"İstanbul'un akciğeri" olarak anılan Belgrad Ormanı, İstanbul İli’nin Avrupa Yakası’nda Çatalca Yarımadası’nın en doğu ucunda bulunan doğal ağaçlık bölgedir. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarını oluşturur. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynakken günümüzde ihtiyacı karşılamıyor.

Trakya’nın kuzey sıradağları olan Istrancalar boyunca uzanan, Karadeniz’e 45 km kala biten bu ağaç deryasının genişliği yaklaşık 5.300 hektar. En yüksek yeri ise 230 m’deki Kataltepe. 

İstanbul'u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, İstanbul gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. İstanbul gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 

Belgrad Ormanı Hakkında Bilgi

Adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521’de Sırbistan seferinden dönüşünde yanında getirdiği Sırp esirleri, eski köylerin canlandırılması ve yenilerinin kurulması için yerleştirdiği Belgrad–Petra köyünden alıyor. Daha sonra köy sakinlerinin suyu kirlettiği bilgisi padişaha gidince bir buyrukla köy başka yere taşınmış.

Fatih’in “Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” sözünü bu ormanlar için söylediği biliniyor.

Ormanın ve içinde barındırdığı su kaynaklarının korunması ile ilgili resmi önlemler 16. yüzyılda  alınmıştır. Ormanların 16. yüzyıldan itibaren kazandığı koruma statüsü tarihimizde pek az rastlanır bir şansla bugüne kadar devam etmiş. Bunun sebebi Osmanlı İmparatorluğu döneminde tüm şehrin içme suyunun buradaki kaynaklardan sağlanması.

Kanuni Dönemi’nde Mimar Sinan’a orman içindeki eski su yapılarını onarma ve gerek orman içinde, gerekse orman dışında yeni su yapıları inşa etme görevi verilmiştir.

Bu amaçla bir dizi bend yapılmış: Kömürcü (1620), Büyük Bent (1796), Topuzlu (1750), Ayvad (1765), Valide (1796), Kirazlı (1818) ve Sultan II. Mahmud. İstanbul’da günümüze ulaşan su kemeri, bent ve havuzların bir bölümü de bu dönemdeki önemlerden kalmıştır.

1894’te ormana ismini veren Belgrad–Petra köyü yarattığı çevre kirliliğinden ötürü 1898’de kaldırıldı ve ne sebeple olursa olsun ağaç kesimi yasaklandı. Osmanlı Dönemi’nde orman köylülerin ve İstanbullu gayrimüslimlerin de uğrak yeri olmuştur. Avrupalı tüccar ve gezginlerin kişisel yazışmalarında Belgrad Ormanı’ndan sıklıkla bahsedilmektedir.

Tarih boyunca ciddi bir yangın olayı yaşanmasa da en çarpıcı bilgilerden biri ormanın devlet eliyle yakılması olmuştur. Kayıtlara göre, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasına tepki gösteren yeniçeriler Etmeydanı’nda toplanarak ayaklanma başlatarak ormanın iç kısımlarına doğru ilerlemişlerdir. Üç ay boyunca direnen askerler sonunda ateş çemberine alınmış ve büyük bölümü ormanla beraber yanmıştır. Diğer yangınların sebebi ise alana yıldırım düşmesi, yolcuların ateş atması ve güvenlik görevlilerinin dikkatini dağıtmak isteyen çetecilerin alanı ateşe vermesi olarak sıralanabilir

Günümüzde İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün idari sınırları içerisindeki orman, 1956 yılında bir mesire ve piknik alanı olarak düzenlenmiş ve halka açılmıştır. Belgrad Ormanı, İstanbul’un özel konumu sebebiyle çok çeşitli iklim, toprak ve yer şekillerini bünyesinde bulundurmaktadır. Bu çeşitlilik, çok sayıda farklı türde bitki ve hayvanın yaşamasına olanak sağlamaktadır.

