Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir Gaziantep. Paleolitik Çağ’dan beri yerleşimin olduğu şehrin en büyük başarısı ise bunca yıl içinde edindiği kültürel birikimi özenle korumuş olması. Gaziantep’in her köşe başında farklı bir dönemden, farklı bir hikâyeden miras var. Evliya Çelebi’nin bir zamanlar şehri “dünyanın gözbebeği” olarak anması boşuna değil; gerçekten ayrı bir havası, etkileyici bir ortamı var şehrin. Özellikle de eski şehir merkezinin…
Gaziantep’te yapılacak çok şey var elbette. Ama ben öncelikle bu şehre gidiş sebebimle başlamak istiyorum: Zeugma Mozaik Müzesi’yle...
Dünyanın en büyük mozaik müzesi: Zeugma
Bulundurduğu eserlerin önemi açısından Türkiye’nin en kıymetli müzelerinden biri Zeugma Mozaik Müzesi. Aynı zamanda da 30 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak biliniyor. Mozaiğe biraz olsun ilginiz varsa harika bir deneyim vadediyor.
Çingene Kızı Mozaiği
Müzede tarihi MÖ 300’lü yıllara dayanan Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan eserler bulunuyor. En dikkat çeken eseri ise Çingene Kız Mozaiği.
Mozaiğin tamamı kayıp olduğu için neyi betimlediğine dair kesin bir bilgi yok. Müzenin ikinci katında özel bir odada sergilenen mozaiği görebilmek için karanlık bir yoldan geçiyor ve yine kapkaranlık bir odaya ulaşıyorsunuz. Sadece Çingene Kızı’nın aydınlatıldığı bir oda burası. O kadar etkileyici ki gözlerinizi bir süre mozaikten alamıyorsunuz. O da sizden…
Gaziantep'i gezmeye Kent Müzesi'nden başlayın!
Şimdi gelelim şehir merkezine. Gaziantep’i gezmeye başlamak için en uygun nokta Bayazhan’ın içindeki Kent Müzesi. Müze sayesinde şehrin tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olabilir; nereleri görmeniz gerektiği konusunda kafanızda daha net bir harita oluşturabilirsiniz. Bir zamanlar İngilizler tarafından karargah olarak kullanılan Bayazhan, Kent Müzesi’nin yanı sıra restoran ve kafelere de ev sahipliği yapıyor.
Buradan çıkıp Gaziantep Kalesi’nin yolunu tutabilirsiniz. Heybetli duruşuyla şehrin birçok yerinden görülebilen Gaziantep Kalesi’nin kimler tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılan kale, günümüzde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede, İstiklal Savaşı sırasında şehrin verdiği mücadele belgeleniyor.
Kaleden aşağı doğru yürüdüğünüzde Bey Mahallesi’ne ulaşacaksınız. Tarihi Gaziantep evlerini yoğun bir şekilde görebileceğiniz bir mahalle burası. İki katlı, geniş avlulu konakların arasında dolaşmak gerçekten keyif verici. Pek çoğu kafe, restoran ya da otel olarak hizmet veriyor.
Gaziantep çarşıları
Bey Mahallesi’nden sonra adres tabii ki meşhur Gaziantep çarşıları. Gaziantep, çarşı kültürünün hâlâ yaşandığı şehirlerden birisi. Bu geleneğin en güzel temsilcisi ise Bakırcılar Çarşısı. Gaziantep’te bakırcılık önemli bir gelir kaynağı. 8 sokak, yaklaşık 280 dükkandan oluşan Bakırcılar Çarşısı’nda gezerken ustaların bakırı nasıl işlediğine şahit olabilirsiniz. Adı Bakırcılar Çarşısı olsa da farklı el işlerinin de satıldığı bir yer burası. Özellikle de yemenilere mutlaka göz gezdirmelisiniz.
Tarihi Elmacı Pazarı ise daha çok baharatçıların bulunduğu bir çarşı. Gelmişken biber, zahter gibi yöreye özgü baharatlardan, meşhur Antep fıstığından alacaksanız adresiniz burası olmalı.
Eski şehir merkezinde bulunan bir diğer çarşı ise Zincirli Bedesten. 17. yüzyıldan beri hizmet veren bedesten, hediyelik alışveriş için adeta bir cennet. Bu çarşıların hepsi birbirlerine çok yakın mesafede. Dolayısıyla birbirilerini tamamladıkları söylenebilir.
Çarşılar arasında yürüyüş yaparken soluklanmak isterseniz adresiniz Tahmis Kahvesi olmalı. Burada meşhur menengiç kahvesinden içmeyi unutmayın.
Gaziantep'te ne yenir?
“Gaziantep’te ne yenir?” sorusunun cevabı bambaşka ve çok uzun bir yazının konusu. Ama yine de kısaca değinmeden, bu şehrin nam salmış yemeklerinden ve restoranlarından bahsetmeden olmaz. 2015 yılında UNESCO’nun gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan Gaziantep, damak tadına düşkünler için adeta bir cennet. Nerede ne yenir diye soracak olursanız işte size mini bir liste:
- Katmer – Katmerci Zekeriya
- Beyran – Metanet Et Lokantası
- Yuvalama – Aşina Restoran
- Lahmacun – İmam Çağdaş
- Ali Nazik – Halil Usta
- Küşleme – Halil Usta
- Baklava – Koçak
- Menengiç Kahvesi – Tahmis Kahvesi