10 Güney Kore Filmi

Uzakdoğu sinemasındaki rekabetin son kazananı olan Güney Kore, Japonya ve Hong Kong’un tahtını 2000’li yıllarda resmen yerle bir etmiştir diyebiliriz. Milenyumdan sonra filmlerinde her ne kadar Hollywood etkisi görülse de kurgu ve oyunculuk olarak son derece çarpıcı yapımlara imza atılmıştır. Güney Kore filmleri kendi köklü kültürel ögelerini yansıtması açısından da önemli birer eser niteliğindedir. Birçoğu uluslararası film festivallerinde ödül alan filmlerden mutlaka izlemeniz gereken 10 filmi sinemaseverler için derledik.

1. İhtiyar Delikanlı/ Oldeuboi

Güney Kore sinemasının en yüksek IMDB puanlı (8.4) filmi Oldeuboi, Türkçe’ye ‘İhtiyar Delikanlı’ olarak çevrilmiştir. Gösterime girdiği yıl olan 2003’te eleştirmenler ve izleyiciler tarafından tam not almış film, 15 yıl boyunca bir odada hapsedilen Oh Dae-su karakterinin kendiyle mücadelesini ve esaretten kurtulduktan sonraki macerasını esas alır. Birçok ödül kazanan filmin en önemli başarıları Cannes Film Festivali – Grand Prix Ödülü ve Asya Pasifik Film Festivali’nde aldığı en iyi yönetmen ve en iyi erkek oyuncu ödülleridir. İzleyenleri uzun süre etki altına alan filmin yönetmeni Park chan-wook’tur.

2. Cinayet Günlüğü/ ​Salinui Chueok

2003 yılı yapımlı Salinui Chueok, gerçek bir hikâyeden esinlenerek yazılan bir drama filmidir. Türkçeye ‘Cinayet Günlüğü’ olarak çevrilen filmin IMDB puanı 8.1’dir. 1986-1991 yılları arasında Güney Kore’nin Hwaseong bölgesindeki seri cinayetlerin ele alındığı film, sıradan bir polisiye filminin çok ötesinde. Kore’de birçok ödül kazanan filmin en önemli özelliği karakter tahlillerinin çok iyi yapılmış olması. Güney Kore sinema tarihinin en vurucu filmlerinden biri olarak gösterilen Salinui Chueok’un yönetmeni ve senaristi Bong Joon-ho’dur.

3. Kim'in Adası/ Kimssi Pyoryugi

Kim’in Adası olarak çevrilen film, kredi kartı borçları yüzünden başarısız bir intihar girişimini sonrasında kendini ıssız bir adada bulan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Romantik komedi tadında izleyebileceğiniz filmde kendi hayatınızın da bir eleştirisini görebilirsiniz. 8.2 IMBD puanına sahip olan film 2009 yılında vizyona girmiştir. Yönetmen ve senaristi Hae-jun Lee olan Kimssi Pyoryugi filmi 1 saat 56 dakika uzunluğundadır. 

4. Ölümcül Takip/ Chugyeogja

Bir suç ve psikolojik gerilim filmi olan Chugyeogja, eski bir polis olan Joong-Ho’nun kadın satıcısı olduktan sonra yaşadığı bir dizi olayı konu alır. 2008 yılında çekilen film 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterime girmiştir. İngilizce’ye The Chaser olarak çevrilen filmi izlerken sürekli diken üzerinde hissedebilirsiniz. Chugyeogja’nın IMDB puanı 7.9’dur.

5. Ana/ Madeo

Güney Kore kültürünü en net şekilde görebileceğiniz Madeo, Asya Film Ödülleri dahil olmak üzere birçok festivalden başarılı bir şekilde ayrılmıştır. Bir anne ile oğul arasındaki hikayeyi anlatan filmde, klişelerden uzak bir kurguyu izleyeceksiniz. Birçok ödülü bulunan film 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterime girmiştir. 2009 yapımlı Madeo(Ana)’nun yönetmeni  Salinui Chueok filminin de yönetmeni olan Joon-ho bong’dur. Filmin IMDB puanı 7.8’dir.

6. Şeytanı Gördüm/ Akmareul-Boatda

İntikam temalı Akmareul-Boatda filmi, bir katil ile onu kovalayan bir ajan arasındaki kovalamacayı temel alır. Türkçe’ye ‘Şeytanı Gördüm’ olarak çevrilen film 2010 yapımlı bir suç  filmidir. Yönetmenliğini Kim jee-won’un yaptığı Akmareul-Boatda 7.8 IMDB puanlı bir filmdir. 

7. Masquerade/ Gwanghae: Wangyidoen namja

Tarihi drama türünde bir yapıt olan bu film acımasız bir kral olan Gwanghae’nin etrafında şekilleniyor. İçinde çok sayıda tiyatral sahne ve Kore kültürüne ait müzikler bulunduran filmde yer yer durum komedisi görmek de mümkün. IMDB puanı 7.9 olan film 2012 yılında vizyona girmiştir. Filmin yönetmenliğini Choo Chang-min yapmıştır.

​8. Yaratık/ Gwoemul

2006 yılı yapımlı film, Seul’un Han Nehri’nde ortaya çıkan bir canavarın insanları nasıl hedefi haline getirdiğini anlatıyor. Türkçesi ‘Yaratık’ olan filmin yönetmeni Joon-ho Bong’dur. Çarpıcı filmlere imza atan yönetmenin kendine özgü tarzını bu filmde de görmek mümkün. Filmin IMDB puanı 7.0’dır.

9. Kurgu/ Mong-ta-joo

İngilizce’ye Montage (Kurgu) olarak çevrilen bu film, Güney Kore polisiye filmlerinin ne kadar sıra dışı olduğunu tekrar gözler önüne seriyor. 15 yıl önce çocuğu kaçırılan bir annenin, aynı suç tekrarlanmak üzereyken buna tekrar izin vermek istemeyişini konu alan film 2013 yılında vizyona girmiştir. IMDB puanı 7.5 olan filmin yönetmeni Jeong Geun-seop’tur.

​10. Zombi Ekspresi/ Train to Busan

Güney Kore’yi etkisi altına alan salgın bir virüsten kurtulmaya çalışan tren yolcularının yaşam mücadelesini anlatan film Güney Kore’nin son yıllarda çıkardığı en başarılı yapımlardan biri. 2016 yılında vizyona giren Train to Busan, zombili korku-gerilim filmi sevenlerin mutlaka izlemesi gereken bir yapıt. Dünya genelinde 72 milyon dolar hasılat yapan filmin yönetmeni Yeon Sang-ho’dur.