İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul doğası, kültürel ve tarihsel zenginliği bakımından yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın da en önemli şehirlerinden birisidir. Coğrafi olarak Asya ve Avrupa arasında bir köprü olması bir bakıma Doğu ve Batı kültürünü birbiriyle buluşturmaktadır.

İstanbul tarihin iki büyük imparatorluğuna başkentlik etmiştir. Roma İmparatoru I. Konstantin’in başkenti Roma’dan İstanbul’a taşınmasıyla beraber Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmıştır (MS 330). Bundan önceki süreçte MÖ 680’lerde Yunanistan’dan gelen Megaralılar kentte bulunmaktaydı. Kentin bilinen en eski ismi “Byzantion”, bu dönemde Megaralı Kral Byzantas’ın onuruna verilmiş bir isimdir. Konstantin başkenti buraya taşıdığında “Nova Roma” (Yeni Roma) ismini verse de ölümünün ardından şehir Konstantinopolis (Konstantin’in Şehri) adı ile anılmıştır. 

313 yılında ilan edilen Milano Fermanı, Hristiyanlara yasal bir statü sağladı ancak bu Romalılar tarafından tepki ile karşılandı. Çok tanrılı Pagan dinini benimseyen Roma’nın ikiye ayrılmasının en önemli sebeplerinden biri budur: Hristiyan, Paganist çatışması. Buna bağlı olarak Konstantin yeni başkentin kurulmasını “Tanrı’nın emri” olduğunu ifade etmiştir. Lakin kendisi ancak ölüm döşeğinde vaftiz olacaktır. 

İstanbul yeni bir başkentin tüm özelliklerini karşılıyordu. Konstantin “Yeni Roma” ismini verdiği şehri gerçekten de Roma’nın yeniden inşa edilebileceği bir yer olarak görüyordu. İlginç bir ayrıntıysa İstanbul'un da Roma şehri gibi yedi tepeden oluşmasıdır. Bu bağlamda kentin inşası başlamış oldu. Şüphesiz İstanbul’un inşa edilmesi tarihin en önemli kararlarından biridir. Konstantinopolis tek bir adamın ürünüdür. Bugün tarihî yarımada olarak anılan bölge İstanbul’un Konstantin dönemindeki sınırlarını oluşturmaktadır. Türk hâkimiyeti dâhilindeki dönemlerde del bu sınırların dışarısında kentleşme seyrek olarak gerçekleşmiştir. 

Doğu Roma İmparatorluğu kendi döneminde hiçbir zaman Bizans İmparatorluğu olarak anılmamıştır. Bu isim 16. yüzyılda Alman tarihçi Hieronymus Wolff tarafından adlandırılmıştır. Doğu Roma İmparatorluğu en parlak dönemini Jüstinianus zamanında (527-565) yaşamıştır.

İlerleyen dönemlerde Arap akınları ve Haçlı seferleri Doğu Roma’ya büyük zararlar vermiştir. Katolik – Ortodoks çatışması Doğu Roma’yı batı Avrupa ile karşı karşıya getirmiştir. IV. Haçlı Seferi’nde Boğaz'a gelen yelkenliler Konstantinopolis’i görünce büyük bir şaşkınlıkla kenti arzu etmiştirler. 12 Nisan 1204’de kente giren Haçlı orduları kenti yağmalamış ve ateşe vermiştirler. Üç ciltlik Haçlıların Tarihi (1951-54)’nin yazarı Steven Runciman bu durumu şöyle ifade etmektedir.

“…[Konstantinopolis] Antik Yunan’dan kalan sanat yapıtları ve kendi üstün ustalıklarının ürünü olan başyapıtlarla doluydu. Venedikliler böyle şeylerin değerini biliyorlardı. Nerede bir hazine buldularsa onu kendi kentlerindeki bir meydanı ve kiliseyi ve sarayı bezemek üzere alıp götürdüler. Ama Fransızlarla Flamanlar yok etme arzusuyla yanıp tutuşuyorlardı. Naralar atarak sokaklara ve evlere saldırdılar, parlayan her şeyi kaptılar ve taşıyamayacaklarını yıkıp kırarak, ancak birini öldürmek ya da birinin ırzına geçmek ya da içki içmek için şarap mahzenlerini yağma ettiklerinde mola verdiler. Ne manastırlar ne de kiliseler ve kütüphaneler bu yağmadan kurtulabilmişti. Sarhoş askerleri, Ayasofya’da bile, kutsal kitaplarla ikonları ayaklarıyla ezerken, ipek perdeleri yırtarken ve gümüş ikonastasis’i parçalarken görebilirdiniz. Askerler sunak kaplarından içerek sarhoş olurken, bir fahişe de patriğin tahtına oturmuş, açık - saçık bir Fransızca şarkı söylüyordu. Manastırlarda rahibelerin ırzına geçilmiş, saraydan kulübelere kadar her türlü mesken tecavüze uğrayarak yağmalanmıştı… Tüyler ürpertici yağmalama ve katliam sahneleri, bu çok büyük ve güzel kent yerle bir edilinceye kadar günlerce sürmüştü.”

