Dünyanın merkezi Roma idi o zamanlar, medeniyet beşiği Roma… Roma o kadar ihtişamlı ve o kadar merkeziydi ki yerkürenin, tüm dünya noktalarının başlangıcı yani kilometre sıfırlama noktası buradaydı, Sultanahmet'te Divanyolu ile Yerebatan Caddesi'nin kesiştiği noktada…
Hep aklımda yazmak vardı Milion Taşı'nı…
Roma İmparatorluğu'nun sıfırıncı kilometre taşı olan Milion Taşı yapılırken Roma baz alınmış ve buradan Roma'ya giderken çıkış noktası olarak hesaplamalar yapılmıştı. Başta Roma olmak üzere, o zamanki dünyanın tüm büyük şehirlerine kuş uçuşu mesafeler tam bu noktadan başlanarak ölçülüp, not alınırmış.
Milion Taşı
Yani günümüz dünyasının bir nevi Greenwich merkezi idi. Ta ki 1924 yılına kadar İslam Alemi bu anıtı, ölçü olarak baz almış ve kullanmıştır. Eski yazıtlarda, bu taşın üstünde kubbesi 14 kemer üzerine oturtulmuş bir zafer anıtı vardı. 1952 yılında yapılan kazılarda bulunan bu taş, tarihin en önemli Roma eserlerinden biri olarak yerini aldı.
Kısaca, bugün adımladığınız Sultanahmet Meydanı'nda belki yanından geçerken dikkat bile etmediğiniz, belki de acaba bu taş da nedir diye kendi kendinize sorduğunuz Milion Taşı, 2013 yılında yapılan tadilat ile tam da adına yakışır bir güzelliğe kavuştu. Hemen yanına adını simgeleyen yol tabelaları, kilometreleri gösteren şehir levhaları konuldu. Yan yolda tabana dünya şehirlerinin adı ve Milion Taşı'na kaç kilometre uzakta oldukları betimlendi ve çok güzel bir sahne ortaya çıktı.
İşte eski Roma İmparatorluğu'nda dünyanın kilometresinin sıfırlandığı, uzaklıkların bu taş baz alınarak ölçüldüğü ve tarihçilerin dünyanın başlangıç noktası olarak tarih notlarına yazdığı Milion Taşı sizin ziyaretinizi bekler. Gidin, siz de ölçüm yapın, bakalım bu taşı baz alarak kaç adım sonra evinizde olacaksınız.