İlkbaharda yeşilin, sonbaharda sarının ve kızılın envaiçeşit tonunu taşıyan bu ormanlarda kışın yaprak döken ağaç ve bitki türünün oluşturduğu bir flora var. Bu floranın dörtte üçü meşelerden oluşuyor: saplı meşe, sapsız meşe ve Macar meşesi. doğu kayını, adi gürgen ve Anadolu kestanesi diğer ağaç türleri. Belgrad Ormanı içindeki Atatürk Arboretumu’nda ise İstanbul ikliminde yaşayabilen yaklaşık 2 bin farklı bitki çeşidi yetiştiriliyor.

71 çeşit kuş ve 18 memeli türünü barındıran ormanda avlanma yasağının getirdiği koruyucu tedbirler sayesinde yaban hayatı nispeten zengin kalabilmiş. Gelincik, tilki, kurt, yaban domuzu ve geyikler başlıcaları.

Belgrad Ormanı Giriş Ücreti

Belgrad Ormanı giriş ücreti 2016 yılından beri değişmedi. İçeriye girmek yayalar ve araçlar için ücretli. Belgrad ormanına yaya girişi için ücret 4 Türk Lirası olarak belirlenmiş. Belgrad ormanına araç ile girmek için ödemeler 12 Türk Lirası’ndan başlıyor.  Otomobiller için 12, otobüs için 20 ve motorsiklet için ise 8 Türk Lirası ücret ödeniyor.

Belgrad Ormanı Mangal Yasak mı?

Belgrad Ormanı’nda mangal yasak mı diyecek olursanız cevabımız hayır. Burada piknik ve mangal yapmak serbest. Ormanda en çok tercih edilen yer Neşet Suyu. Ancak özellikle yazın yer bulmak çok zor. Çevresinde de çok sayıda mangal alanı var. Göl kenarında Belgrad Ormanı yürüyüş parkuru da mavcut. Önce mangalınızı yapıp sonra güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Neşet Suyu’ndan ilerledikçe daha farklı piknik alanları da karşınıza çıkacak.  Masalar da ücretsiz hizmetinizde.

Belgrad Ormanı Kahvaltı

Özellikle erken kalkmayı sevenler için Belgrad Ormanı kahvaltı için çok ideal. Orman alanı içerisinde bu konuda hizmet veren bir kafe ya da restoran bulunmuyor. Ancak yanınızda yiyeceğinizi ve termosunuzu alıp çeşit çeşit ağaçların arasında oksijenle ruhunuzu, kahvaltılıklarınızla da karnınızı doyurabilirsiniz. Oksijenden yedikçe yiyecek, sonra da güzel orman atmosferinde yürüyüş yaparak yediklerinizi eritecekseniz. Afiyet olsun.

Belgrad Ormanı Bisiklet Kiralama

Buraya gelenlerin aklına herhalde ilk olarak bisiklet kiralama geliyordur. Orman içerisinde bisiklet turu şüphesiz ki İstanbul için bulunmaz bir nimet. Ancak ormanın içince bu imkanı sağlayan bir bisikletçi bulunmuyor. Kendi bisikletiniz varsa ancak araçla getirebilirsiniz. Bölgeye en yakın bisiklet kiralama noktası Yeniköy’de. Bu firmanın kiraladığı bisiklet türü de şehir bisikleti. Ya da Sarıyer sahil tarafından mesire alanına giderken sol tarafta da bir bisikletçi bulabilirsiniz.

Belgrad Ormanı'na Ulaşım

Belgrad Ormanı’na ulaşım gayet kolay. Araçla Sarıyer yönünden gittikten sonra Bahçeköy yoluna girerek Belgrad ormanlarına ulaşabiliyorsunuz. Otobüsle gidecek olursanız Taksim ve Beşiktaş noktaları ideal. 42 T Bahçeköy Taksim, 42HM Bahçeköy Hacı Osman, 153 Bahçeköy Sarıyer otobüsleri ile ormana ulaşabiliyorsunuz. Beşiktaş’tan D2’ye binerseniz direkt Belgrad Ormanı’na gidebilirsiniz.  Belgrad ormanı harita yardımı ile de kolaylıkla bulunabilir.
Şimdiden iyi eğlenceler!