Yağmanın ardından 1204’te kentte bir Latin İmparatorluğu kuruldu. Bizanslıların deyimiyle “Latin Köpekler” 57 yıl süren sefir bir yaşamdan sonra kenti terk ettiklerinde artık geriye kalan sadece yıkık bir ülkeydi. Toprakları azalmış, merkeziyetçi güç zayıflamış ve halk yoksullaşmıştı.

Bu arada Anadolu’da Türkler, Akdeniz ve Ege kıyılarına kadar gelmişti. Öyle ki bu durum Trakya’nın da Türklerin eline geçmesinin ardından Bizans dört bir yandan kuşatılmış ve hasta İmparatorluk uzun bir direnişin ardından 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’e yenik düşmüştü.

II. Mehmet şehre büyük bir coşku ile girmiş ve Ortodoks halka ibadetlerinde ve yaşantılarında büyük ayrıcalıklar tanımıştır. Başta Ayasofya olmak üzere bazı kiliseler camiye çevrilmiştir. Ancak Fatih, şehre girdiğinde hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü onun hayallerindeki şehir Haçlılar tarafından yağmalanmış, Ayasofya dâhil birçok yapı talan edilmişti. Fatih Sultan Mehmet’in en büyük başarılarından biri de bu yıkık şehre yeniden hayat vermesi olmuştur. Ve böylece başkent Edirne’den Konstantinopolis’e taşınmış oldu.

İstanbul ismi bazı kaynaklarda İslambol isminden geldiği ifade edilmektedir. Bu gerçeği yansıtmaz. Doğrusu kentin bugün benimsenen ismi de Yunancadır. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde Yunanistan’da kullanılan “Eis ten polin” kelimesi “Şehre doğru” anlamına karşılamaktadır. Bu ifade İstanbul’a giden yol için kullanılırdı. Günümüzde de bu ismin kökeni buna dayanır.

İstanbul Nerededir?

İstanbul'a Nasıl Gidilir?

İstanbul’a Türkiye’nin tüm havalimanlarından uçuş seferleri ve tüm otobüs terminallerinden otobüs seferleri ve tüm tren garlarından tren seferleri mevcuttur. Aynı şekilde dünyanın önde gelen tüm büyükşehirlerinde karşılıklı olarak doğrudan uçuş seferleri vardır. İstanbul'a hava yolu ile ulaşım için yurt içi ve yurt dışı seferlerle 2 havalimanı aracılığı ile sağlanmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı 2017 yılında ulaştığı 1 yıllık 31.316.109 toplam yolcu sayısı, Atatürk Havalimanı ise aynı yıl ulaştığı 63,7 milyon yolcu sayısıyla en çok kullanılan ulaşım yoludur. Atatürk Havalimanı günde 1.500 uçak iniş kalkışı ile oldukça yoğun kullanılan bir ulaşım hub'ı olup şehir merkezine ulaşım açısından en kolay yerde bulunmaktadır. Yerli yabancı pek çok havayolu firmasına ait uçuşlar her iki havalimanından da yapılabilmektedir. İstanbul'da inşası başlayan 3. havalimanı ise çok daha fazla kapasiteye sahip olup aynı anda 3 uçağın inebileceği bir sahaya sahip olması planlanmaktadır. Yıllık yaklaşık 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşması düşünülen bu havalimanının açılış tarihi ekim 2018 olarak tahmin edilmektedir.

