Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında, İstanbul’un fethinin ilk adımı olarak inşa edilmiştir. Boğazın en dar noktasına yaptırılan hisar, Bizanslıların ana levazım yolunu kontrol altına almıştı. Hemen karşı kıyıda 14. yüzyılda I. Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı bulunur.
Rumeli Hisarı’nın planları bizzat Fatih tarafından çizilmiştir. Ortaya konan iş bölümüne göre sadrazamı ile diğer iki veziri üç büyük kuleden birinin yapımından sorumluydu. Fatih de surların yapımıyla ilgilenecekti. Hisar, bu görev dağılımının getirdiği rekabet havası sayesinde dört ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Boğazkesen adı verilen yeni hisara Yeniçeri birlikleri yerleştirildi. Yeniçeriler kuşatma sırasında Bizans’a yardıma gelen yabancı gemilerin geçişini top atışlarıyla engellediler. Bir Venedik gemisinin batırılması üzerine Bizans’a yardımlar kesildi.
İstanbul’un fethinden sonra askeri üs olarak önemini yitiren Rumeli Hisarı, daha çok gözden düşen yabancı elçiler ve savaş esirlerinin tutulduğu bir hapishane olarak kullanıldı.
1953 yılında restore edilen hisardaki açık hava tiyatrosu, günümüzde Uluslararası İstanbul Müzik ve Dans Festivali gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Rumeli Hisarı Tarihi Hakkında Bilgi 

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Rumeli Hisarı en önemli tarihi yapılar arasında sayılır. Kulle-i Cedide, Yenice Hisar ve Rumeli Hisarı, Boğazkesen Hisarı gibi farklı isimlerle anılan hisar, bulunduğu semte de adını vermiştir.
1509 yılında meydana gelen bir depremde büyük hasar alan yapı kısa zaman içinde onarılmıştır. Bu tarihten 250 sene sonra büyük bir yangın çıkmasıyla binanın ahşap alanları yok olmuştur. Uzun zaman boyunca yıpranmış haldeki yapı daha sonra III. Selim’in isteğiyle restorasyondan geçmiştir. Bir sonraki onarım ve bakım ise Cumhuriyet Dönemi’ne gelindiğinde 1950’li yıllarda yapılmıştır.

Rumeli Hisarı Yapılışı  

15 Nisan 1452’de yapımına başlanan Rumeli Hisarı’nın inşa amacı, İstanbul’un fethi sırasında doğabilecek tehlikelerin önüne geçmekti. Fetih hazırlıkları hızlı ilerlediğinden yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanan yapı, pek çok paşanın sorumluluk almasıyla meydana gelmiştir. Boğaz tarafına bakan kısmın yapım işlemlerinin sorumluluğunu ise Fatih Sultan Mehmet üstlenmiştir. 31 Ağustos 1452 tarihine gelindiğince inşaat eksiksiz halde bitmiştir. İstanbul’un fethinden sonra tüm ihtişamıyla boy gösteren hisar günümüzde de Boğaz’ın incisi olarak ziyaretçilerini selamlamaktadır.

Rumeli Hisarı Çizimi 

Rumeli Hisarı çizimi Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmıştır. Duvar kalınlıkları, burç yükseklikleri, kapıların yer alacağı konumlar gibi ayrıntılar da yine Sultan Mehmet’in onayından çıkarak inşa edilmiştir. Dönemin en ileri mühendislik teknikleri ile yapılan hisarın tasarımcısı ise Muslihiddin Ağa’dır. Hendek bulunmayan hisarın duvar kalınlıkları 5 ve 7 metre aralığında, kule yüksekliği ise 21 ile 28 metre arasında değişmektedir. Yapının Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Sel Kapısı, Hisarpençe Kapısı olmak üzere 4 ana kapısı vardır. Kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 250 metre genişliğinde olan hisarın doğu-batı doğrultusu ise 125 metredir.

Rumeli Hisarı Yapılış Hikayesi 

İstanbul Boğaz’na yapılan ikinci hisar olan Rumeli Hisarı’nın yapılış hikayesi, Bizanslılar tarafından inşa edilen Anadolu Hisarı’nın karşısına bir başkaldırı olarak konumlandırılmasıyla başlar. Boğaz’ın en dar olduğu yerde bulunan hisarın, Anadolu Hisarı ile arasındaki mesafe 600 metre civarındadır. Tehlikeleri önceden görüp önlem almayı sağlayan hisar sayesinde ayrıca Karadeniz tarafından Bizans’a gidecek yardımların da önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Rumeli Hisarı İçi 

Rumeli Hisarı içi günümüzde çeşitli etkinliklerin organize edildiği bir yer olarak kullanılıyor. Ancak bu sebeple dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Yükseklik korkunuz varsa hisar duvarlarından yürürken zorlanabilirsiniz. Hisarda 60 santimetre genişliğindeki merdivenleri kullanarak yaklaşık 15 metre kadar çıkabilirsiniz. Hisarın içine yiyecek ve içecekle girmek yasak olduğundan içeride de satış yapan herhangi bir büfe ve kafe bulunmuyor. Hisarın içinden yüksek duvara çıkabilirseniz bulunduğunuz yerden boğazı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü‘nü izleyip fotoğraf çekebilirsiniz. Gittiğinizde Rumeli Hisarı içinde Osmanlı döneminden kalma farklı savaş topları da göreceksiniz. Tarihi bir hisardan Boğaz manzarasının hazzı deneyimlenmeye değer.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 

Rumeli Hisarı, Yedikule Hisarı ve Anadolu Hisarı ile birlikte "Hisarlar Müzesi" başlığı altında rek biletle ziyaret edilebiliyor. Bilet fiyatı 18 TL. Müzekart ile yılda 2 kere, Müzekart+ ile sınırsız olarak gezebilirsiniz.
Bilgi için: 
E-mail: [email protected]
Tel: 02122635305

Hisarlar Müzesi Ziyaret Saatleri:

Yaz Dönemi
1 Nisan - 1 Ekim
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi
1 Ekim - 1 Nisan
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 17:00

Rumeli Hisarı çarşamba günleri kapalı oluyor.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Rumeli Hisarı Ulaşım 

Otobüs: Rumeli Hisarı’na gitmek için eğer Anadolu yakasındaysanız öncelikle Beşiktaş’a geçmeniz gerekiyor. Beşiktaş’a geçmek için Kadıköy ve Üsküdar’dan sefer yapan vapur ve motorları kullanabilirsiniz. Beşiktaş’a ulaştıktan sonra Ortaköy yönünde giden 22 İstinye-Kabataş, 22RE Fatih Sultan Mehmet-Beşiktaş, 25E Sarıyer-Kabataş, 40 Rumelifeneri-Taksim, 40T İstinye-Taksim, 42T Bahçeköy-Taksim numaralı otobüsleri kullanarak Rumeli Hisarı durağında inebilir ve böylece Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Çevreyolu ya da D100 ile giderken, Bebek yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. Boğaziçi Üniversitesi yönüne sapıp karşınıza çıkacak Rumeli Hisarı tabelalarını takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Rumeli Hisarı İletişim 

Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cad., Sarıyer/İstanbul
Telefon: (0212) 263 53 05