Bir Osmanlı Başkenti: Edirne

Tunca Nehri’nin Arda ve Meriç’le birleştiği kavisle kuşatılan Edirne, yeşil sulak çayırlar ve söğüt ağaçlarıyla çevrili bir Trakya şehri. Yunanistan sınırına 6 km, Bulgaristan sınırına 18 km mesafede yer alan kent, 1453 İstanbul fethinden önce yaklaşık bir asır Osmanlı’ya başkentlik yapmıştır. Edirne’ye İstanbul’dan otobüs veya arabayla 3 saatte ulaşılabilir. Tempolu bir şekilde 2 günde gezebilirsiniz.

Edirne’de Gezilecek Yerler

Bir Osmanlı başkenti olan Edirne'de gezilecek yerler, Osmanlı'nın mimari ve kültürel yapısını yansıtıyor. Bir beylikten meydana gelen koca imparatorluğun büyüme çağlarına şahit olan bu güzide şehir elbette ki Osmanlı’nın birçok önemli eserine ev sahipliği yapıyor.

Selimiye Camii

Selimiye Camii, Edirne'de gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen tarihi yapılardan biri. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu ve halefi II. Selim tarafından yaptırılmış. II. Selim padişah olduktan 3 yıl sonra 1569’da yapımına başlanmış ve öldükten bir yıl sonra 1575’te tamamlanmış. Selim, iyice kocayan Sinan’a bu görevi vererek, Sinan’ın şaheseri olarak nitelendirilen bu eserin ortaya çıkmasını sağlamış. Selimiye Camii, muhteşem simetrisiyle göklere uzanır. Selimiye Camii’nin bir özelliği de ilk kez Ayasofya’nın kubbe çapının geçilmiş olmasıdır.

II. Bayezid Külliyesi

Edirne'de gezilecek yerlerden biri de II. Bayezid Külliyesi’dir. Nehrin diğer tarafında soldaki ilk yola (veya patikaya) dönüp biraz ilerleyince nehir kıyısında, sağlam setlerin ardında yükselen II. Bayezid Camii ve imarlar görülür. Engebeli bir arazide duvarlarla çevrelenmiş bu külliye 100’den fazla kubbeye sahip. 1484-88 yılları arasında, II. Bayezid için başka eserler de inşa etmiş bulunan Hayrettin adında bir mimar tarafından yapılmış.

Üç Şerefeli Cami

Cumhuriyet Meydanı’nın yanında, farklı yükseklik ve tasarımlara sahip dört minaresiyle Üç Şerefeli Cami Edirne'de gezilecek tarihi yerlerden biri. En yüksek minarenin üç şerefesi vardır ve inşa edildiği dönemde İslamiyet’in ilk üç şerefeli minaresi olduğu için caminin bu adı aldığı söyleniyor. Her minarenin her bir şerefesine ayrı bir merdivenle çıkılıyor.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Edirne'de gezilecek yerlerden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, bir başka Mimar Sinan yapısı. Yerel soluk sarı kireçtaşından inşa edilen külliye, Sinan’ın en ahenkli külliyelerinden biri. Cami, medrese ve darülkurra 1549 yılında, aynı yıl Rumeli Beylerbeyi olarak atanan Sokullu Mehmet Paşa için yapılmış.

Meriç Nehri

Meriç Nehri, herhalde Edirne’nin olmazsa olmazıdır! Şehre huzur ve bereket katan nehir, Bulgaristan’dan başlayarak Edirne üzerinden Ege Denizi’ne dökülür. Nehrin en önemli yapısı ise üzerinde bulunan 1842 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Meriç Köprüsü. Köprü, Edirne-Karaağaç yolu üzerinde yer alıyor.

Sarayiçi

Sarayiçi de Edirne'de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri. Burası, II. Murat’ın yapımına başladığı ve II. Mehmet ve diğerleri tarafından sürdürülen ünlü Edirne Sarayı’nın yer aldığı adadır. Sarayiçi günümüzde her yıl Haziran-Temmuz aylarında yapılan Kırkpınar Yağlı Güreş Müsabakaları ile ünlü. Büyük bir karnaval havasına sahip büyük olaylarından biri olan bu müsabakalar, 14. yüzyıl ortalarına tarihleniyor.

Edirne Mutfağı

Edirne Mutfağı; Edirne köftesi, ciğer tava, ciğer sarma, mamzana, Yanya köftesi, Rumeli beğendisi, tarhana çorbası, nohutlu ekmek, badem ezmesi, akıtma, Keşan köftesi, peynir tatlısı, peynir şekeri, Hayrabolu tatlısı, Edirne peyniri, lahana turşusu, patlıcan turşusu ve ekmek kadayıfı gibi sunumlarla karşımıza çıkar. Bazı isimler farklı coğrafyalarda farklı olarak kullanılsa da Edirne, bu yiyeceklere kendine has bir usul kazandırmıştır.

Edirne'de Alışveriş

Edirne alışveriş için otantik bir yapıya sahip. Şehirde alışveriş için pek çok pazar yeri bulunuyor. Bunlardan en eskisi tarihi Bedesten Çarşısı’dır. Edirne’den peynir, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, sabun alınabilir. Modern ürünlerle birlikte geleneksel el işçiliği önem kazanmıştır.