Havalimanları dışında şehirde pek çok otobüs firmasının bulunduğu Esenler Otogarı, uzun yıllar boyunca İstanbul'a ulaşımın başlıca noktasıydı. Tarihî otogar günümüzde halen hizmet vermektedir. 1994'ten beri Bayrampaşa'da bulunan otogar, 200'den fazla otobüs firması, 168 peronu, 11 bin metrekarelik alanı ile günde 50 bin bilet keserek son hız yolcu taşımaya devam ediyor. Esenler otogarı dışında Alibeyköy Cep Otogarı ve Harem uzun yıllar boyunca hizmet veren diğer büyük otogarlardır. Günümüzde Alibeyköy otogarı yenilenerek genişletilmiş ancak Harem otogarının yavaş yavaş kullanımı azaltılmıştır. Anadolu yakasında pek çok özel firmanın kendi cep otogarları da bulunmaktadır.

İstanbul'a ulaşmanın diğer bir yolu ise her gün gerçekleştirilen tren seferleri.Adapazarı, Ankara, Konya, Eskişehir seferleri yapan hızlı trenler İstanbul'a ulaşmanın belki de en nostaljik ve eğlenceli yolu. Adapazarı'ndan kalkan Ada Ekspresi günde 4 sefer yaparken, Ankara'ya 7, Konya'ya ise 3 sefer mevcuttur. İstanbul hızlı tren garı Pendik'te bulunmaktadır. 

İstanbul'a ulaşım sadece hava, kara ve tren yoluyla sınırlı değil. Çünkü İstanbul denizler ile çevrili bir şehir. İDO ve BUDO seferleri ile çevre kentlerden İstanbul'a ulaşım hem çok kolay hem de çok uygundur. Bandırma, Yalova, Bursa, Avşa, Marmara Adası'ndan kalkışlı deniz otobüsleri Yenikapı, Bostancı, Ambarlı, Armutlu, Kadıköy limanlarına günlük sefer düzenliyorlar. Ayrıca arabalı vapur hatları sayesinde kendi aracınızla deniz yolunu kullanmak da mümkün. 

İstanbul'a Ne Zaman Gidilir?

İstanbul yılın tüm aylarında turist çeken bir yapıya sahiptir. Kent her dönemde ayrı bir güzellik sunar. İlkbaharda mor çiçekler açan erguvan ağaçları, sonbaharda ise sararan bitki örtüsü kent sokaklarını ve caddelerini manzara tablolarını aratmayacak bir güzelliğe bürümektedir. Aynı şekilde kışın bembeyaz karlar altında İstiklal Caddesi, Avrupa’nın Noel şehirlerini aratmayacak bir güzelliğe sahiptir. Kimi insan bu şehri kışın sever kimi ise yazın. Böyle bir yönlendirme yapmak doğru olmaz. Doğrusu İstanbul her zaman bir başka güzel. 

İstanbul'da Nerede Kalınır?

Şehrin dört bir yanında yükselen beş yıldızlı lüks oteller konaklama için gösterişli bir imkân sunmaktadır. İstanbul'un her semtinde ucuz ve pahalı oteller bulunur. Kentin en ünlü otelleri Çırağan Caddesi üzerinde, Maslak’ta ve 4. Levent’te yer alır. Bunun yanı sıra gece hayatının içinde yer almaktan ya da kalabalık ortamlardan hoşlanıyorsanız BeşiktaşKadıköyTaksim bölgelerini tercih edebilirsiniz. İstanbul seyahatinizde konaklayacağınız bölgeyi seçmeden önce seyahat planlarınızı gözden geçirin. Sultanahmet, Galata, Eminönü, Taksim ve Avrupa Yakası bölgelerinden hangisini seçeceğinize planlarınıza uygun olacak şekilde karar vermelisiniz. 

 

Devamını Oku

İstanbul Otelleri - İstanbul Otelleri Fiyatları

Dünyanın metropol şehirleri arasında yer alan İstanbul ticaretin, eğlencenin ve tarihin merkezi olmasıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. İstanbulotelleri de iş veya turistik amaçlı gelen misafirlerine lüks, konforlu, kaliteli hizmet anlayışı ile konaklama sağlamaktadır. Her bütçeye uygun ve merkezi noktalarda yer oteller, dünyanın kalbinin attığı İstanbul’u keşfetmek için ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih edilir. Sanatın ve farklı kültürlerin bir araya gelerek gökkuşağı gibi zengin çeşitlilik sunduğu İstanbul’da gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Hem Avrupa hem de Asya kıtası tarihten günümüze kadar birçok medeniyetin mimari eserlerini içerisinde barındırır. Her birinin ayrı ve güzel destansı hikayeleri olan bu yerlerden bazıları Kız Kulesi, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Haydarpaşa Garı, Rumeli Hisarı, Mısır Çarşısı, Adalar, Beylerbeyi Sarayı, Gülhane Parkı, Emirgan Korusu, Yıldız Sarayı, Süleymaniye Camii’dir. İstanbul Taksim otellerinde konaklayarak İstiklal Caddesi’nde bulunan dükkanlardan sevdiklerinize hediyeler alabilir veya Beyoğlu’ndaki sanat galerilerini ziyaret edebilirsiniz. Beşiktaş otellerinde konaklıyorsanız, Ortaköy’den kalkan vapurlar ile Boğaz turuna çıkabilirsiniz.

Devamını Oku

İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul gezilecek yerler listemizi sizin için hazırladık. Derler ya “Ömür biter İstanbul bitmez” diye... Gerçekten de İstanbul’da o kadar çok gezilecek görülecek yer var ki anlatmakla bitmez. Yine de siz İstanbul gezilecek yerler listemize bir göz atmadan geçmeyin.

İstanbul'u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, İstanbul gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. İstanbul gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 

İstanbul tarihî ve doğal zenginlikleri bakımından dünyanın en önde gelen şehirlerinden biridir. Günden güne artan nüfusu ve buna bağlı olarak karmakarışık bir hal alan kent dokusuyla; kaos içinde kendine özgü bir düzen oluşturmuştur. Genellikle turistik noktalar "Tarihî Yarımada" denen bölgede toplanmıştır. Geçmişte bu bölgenin trafiğe kapatılması konuşulmuş olsa da bu doğrultuda bir karar alınmış değildir. Batı'nın ve Doğu'nun kesiştiği bu şehrin hemen her noktasında iyi ve kötüyü, güzel ve çirkini, eski ve yeniyi yan yana görebilirsiniz.

İstanbul Gezilecek Yerler:

Bu kent tarihte iki büyük imparatorluğa ve iki kutsal dine merkez olmuştur. Bu geçmişin geride kalan izleri, her ne kadar korunmak için özen gösterilmese de, şehrin dört bir yanında görülebilmektedir. İstanbul, hem İslam’ın hem de Ortodoks Hristiyanlığın en önemli mabetlerine ev sahipliği yapar. İstanbul'un gezilecek yerleri arasında yer alan şehrin en ünlü yapıları bir arada yürüme mesafesindedir. Tarihî Yarımada diye adlandırılan bölge Bizans İstanbul’unun sınırlarını oluşturur. Fatih kente at üstünde büyük karşılama töreniyle girmiş ve Ayasofya’yı ziyaret etmişti. Onun ardından bir gelenek olarak kentte ilk ziyaret noktası Ayasofya olarak kalmıştır. Bu nedenle İstanbul gezilecek yerler listemize Ayasofya ile başladık. Gezilecek yerler listemizin kalanı Galata Kulesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami gibi tarihî yapılar, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı gibi saraylar, Gülhane Parkı, Emirgan Parkı gibi parklar, meydanlar ve müzelerden oluşan en önemli gezi noktalarını içeriyor. Adını andığımız bu yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

İstanbul Şehir İçi Ulaşım

İstanbul’da şehir içi kara yolu ve deniz yolu ulaşımı İETT tarafından koordine edilmektedir. Bununla beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Otobüs A.Ş. firması ve dolmuş denilen minibüsler ulaşımda etkin rol oynar. İstanbul’da raylı sistem İBB bünyesindeki İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından koordine edilmektedir. İETT bünyesi altında belediye otobüsleri, metrobüs, İstanbul Ulaşım bünyesi altında ise metro, tramvay ve marmaray hizmet vermektedir. Aynı zamanda Avrupa ve Asya yakasındaki bazı bölgeler ve Adalar arası ulaşım da İETT bünyesi altındaki vapur seferleri ile gerçekleştirilmektedir. Kentte şehir içi ulaşım 1869’da Dersaadet Tramvay Şirketi’nin kurulması ve Tünel Tesisleri’nin inşasıyla başlamıştır. Bu firma bir süre yabancılar tarafından işletmesinin ardından 1939 yılında 3645 sayılı yasa ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) ismiyle yeni bir yapılanma kazanmıştır. 

İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na Ulaşım:

İstanbul’un iki yakasında birer havalimanı bulunmaktadır. Avrupa yakasında Atatürk HavalimanıAnadolu yakasında ise Sabiha Gökçen Havalimanı hizmet vermektedir. Bununla beraber kentte üçüncü havalimanının da çalışmaları devam etmektedir. Havalimanlarından kente HAVABUS ve metro ile ulaşabilirsiniz. Atatürk Havalimanı'na ulaşmak için Yenikapı - Havalimanı metro hattını kullanabileceğiniz gibi taksi ve özel hava yolu taşıtları ile de kolayca ulaşabilirsiniz. Yenikapı- Havalimanı metrosuna Anadolu yakasından Marmaray ile, Avrupa yakasından ise metrobüs, tramvay ve diğer metro hatlarından aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşım yolları ise daha sınırlıdır. Kadıköy ve Taksim'den kalkan HAVABUS, havalimanı otobüsleri ve taksi ulaşım için kullanılan seçeneklerdir. Bunların dışında Kadıköy - Tavşantepe Metro Hattı'nın uzatılarak Sabiha Gökçen'e kadar yapımı için çalışmalar sürmektedir. Ayrıca Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Pendik Tren İstasyonu'na 14 km uzaklıkta olup taksi ile buradan havalimanına ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

İstanbul Mutfağı

İstanbul, Bizans ve Osmanlı’dan gelen bir mutfak kültürüne sahiptir. Ancak geleneksel yemeklerin çoğu unutulmuş ve yerini yenilerine bırakmıştır. İstanbul Türkiye’nin bir buluşma noktası olarak her bölgeden lezzetleri bir arada sunar. Kentin mutfak kültürü dönemlere göre değişse de bazı lezzetler her zaman popülaritesini korumuştur. İstanbul’da son 20 yılda Güneydoğu Anadolu bölgesine has kebapçılar ve restoranlar oldukça popüler hale gelmiştir. Kent mutfağı bölgeler arası değişiklik gösterir. 

İstanbul kültürü denilen olgunun yerini Anadolu kültürüne bırakması İstanbul kültürünün sınırlarını iyiden iyiye daraltmış ve mutfağı da etkilemiştir. Ancak bunun avantajlı bir yanı varsa o da Türk mutfağının tüm lezzetlerinin bir arada sunulmasıdır.

Bunun yanında kentte Asya ve Avrupa mutfağından restoranlar başta Yunanistan, Çin ve Fransa olmak üzere yerini alır. Amerikan kültürünün bir etkisi olarak fast-food son yıllarda önemli ölçüde yaygınlaşmıştır. Öyle ki İstanbul caddelerinde ardı ardına döner, hamburger, pizza, lahmacun, dürüm, sandviç, tost ve sosisli gibi ürünler satan fast-food dükkânları görülebilmektedir.

Devamını Oku

İstanbul'da Alışveriş

İstanbul alışverişte dünyanın en önde gelen şehirlerinden biridir. Kentte son yıllarda her semti içine alan bir AVM patlaması yaşanmış ve çok sayıda AVM dikilmiş durumdadır. 2016 yılı itibari ile Türkiye'deki 379 AVM'nin %30'u İstanbul'da olup toplam kiralanabilir alanın ise %37'sine sahiptir. 2017 yılında yapılan sıralamaya göre Türkiye'deki en büyük AVM 168 bin metrekare ile Forum İstanbul / Bayrampaşa olup onu Mall of İstanbul / İkitelli, Emaar Square / Çamlıca, Marmara Forum / Bakırköy, İstanbul Cevahir / Mecidiyeköy, Vialand / Eyüp, Marmara Park / Beylikdüzü, Torium / Beylikdüzü, Akasya Acıbadem / Acıbadem, İstinye Park / İstinye izlemektedir. AVM'lerde ünlü markaların şubelerini bulabilir, kötü havalarda kapalı ortam olduğu için dışarıya göre daha rahat alışveriş yapabilirsiniz. 

AVM'leri saymazsak İstanbul’da gayet güzel otantik pazarlar vardır ki bunların başında Kapalıçarşı gelir. Burada çoğu ürün el işidir. Tabii artık el işi yerini Çin malı ürünlere bırakmış durumda. İstanbul’da her iki üründen biri “Made in China” damgasını taşımaktadır. Eğer altın, halı, kilim, bakır ürünlerden hediyelikler almak istiyorsanız Kapalıçarşı ilk durağınız olacak. Baharat, şifalı otlar, lokum, peynir, taze öğütülmüş kahve ve çeşit çeşit yöresel ürünler arıyorsanız Mısır Çarşısı ve Eminönü sokakları da tam size göre. Özellikle genç kızların Türkiye'nin dört bir yanından çeyizlik ürünler almak için geldiği Eminönü, bu anlamda tam bir cennet. Mercan Yokuşu'nu çıkarken göreceğiniz Kürçü Han'da bulunan Paşabahçe Outlet çeyiz severlerin gözdesi. Yine Mercan Yokuşu'nda bulunan Şark Han, hediyelikler hanı diye tabir ediliyor. Battaniye, nevresim, havlu, örtü mü lazım? English Home Outlet ve Taç Outlet yine burada yanyana. Kısacası her türlü mefruşat alışverişiniz, gelin süsü, damat bohçası da dahil her şeyi Eminönü'nde bulabilirsiniz. Sadece çeyizlik değil, hediyelik alışverişiniz için de gerek mimarisi gerek atmosferi ile Eminönü semti doğru adrestir.
 

Eminönü, bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden biridir. Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliği burada olduğu için Eminönü adını almıştır.

Fatih ilçesi ile birlikte Cumhuriyet’in ilk zamanlarında İstanbul’un ilçesi olmuştur. İlçe olduğu zaman diliminde yüzölçümü bakımından Adalar’ın ardından İstanbul en küçük ilçesi olma özelliğini taşıyordu, sonradan Fatih ilçesine bağlandı.

 

Devamını Oku

İstanbul Gece Hayatı

İstanbul bir kültürel başkent, yani etkinlikler şehri. İstanbul, sizi renkli ve zengin gece hayatı ile şaşırtabilir. İsterseniz klasik eğlence mekânları isterseniz de dopdolu festival, konser ve tiyatro oyunlarına giderek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.İstanbul'da kalacağınız veya gece hayatına karışacağınız tarihe bağlı olarak programlara bakın ve bilet alın. Bu şehrin gecelerinde pekçok sahnede inanılmaz gösteriler gerçekleştirilmektedir. UNIQ Hall Lounge, Volkswagen Arena, Salon İKSV, Babylon, Küçükçiftlik Park, Ghetto, Jolly Joker İstanbul, Santral İstanbul, garajistanbul, Turkcell Kuruçeşme Arena, Parkorman, İş Sanat Kültür Merkezi ve Akbank Sanat Kültür Merkezi bu etkinliklerin yapıldığı yerlerden başlıcaları. Ekim - kasım aylarında başlayan İstanbul Cazz Mevsimi'ne İş Sanat ve Akbank Sanat'da denk gelebilirsiniz. Bu sanat merkezlerinde yıl boyunca küresel çapta ilgi görmüş pek çok konser ve tiyatro gösterimi yapılmaktadır. 

İstanbul'un açıkhava konser merkezleri binlerce kişiyi ağırlamakla birlikte pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyorlar. 17 bin kişi kapasiteli Küçükçüftlik Park, Leonard Cohen'den Gloria Gaynor'a kadar pek çok ünlü sanatçıyı ağırlamış Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, eşsiz boğaz manzarasına sahip Turkcell Kuruçeşme Arena bunlardan birkaçı. 

Eğer kış aylarında iseniz Zorlu PSM, Babylon, Ghetto, If Performance Hall, The Hall, Santralistanbul ve Volkswagen Arena sizi bekliyor olacak. Bu gösteri mekanlarında müzikal, tiyatro, konser ve sayısız parti düzenlenmektedir. Konser programlarından internet ve sosyal medya üzerinden takip ederek haberdar olmabilirsiniz. Biletlerinizi almak için biletix veya gösteri merkezi gişelerini tercih edin. 

Gece hayatı anlayışınız bar ve gece kulüplerinden oluşuyorsa, sizin için öncelikle Beşiktaş, Kadıköy ve Taksim mekanlarını önerebiliriz. Son yıllarda popüler olan mekanlar özellikle Kadıköy'de toplanmıştır. Bu nedenle öncelikle Kadıköy eğlence merkezlerinden başlayalım. DOROCK XL, en büyük kapalı canlı konser alanına sahip olması sebebiyle tercih edilen mekânların başında geliyor. Hem oturup bir şeyler yiyip içecek ve sohbet edecek alanı mevcut hem de her gece konser dinleme imkânı. Son zamanlarda meşhur olan "craft" biralardan bolca bulabileceğiniz ve doyasıya içebileceğiniz en güzel mekanlardan biri ise "Ayı". Burası Kadıköy - Moda arasında bulunuyor. 90'lar konseptli şeyleri seviyorsanız müziklerine bayılacağınız oldukça popüler bir yer ise "Eskici". Her zaman dopdolu olan bu mekanlar gece boyu eğlenceye davet ediyor. Bu mekanlar dışında Kadıköy'ü Kadıköy yapan Karga, Zeplin, Arkaoda, Komodo ve Monks gibi pek çok mekân sıralayabiliriz. 

