Sahip olduğu sayısız tarihî eserle adeta açık hava müzesi olan Bitlis doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir. Ülkemizin en büyük yanardağı olan Nemrut Dağı Bitlis’tedir. Yerli ve yabancı binlerce turist Nemrut Dağı’nı görmek için yıl boyunca Bitlis’e gelmektedir. Nemrut Krater Gölü eşsiz manzarası ile görülmesi gereken doğa harikaları arasındadır. Van Gölü, Ahlat Kümbetleri, Selçuklu Mezarlığı’nı Bitlis gezilecek yerler listenize eklemeyi sakın unutmayın.
Bitlis'te Gezilecek Yerler
Neolitik Çağ’a kadar uzanan tarihi ile keşfedilmeye değer şehirlerimizden biri olan Bitlis yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Bitlis gezi rotanıza Nemrut Dağı ile başlayabilirsiniz. Aktif bir yanardağ olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde sizi bekleyen Nemrut Krater Gölü’nü görmeden sakın gezinizi sonlandırmayın. Ülkemizin en büyük krater gölü olan bu doğa harikasını fotoğraflamaya doyamayacaksınız. Bitlis Van Gölü’nün batısında yer aldığı için seyrine doyulmaz Van Gölü’nü bir de buradan izleyebilir, eğer yaz aylarında gelirseniz gölde yüzme şansı bulabilirsiniz. Bitlis merkezde yer alan Bitlis Kalesi, İhlasiye Medresesi ve Şerefiye Camii’ni gezdikten sonra bir gününüzü Ahlat SelçukluMezarlığı, Çifte Kümbetler ve Ahlat Müzesi’ne ayırmanızı tavsiye ederiz. Bitlis’e kış aylarında gelirseniz Nemrut Kayak Merkezi’nde Van Gölü manzarası eşliğinde kayak deneyimi yaşayabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.
Nemrut Dağı
Bitlis il sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Tatvan ilçe merkezinde yükselmektedir. Adıyaman’daki Nemrut Dağı ile sıkça karıştırılsa da bu dağ aktif bir yanardağdır. Van Gölü’nün batısında yer alan dağın yüksekliği 2.948 metredir. Van Gölü, Muş Ovası, Nazik Gölü ve Bitlis Vadisi arasında volkanik patlamalar sonucu oluşan Nemrut Dağı’nda en son 1452 yılında bir patlama olmuştur. Bu büyük patlamanın Van Gölü’nün oluşumunda da etkisi bulunmaktadır. En yüksek noktası Sivri Tepe olan Nemrut Dağı özellikle kış aylarında seyrine doyulmaz bir manzaraya sahiptir. Birçok doğa sporu için elverişli konumda olan Nemrut Dağı kayak pistlerine de ev sahipliği yapıyor. Bitlis’te kış turizminin canlanmasını sağlayan kayak tesisleri özellikle hafta sonları yüzlerce kayakseveri ağırlıyor. Nemrut Dağı’nda kış sporlarının yanı sıra doğa yürüyüşleri yapabilir, doğa içerisinde eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
- 1 view
Nemrut Krater Gölü
Bitlis’te görülmesi gereken doğa harikaları arasında yer alan Nemrut Krater Gölü keşfedilmeyi bekleyen gizli bir cennettir. 10 kilometreyi bulan genişliği ile Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük krater gölüdür. Nemrut Dağı’ndaki patlamalar sonucu oluşan kraterde toplam beş adet göl bulunmaktadır. Nemrut Gölü’nün suları tatlı ve soğuktur. Görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahip olan Nemrut Gölü ve çevresinde dilerseniz kamp da yapabilirsiniz. Bitlis merkeze 26 kilometre uzaklıkta bulunan Nemrut Gölü; Nemrut Dağı’nın tepesinde yer aldığı için yaz aylarında gitmenizi ve üzerinize kalın giysiler giymenizi tavsiye ederiz. Doğa fotoğrafçıları için de ender rastlanan güzellikler barındıran Nemrut Gölü’nde bol bol fotoğraf çekebilir, yürüyüş yapabilir, vücudunuza oksijen depolayabilirsiniz.
