Aşiyan Müzesi, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan ve 1954 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan bir müzedir. Şair Tevfik Fikret’in 1906 ile 1915 yılları arasında evi olarak kullandığı ve sonradan müzeye dönüştürülen Aşiyan Müzesi manzarası ve atmosferi ile giden misafirlerini büyülemeyi başarmaktadır. İçerisinde Tanzimat edebiyatı ve edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyaları sergilenen Aşiyan Müzesi’ni gezmediyseniz en kısa zamanda bir Beşiktaş programı yaparak Müze’yi de listenize dâhil etmelisiniz. Aşiyan Müzesi’yle ilgili bilgileri inceleyip daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Aşiyan Müzesi Hakkında Bilgi

Aşiyan Müzesi hakkında bilgi verecek olursak, buranın ilk olarak Tevfik Fikret’in eski evi olduğunu belirtebiliriz. Yapımı 1906 senesinde tamamlanan ve Tevfik Fikret tasarımı olan bu ev, ünlü şairin vefatından sonra İstanbul Belediyesi tarafından satın alınır. 19 Ağustos 1945 senesinde Edebiyat-ı Cedide olarak kapılarını açar. 1961 senesinde Tevfik Fikret’in mezarı Eyüp’ten alınarak müzenin bahçesine defnedilince müzenin adı da Aşiyan Müzesi olarak güncellenir.

Harika bir boğaz manzarasına sahip olan bu bahçeli ev, Rumelihisarı’nın sırtında konumlanır. Uzun yıllar şairin özlemini duyduğu bu villanın orijinal taslak çizimlerini de gittiğiniz zaman müzede inceleyebilirsiniz. Fikret’in Farsçada yuva anlamına gelen aşiyan adını verdiği bu villa günümüzde bahçesi dâhil 9 bölüm ile ziyaretçilerini ağırlar.

Aşiyan Müzesi Tarihçesi

Aşiyan Müzesi’nin yapımına 1905 senesinde başlanmış ve geçen bir yılın sonunda 1906’da oturmaya hazır hale gelmiştir. Ev, Tevfik Fikret’in ölümünden sonra bir dönem daha eski halini korumaya devam etmiştir. Ancak bir süre sonra maddi zorluklar sebebi ile eşi tarafından öğrencilere pansiyon olarak kiraya verilmiştir. Evin satışı da gündeme gelince dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar, buranın bir müzeye dönüştürülmesi konusunda hemfikir olmuşlardır. Şehir meclisi de bu öneriyi onaylayınca villa, İstanbul Belediyesi tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülmüştür. Bu süreçte; Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyaları toplanmıştır. 19 Ağustos 1945 senesinde de büyük bir törenle Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Süreç boyunca defalarca restorasyondan geçen müze binası son olarak 2000 senesinde onarımdan ve bakımdan geçerek yenilenmiştir.

Aşiyan Müzesi Bölümleri

Aşiyan Müzesi’nin bahçesi ile beraber gezebileceğiniz 9 bölümü bulunuyor. Bu bölümler arasında bahçe, salon bölümü, Edebiyat- Cedide bölümü, Abdülhak Hamit Tarhan bölümü, çalışma odası bölümü, yatak odası bölümü, yemek odası bölümü, şair Nigar bölümü, mutfak ve çamaşırhane bölümü bulunuyor. Müzeyi sesli rehber eşliğinde gezmeniz de mümkün.

Salon Bölümü: Bu bölüm evin giriş katında bulunur. Burada Tevfik Fikret’in kişisel eşyalarını ve balmumu heykelini görebilirsiniz. Ayrıca babası ve oğluna ait fotoğraflar, çeşitli tablolar da yine bu bölümde teşhir edilir.

Edebiyat-ı Cedide Bölümü: Bu bölüm ünlü şairin dinlenme odası olarak kullandığı yerdir. Tevfik Fikret’in meslektaşlarının fotoğraflarını bu alanda görebilirsiniz.

Abdülhak Hamit Tarhan Bölümü: Abdülhak Hamit Tarhan’ın vefatından sonra eşi tarafından belediyeye bağışlanan eşyaları bu salonda ziyaretçilere sunulmaktadır.

Çalışma Odası Bölümü: Tevfik Fikret’in kütüphanesi, otoportresi, yazı masası ve hat levhalar sergilendiği bu bölüm villanın üst katındadır.

Yatak Odası Bölümü: Ünlü sanatçının hayata gözlerini yumduğu oda burasıdır. Bölümde görebileceğiniz en önemli eser, vefatından sonra Mihri Müşfik Hanım’dan alınan şairin yüz maskıdır.

Şair Nigar Bölümü: Şair Nigar Hanım’ın kişisel eşyaları, 1959 senesinde oğlu tarafından müzeye bağışlanınca bu alan oluşturulmuştur. Kütüphane arşivini de bu ölümde görebilirsiniz.

Aşiyan Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Aşiyan Müzesi için giriş ücreti bulunmuyor. Müze pazartesi günleri ve resmi tatillerde kapalı oluyor.

Aşiyan Müzesi Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00

*Aşiyan Müzesi ziyaret saatleri, günler ve giriş ücreti Eylül 2018 tarihinde güncellenmiştir.

Aşiyan Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Aşiyan Müzesi, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunuyor. Müzeye gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Vapur: Avrupa yakasında bulunan Müze’ye gitmek için Anadolu yakasından gidecek olursanız öncelikle vapur ya da motorla Beşiktaş’a geçmeniz gerekiyor. Daha sonra Beşiktaş’tan geçen ve Aşiyan’a giden belediye otobüslerini kullanabilirsiniz.

Otobüs:

22 İstinye Dereiçi – Kabataş

22 RE Fatih Sultan Mehmet – Beşiktaş

25 E Sarıyer – Kabataş,

40 Rumelifeneri – Garipçe – Taksim

40 T İstinye Dereiçi – Taksim

42 T Bahçeköy – Taksim

Yukarıdaki İETT otobüsleri ile Müze’ye ulaşabilirsiniz. Müzeye gitmek için Aşiyan otobüs durağında inmeniz gerekiyor. Buradan sonra yaklaşık 200 metre yürümeniz gerekecek. Eğer Rumelihisarı durağında inecek olursanız yürümeniz gereken mesafe yaklaşık olarak 650 metre olacaktır.

Metro: Aşiyan Müzesi’ne gitmek için metroyu tercih edecek olursanız M6 Levent – Hisarüstü / Boğaziçi Üniversitesi metrosunu kullanabilirsiniz. Boğaziçi Üniversitesi durağında indikten sonra yaklaşık 600 metre yürüyerek Müze’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otomobil: Şahsi aracınızla Müze’ye gitmek isterseniz öncelikle Beşiktaş’a ulaşmanız gerekiyor. Navigasyon desteği ile rahatlıkla gidebilirsiniz.