Çöplükten Yeşeren Hayatlar: Waste Land Belgeseli

Biliyorsunuz Corona nedeniyle seyahat etmeyi bir süreliğine öteledik. Hatta seyahati geçtik şu an birçoğumuz için evimizin dışına adım atmak bile bir hayale dönüştü. Bu nedenle de evde kendimizi daha iyi hissetmek için filmlere, belgesellere ve kitaplara daha çok sarılır olduk. Biz de bugün sizlere bir belgeselden ve bu belgeselin doğumuna neden olan bir hikayeden bahsetmek istiyoruz.

Rio de Janeiro'nun atıkları, devasa bir çöplük ve o çöplükten kazanılan hayatlar... Konumuz Brezilyalı sanatçı Vik Muniz'den bir çağdaş sanat projesi ve 2010 yapımı belgesel Waste Land... 

Waste Land

Projenin ruhunu anlamamıza yardımcı olacak ipuçlarını sanatçının geçmişinde görebiliyoruz. Vik Muniz bir reklam ajansı için billboard tasarımlarıyla ilgilenirken, kendisini bulan tesadüfi bir kurşun onun hayatını değiştirmiş. Şöyle ki kurşuna karşılık verilen özür parası Muniz'i New York'a taşımış.

Sanatında gündelik hayatın sıradan malzemelerini kullanan Muniz, çöp toplama alanında tesadüfi şekilde tanıştığı insanları fotoğraflarının öznesi haline getirirken bir yandan da onların hikayelerini yeniden yaratmaya başlamış.

Çöplükten manzaralarda, birbirinin aynı gibi görünen hayatlar içindeki derinlik ve nüansları ortaya çıkaran Muniz'in yarattığı seriden elde edilen gelir projeye dahil olan çöp toplayıcılara bağışlanmış.

"Sanat sanat içindir" döngüsünün bir adım önüne geçmeyi amaçlayan proje; sahip olmak, geri dönüşüm, eşyanın ve sanatın değeri ve bu değerin değişkenliği konusunda düşündürücü soruları da beraberinde getiriyor.

Waste Land 1

"Sizin çöpe attığınızı zannettiğiniz hiçbir şey yok olmuyor." diyerek projeyi belgeselleştiren yönetmen Lucy Walker, gündelik hayatın görmezden gelinen yüzüne dikkat çekiyor.

2010 yapımı belgesel pek çok ödül kazandı ve birçok sanatsal yardım projesine ilham kaynağı oldu. Belgeselin bir diğer dikkat çeken özelliği ise Moby imzalı müzikleri. 

Bahsi geçen açık hava çöplüğü Jardim Gramacho ise belgeselin çekildiği yıldan 2 sene sonra kapatıldı. Geri dönüşümden para kazanan 1700 civarında toplayıcı ise mecburen yeni hayatlarına doğru yola çıktılar.