Bitlis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihî ve kültürel değerleriyle öne çıkan Bitlis, Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biridir. Siirt, Muş, Batman, Ağrı, Van illeriyle komşu olan Bitlis tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adeta bir açık hava müzesini andıran kentin geçmişi yedi bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. MÖ 2000 yıllarında Hititlerin hâkimiyeti altına giren şehir sonrasında Asurlar ve Urartuların egemenliğinde uzun yıllar geçirmiştir. Urartuların varlığına son veren İskitler’den sonra kent Medler ve Lidyalılar arasında uzun savaşlara sahne olmuş, Medlerin hâkimiyetine girse de bu durum uzun sürmemiştir. Medlerden Perslere geçen Bitlis topraklarında MÖ 331 yılında Büyük İskender hüküm sürmüştür. Roma ve Bizans imparatorluklarından sonra Selçukluların Anadolu’yu fethetmeye başlamasıyla Bitlis de Türklerin hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu ise 1514 yılında Bitlis’i topraklarına katmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir dönem Çarlık Rusya’nın işgali altına giren Bitlis bu dönemde Anadolu’da işgal edilen kentler arasında özgürlüğüne kavuşan ilk kenttir. 8 Ağustos 1916 yılında Bitlis beş ay süren işgalden kurtulmuştur. Bitlis ismi Makedonya Kralı Büyük İskender’in kente kale yaptırttığı komutanlarından biri olan Bedlis’ten gelmiştir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Bitlis’te yaklaşık 341.474 kişi yaşamaktadır. Merkez ilçeyle beraber Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan ve Mutki Bitlis’in ilçeleri arasındadır. Deniz seviyesinden 1.637 metre yüksekte olan Bitlis’in yüz ölçümü 8.294 metrekaredir.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Bitlis ile İlgili

Bitlis Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Bitlis kuzeyinde Muş ve Ağrı, batısında Batman, doğusunda Siirt, güneyinde ise Van ile komşudur. İl topraklarının büyük bir bölümünü dağlar kaplamaktadır. Dağ eteklerinde ise platolar yer almaktadır. Bitlis İstanbul’a 1.400 kilometre, Ankara’ya 1.102 kilometre uzaklıktadır. Ağrı - Bitlis arası 189 kilometre, Van - Bitlis arası ise 163 kilometredir.

Bitlis’e Nasıl Gidilir?

turkey.jpg

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis’e karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul - Bitlis arası mesafe 1.400 kilometredir ve özel aracınızla gelmek isterseniz yolculuk ortalama 18 saat sürmektedir. Ankara - Bitlis arası 1.102 kilometre olup araba ile yol 13 saate yakın sürer. Van - Bitlis arası 163 kilometre, Ağrı - Bitlis arası 189 kilometre, Siirt Bitlis arası 142 kilometredir. Bitlis’e kendi aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız özellikle kışın yol şartlarını göz önünde bulundurmanızı ve kış lastiği olmadan yola çıkmamanızı tavsiye ederiz. Mesafe uzak olduğu için şehirlerarası otobüsler ile Bitlis’e gelmeyi düşününler için VanGölü Turizm, Yeni Diyarbakır, Metro Turizm, Öz Erciş şehre sefer düzenleyen otobüs firmaları arasındadır. Bitlis Otogarı Bitlis - Tatvan yolu üzerinde bulunmaktadır. Otogarda indikten sonra şehir içi veya ilçeler arası hizmet veren servislere binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bitlis’in Tatvan ilçesinden geçen demir yolu ile ulaşımda önemli bir diğer seçenektir. Son yılların popüler tren seferlerinden biri olan Van Gölü Ekspresi’nin son durağı Tatvan’dır. Her salı ve pazar günleri Ankara’dan hareket eden tren ile yolculuk ortalama 24 saat sürmektedir. Van - Tatvan arasında devamlı çalışan feribotlar da ile ulaşımı kolaylaştırmıştır. Tatvan ilçesinin Van Gölü’ne kıyısı olması sayesinde feribotlarla Van’dan Tatvan’a geçebilirsiniz.

Bitlis’te havalimanı bulunmamaktadır. Eğer daha kısa sürede Bitlis’e ulaşmak isterseniz Van ve Muş illerinde yer alan havalimanlarını tercih edebilirsiniz. Van’a ve Muş’a haftanın her günü İstanbul’dan ve Ankara’dan aktarmasız seferler düzenlenmektedir. Her iki il için de yolculuk ortalama iki saat sürmektedir. Van veya Muş havalimanlarına indikten sonra otogara giderek Bitlis otobüslerine binebilir, iki saatlik bir yolculuk sonrası şehre ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bitlis’e Ne Zaman Gidilir?

