Gaziantep İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. İslam kültür coğrafyasındaki bilimsel faaliyetlerin, keşiflerin ve icatların sergilendiği, birçok ilki ve yeniliği barındıran bir müzedir.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Gaziantep

İslam Bilim Tarihi Müzesi Gaziantep ilinin çağlar öncesine uzanan tarihinin, İslam ve bilim yönündeki zenginliğini gözler önüne sermektedir. Müzede astronomi, coğrafya, denizcilik, fizik-mekanik, tıp ve kimya alanlarında Müslüman bilim insanları tarafından gerçekleştirilmiş; bilim ve teknik tarihinde çığır açan çalışmalar yer almaktadır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde kadim uygarlıkların bu alanlarda ortaya koydukları eserlere Müslüman bilim insanlarının yaklaşımına dikkati çekmek amacıyla farklı bir tasarım ve içerik uygulamasına gidilmiştir. Müzeyi ziyaret edenlerin geçmiş dönemlere ait atmosferi deneyimlenmesi amaçlanmış;mekân bu doğrultuda tasarlanarak interaktif uygulamalarla zenginleştirilmiştir.

İslam’ın etkisi altında kalmış medeniyetinlerin binlerce yıllık bilim ve teknik tarihindeki rolünün anlatıldığı İslam Bilim Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini Müslüman bilim adamları tarafından yapılmış, küçük değişikliklerle günümüze ulaşan keşif ve icatlar eşliğinde, tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Binası

İslam Bilim Tarihi Müzesi için Şahinbey Belediyesi tarafından tahsis edilen bina yapımı 19. yüzyılın ilk çeyreğinde tamamlanmış bir okul binasıdır. Bu nedenle pencereleri oldukça yüksektir. Yapının mimari özellikleri başlangıçta müzenin yerleşimi açısından sorun teşkil etse de, iç tasarımda çözüme yönelik uygulamalarla bu sorun aşılmıştır.

İslam dünyasındaki kâşiflerin ve mucitlerin çalışmalarını oldukça mütevazı ortamlarda, sınırlı imkânlarla yürütmeleri, müzeye tarihi bir atölye havası verecek tasarımlarla gerçekleştirilmiştir. Bu düşünceyle tezgâhlar ve diğer sergileme unsurlarının üretiminde kullanılan ahşap malzemeler, çeşitli uygulamalardan geçirilerek eskitilmiştir.

Başlangıçta doğal bir biçimde eskimiş malzeme kullanılması benimsenmiş ve Türkiye genelinde 1950’den itibaren ıskartaya çıkmış traversler bulunup, incelenmiştir. Ancak yıllar boyu nem ve rutubete maruz kalmış ahşap elemanlar; uzun süre dinlendirildiği ve çeşitli kimyasallarla işlemden geçirildiği halde kokuyu gidermek mümkün olmamıştır.

Solvent, tiner gibi kimyasallar traverslerin görünümünde renk değişikliğine neden olduğundan, ideal eskimiş görüntünün meşe ağacıyla elde edileceği ortaya çıkmış ve sergi alanları meşeden yapılmıştır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi içinde yer alacak eserler, bilim tarihi uzmanları ve küratörlerin ortak çalışmasıyla seçilmiştir. Müzede astronomiden tıbba, fizikten coğrafyaya kadar 54 bilim insanına ait 103 adet aletin replikası bulunmaktadır. İslam Bilim Tarihi’nin kilometre taşı niteliğindeki bu aletler modern dünyada kullanılmadığı için, her biri bir model niteliğini taşımaktadır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Bölümleri

İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde sergilenen keşifler ve icatlar özellikle öğrenciler için interaktif uygulamalarla anlatılmaktadır. Bu nedenle müze içindeki her şey içeriğine göre farklı bölümlerde sergilenmektedir.

İslam Bilim Tarihi Müzesi bölümleri tıp, kimya, fizik-astronomi, harita ve denizcilik başlıklarından oluşmaktadır. İslam Bilim Tarihi Müzesi’nin “kimya” bölümünde koku ünitesi, “fizik-astronomi” bölümünde yıldızların mesafesinin hesaplanması, “harita” bölümünde de eski haritalarla günümüz haritalarının karşılaştırılması ile oluşturulan interaktif uygulamalar yer almaktadır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Giriş Ücreti

İslam Bilim Tarihi Müzesi’ne giriş ücretsizdir. Müze haftanın her günü, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Nerede

İslam Bilim Tarihi Müzesi, Gaziantep’in merkez ilçesi Şahinbey’de, Şahinbey Belediyesi’nin hemen yanındaki eski okul binasındadır.

İslam Bilim Tarihi Müzesi Nasıl Gidilir

Gaziantep İslam Bilim Tarihi Müzesi’ne özel aracınızla gidecekseniz, önce kent merkezine oradan da Şahinbey ilçesine gitmelisiniz. İslam Bilim Tarihi Müzesi, Şahinbey Belediyesi’nin yanındaki binada olduğundan, kolayca bulabilirsiniz. Aracınızı otoparka bırakıp yürüyerek müzeye ulaşmanız mümkün.

Eğer otobüs ya da uçakla gidecekseniz, otogardan ya da hava limanından Şahinbey dolmuşlarına binmelisiniz. Özellikle otogardan kalkan pek çok otobüs, belediyenin önünden geçmektedir. Gaziantep’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır.

Gaziantep Otogar Tel: 0 (342) 232 5815