketli olduğu dönemlerden biri 2005 yılından beri düzenlenen Kazablanka Festivali’dir. Temmuz ayının ikinci haftasında gerçekleşen festival kapsamında müzik konserleri, film gösterimleri, sokak tiyatrosu, sanat sergileri ve daha fazlasını içeren etkinlik Kazablanka sokaklarına can verir.

İslam Yeni Yılı (Fatih Mharharam), ülke genelinde kutlanır. Batı ve İslam takvimleri farklı olduğundan, tarih her yıl değişir.

Her yıl mayıs ayında düzenlenen bir diğer ilginç etkinlikse Sidi Muhammed Ma al-Ainin'in Mousseum’dur. Sahra'yı dolaşan (bazıları "Mavi İnsanlar" olarak anılır) göçebe kabileleri, geleneksel giysileri toplamak ve satmak için bu etkinliği düzenler.

Kral’ın Taç Giyme Töreni kapsamında ise ülke genelinde bayram havasında şölenler düzenlenir ve coşkuyla kutlamalar yapılır.

Kazablanka Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Bağımsızlık Bildirgesi Günü (11 Ocak)

Çalışma Bayramı (1 Mayıs)

Ramazan Bayramı (6-7 Temmuz)

Taht Bayramı (30 Temmuz)

Oued Ed-Dahab Günü (14 Ağustos)

Kralın ve Halkın İhtilali (20 Ağustos)

Kral VI. Mohammed’in Yaş Günü (21 Ağustos)

Kurban Bayramı (13 Eylül)

Hicri Yıl Başlangıcı (3 Ekim)

Yeşil Yürüyüş (6 Kasım)

Bağımsızlık Günü (18 Kasım)

Hz. Muhammed’in Doğum Günü (12 Aralık)

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Kazablanka İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 15

Polis: 19

Kazablanka Türkiye Dış Temsilcilikleri

Kazablanka, T.C. Rabat Büyükelçiliği’nin görev alanı içerisine girmektedir.

T.C. RABAT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Telefon: +212 537 66 15 22 / 44

E-posta: [email protected]

Adres: Abdelkrim Benjelloun Caddesi, No:7 10010 Rabat - FAS

Kazablanka Para Birimi

Fas sınırları içerisinde yer alan Kazablanka’da para birimi olarak Fas Dirhemi kullanılmaktadır. 1 Fas Dirhemi yaklaşık 0,40 Türk Lirası’dır.

Fas’ın Resmi Dili

Fas’ta resmi dil iki tanedir: Bu diller Arapça ve Fransızcadır. Sadece İngilizce biliyorsanız, Fransızcanın yaygın olarak kullanıldığı bu şehirde biraz zorluk yaşayabilirsiniz.

Kazablanka Saat Farkı

Türkiye (GMT +3) ile Kazablanka (GMT +0) arasında 3 saat zaman farkı vardır. Kazablanka saati Türkiye’ye göre üç saat geridedir.

Kazablanka Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12.4oC
    • Şub 13.2oC
    • Mar 14.2oC
    • Nis 15.4oC
    • May 17.7oC
    • Haz 20.4oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23.3oC
    • Eyl 22.5oC
    • Eki 19.5oC
    • Kas 16.1oC
    • Ara 13.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5.118.000 / Dil: Arapça, Fransızca / Para Birimi: Fas Dirhemi (MAD) / İklim: Akdeniz İklimi/ Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün