Adile Sultan Sarayı

Adile Sultan Sarayıİstanbul‘un Üsküdar ilçesinde yer alan tarihi bir yapıdır. 1856 senesinde Sarkin Balyan’ın öncülüğünde inşa edilen saray, Abdülmecit’in kız kardeşine bir armağanıdır. Mekan tarih boyunca okul, hastane, yetimhane, prevantoryum olarak kullanılmıştır. Pek çok yaşanmışlıktan sonra günümüzde düğün, mezuniyet, gala yemekleri, toplantı, konferans, seminer, öğle ve akşam yemekleri için kullanılabilen bir mekandır. Eşsiz boğaz manzarasıyla Adile Sultan Sarayı özel günlerinizi unutulmaz kılan mekanlar arasında bulunur. Kandilli sırtlarında bir düzlükte yer alan sarayı görmediyseniz gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Adile Sultan Sarayı’nda 500 kişilik ziyafet ve toplantı salonu, 200 kişilik küçük toplantı salonu, 1300 metrekarelik kokteyl ve sergi salonu, 20 adet 30-40 kişilik seminer salonları, 150 kişilik lokanta, 60 kişilik kafeterya, müze, yönetim ve çeşitli servis birimlerini içeren toplam 5 bin 625 metrekare kullanım alanı mevcuttur. Burada şık bir akşam yemeği yiyebileceğiniz gibi özel günlerinizi de organize edebiliyorsunuz. Üç bölümden oluşan saray doğu batı doğrultusunda inşa edilmiştir. Uzun ve dikdörtgen yapıdadır. Sarayın merkezinde harem selamlık bölümü bulunur. Dış cephede sadelik bulunurken, iç mekanda geç rokoko dönemine ait işlemeler yer alır. 1868 yılında Adile Sultan Sarayı terk eder. 1916 yılında saray, dönemin ilk yatılı okulu olarak kullanılmaya başlanır.


Adile Sultan Kimdir?

Adile Sultan 1825 yılında, Sultan 2. Mahmud’un kızı olarak dünyaya gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun en nevi şahsına münhasır kadınlarından biridir. Çok iyi bir eğitim almış bir divan yazarıdır. Çağdaşı kadın şairler Leylâ ve Fıtnat Hanım ile karşılaştırılınca edebi anlamda değeri tartışılsa da Osmanlı tarihi ve hanedanlık tarihine dair birçok konuda önemli bir kaynaktır divanı. Şiirleri; ailesi, akrabaları ve çevresine dair fikirler edinmemizde de dönemin saray erkanının ve yönetiminin anlaşılmasında da önemli bir kaynak sayılır. Adile Sultan’ı kıymetli kılan da Osmanlı hanedanından Divan yazarı olan tek kadın şair olmasıdır. Divanında Yunus Emre, Fuzûlî ve Şeyh Gâlip’in izlerinin görüldüğü şiirleri ‘Adile Sultan Dîvânı’nda derlenerek basılmıştır. Beş saltanat dönemi görmüş ve bir asra yakın ömrü boyunca kendini hayır işlerine adamış, eğitimi önemsemiş ve Kandilli bölgesinin imar çalışmalarına katkı sağlamış bir kadındır.
Adile Sultan validesi Zernigar Sultan’ı küçük yaşta kaybedince kendisini Nevfidan Kadın büyütmüştür. Adile Sultan 1845 yılında Tophane Müşiri olan Kaptan-ı Derya Mehmet Ali Paşa ile evlenmiş ve Mehmet Ali Paşa daha sonra sadrazam olmuştur. Fakat Adile Sultan üç çocuğunu, ardından da eşi Mehmet Ali Paşa’yı ve son olarak da genç yaştaki kızını kaybetmiştir. Adile Sultan, 1899’da ölümünden bir süre önce Adil Sultan Sarayı’nı kız okulu olması şartı ile devlete bağışlamıştır.


Adile Sultan Sarayı Giriş Ücreti

Saraya giriş için istenen bir ücret bulunmamaktadır.


Adile Sultan Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Adres: Vaniköy Caddesi, Sıraevler Sk. No:12, Üsküdar/İstanbul
Otobüs: Saraya ulaşım için en yakın otobüs durağı Kız Lisesi Otobüs durağı olarak karşınıza çıkıyor. 15 KÇ Çavuşbaşı – Üsküdar ile 15 ŞN Şenevler – Üsküdar hat numaralı otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adile Sultan Sarayı Düğün Fiyatı

Boğaz manzaralı ve ihtişamlı bir düğün yapmak isterseniz Adile Sultan Sarayı size göre olabilir. Ancak konforlu ve lüks vaadleri olan mekanın fiyatları da kalitesiyle doğru orantılıdır. Adile Sultan Sarayı’nın davet menüleri için standart bir fiyat bulunmamakla birlikte, ücretler menünün içeriğine ve katılımcı sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kişi başı fiyatlar 300 TL + KDV’den başladığını söyleyebiliriz. Sarayın bahçesi 1000 kişi ağırlayabilirken, bu sayı salona geçildiği zaman 500 olur. Düğün boyunca gelin ve damadın konforuna dair her şey ise en ince ayrıntısına kadar düşünülmektedir.
Telefon: (0216) 332 23 33
*Fiyatlar Ocak 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Adile Sultan Sarayı Yemek Fiyatları

Adile Sultan Sarayı’nda gidebileceğiniz restoran Borsa Restoran’ın işletmesidir. Burada yemek yiyip içki içmek isterseniz 2 kişi için ortalama hesap 550 TL’yi bulacaktır. Restoranda soğuk başlangıçlar ve zeytinyağlılar 25 ila 55 TL, sıcak başlangıçlar 12,5 ila 45 TL, salatalar 23 ila 30 TL, ana yemekler 47 ila 130 TL, kebaplar 55 ila 140 TL, deniz ürünleri 80 TL arasında değişir. İçecek çeşitlerine gelecek olursak kadeh şaraplar 35 ila 55 TL, şişe şaraplar 160 ila 440 TL, duble rakı 45 ila 50 TL, kokteyl çeşitleri 35 ila 60 TL, Bira 25 ila 30 TL, konyak 50 ila 175 TL, likör 35 ila 50 TL arasında fiyatlandırılır. Adile Sultan Sarayı iftar menüsü ile de Ramazan ayında misafirlerini ağırlar. Menüde Klasik Türk, Osmanlı mutfağı ve Anadolu’nun yöresel yemekleriyle dolu bir seçki sunulur. Adile Sultan Sarayı kahvaltı fiyatını merak ediyorsanız restoranın kahvaltı servisi bulunmadığını belirtelim.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.