- 1 view
İzmir’e yaklaşık 100 kilometre, Dikili’ye ise 18 kilometre mesafede olan Çandarlı, Dikili tatilinizde görmeniz gereken yerlerden biridir. Tarihte Pitane adı ile anılan Çandarlı’nın Amazon kadın savaşçılarının egemenliğinde bir bölge olduğu rivayet edilmektedir. Aynı rivayete göre Çandarlı’daki antik kent ve kale, adını Amazon kraliçesi Pitane’den almıştır ve “kadın, kraliçe kenti” anlamına gelmektedir. Çandarlı, doğal güzellikleri, denizi ve tarihî değerleri ile sizi geçmişten günümüze yapacağınız eşsiz bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Çandarlı seyahatiniz sırasında ziyaret edebileceğiniz en önemli tarihi yapı Çandarlı (Pitane) Kalesi olacaktır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Çandarlı Kalesi, şüphesiz beldenin en önemli simgesidir. Cenevizliler tarafından Foça bölgesindeki şarap yataklarını işletmek için yapılan Çandarlı Kalesi, 15. yüzyılda Osmanlı sadrazamı Halil Paşa tarafından yeniden inşa edilmiştir. Beldenin hemen girişinde bulunan ve ziyaretçilerin Çandarlı’ya vardıklarında ilk olarak karşılaştıkları yapı, aynı zamanda Türkiye’nin de en iyi korunmuş kaleleri arasında gösterilir. Son kez 1957 yılında onarılmıştır. Pitane Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ayrıca çok sayıda seramik örneği bulunmuştur. Bu örnekler Bergama, İzmir ve İstanbul’daki çeşitli müzelerde sergilenmektedir.
Çandarlı’nın Tarihi
Çandarlı’nın tarihi M.Ö. 4000’li yıllara dayanmaktadır. Çandarlı’ya eski dönemlerde pek uygarlık hâkim olmuş bu uygarlıklardan bazıları Hititler, Persler, İyonlar, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Saruhanoğulları, Karesioğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’dur.
Çandarlı’nın ismi Çandarlı Halil Paşa’dan gelmektedir. Tarihçesinden kısaca bahsetmek gerekirse; 1429 yılında II. Murat zamanında sadrazam olan Halil Paşa, Fatih’in ilk yıllarına değin 24 yıl bu görevde kaldı. Soylu bir aileden gelen Çandarlılılar, Osmanlı yönetiminde I. Murat’tan beri kazaskerlik, sadrazamlık gibi görevlerde bulunmuşlardır.
Sadrazamlığı boyunca denizciliği önemli bir devlet politikası olarak benimsemiş Halil Paşa, bu kapsamda Çandarlı ve çevresine de gerekli önemi vermiştir. Cenevizlilerden kalma kale,16 metre yüksekliğinde ve beş burçlu olarak tekrar inşa edilmiş, böylece güvenlik sorunu ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.
1919’da Yunanlar tarafından işgal edilen Çandarlı, üç yıldan fazla süreyle işgal altında kalmış, ancak 14 Eylül 1922’de işgalden kurtulabilmiştir.
Çandarlı’ya Nasıl Gidilir?
Çandarlı’ya, gün içinde düzenli olarak Dikili ve İzmir merkezden şehir içi ulaşım seçenekleri mevcuttur. 100 kilometre uzaklıktaki İzmir şehir merkezinden gün içinde otobüs seferlerinin yapıldığı Çandarlı, Adnan Menderes Havaalanı’naysa yaklaşık 120 kilometre mesafededir.
İZBAN ile de Çandarlı’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İzmir hızlı trenin (İZBAN) son durağı olan Aliağa’da inerek, orada yer alan Aliağa Metro-Çandarlı otobüsleri ile kolayca ulaşmanız mümkün.