Doğa, insan için her zaman esin kaynağı. Ancak sadece güzelliğiyle değil... Milyarlarca yıllık deneyim sonucu ortaya çıkan dahiyane çözümler, tasarımcıların ve bilim insanlarının elinde hayatı kolaylaştıracak yeniliklere veya dikkat çekici eserlere dönüşebiliyor.
Köpekleri bilenler bilir. Dul avrat otu ve benzeri dikenli tohum kabukları tüylerin arasına yapıştığı zaman çıkarması oldukça zordur. İşte 1941'de elektrik mühendisi George de Mestral, köpeğinin üzerindeki bu parçaları mikroskopta incelemeye karar verir ve saç ya da giysilere yapışabilen yüzlerce ufak kancayı görür.
Ve bugün astronot kıyafetinden spor ayakkabılara sıkça gördüğümüz, "velcro" ya da halk arasında bilinen "cırt cırt" diyebileceğimiz kanca halka bağlantısı tasarımının ilk adımları atılır.
Zambaklar ise estetik görünümleriyle beraber sıvıların taşınması konusunda enerji tasarrufu sağlayan biçimleriyle ilham kaynağı olmuş.
2008 Pekin Olimpiyatları için tasarlanan Water Cube... Baloncuklardan oluşan yapı, hücre gibi doğal sistemlerde gözlemlenebilen üç boyutlu bir bölümlenme şekli.
2013'te MIT'de çalışan bir grup araştırmacı, doğada şaşırtıcı şekilde su geçirmez bir materyal keşfedip, çok soğuk havalarda dahi suyun donmasına fırsat vermeyen bu yapıdan yola çıkarak silikonu şekillendirdiler. Tekstilden havacılığa birçok alanda kullanılabileceği şimdiden öngörülen çalışmayı morpho kelebeğine borçluyuz.
Hijyeni köpekbalıklarından öğrenmek mümkün... Sharklet Technologies isimli bir şirketin kurucularından olan Dr. Anthony Brennan, yavaş harekete etmesine rağmen temiz bir yüzeye sahip olan Galapagos cinsi köpekbalıklarını incelediğinde mikropların üremesine engel olan yapıyı keşfediyor. Öğrendiklerinden yola çıkarak şirket, kimyasal işlemlerden uzak sadece fiziksel değişiklerle daha temiz kalan bir sentetik film geliştirmiş. Hastane gibi ortamlarda kullanıma uygun bir yenilik…
Gecko kertenkelelerini fotojenik ve sevimli hayvanlar olarak biliyoruz. Bir diğer özellikleri ise neredeyse her zeminde tutunabilmelerini sağlayan ayakları. Bunu merak eden araştırmacılar geckonun ayaklarını kaplayan ve sayıları binleri bulan tüycüklerle karşılaştı. Yüzeylerin en ufak girintisine kadar yerleşip hayvanın yapışmasını sağlayan tüycükler, 2003'te Gecko tape adı verilen ultra yapışkan bir bantın gelişmesine ilham kaynağı oldu.
Köpekbalıklarının bir diğer şaşırtıcı özelliği... Derinin mikroskobik görüntüsü suda hareketi kolaylaştıracak şekilde sürtünmeyi azaltan mikroskobik çıkıntılara işaret ediyor. Bu doğal tasarımın yüzücülerin mayolarına uygulanması sonucu 2008 Olimpiyatları'nda önemli dereceler elde edildi. Ancak sonradan bu mayoların kullanımı yasaklandı.
Ateş böceğinin ürettiği ışığı yansıtma becerisinin sırrını sahip oldukları mikroskobik geometride bulan araştırmacılar bu yapının benzerini LED teknolojisine uyarlayarak dikkate değer verim elde etmişler.
Karıncalar ise aralarında gösterdikleri ortak davranış biçimleriyle bilim adamlarının dikkatini çekmiş. Neredeyse kör olan bu hayvanların yuvaları ile yemek kaynakları arasındaki en kolay yolu bulup, organize bir şekilde en fazla yemeği en kısa şekilde eve taşımaları geliştirdikleri özel bir mesajlaşma sistemi sayesinde gerçekleşiyor. British Telecom ve Hewlett Packard, iletişim ağlarında bu sistemin analizinden faydalanan şirketler arasında yer alıyor.