Birçok kültüre ev sahipliği yapan Siirt’in mutfağı da bu çeşitliliği en güzel şekilde göstermektedir. Mezopotamya’dan beri önemli bir nokta olan bu topraklar birçok kentten izler taşır. Bu izler Siirt’in günümüzdeki yemek kültürünü de etkilemiştir.
Yemeklere geçecek olursak bu yöreye ait birçok lezzet bulunmaktadır. Bunların başında büryan, püryan veya biryan olarak bilinen lezzet geliyor. Kuzu etinin derin bir kuyuda kızgın ateşte pişirilmesiyle yapılan bu yemek genelde yazın hazırlanıyor. Görsel olarak da şölen yaratan perde pilavı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sofralarda yerini bulmaktadır. Bir yufkanın içinde pilavın tavukla ve birçok baharatla birleşerek hazırlanan bu yemek yörenin ağır yemeklerindendir.
Köfteye gelirsek Siirt kiteli yani Siirt Köftesi de oldukça lezzetli bir tat. Bazı yörelerdeki içli köfteye de benzetilen bu köfte, köftelik bulgur, yarma, kıyma soğan ve reyhanın harmanlanması ve şekillendirilerek pişirilmesiyle yapılıyor. Yöredeki bir başka köfte ise ismeket köftesi. Görüntü olarak çok fazla iştah açmasa da tadı oldukça güzel olan bu yemek bulgur, haşlanmış patates, yumurta ve yağsız kıymadan yapılmaktadır. Farklı bir tat arayanlar içinse en güzel önerilerden biri zerfet. Hem sarımsaklı yoğurdun hem de şekerin konulduğu bu yemek birçok baharat konularak hazırlanabilmektedir.
Çorbalara gelecek olursak çok bilinen iki tane çorbası var Siirt’in. Bunlardan mihr çorbası nohut, buğday ve yoğurtla yapılmaktadır. Üzerine kızdırılmış yağ dökülerek servis yapılmaktadır. Diğer çorbaysa pırtıkeçorbası. Diğerinden daha ağır olan bu çorba ıspanak, sumak, pirinç, soğan ve salça ile hazırlanmaktadır. Siirt’teki evlerin mutfağında oldukça fazla pişen Arap dolması, kuru patlıcanın ve biberin doldurulmasıyla yapılıyor. Zengin iç harcı ve baharatlarıyla yöreye özgü güzel tatlardan biridir. Yemeklerden sonra tatlılara gelecek olursak gebole oldukça ilgi çekici bir seçenek. Siirt’e has olan bu tatlı süt, un ve pekmezden yapılmakta ve cevizle süslenerek servis edilmektedir. Tatlılardan bir diğer seçenekse imçerket. Güzelce yoğrulup ardından kesilerek bölünen hamurun yağda kızartılmasıyla yapılan bu tatlı şekere bulanarak hazırlanmaktadır. Dilerseniz fıstık veya cevizle de ikram edilmektedir.