5926ce8deb10bb0d58260577.jpg

Ülkemizin doğusunda yer alan Bitlis’te sert karasal iklim özellikleri kendisini gösterir. Deniz seviyesinden 1.545 metre uzaklıkta olan Bitlis’in bitki örtüsü bozkır ve steptir. Kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçerken yazlar sıcak ve kuraktır. Temmuz yılın en kurak ayı olurken en fazla yağış şubat ayında görülmektedir. Ortalama 22,5 derece sıcaklıkla temmuz ildeki en sıcak ay olurken ocak ayının sıcaklık ortalaması -2,8’dir. Bitlis’in yıllık ortalama sıcaklığı 9 derecedir. Türkiye’de yaşanan en uzun kışlardan biride Bitlis’te yaşanmaktadır. Kış oldukça erken gelir ve geç biter. Van Gölü kıyısında iklim şartları daha ılımandır. Bu nedenle kıyı kesimler ile yüksek kesimler arasındaki sıcaklık farkı oldukça yüksektir. Tatvan ve Ahlat ilçelerinde daha ılıman bir hava hâkimken Bitlis’in merkezinde iklim şartları daha çetindir. İlde ocak ve şubat aylarında yoğun kar yağışı ile birlikte don olayları da sıkça görülür. İlkbahar mevsimi oldukça kısa geçerken temmuz ve ağustos sıcaklık değerlerinin en yüksek değerlerde hissedildiği iki aydır.

Devamını Oku

Bitlis’te Nerede Kalınır?

6037-grand-iskender-hotel-otel-tatvan-grand-iskender-hotel-910x0.png

Urartulardan başlayıp Osmanlı’ya kadar uzanan zengin ve köklü tarihi geçmişi ile Bitlis görülmesi gereken şehirlerimizden biridir. Doğu’nun nadide şehirleri arasında yer alan Bitlis sayısız tarihî esere de ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra doğal güzellikler de şehre ayrı bir hava katar. Nemrut Dağı, Nemrut Dağı KraterGölü ve Van Gölü Bitlis’te sizleri bekleyen doğa harikalarından sadece birkaçıdır. Bitlis’te konaklayabileceğiniz tesislerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Otellerin büyük bir kısmı Tatvan’da yer almaktadır. TaşarRoyal Hotel Tatvan’ın en konforlu otelleri arasındadır. 12 ay boyunca açık olan otel Van Gölü’ne 300 metre yürüyüş mesafesindedir. Hotel Tatvan Kardelen, Tatvan merkezde konuklarına hizmet vermektedir. Van Gölü’ne araba ile üç dakikalık mesafede yer alan otel Bitlis şehir merkezine 20 dakika uzaklıktadır. Tatvan’da tercih edebileceğiniz otellerden bir diğeri olan Otel Dinç güler yüzlü hizmeti ve konforlu odaları ile öne çıkmaktadır. Konuklarına sabahları açık büfe kahvaltı sunan otelde Tatvan sahilinin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz. Üç tarafı dağ, orman ve göl manzarası ile çevrili The Crater Otel bölgenin en lüks otellerinden biridir. VIP toplantı ve konferans salonları ile iş ziyareti için gelenleri de ağırlayan otel misafirlerine ev konforunu arattırmamaktadır.

Devamını Oku

Bitlis’te Gezilecek Yerler

Sahip olduğu sayısız tarihî eserle adeta açık hava müzesi olan Bitlis doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir. Ülkemizin en büyük yanardağı olan Nemrut Dağı Bitlis’tedir. Yerli ve yabancı binlerce turist Nemrut Dağı’nı görmek için yıl boyunca Bitlis’e gelmektedir. Nemrut Krater Gölü eşsiz manzarası ile görülmesi gereken doğa harikaları arasındadır. Van Gölü, Ahlat Kümbetleri, Selçuklu Mezarlığı’nı Bitlis gezilecek yerler listenize eklemeyi sakın unutmayın.