- 1 view
Van Gölü
Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü’nün geniş bir kısmı Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer almaktadır. Yörede yaşayanlar tarafından “deniz” olarak adlandırılan Van Gölü, Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu kraterde biriken sularla oluşan volkanik bir göldür. Suyu tuzlu ve sodalı olmasına rağmen yaz aylarında adeta bir plaj görünümüne sahiptir. Van Gölü’nün en temiz sahillerinden birine sahip olan Adilcevaz ilçesi yaz döneminde dolup taşmaktadır. Gölün içerdiği sodyum klorür ve magnezyum gibi maddelerin cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Tatvan - Van arasında düzenlenen feribot seferleri ile gölde ulaşım da sağlanmaktadır. Yolculuk ortalama 4 saat sürmektedir. Siz de Bitlis seyahatinizde Van Gölü manzarasına karşı keyifle kahvenizi yudumlayabilir, göl manzaralı otellerde konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Sadece Van Gölü’nde yetişen meşhur inci kefalinin tadına bakmayı ise sakın unutmayın.
- 1 view
Bitlis Kalesi
Bitlis’te gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz tarihî mekânlardan ilki Bitlis Kalesi’dir. İhtişamlı yapısı ile Bitlis’in simgelerinden olan ve yapılışı MÖ 312 yılına dayanan Bitlis Kalesi dik bir kaya bloğu üzerinde yer alır. Kale Büyük İskender’in komutanlarından olan Bedlis tarafından yaptırılmıştır. Bedlis aynı zamanda şehre adını veren komutan olarak bilinmektedir. 56 metre yüksekliğindeki kalede 11 yıldır kazı çalışmaları devam etmektedir. Yapılan kazılar sonucu Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait kalıntı ve izlere rastlanmakla birlikte sağlam olarak bir hamam da gün yüzüne çıkartılmıştır. Bitlis’in merkezinde yer alan ve panoramik bir manzaraya sahip olan Bitlis Kalesi’nin içerisini gezmek mümkün olmasa da dışarıdan görmenizi tavsiye ederiz.
- 1 view
İhlasiye Medresesi
Bitlis camileri, medreseleri ve kümbetleriyle keşfedilmeyi bekleyen sayısız tarihî esere ev sahipliği yapmaktadır. Bitlis’te görülmesi gereken tarihî mekânlardan biri olan İhlasiye Medresesi sekiz asırlık bir geçmişe sahiptir. 1216 yılında Selçuklular tarafından inşa ettirilen medresede birçok bilim ve sanat insanı yetişmiştir. Dönemin önde gelen ilim merkezlerinden biri olan İhlasiye Medresesi’nin 1589 tarihinde Bitlis hanları arasında yer alan 5. Şerefhan tarafından onarımı yapılmıştır. Selçuklu Dönemi’nin klasik mimari özelliklerini taşıyan İhlasiye Medresesi günümüzde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir. Bahçe kısmında türbe ve mezar taşları da yer alan İhlasiye Medresesi şehir merkezinde yer aldığı için yürüyerek kolaylıkla ulaşabilir, Bitlis’in geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
- 1 view
Şerefiye Camii
Bitlis gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz diğer bir tarihî yapı Şerefiye Camii’dir. Kışla ve Hosor derelerinin birleştiği yerde inşa edilmiş olan Şerefiye Camii medrese, imaret, türbe ve hamamdan oluşan bir külliyedir. Cami MÖ 1529 tarihinde Bitlis’e hâkim ailelerden biri olan IV. Şerefhan tarafından yaptırılmıştır. Mimarî özellikleri ile dikkat çeken yapının kapı süslemeleri usta bir işçiliğin eseridir. Dikdörtgen planlı olan Şerefiye Camii’nin inşası sırasında kırmızı kesme taşlar kullanılmıştır. İbadet saatleri dışında ziyaret edebileceğiniz caminin dış kısmı kadar içerisi de görülmeye değerdir. Şerefiye Camii Çarşı Meydanı’nda yer aldığı için merkezî konumu sayesinde yürüyerek kolaylıkla ulaşabilir, bu tarihî atmosferi doyasıya yaşayabilirsiniz.
- 1 view
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan Selçuklu Mezarlığı dünyanın en büyük Türk - İslam mezarlığı olarak bilinmektedir. Bünyesinde bulundurduğu tarihÎ eserlerle açık hava müzesini andıran Selçuklu Mezarlığı Urartular’dan başlayarak Osmanlı Devleti’ne kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Kubbet-ül İslam olarak da adlandırılan mezarlıkta yaklaşık 8.169 mezar taşı bulunmaktadır. Taşlar üzerindeki kabartmalar ve süslemeler hayranlık uyandırmaktadır. Sadece Bitlis’in değil Türkiye’nin de önemli turizm noktalarından biri olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nın UNESCO Dünya Kültürleri Mirasları Listesi’ne girme çalışmaları devam etmektedir. Tatvan’dan yaklaşık elli kilometre uzaklıkta bulunan Selçuklu Mezarlığı Ağrı - Bitlis yolunda yer almaktadır. Sadece yerli değil yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği mezarlıkları Bitlis seyahatiniz sırasında görmenizi tavsiye ediyoruz.
