İsveç Hakkında Temel Bilgiler

Resmi adıyla İsveç Krallığı, 450 bin kilometrekare yüzölçümü ve 9,8 milyon nüfusuyla İskandinav Yarımadası’nın en önemli parçalarından biridir. Ülke batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya ile komşudur. Öresünd Köprüsü ile Danimarka’ya da bağlıdır. İsveç ekonomisi ve refah seviyesiyle dikkat çeken bir ülkedir. 1 Ocak 1995’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Parlamenter sisteme sahip meşruti monarşiyle yönetilmektedir. The Economist’in 2015 yılı Demokrasi Endeksi’nde 3. sırada yer almıştır. Ülke özellikle çok kültürlü yapısı ve göçü teşvik eden politikalarıyla ön plandadır.

İsveç Nerededir?

Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç’in batı kıyılarında Baltık Denizi ve Botni Körfezi yer alır. İskandinav Yarımadası’nın doğu yakasını oluşturan ülke oldukça uzun kıyılara sahiptir. Norveç ve Finlandiya ile sınır komşusu olan ülkenin, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Litvanya, Letonya ve Estonya’yla da deniz sınırları bulunmaktadır.

İsveç’e Nasıl Gidilir?

İsveç’e İstanbul ve Ankara’dan her gün direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Stockholm ve Göteborg gibi büyük şehirlere bulunabilecek uygun fiyatlı direkt uçuşlar ya da Türkiye’nin diğer şehirlerinden yapılabilecek aktarmalı uçuşlarla ulaşım sağlanabilir.

İsveç’e Ne Zaman Gidilir?

İsveç’te özellikle kış aylarında termometreler -40 dereceleri görür ve uzun geceler yaşanır. Yaz ayları ise uzun günleri ve ılıman havasıyla ziyaret etmek isteyenlere kolaylık sağlayacaktır. Ancak yıl boyunca görülebilecek kuzey ışıkları özellikle kasım-mart ayları arasında en iyi açıdan izlenebilir. Sonbahar, kış döneminde birçok kültürel aktiviteye de ev sahipliği yapan ülke, her mevsim ziyaret edilebilecek bir profil çiziyor.

İsveç Kültürü

İsveç çok kültürlü yapısı ve sağladığı sosyal haklarla tanınmaktadır. Ortalama insan ömrünün en uzun olduğu ülkeler arasında da üst sıralarda yer alır. Ayrıca ülke kişisel alana, düşünce özgürlüğüne ve kadın-erkek eşitliğine verdiği önemle de adından söz ettirmektedir. Ancak İsveçliler ilişki kurma konusunda mesafeli davranan, utangaç insanlar olarak bilinirler. Toplu taşıma gibi halka açık ortamlarda yabancılarla konuşmak, yer vermek gibi davranışları garip karşılayabilirler. Evlerde verilen davetlerden ücret talep edebilirler. Küçük arkadaş gruplarıyla yetinen insanlar olan İsveçliler diğer coğrafyaların sosyalleşme tanınımlarına uygun davranmayabilirler. Dakik olmamanın önemsendiği toplumda insanlar evlerine ayakkabılarını çıkararak girer.

Geri dönüşüm ülkenin önemli gündem maddelerindendir. İsveç çöp ithal eden ülke olarak bilinir. Enerji ihtiyacını atıklardan elde eden ülke ayrıca hidroelektrik, rüzgar ve biyokütle enerjisinden faydalanmaktadır. Ülkenin 2025 yılında benzinli araç kullanımını yasaklayan bir yasası da var.

İsveç Mutfağı

Diğer İskandinav ülkeleri gibi geleneksel ve basit olan İsveç mutfağı, balık, et, patates ve süt ürünlerine dayalı bir mutfaktır. Baharat kültürü olmayan ülke, et suyu ve haşlanmış patatesle sunulan İsveç köftesiyle ünlüdür. Köfte dışında en tanınanlar kuru, sert, peksimete benzeyen çıtır ekmek Knäckebröd ve yabani kızılcık reçeli ingonddur. Kuzey İsveç’e ait bir balık yemeği olan Surströmming ve Güney İsveç’te tüketilen yılan balığı yöresel tatlara örnek olarak sıralanabilir. Patatesin damıtılıp otlarla zenginleştirilerek elde edilen İskandinavya’nın milli içkisi Aquavit ise ülkedeki en yaygın alkollü içkidir.

 

İsveç’ten Alınacak Hediyelik Eşyalar

Diğer İskandinav ülkeleri gibi İsveç de amberden yapılmış takılarla ünlü bir ülkedir. Cam eşyalar, tahta takılar ve hatta atlar da hediyelik olarak alabilecekleriniz arasındadır. Ancak ülke alışveriş açışından pahalılığıyla dikkat çekmektedir. Özellikle Stockholm gibi büyük şehirlerde alışveriş merkezleri ve yerel pazarlar mevcuttur.

İsveç’in Festivalleri

İsveç Kuzey Avrupa’nın kültür, sanat ve eğlence alanında önemli bir merkezi olma özelliğine sahiptir. Yıl boyunca kutlanan özel günler, düzenlenen festivaller ve fuarlarla dünyanın birçok yerinden milyonlarca insanı ağırlamaktadır. Örneğin İsveç’in ikinci büyük şehri teburg, Göteburg Ulusalararası Film Festivali’yle tanınmaktadır. Her yıl 60 ülkeden yaklaşık 450 filmin gösterildiği festival, İskandinavya’nın en büyük sinema etkinliğidir. Ocak ayının sonlarında başlayan festival 10 gün sürmektedir.

Ayrıca Göteborg 1985 yılından beri düzenlenen kitap fuarıyla da ünlüdür. Avrupa’nın Frankfurt Kitap Fuarı’ndan sonra en büyük kitap fuarı olan etkinlik eylül ayının son haftasında gerçekleşmektedir.

Her yıl haziran ayında ünlü rock grup gruplarının sahne aldığı İsveç Rock Festivali ülkenin önemli müzik etkinliklerindendir. 1992 yılından beri düzenlenen festivalde Aerosmith, Guns NRoses, Deep Purple ve Motörhead gibi dünyaca ünlü gruplar sahne almıştır. Festival Norje şehrinde gerçekleşmektedir.

Rock müzik dışında ülke Stockholm Caz Festivali, teborg Caz Festivalive Umeå Caz Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Ülke ayrıca 2015 yılında Avrupa’nın en büyük halk kültür festivali olarak tanımlanan Europade’yi düzenlemiştir.

Kuzey ışıklarıyla ünlü ülke 1985’ten beri her yıl şubat ayında Kiruna Kar Festivali’ni de düzenlemektedir. Kuzey ışıklarının eşsiz manzarası eşliğinde kızak yarışları, ren geyiği yarışları ve fuarların düzenlendiği etkinlik yılın en önemli olaylarındandır.

1

Bunlar dışında etkinlikler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Fantastik Film Festivali, Stockholm Uluslararası Film Festivali, Stockholm Pride, İsveç Dünya Ralli Şampiyonası, Uppsala Uluslararası Kısa Film Festivali

İsveç’teki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak)

· Epifani (6 Ocak)

· Kutsal Cuma (21 Mart)

· Paskalya (24 Mart)

· İşçi Günü (1 Mayıs)

· İsa’nın Göğe Yükselişi (30 Nisan)

· İsveç Ulusal Günü (6 Haziran)

· Yaz ortası Günü (25 Haziran)

· Azizler Günü (5 Kasım)

· Noel (25-26 Aralık)

İsveç’te İklim ve Hava Durumu

İsveç, Sibirya ile aynı enlemde olmasına rağmen yıl boyunca 4 mevsimin yaşanabildiği 3 farklı iklim kuşağına sahip bir coğrafyadadır. Ülkenin güneyinde okyanus iklimi, orta bölgede nemli karasal iklim, kuzeyde ise subarktik iklim görülmektedir. Hava sıcaklıkları ülkenin kuzeyinden güneyine önemli farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar güney ve orta bölgelerde ılık yazlara ve soğuk kışlara, kuzeyde ise serin yazlar ve sert kışlara sebep olmaktadır.