Bitlis'te Gezilecek Yerler

Neolitik Çağ’a kadar uzanan tarihi ile keşfedilmeye değer şehirlerimizden biri olan Bitlis yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Bitlis gezi rotanıza Nemrut Dağı ile başlayabilirsiniz. Aktif bir yanardağ olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde sizi bekleyen Nemrut Krater Gölü’nü görmeden sakın gezinizi sonlandırmayın. Ülkemizin en büyük krater gölü olan bu doğa harikasını fotoğraflamaya doyamayacaksınız. Bitlis Van Gölü’nün batısında yer aldığı için seyrine doyulmaz Van Gölü’nü bir de buradan izleyebilir, eğer yaz aylarında gelirseniz gölde yüzme şansı bulabilirsiniz. Bitlis merkezde yer alan Bitlis Kalesi, İhlasiye Medresesi ve Şerefiye Camii’ni gezdikten sonra bir gününüzü Ahlat SelçukluMezarlığı, Çifte Kümbetler ve Ahlat Müzesi’ne ayırmanızı tavsiye ederiz. Bitlis’e kış aylarında gelirseniz Nemrut Kayak Merkezi’nde Van Gölü manzarası eşliğinde kayak deneyimi yaşayabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Bitlis Şehir İçi Ulaşım

Bitlis’te şehir içi ulaşım halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Taksiler de şehri gezmek için tercih edebileceğiniz diğer bir alternatiftir. Bitlis’te otobüs seferleri sabah 07.00’de başlayıp gece 22.00’ye kadar devam etmektedir. Bitlis - Tatvan arası yolcu taşıyan otobüsler çarşıdan her saat başı hareket etmektedir. Sefer sayısı yolcu yoğunluğuna göre artış göstermektedir. Bitlis - Tatvan arası sık aralıklarla minibüs seferleri de düzenlenmektedir. Bitlis merkezi yürüyerek kolaylıkla gezebilirsiniz. İhsaniye Medresesi, Şerefiye Camii ve Bitlis Kalesi yürüme mesafesindeki yerler arasındadır. Ahlat Kümbetleri, SelçukluMezarlığı gibi tarihî yerleri gezi listenize eklemek isterseniz araç kiralayabilirsiniz. Tatvan - Van feribotları Bitlis’te ulaşımı kolaylaştıran seçeneklerden biridir. Tatvan - Van arası feribot ile 4,5 saat sürmektedir. Tatvan tren istasyonu 1964 yılından bu yana hizmet vermektedir. Van Gölü Ekspresi’nin son durağı olan Tatvan istasyonunda indikten sonra minibüs veya otobüsler ile Bitlis şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bitlis Mutfağı

94634273994573338129.jpg

Bitlis’e yolunuz düştüğünde tarihî ve doğal güzelliklerin yanı sıra damağınıza lezzet katacak yöresel yemeklerin tadına bakabilir, mide şöleni yaşayabilirsiniz. Bitlis’in et ile hazırlanan yemekleri oldukça meşhurdur. Hayvancılığın gelişmiş olması nedeniyle evlerde et tüketimi yaygındır. Keçi etinin kuyuda pişirilmesi ile hazırlanan büryan kebabı Bitlis’in vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Kancalarla üç metre derinliğindeki tandırlara sarkıtılan et ağır ağır kazanların içindeki su buharı ile birlikte pişerken lezzetini de buradan alır. Bitlis’in merkezinde yer alan Muhittin Usta’nın Yeri büryan yemek için uğrayabileceğiniz adreslerden biridir. Ağızda dağılan eti ile yemeğe doyamayacağınız mekânın servisi de oldukça hızlı. Bitlis’in en eski büryancılarından olan Azmi Usta’nın Yeri’ne de uğramanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz büryanı yağsız ve kemiksiz de tercih edebilirsiniz ancak saat 14.00’ü geçerseniz bu lezzetten mahrum kalabilirsiniz, çünkü servise erken saatlerde başlanıyor ve et erken bitebiliyor.

Devamını Oku

Bitlis’te Alışveriş

11232-bitlis-910x0.jpeg

Bitlis gezinizde yörenin meşhur lezzetlerinin tadına bakabilir, hem kendinize hem sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Hizan fındığı Bitlis’ten ne alınır diyenler için ilk seçenektir. Kendine has aroması ve lezzetiyle Karadeniz’de yetişen fındıkları aratmayan Hizan fındığı Bitlis’te yüzlerce ailenin de geçim kaynağıdır. Bitlis’in Hizan ilçesinde yetişen fındık il ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bitlis’ten satın alabileceğiniz bir diğer lezzet Adilcevaz cevizidir. İnce kabuklu olması, tadı, yağı ve aromasıyla beğeni toplayan cevizi yöresel ürün satan dükkânlarda ve semt pazarlarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Bitlis’in Mutki ve Hizan yörelerinde üretilen karakovan balının ünü Türkiye sınırlarını aşmıştır. Şekersiz ve tamamen doğal olan karakovan balı birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bitlis peynir üretiminde de öne çıkan şehirlerimizdendir. Küp peyniri, otlu peynir, tulum peyniri ilden alabileceğiniz yöresel lezzetlerdendir. Haftanın altı günü Tatvan’da kurulan halk pazarına uğrayabilir, yöreye özgü tatları uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