Devamını Oku

İstanbul Festivaller

İstanbul kültür ve sanat etkinlikleri ile adeta festivaller şehri. Yılın her mevsimi ardı arkası kesilmeyen festivaller, panayırlar, etkinlikler ve organizasyonlar mevcut. Baharın gelişiyle gittikçe artan ve yaz mevsiminde neredeyse her parka yayılan festivaller binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşiyor. Bu yazımızda İstanbul'un her yıl düzenli bir şekilde organize edilen festivallerinden bazılarına göz atacağız. 

İstanbul Uluslararası Kukla Festivali: Her yıl mayıs ayında düzenlenen Uluslararası Kukla Festivali 1998 yılından beri 300'den fazla kukla grubuna ev sahipliği yapmıştır. Festival kapsamında yerli yabancı kukla şovları ve kağıttan kukla atölyeleri düzenlenmektedir. 2.500 kuklacının İstanbul'daki Kukla Festivali'nde 20 yıldır bir araya gelmesi sağlanmaktadır.

İstanbul Uluslararası Dans Festivali: Her yıl nisan ayında düzenlenen Uluslararası Dans Festivali her yıl farklı mekanlarda birkaç gün boyunca sürmektedir. Avrupa, Asya ve Latin Amerika kökenli dansçıların oldukça renkli dans gösterilerini dans festivali süresince izleyebilirsiniz. Ayrıca Dünya Dans Şampiyonası ve sportif dans gösterileri de mutlaka izlenmeli.

İstanbul Film Festivali: 2018 itibari ile 37.si düzenlenen olan İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından organize edilmektedir. İstanbul'un her iki yakasında bulunan çeşitli sinema salonlarında festival kapsamındaki filmleri izleyebilirsiniz. Geleneksel hale gelen festival biletleri çok önceden internet üzerinden alınıyor ve oldukça hızlı tükeniyor. ​Türk Klasikleri, Yıllara Meydan Okuyanlar, Genç Ustalar, Ustalara Saygı, Dünya Festivallerinden, Uyarlamalar, Sinema ve Sanatlar, Belgesel Çılgınlığı ve Çocuk Menüsü gibi kategorileri bulunan film festivali 2 hafta sürüyor. 

İstanbul Sahaf Festivali: İstanbul sahafları biraraya gelerek her yıl çeşitli semtlerde Sahaf Festivali düzenleniyor. Bu festivallerde eski kitaplar, dergiler, plaklar, karpostallar satılıyor. İstanbul Sahaf Festivali Beyoğlu, Kadıköy ve Üsküdar gibi semtlerde eylül, ekim aylarında düzenlenmektedir. 

İstanbul Shopping Fest: Dubai ve Singapur'daki Shopping Fest'lere taş çıkaran İstanbul Shopping Fest kapsamında AVM'ler ve Kapalıçarşı alışverişte sınır tanımıyor. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Valiliği, Kültür Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından desteklenen festival her yıl haziran ayında gerçekleştiriliyor. 

İstanbul Tasarım Bienali: Her yıl ekim ayında belirli bir tema etrafında düzenlenen Bienal, sanatsever İstanbullular ile buluşuyor. 

Devamını Oku

İstanbul Resmi Tatiller

  • 1 Ocak – Yılbaşı
  • 23 Nisan – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs – Emek ve Dayanışma Günü
  • 19 Mayıs – Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
  • 4-7 Temmuz - Ramazan Bayramı
  • 30 Ağustos – Zafer Bayramı
  • 11 – 15 Eylül - Kurban Bayramı
  • 29 Ekim – Cumhuriyet Bayramı

İstanbul Faydalı Bilgiler

Türkiye'nin "müze müze gezdiren" tek kartı müzekart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerini ücretsiz gezebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

İstanbul Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type E / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Ülke: Türkiye Cumhuriyeti
Nüfus: 14,377,018
İklim: Ilıman İklim
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4-5 Gün