- 1 view
Çifte Kümbetler
Van Gölü kıyısında yer alan Ahlat sadece doğal güzellikleri ile değil tarihî yapılarıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir. Bitlis’te gezilecek yerler arasında bulunan Çifte Kümbetler;Ahlat ilçesinde yer almaktadır. 13. yüzyılda inşa edilmiş olan kümbetlerden büyük olanı Şirin Hatun ile Bugatay Aka için inşa yapılmıştır. Yanındaki kümbet ise Esen Tekin Hatun ve Hüseyin Timur’a aittir. Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan kümbetler yörenin ünlü ahlat taşları ile inşa edilmiştir. Kümbetlerin kitabelerine bakıldığında 1280 yılında inşa edildikleri anlaşılmaktadır. Külah şeklinde bir kubbe ile örtülü olan kümbetler işçilikleri ile göz doldurmaktadır. Yaklaşık bin yıldır sapasağlam ayakta kalan kümbetlerin alt katı mezar odası, üst katı ise dua ve ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Orta Asya Türk çadırlarını andıran kümbetleri Bitlis gezi listenize eklemeyi unutmayın.
- 1 view
Ahlat Müzesi
Bitlis’in tarihine doğru nostaljik bir yolculuğa çıkmak isterseniz yolunuzu Ahlat Müzesi’ne düşürmenizi öneririz. Bitlis ilinde yer alan tek müze olan Ahlat Müzesi’nde Urartu Dönemi’nden başlayıp sırası ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait paha biçilemez eserler sergilenmektedir. Müzede MÖ 2000 yıllarına tarihlenen kaplar görülmeye değerdir. Ulu Camii ve Çifte Hamam’da yapılan kazılar sonrası elde edilen tarihî eserler de Ahlat Müzesi’nde sergilenmek üzere yerini almıştır. Selçuklu Mezarlığı’nda yapılan kazılar sonrası çıkartılan eserlerle birlikte Selçuklu döneminden kalma seramikler yoğun ilgi görmektedir. Giriş ücreti 5 TL olan Ahlat Müzesi’ni Müzekart’ınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Ahlat Müzesi yaz döneminde 09.00-19.00 saatleri arasında, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
- 1 view
Nemrut Kayak Merkezi
Sert karasal iklimi nedeniyle kış mevsiminin erkenden kendini gösterdiği Bitlis’te yaklaşık altı ay boyunca karın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Bitlis’in en büyük kayak merkezlerinden biri olan Nemrut Kayak Merkezi, Tatvan’a 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Her seviyeye uygun kayak pistlerinin yanı sıra 2.500 metre telesiyej sistemi de bulunan kayak merkezinin en önemli özelliği Van Gölü’nün eşsiz manzarasına karşı kayak yapılabiliyor olması. Zirveye çıktığınızda ise Nemrut Krater Gölü’nün nefes kesen manzarası ile karşılaşabileceğiniz kayak merkezinde konaklayabileceğiniz bir tesis de yer alıyor. Siz de aralık ayından nisan ayının sonuna kadar kış sporlarının tadını çıkarabilir, sevdiklerinizle keyifli bir kış tatili geçirebilirsiniz.
- 1 view
Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları
Bitlis’e bağlı Ahlat ilçesinde yer alan Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları Van Gölü kıyısında yer alır. Oldukça büyük bir açık hava müzesi niteliğinde olan bölge, yerli ve yabancı turistler için Türkiye’deki çekici tarihî noktalardan bir tanesidir. Bu tarihî bölge, hem Selçuklu dönemine ait yerleşim yerlerinin kalıntılarını içerir, hem de boyları 4,5 metreyi bulan Ahlat Mezar Taşları’na ev sahipliği yapar.
Ahlat Mezar Taşları Hakkında BilgiMÖ 900’lerden beri varlığını sürdüren Bitlis’teki Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, bilinen en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Selçuklu dönemi mimarisini, hayat tarzını, inanışlarını ve alışkanlıklarını çok iyi bir şekilde yansıtan bir açık hava müzesidir. “Harabeşehir” olarak da bilinen Eski Ahlat’ta birçok köprü, hamam, kule, cami ve kale bulunuyor. Eski Ahlat’ın bir parçası olan ve Selçuklu Mezar Taşları olarak da bilinen Ahlat mezar taşları da oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Yaklaşık 9 bin adet oldukları tahmin edilen taşlar genellikle oval ve dikdörtgen yapıdadır ve volkanik tüflerden oluşmuştur. Mezar taşlarının içleri genellikle küçük taşlarla örülerek doldurulmuştur.
- 1 view