Sultan II. Bayezid Han Külliyesi

Edirne’nin sınırları içerisinde, Tunca Nehri kenarında bulunan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Edirne’nin en önemli tarihî yapıtlarından birisidir. Külliye bünyesindeki cami, imaret, tıp medresesi, hamam, mutfak, kiler amaçlı depolar ve özellikle darüşşifa bölümleriyle oldukça geniş bir alana yayılmış bir komplekstir. Bu yapısı ile de Sultan II. Bayezid Han Külliyesi döneminin en önemli, sağlık, sosyal, eğitim ve dini kurumlarından biridir.
Özellikle belirtmek gerekir ki külliyenin Darüşşifa bölümünde bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi 2004 senesinde, dünyanın en önemli müzecilik ödüllerinden olan Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü’nü kazanmıştır.

Edirne Bayezid Külliyesi Mimari Özellikleri

Sultan II. Beyazıd’ın Mimar Hayreddin’e yaptırmış olduğu külliyenin inşaatına 1484 senesinde başlanıp, 1488 senesinde bitirilmiştir. Gerçekten etkileyici bir eser olan Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi küçüklü büyüklü yüze yakın kubbeyle görenlerin hafızalarında yer etmektedir.

Edirne Bayezid Külliyesi mimari özellikleri açısından incelendiğinde yapıların en ilgi çekici olanının 20,55 metre çaplı, tek kubbesi ve iki minaresi olan anıtsal cami olduğu görülür.

Kubbeli ana alanın yan kısımlarında dokuzar kubbeli misafir ağırlanan tabhane vardır ki bu bölümler direk dış mekâna açılmaktadır. Mermer malzeme kullanarak planlanmış olan minber ve mihrap oldukça yalın unsurlardır. Kubbe geçişinde pandantifler kullanılmıştır. Somaki kullanılmış olan ve gerçekten Sultanlara yaraşır hünkâr mahfili, Edirne’deki ilk örnektir.

Ortası açık bırakılmış olan hayli büyük kubbenin alt kısmında ayrıca şadırvan mevcuttur. Taban ise mermerden yapılmıştır. Ön avlu revaklarla süslenmiştir ve yan kısımdaki kubbeli hücrelerde akıl hastalarının tedavi gördüğü bilinmektedir. Avlunun bir köşesinde, hizmet işlerinin görüldüğü mutfak ve çamaşırhane alanları vardır. Kuzeybatı tarafında bulunan Tıp Medresesi’nde kubbeli olarak inşa edilmiş 18 öğrenci hücresi, dershane yer alır.

Cami’nin batı tarafında Darüşşifa ve Tıp Medresesi yer bulmuştur. Darüşşifa binası üç bölümden oluşur. Bunlar, büyük kubbeli ana bölüm ve çevresindeki altı küçük kubbeli oda ve beş sedirli sofadan oluşmaktadır. Poliklinikler, mutfak ve personel odaları ilk bölümdedir.

İkinci bölümde ilaç deposu ve idarî personel odaları vardır. Üçüncü bölümde ise yatak odaları ile bir musiki sahnesi bulunur. Burada on kişiden oluşan musiki topluluğu tarafından haftada üç gün musiki konserlerinin verildiği bilinmektedir.

Sultan 2. Beyazıd Han Külliyesi
 

Edirne Sağlık Müzesi Müzikle Tedavi

Sultan II. Bayezid tarafından yapılan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi içinde bulunan Darüşşifa, bugünkü ismi ile Edirne Sağlık Müzesi müzikle tedavi konusunda döneminin son derece ilerisinde olup emsalsizdir. Zira Osmanlı Devleti döneminde, bu külliyede akıl hastalıklarının müziğin büyüleyici etkisi ile iyileştirilebileceği öngörülmüş ve tedavi ortamı yaratılmışken Avrupa’da akıl hastalıkları hala şeytan işi olarak görülmekteydi. Bu nedenle hastaların iyileştirilmeleri yerine maalesef yakılarak ortadan kaldırılmaları söz konusu olmaktaydı.

Her türlü hastanın tedavi için kabul edildiği ve tedavi için ücret ödenmeyen bu hastanede pek çok detay ince ince hesaplanmıştı, kendine zarar verme ihtimali olan hastalar; sıradan zincirler ile zapt edileceğine, yaldızlanmış metaller ile kontrol altına alınmaktaydı.

Medrese Ne Amaçla Yapılmıştır

Beyazıt Medresesi ne amaçla yapılmıştır diye düşünmeye bile mahal kalmaksızın, tam anlamıyla halka hizmet için yaptırılmış olduğu işleyişi sebebiyle bilinen kurum; o dönemin sosyal devlet anlayışını anlatmak açısından da çok önemlidir. Günümüzde Edirne Şifa Hastanesi diye de anılmakta olan külliyenin şifahanesinde zamanında ücretsiz olarak hastalara ücretsiz bakılmıştır. Medresesinde ise öğrenciler hekim olarak yetiştirilmiştir. Camisi ise halkın ibadetine açıkmış. Bunlar dışında tabhanesinde misafirlerin ağırlandığı, durumu olmayanların ise karşılıksız doyurulduğu bilinmektedir.

Beyazıt Medresesi ne amaçla yapılmıştır

Sultan 2.Bayezid Han Külliyesi Ulaşım

Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi ulaşım sorunu olmayan bir mevkidedir. Edirne şehir merkezindeki komplekse ulaşım hayli kolaydır.

Otomobil: Kendi aracınız ile seyahati tercih ettiğiniz takdirde İstanbul’dan TEM (E80) otoyolu takip edildiğinde 2 saat kadar sürüşün ardından Edirne’ye ulaşabilirsiniz. Edirne il merkezinden E5 karayolu ile Kapıkule istikametine ilerleyip Gazimihal Köprüsü’nü geçer geçmez sağı takip edip 500 metre kadar sonra müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Şehir dışından gelenler için Ankaraİzmirİstanbul ve diğer bazı büyük şehirlerden Edirne’ye düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi şehir merkezine oldukça yakın olduğu için Edirne Sağlık Müzesi nasıl gidilir diye düşünmeye hiç gerek yoktur. Yaya olarak dahi gidilebileceği gibi müzenin bulunduğu Yeni İmaret semtine minibüsler de çalışmaktadır. Yürüyüş için Vilayet Konağı’nın solundan inen yol tercih edilebilir.

Uçak: Edirne şehrimize İstanbul Yeşilköy Havalimanı 230 kilometre, Çorlu Havalimanı ise 150 kilometre mesafededir.

Edirne Bayezid Han Külliyesi Giriş Ücretleri

Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi giriş ücreti sivil: 5 TL

*Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi giriş ücretleri 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Sultan 2.Bayezid Han Külliyesi Ziyaret Saatleri

Her gün 09.00-17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir.

*Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.