Kazablanka Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Casablanca_and_Hassan_II_Mosque.jpg

Fas’ın beyaz şehrine hoş geldiniz. Kazablanka. Atlas Okyanusu’nun sınırında bulunan Kazablanka, Fas'ın en büyük kentidir. Afrika'nın en büyük ve önemli şehirlerinden biri olan şehir, aynı zamanda hem ekonomik hem de demografik olarak Mağrip'in en büyük şehridir.

Kazablanka Fas'ın baş limanı ve kıtadaki en büyük finansal merkezlerden biridir. 2016 nüfus sayımında, Kazablanka toplam vilayetinde yaklaşık 6 milyonluk bir nüfusa sahipti. Kazablanka, ulusal siyasi başkent Rabat olmasına rağmen Fas'ın ekonomik ve iş merkezi olarak düşünülür. Şehirde önemli sayıda sanayi tesisi mevcuttur. Son sanayi istatistikleri, Kazablanka'nın ülkenin ana sanayi bölgesi olarak konumlandırmıştır. Bu duruma etken eden faktörler arasında başı çeken Kazablanka Limanı, dünyanın en büyük suni limanlarından biridir ve Kuzey Afrika'nın ikinci büyük limanıdır. Kazablanka ayrıca Kraliyet Fas Deniz Kuvvetleri için birincil deniz üssüne ev sahipliği yapmaktadır.

Şehrin asıl adı, M.Ö. 7. yüzyılda Berber dili ile Anfa'ydı. Bu dönemde bereketli toprakları sebebiyle Anfa, Atlantik Kıyısı'ndaki en müreffeh kent olarak gösterilirdi: Portekizliler, 15. yüzyılda Anfa'yı kontrol ettikten sonra yeniden inşa ettirmiş ve adını “Casa Branca” olarak değiştirmişlerdir. Bu ad "Beyaz Saray" anlamına gelen Portekizce kelime kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. İspanyol Krallığı kişisel birleşim içine entegre edildiğinde, bugünkü adı olan Kazablanka’yı kullanmıştır ve isim değişmeden günümüze kadar gelmiştir.

19. yüzyılda şehir, İngiltere'de patlayan tekstil endüstrisine büyük bir yün tedarikçisi haline geldi ve nakliye trafiği arttıkça bölge nüfusu büyümeye başladı. 1860'lara gelindiğinde kentte yaklaşık 5.000 vatandaş vardı ve nüfusu 1880'lerin sonunda yaklaşık 10 bine çıktı.

Haziran 1907'de Fransızlar, limana yakın hafif bir demiryolu inşa etmeye ve bir mezarlıktan geçmeye çalışıyorlardı. Direniş ve protesto eylemi olarak yerliler Fransızlara saldırdı, ayaklanma çıktı, birkaç asker yaralandı ve general öldürüldü. Buna karşılık, Fransızlar gemi tarafından saldırıya uğradı ve kenti kıyıdan vurdu. Şehre şiddetli bir hasar vererek 15 bin ölü ve yaralı bedenin bulunduğu kasabaya iniş yaptı. Kentin Fransız kontrolü 1910 yılına kadar resmileştirilmemiş olsa da, bu durum sömürgeleştirme sürecini başlatmıştır.

Ünlü 1942 yapımı Kazablanka filmi, kentin nasıl o dönemin Avrupa güçleri arasındaki iktidar mücadelesine sahne olduğunu gösterdi. Filmin kozmopolit bir karakter dökümü olması da önemliydi. Bu sebeple gelmiş geçmiş en başarılı filmler arasında gösterildi, şehrin adının ve tarihinin duyurulmasında önemli bir rol oynadı.

Kazablanka, II. Dünya Savaşı sırasında da önemli bir stratejik limandı ve 1943'te Churchill ve Roosevelt'in savaşın ilerlemesini tartıştığı Kazablanka Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Fas 2 Mart 1956'da Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Kent, şimdilerde Fas'ın ekonomik ve ticari sermayesi olarak görülmektedir.

Kazablanka'ya kalmaya geldiğinizde mümkün olduğunca az turist gibi görünmeye çalışın, yanınıza büyük miktarlarda para almayın. Kazablanka'da geceleri yalnız yürümek önerilmemektedir. Kadınlar, tüm Fas şehirlerinde olduğu gibi, giyimlerine geleneksel olarak biraz özen göstermeli ve fazla dikkat çekmemelidirler.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=TkbzJQJ-CQc