Devamını Oku

Bitlis’te Gece Hayatı 

2920-bitlis-sehir-merkezi-910x0.jpeg

Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Bitlis’te eğlence hayatı çoğunlukla kafelerde geçer. Özellikle yaz akşamlarında Tatvan sahilindeki kafeler ve çay bahçeleri yoğun ilgi görmektedir. Muhafazakar bir kimliğe sahip olan kentte aktif bir gece hayatı yoktur. Coffemania sevdiklerinizle keyifli saatler geçirebileceğiniz mekânlardan biridir. Tatvan’da Van Gölü’ne hâkim manzarası ile öne çıkan mekânda kahvenizi yudumlarken akşam yemeği sonrası tatlı kaçamağı yapabilirsiniz. Van Gölü manzaralı bir diğer mekân olan Taht-ı Van Kahve Evi gençlerin uğrak noktalarındandır. Kendinizi adeta sahil kasabasında gibi hissedeceğiniz mekânda göle karşı kahve keyfi yapabilirsiniz. Canlı müzik eşliğinde gecenize renk katmak isterseniz Beyrut Cafe’ye uğramanızı tavsiye ederiz. Lezzetli yemekleri tadarken bir yandan müzikle coşabilir, şarkılara eşlik edebilirsiniz. Tatvan Yeni Çarşı’da yer alan Teras Cafe’ye cumartesi günleri canlı müzik dinlemeye gelebilir, gecenize hareket katabilirsiniz. Bitlis’in en güzel mekânlarından biri de Şato Cafe’dir. Dekorasyonu ile girer girmez içinizi ısıtan mekânın kitaplığından zevkinize göre bir kitap seçip sakinlik içerisinde okuyabilirsiniz. Yaz akşamlarında Tatvan sahilde yürüyüş yapabilir, soluklanmak için göl kenarındaki kafelerde mola verebilirsiniz.

Bitlis’teki Festivaller

a90f53a92f1077bb379d4a1cb4fe612a.png

Bitlis sadece tarihî güzelliklere değil yıl boyunca çeşitli festival ve şenliklere de ev sahipliği yapıyor. Siz de Bitlis’in kültürünü yakından tanımak ve Bitlis halkı ile bir araya gelmek isterseniz bu festivalleri mutlaka not edin. Bitlis’te düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Tatvan Doğu Anadolu Fuarı

Yarım asırdır ziyaretçilerine kapılarını açan Tatvan Doğu Anadolu Fuarı her yıl 30 Haziran - 24 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Fuar boyunca Bitlis’e ait yöresel lezzetleri tatma şansı bulabilir, el sanatlarını yakından inceleyebilir, ünlü sanatçıların konserleri ile coşku dolu anlar yaşayabilirsiniz.

Ahlat Kültür Haftası Şenlikleri

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 26 yıldır geleneksel şekilde devam eden şenlikler 23 - 25 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor. Yemek yarışmaları, güreş müsabakaları, cirit gösterileri, müzik dinletileriyle üç gün boyunca eğlence kesintisiz devam ediyor.

Adilcevaz Ceviz Festivali

Her yıl ekim ayında Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde düzenlenen festivalde yörenin meşhur Adilcevaz cevizinin tanıtımı amaçlanıyor. İlçede bulunan ceviz bahçelerinde yapılan kısa bir gezi sonrası ceviz yetiştiriciliği hakkında konferanslar veriliyor, en iyi ceviz yarışmaları düzenleniyor.

Nemrut Krater Gölü Yayla Şenliği

Temmuz ayında düzenlenen şenlikte Nemrut Krater Gölü’nün tanıtımı ve turizme kazandırılması hedefleniyor. Şenlikte davetlilere yemek ikram ediliyor ve yerel sanatçıların konserleri ile keyif dolu bir gün geçiriliyor.

Not: Her festivalin tarihi kendi sitesinden yolculuk öncesi teyit edilmelidir.

Bitlis İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta:0434 827 52 14
Polis: 155
Ambulans: 112
Belediye Başkanlığı: 0434 228 63 10
Emniyet Müdürlüğü: 0434 226 55 00

Bitlis Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -2oC
    • Şub -1oC
    • Mar 2oC
    • Nis 7oC
    • May 13oC
    • Haz 18oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 12oC
    • Kas 5oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 341.474 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün