- 1 view
Kraliyet Sarayı, diğer adıyla Stockholm Sarayı, İsveç hükümdarının resmi olarak ikametgahı ve ana kraliyet sarayıdır. Ancak Kral XVI. Carl Gustaf ve ailesi, şehrin batı yakasındaki Ecker adasında bulunan Drottningholm Sarayı’nda yaşamaktadır. Fakat bu binada Kral XVI. Carl Gustaf’ın, İsveç Kraliyet Ailesi'nin diğer üyelerinin ve İsveç Kraliyet Divanı'nın makamları yer almaktadır. Saray, kral tarafından devlet başkanı sıfatıyla görevini icra ederken temsili amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Stockholm’ün eski şehir kısmı Gamla Stan’ın girişinde sayılabilecek bir alanda kurulu olan sarayın güney cephesi Slottsbacken'e, doğu cephesi ise tarihi şehir merkezinin doğu kıyısı boyunca uzanan etkileyici rıhtım Skeppsbron'a sınır oluşturmaktadır. Kuzey cephesinde adını taş korkuluklar üzerindeki Medici aslanları heykellerinden alan bir rampalar bütünü olan Lejonbacken yer almaktadır. Batı cephesi ise açık alan Högvaktsterrassen'e bakmaktadır.
Bu alandaki ilk bina Mälaren Gölü'nü korumak amacıyla 13. yüzyılda Birger Jarl tarafından inşa edildi ve bu iç kulesi olan bir kaleydi. Kule daha sonra adını iç kulelerin külahlarından alan “Tre Kronor” (Üç Taç) isimli bir saraya dönüştürüldü.
16. yüzyılın sonlarına gelindiğinde, dönemin kralı III. Johan hükümdarlığı altında, eski kaleyi Rönesans stilindeki bir saraya dönüştürmek için pek çok çalışma yapıldı. 1690’da Küçük Nicodemus Tessin'in tasarımıyla sarayın Barok stilde tekrar inşa edilmesine karar verildi. Çalışmalar 1692’de başladı ve 1697’ye kadar sürdü. Ancak 7 Mayıs 1697'de çıkan bir yangında sarayın büyük kısmı yıkıldı. Bu bölümün tekrar yapılması ise 63 yıl sürdü.
Dış batı avlunun etrafındaki yarım daire şeklindeki kanatlar 1734 yılında, saray kilisesi 1740'larda ve dış bölüm 1754 yılında bitirildi. Güneybatı, güneydoğu ve kuzeydoğu kanatları bitirilince kraliyet ailesi saraya taşındı. Kuzeybatı kanadı ise 1760 yılında bitirildi.
Sarayın 660'ı pencereli olmak üzere 1430 adet odası vardır. Halen özgün amacına uygun olarak kullanılan dünyadaki en büyük saraylardan biridir. Sarayın cephesi batı-doğu yönünde 115 metre (kanatlar hariç), kuzey-güney yönünde ise 120 metredir.