İsveç’in Kısa Tarihi

İsveç, tarihi M.Ö. 12000’li yıllara dayanan ve Taş Çağı, Tunç Çağı, Demir Çağı gibi dönemleri yaşamış bir ülkedir. Ülke 8. ve 11. yüzyıllar arası Vikinglerin hakimiyeti altındaydı. Kurulan gemi tersaneleri ve el sanatları pazarlarıyla Baltık kentleri arasında ticaret merkezi olma özelliği kazanmıştı. 17. yüzyılda askeri ve siyasi başarılarıyla ön plana çıkan İsveç, Protestanlık mezhebinin ana merkezi konuma gelmişti. 18. ve 19. yüzyıllarda kıtlık ve isyanlarla mücadele eden ülke sanayileşen Batı Avrupa’nın gerisinde kalmış bir tarım ülkesiydi. Yavaş sanayileşmenin devam ettiği yıllarda tarıma verilen önem ülke kalkınmasında önemli rol oynamıştı. 1917 yılında parlamenter sistemin kabul edildiği ülke dünya savaşlarında tarafsızlığını ilan etmiş olmasıyla bilinmektedir. 1995 yılından beri üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin para birimi Euro’yu kullanmamaktadır.

İsveç’in Ekonomisi

İsveç ihracata dayalı karma ekonomi sistemine sahiptir. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla sıralamasında dünyanın en zengin 7. ülkesi olarak yerini almaktadır. Telekominikasyon, otomotiv ve ilaç endüstrilerinin önemli bir yer kapladığı ülke ekonomisinin yüzde 50’lik kısmını ise mühendislik alanları kapsamaktadır. Ayrıca ülke dünyanın 9. büyük silah ihracatçısı konumundadır. İsveç sosyal refah seviyesinde üst sıralarda yer alır. 2012 yılı OECD rakamlarına göre Fransa’nın ardından sosyal politikalara en çok yatırım yapan 2. ülke konumundadır. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 6,3’ünü eşit eğitim imkânları sağlamak, yüzde 10’unu ise sağlık hizmetleri için kullanmıştır.

İsveç’te Din ve İnanç

İskandinav Yarımadası’nın en kalabalık ülkesi İsveç’te, 11. yüzyıla kadar İskandinav putperestliği hakimdi. Uppsala merkezli tapınaklarda Æsir tanrılarına tapan halk, 11. yüzyılda Hristiyanlaşma etkisiyle din anlayışını tamamıyla değiştirdi. Ülke yasaları, 19. yüzyıla kadar başka tanrılara tapmayı yasakladı. 1530’larda gelen

Devamını Oku

İsveç’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

STOCKHOLM BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: T.C. Stockholm Büyükelçiliği Dag Hammarskjölds Vag

20 115 27

Stockholm - Sweden

Telefon: +46 8 23 0840-41 Faks: +46 8 663 55 14

[email protected]

http://stokholm.be.mfa.gov.tr

MALMÖ FAHRİ BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Stortoget 13

211 22

Malmö - Sweden

Telefon: +46 40 611 4811 Faks:+46 40 611 3605

İsveç’de Konuşulan Diller

Nüfusun büyük bölümünün konuştuğu İsveççe 2009 yılında ülkenin resmi dili olarak kabul edilmiştir. Ancak İsveççe dışında ülke 5 farklı azınlık diline sahiptir. Nüfusun yüzde 5’ini oluşturan İsveç Finleri,Fince’nin ikinci büyük dil olmasını sağlamıştır. Diğer azınlık diller ise Meänkieli, Sami, Romanca ve Yidiş’tir.

Devamını Oku

İsveç Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -3oC
    • Şub -3oC
    • Mar 0oC
    • Nis 3oC
    • May 9oC
    • Haz 14oC
    • Tem 17oC
    • Agu 16oC
    • Eyl 11oC
    • Eki 6oC
    • Kas 1oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 9,845,155 Dili: İsveççe Para Birimi: İsveç Kronu İklim: Ilıman kara iklimi Big Mac Index: 5.23