- 1 view
Akdamar Anıt Müzesi, Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve bir motor yolculuğu ile ulaşılabilen bir kilisedir. Ermeni Vaspurakan Kralı I. Gagik Ardsruni tarafından saray kilisesi olarak inşa ettirilen büyüleyici yapı her sene yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapar. Akdamar Adası üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi ya da Akdamar Müzesi adeta bir kartpostal görünümündedir. Nefes kesen atmosferi ve doğası ile Akdamar Adası’na ve Kilisesi’ne bir yolculuk yapmak isterseniz bahar ve yaz aylarına doğru yönünüzü Van’a çevirebilirsiniz. Unutulmaz bir gezi olacağına eminiz. Şimdiden iyi gezmeler.
Akdamar Kilisesi Tarihi
Van şehir merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede konumlanan Akdamar Kilisesi Van Gölü üzerinde bulunan 2. büyük kara parçası olarak biliniyor. Orta Çağ’a ait Ermeni mimarisi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabileceğimiz Akdamar ayrıca Ahtamar ve Ağtamar adlarıyla da anılıyor. Sahip olduğu manzarası ile ada da adeta üstü açık bir müze olarak giden ziyaretçilerini selamlıyor.
Mimarı Keşiş Manuel olan yapı milattan sonra 915 ile 921 yılları arasında inşa edilmiştir. Kırmızı kesme tüf taşlarından yapılan anıtsal eser, merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca biçimli haç planındadır.
Eserin dikkat çekici özelliklerinden biri de dış cephesinde yer alan taş kabartmalarıdır. Günümüzde görselliğinden hiçbir şey kaybetmeden duran Akdamar Kilisesi’ndeki bu taş kabartmalarında Tevrat’ta bahsedilen konulardan günlük yaşama, saray yaşantısından av canlandırmasına kadar çeşitli konularda sahneler yansıtır. Eserlerde Orta Asya Türk ve Abbasi sanatından da izlere rastlayabilirsiniz.
1021 yılında Vaspurakan Krallığı yıkıldığı için 1113’te bu yapı manastıra çevrilir. Sonrasında da Ermeni Patrikliği merkezi olarak işlev görür. Akdamar Kilisesi manastır olduktan sonra “Kutsal Haç Kilisesi” adıyla da anılmaya başlar.
Akdamar Kilisesi Hikayesi
Nerede manzaralı ya da güzel bir mimariye sahip bir tarihî eser varsa şüphesiz onunla ilgili bir de efsane ya da mit bulunuyor. Kırmızı taşlardan yapılan ve yemyeşil bir doğa içinde Van Gölü’ne bakan Akdamar Kilisesi’nin de bir hikâyesi var elbette. Hikâyemizin konusu da tahmin edebileceğiniz gibi aşk.
Rivayete göre Van Gölü’nün en büyük adası olan Akdamar’da hayatını süren bir başkeşiş vardır, bu keşişin de dillere destan güzelliği ile bakanın hayran kaldığı güzeller güzeli bir kızı. Kızın adı Tamara’dır. Adanın civarındaki küçük köylerde sürüsünü otlatarak hayatını süren bir çoban da Tamara’yı görür görmez ona gönlünü kaptırır. Her gece Tamara’yı görmek için aradaki gölde yüzerek kızın olduğu yere ulaşır. Tamara ise çobanın kendisin rahatlıkla bulabilmesi için saklandığı karanlıkların arasından bir fener yakar, sevgilisini bekler.
Fakat bu aşkı Tamara’nın babasının öğrenmesi çok sürmez. Duruma engel olmak için neler yapabileceğiniz düşünen keşiş en sonunda çözüm olarak bir akşam elinde fenerle dışarı çıkar. Işığı gören çoban Tamara’ya ulaşma hayali ile kulaç atmaya başlar. Ancak keşiş yerinde durmaz ve farklı yerlere doğru giderek âşık çocuğu şaşırtır. Çocuk da sevgilisine ulaşmak için sürekli yön değiştirerek yüzer ve en sonunda yorgun düşer. Boşuna kulaç atıp durduğu için tüm gücünü kaybeder. Genç daha fazla yüzemez ve Van Gölü’nün sularında boğulur. Hayatını kaybetmeden önce son sözleri ise “Ah Tamara!” olur. O günden beri adanın adı Ah Tamara’dan Ahtamara’ya ve nihayetinde Akdamar olarak anılmaya başlar.
Akdamar Anıt Müzesi'nde Yemek
Van’ın Akdamar ilçesinde yer alan kiliseyi gezdikten sonra doğanın güzelliği ve oksijenin bolluğu ile acıkmanız işten bile değil. O zaman da devreye Van’ın adından söz ettiren lezzetleri girmeli. Otlu peynir denince akla ilk gelen yer olan ve kahvaltının cenneti olarak bilinen Van’da ayrıca kavurmalı uşgun ekşilisi, kurut aşı, kurut köftesi, ciğer köftesi, tandır balığı, çırış mıhlası, ayva yemeği, murtuğa, cacık, gavut, erik kızartması, kaşık tatlısı ve daha pek çok çeşit lezzet bulunuyor. Van’ın en iyi restoranları inceleyebilir, dilediğiniz mekânda bir ziyafet yapabilirsiniz.
Aşiyan Ev Yemekleri: Kale Yolu Eski Emniyet Binası Arkası, Van Merkez / Van
Telefon: (0432) 212 41 90
Kervansaray Restaurant: Bahçıvan Mahallesi, Cumhuriyet Cd. 84/a D:1, İpekyolu / Van
Telefon: (0432) 215 94 82
Merkez Et Lokantası: Alipaşa Mahallesi, Van Merkez / Van
Telefon: (0432) 216 97 01
Hacıoğlu Kebapçısı: Yeni Mh. Sahil Yolu Cd. 33. Sk. No:32, Edremit / Van
Telefon: (0432) 214 70 75
Akdamar Anıt Müzesi Nasıl Gidilir?
Akdamar Anıt Müzesi’ne gitmek için Gevaş ilçe sınırlarında bulunan iskeleden yaklaşık 20 dakika süren bir motor yolculuğu yapmanız gerekiyor. Ayrıca Edremit ilçesinden de vapur seferleri bulunuyor.
AKDAMAR ANIT MÜZESİ ZİYARET SAATLERİ
Akdamar Anıt Müzesi yaz dönemi ziyaret saatleri: (15 Nisan – 2 Ekim) 09.00 – 19.00
Akdamar Anıt Müzesi kış dönemi ziyaret saatleri: (3 Ekim – 14 Nisan) 08.00 – 17.00
Müze haftanın her günü açıktır.
AKDAMAR ANIT MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ
Akdamar Anıt Müzesi için giriş ücreti 18 Türk lirası. Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’nız varsa sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.