Garipçe, Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında bulunan küçük ve sevimli bir köydür. Sarıyer’e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan köyün genel geçim kaynağı balıkçılıktır. Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nün Avrupa ayağının, köyün güneyindeki Garipçe Burnu’nda yer alması yöreyi bu günlerde daha da popüler yapmıştır.

İstanbul'u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, İstanbul gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. İstanbul gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 


Bu şirin ve minik köyde bir bakkal, bir kahve ve üç restoran bulunuyor. Köyün iskelesinden Büyükliman ve diğer yüzme koylarına turlar da düzenleniyor. Köy halkının çoğunluğunu 1900’lerin başında Trabzon ve çevresinden gelen kişiler oluşturuyor. Motosiklet sesinden bile rahatsız olup ses çıkaran konuklarını uyaran bir halk varken, dinlenmek ve sessizlik için gideceğiniz zaman doğru tercih olacaktır. Doğayla baş başa kalmak isterseniz gidilecek yerler listenize Garipçe Köyü’nü eklemeyi unutmayın.

Garipçe Köyü Kahvaltı Mekanları ve Restaurantlar

Bu sessiz ve dingin köyde alternatifin çok olmadığını belirtmiştik. Ancak her mekanın kendine özgü bir atmosferi ve yemek çeşitliliği var. Garipçe Köyü balık restaurantları ve kahvaltı mekanları için tercih edebileceğiniz yerler şöyle:

Garipçe Köyü Asmaaltı: Deniz kenarında olmasa da neredeyse 130 yıllık bir ahşap binada kurulu olması ve sunduğu atmosferle muhteşem bir mekan olan Garipçe Köyü Asmaaltı isterseniz kahvaltı edebileceğiniz, isterseniz de balık yiyebileceğiniz bir yer. Kahvaltınızı bu sıcacık mekanda yaptıktan sonra Garipçe Köyü turuna çıkabilirsiniz. Garipçe Köyü, Köyiçi Sokak, No 56/A, Sarıyer, İstanbul adresinde bulabileceğiniz bu yer 09:00 ile 22:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Garipçe Köyü Aydın Balık: Deniz kenarında olması sebebiyle oldukça yoğun ilgi gören mekanın masalarının sıklıkla dolu olduğunu görebilirsiniz. Açık büfe kahvaltı seçeneğinden de faydalanabilirsiniz. Eğer denizin ve köprünün dibinde kahvaltı etmek amacındaysanız çok erken saatte gidip yer kapmanız gerekebilir. Garipçe Köyü, Liman 2 Caddesi, No 78, Garipçe, Sarıyer, İstanbul adresinde bulunan mekan 08:00’den 23.00’e kadar açık. Kahvaltının yanı sıra balık yemekleri için de tercih edebileceğiniz mekanda iki kişi için 80-90 TL ödeyebilirsiniz. İletişim için
0212 228 18 31 numarasından bilgi alabilirsiniz.

Kaşı Kumluk Balık Lokantası: Yine sahil şeridinde bulunan bu dingin balık lokantasına gitmek isterseniz adres Garipçe Köyü, Liman 2 Caddesi, No 78, Sarıyer, İstanbul. İletişim için 0212 228 11 99 ya da 0534 939 82 19 numarasını arayabilirsiniz. Ortalama 70-80TL bütçe ayırabilirsiniz.
Fiyatlar Eylül 2019'da güncelenmiştir.

1-_garipce_koyu.jpg

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Garipçe Köyü’ne gidecek olursanız Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok eser görebilirsiniz. Garipçe Burnu’nda bulunan Garipçe Kalesi günümüzde hala ayakta duruyor. Bu kale Padişah III. Mustafa (1557-1574) tarafından Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a emir vermesiyle yaptırılmıştır. Ayrıca köyün en yüksek tepesinde bir gözetleme kulesi bulunuyor. Fakat yapım tarihi ve yapının mimarı bilinmiyor.

Büyük Liman olarak bilinen yerde hamam, kilise ve yarı sağlam kale duvarının yanı sıra yıkık evler de bulunuyor. Büyük Liman’da Osmanlı zamanında tersane vardı. Ancak bugün tersane ile ilgili herhangi bir kalıntıya rastlanmıyor. Deniz kenarındaki çeşmenin kitabesinden, bu çeşme tersane için Hasan Paşa tarafından 1199’da yaptırılmış olduğu bilgisini alabilirsiniz. Soğuksu Çeşmesi ve Hacının Suyu Çeşmesi de görebileceğiniz tarihi eserler arasında bulunuyor.

 Tarihi eser dışında görecek ve gezecek bir yer arıyorsanız Garipçe’nin hemen yanıbaşındaki köy olan Rumelifeneri‘ni ziyaret edebilirsiniz. Burada bulunan Seanergy Beach içindeki Atlıtur Garden’da ata binebilirsiniz. Yorgunluğunuzu buradaki hamaklarda sallanarak atabilirsiniz. Yaz sezonunda gidecekseniz Seabeach’in kumsalı da oldukça beğeniliyor.

Garipçe Köyü Nasıl Gidilir?

Otobüs: Garipçe Köyü’ne toplu taşımayla Hacıosman metro durağından da sefer yapan ve Sarıyer üzerinden geçen 150 hat numaralı İETT otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Köye minibüs gitmiyor.
Otomobil: Sarıyer merkezden Kilyos’a doğru ilerledikten sonra Koç Üniversitesi’nin Rumelifeneri ayrımından sapıp 6 kilometre daha gidin. Ardından Garipçe tabelası sizi yönlendirecektir.