- 1 view
Yıldız Parkı, Yıldız Korusu olarak da bilinen ve 1600’lü yıllardan beri popüler olan büyük bir yeşillik alandır. Şehir uğultusundan uzaklaşmak istiyor fakat uzak bir yerlere gidecek zamanınız yoksa keyifli bir mola için Yıldız Parkı tam size göre olacaktır.
Yıldız Parkı Tarihçesi
Yıldız Parkı Osmanlı zamanında ön plana çıkmaya başlamıştır. Öncesinde Kazancıoğlu Ailesi’ne ait olduğu için adı da Kazancıoğu Bahçesi olarak biliniyordu. Daha sonra IV. Murat kızı Kaya Sultan’a hediye etmek için bu alanı satın almıştır.
Lale Devri döneminde de eğlencelerin başlıca mekanlarından biri olarak bilinmiştir.
Zamanla genişletilen bahçe 1940 yılından sonra Yıldız Parkı olarak adlandırılmıştır.
Cumhuriyet Dönemi’ne gelindiğinde Şale Köşkü önce bir İtalyan işletmeci tarafından kumarhane olarak kullanılsa da Atatürk’ün müdahalesiyle geri alınmıştır. 1930’lu yıllarda park üç kısma ayrılmış ve denize bakan taraftaki korulukla Çadır ve Malta Köşkü İstanbul Belediyesi’ne, tepede bulunan yapılar Harp Akademisi’ne, Şale Köşkü ise TBMM’ye bırakılmıştır. Günümüzdeki kullanım hakkı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinde bulunmaktadır.
Yıldız Parkı Çadır Köşkü
Yıldız Parkı içerisinde yer alan Çadır Köşkü‘nü, parkın Çırağan Sarayı’nın karşısındaki kapısından girince sol tarafta görebilirsiniz. Köşkün bir de büyük havuzu vardır. Bu köşk mimari anıt olarak kabul edilmekle birlikte 1997 yılından beri Beltur tarafından kafe ve lokanta olarak işletilmektedir.
1871 senesinde Çırağan Sarayı’na ait olan bu koruya Sultan Abdülaziz’in isteği ile Sedir Köşkü yaptırılmıştır. Çadır Köşkü’nde Mithat Paşa’nın 60 gün tutuklu kalması sebebiyle köşk kapatılmış, yalnızca harem gezilerinde kısa zamanlığına kullanılmıştır.
1995 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin devralması ile önce restorasyon çalışmaları yapılmış daha sonra da lokanta olarak işletmeye açılmıştır.
Çadır Köşkü’nün kırmızı ve beyaz kesme taştan oluşan bir dış cephesi vardır. Alçak bir bodrum katının üzerine inşa edilmiş bir katı da bulunmaktadır. Köşke giriş iki adet kıvrık kollu merdivenle sağlanmaktadır. Üst katında üç oda, büyük bir salon, tuvalet ve hol bulunmaktadır. Bodrum mutfak olarak kullanılmaktadır.
Yıldız Parkı Kahvaltı
Yıldız Parkı’nda dolaşmak yeterince keyifli. Ancak erken saatte gelip güzel bir kahvaltı ile güne başlayıp sonrasında park yürüyüşü de yapabilirsiniz. Parktaki köşkün yaklaşık 80 çeşitten oluşan zengin çeşitli kahvaltısı bulunuyor. Bir anda yeşilliklerle dolu bir park, öbür yanda Boğaz manzarası varken zaten ne yeseniz de çok lezzetli gelecektir.
Ayrıca isterseniz, burada çeşit çeşit malzeme ile hazırlanan omletler de bulabilirsiniz. Yıldız Parkı kahvaltı fiyatlarına gelecek olursak, hafta sonları açık büfe kişi başı 27,50 TL. Kahvaltıdan 09.00 ile 11.30 saatleri arasında faydalanabilirsiniz. Fiyatlar Mart 20117 tarihinde güncellenmiştir.
Yıldız Parkı Kır Kahvesi
Yine kahvaltı edebileceğiniz ya da çayınızı kahvenizi içebileceğiniz bir diğer alternatif de Yıldız Parkı kır kahvesidir. Burada huzurlu ve dingin bir zaman geçirip kötü enerjinizi toprakla atabilirsiniz. Kahvaltı tabağı, omlet ya da gözleme gibi seçenekler ile en seveceğiniz kahvaltıyı tercih edebilirsiniz. Siz kahvaltınızı ederken muhtemelen çevrenizde de doymak için arayışta olan sincaplar göreceksiniz.
Hafta sonu özellikle kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak personel sayısı gayet yeterli olduğundan servisin aksaması söz konusu olmuyor. Burada kahve ve nargile keyfi de yaparak zaman geçirebilirsiniz.
Mekanın açık ve kapalı alanı mevcut. Ailecek gelecek olursanız çocuklarınızın oynaması için salıncak ve kaykay gibi oyuncaklar da bulunuyor.
Yıldız Parkı Fotoğraf Çekimi
Beşiktaş’tan Ortaköy’e giden Çırağan Caddesi üzerinde yer alan Yıldız Parkı, fotoğraf çekimi yapmak için en çok tercih edilen mekanlardan birisi. Fotoğraf makinenizi alıp bir doğa yürüyüşü yapmak isterseniz size bol bol malzeme çıkacaktır. Ayrıca sünnet, nişan ve düğün gibi özel günlerinizin ölümsüzleşmesini istiyorsanız yine burayı tercih edebilirsiniz
. Fonda eşsiz doğa manzarasının olduğu, renk cümbüşlü bu tarih kokan park kadrajlarınıza girebilir. Yıldız Parkı’nın işletmesini alan Beltur fotoğraf çekimi için herhangi bir izin ya da ücret talep etmiyor. Eğer aracınızla gidecek olursanız yalnızca otopark ücreti ödüyorsunuz. Doğal ortamı ve rengarenk ağaçların arasında fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey Beltur’u bir kaç gün önceden haberdar etmek.
Yıldız Parkı İletişim
Yıldız Mh., 34349 Beşiktaş/İstanbul
Tel: 0 533 260 03 03
Yıldız Parkı Ulaşım
Yürüyerek: Yıldız Parkı’na Beşiktaş’tan yürüyerek tabelaları takip ederek gitmek mümkün.
Otomobil: Avrupa Yakası’ndan ulaşmak için Eminönü- Beşiktaş, Sarıyer – Beşiktaş sahil yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan ulaşmak için Boğaziçi Köprüsü’nü geçip Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz. Parkta özel otoparkın bulunduğu yere ücretini ödeyerek aracınızı park edebiliyorsunuz.
Otobüs: Beşiktaş’tan sahil yönünden geçen 57UL, U1, 42T, DT2, 40T, 40, 30D, U2, DT1, 22, 22RE 25E numaralı otobüslere binebilirsiniz. Taksim’den ise 42T, 40T, DT2 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Kabataş’ta ise 25E, 22RE, 22 numaralı otobüsler bu istikamette geçmektedir.