Mardin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mardin-2831969_960_720.jpg

Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en çok merak edilen şehirlerinden biridir. Kendine özgü mimarisi ile zaman yolculuğuna çıkacağınız kent farklı dinlere kucak açan yapısıyla da köklü bir geçmişe sahiptir.

Türkiye’nin en kalabalık 26. şehri olan Mardin Suriye ile sınır komşusudur. TÜİK’in 2016 verilerine göre 796.237 kişinin yaşadığı Mardin’in yüz ölçümü 8.858 kilometrekaredir. Mardin il merkezi başta olmak üzere Kızıltepe, Midyat, Dargeçit, Yeşilli, Nusaybin, Ömerli, Derik, Mazıdağı, Midyat olmak üzere 10 ilçesi bulunmaktadır

İpek Yolu üzerinde yer alan Mardin Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biridir. Tarihinin 3.000 sene öncesine dayandığı tahmin edilen şehirde Artuklu Üniversitesi civarında yapılan kazılarda elde edilen bulgular Paleolitik Çağ’a işaret etmektedir. Dargeçit ilçesindeki Boncuklu Tarla civarında yapılan kazılarda Cilalı Taş Devri’ne ait, Kerküşti Höyük’te yapılan kazılarda ise Kalkolitik Çağ’a ait buluntulara rastlanmıştır. Ayrıca kentin farklı bölgelerinde Tunç Çağı ve Demir Çağı’na tarihlenen kalıntılar mevcuttur. MÖ 2000 yıllarında Asur hakimiyetinde bulunan Mardin sonrasında Hitit, Urartu ve Medlerin egemenliğine girmiştir. MÖ 4. asırda İran ve Anadolu’yu ele geçiren İskender bir müddet bölgede hakimiyet kursa da İskender’in ölümünden sonra Persler ve Sasaniler yöreye hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu MS 1. asırdan itibaren Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu topraklarına hâkim olabilmek için İran ile uzun süreli mücadele etse de bölgede tam bir hâkimiyet kuramamışlar ve bölge Bizans’ın egemenliğine geçmiştir. Hz. Ali’nin halifeliği döneminde 640 yılında Mardin İslam orduları tarafından fethedilerek İslam devletine katılmış, 1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte bölge Türklerin olmuştur. Bu tarihten itibaren Mardin yöresine yoğun bir Türkmen akını başlamış 1103 tarihinde Artuklu Beyliği hakimiyetine giren şehir sonrasında İlgazi Bey tarafından kurulan Mardin Artukluları’nın 300 yıl yönetiminde kalmıştır. Daha sonraları sırasıyla EyyubilerAnadolu SelçuklularıİlhanlılarKarakoyunlular ve Akkoyunlular’ın hüküm sürdüğü Mardin 1517 senesinde Çaldıran Savaşı sonrası Osmanlı Devleti’nin topraklarına katılmıştır.

Tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanan, birçok farklı dilin, dinin ve kültürün mozaiği ile harmanlanmış kadim bir kent Mardin. Tüm dünyada insanlığın beşiği olarak kabul edilen Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden olan kent, bütün medeniyet tarihi boyunca Sümerlerden Babillere, Roma’dan Bizans’a birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, çok önemli tarihi olaylara tanıklık etmiştir.

Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı topraklarına katılan ve Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Türkiye’nin önemli kentleri arasında yerini sağlamlaştıran Mardin, bugün kültürel dokusunu hala koruyan bir Medeniyetler Şehri. Gezginlerin “sanki orada zaman durmuş gibi” diye tanımladıkları kent, aynı zamanda manastırları, türbeleri, camileri ve kiliseleri ile inanç turizminin de önemli durakları arasında yer alıyor. 
Süryani, Keldani, Yezidi, Arap, Ermeni, Kürt, Türk gibi farklı kültürlerin iç içe geçtiği “Dillerin ve Dinlerin Şehri Mardin”e gelmeden önce Murathan Mungan’ın şu sözü aklınızda yer etsin:

“Mardin bir kere hayatınıza girdi mi, kader gibi takip eder sizi.”

Camileri, manastırları, görsel bir ziyafet sunan taş evleri, tarihi çarşıları ve sokakları ile Mardin adeta bir açık hava müzesi.
 

Devamını Oku

Mardin ile İlgili

Mardin Nerededir?

Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan en büyük şehirlerden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alan şehir kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa, doğusunda Siirt ve Şırnak ile komşudur. Ankara’ya 1027 kilometre uzaklıkta bulunan Mardin İstanbul’a 1448 kilometre mesafededir. Buğur Çayı, Savur Çayı ve Zerkan Deresi şehrin önemli akarsuları arasında yer alır. Fırat ve Dicle nehirlerinin kolları il topraklarında koridor oluştururken Kızıltepe, Mardin ve Nusaybin ovaları şehirdeki başlıca ovalardır. İl kuzeyinde yer alan Mazı Dağları; Mardin Dağları adı ile de bilinmektedir. Kuzeyi dağlık olan ilin güney kesimleri düzlüktür.

Mardin’e Nasıl Gidilir?

Şırnak, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa ile komşu olan Mardin son derece popüler ve turistik bir destinasyondur ve ulaşımı da hemen hemen her ilden son derece rahattır. 

Mardin’e Havayolu ile Ulaşım

Mardin’e en kolay ulaşım şekli havayolunu kullanmak. İzmir, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinden Mardin’e ortalama iki saatlik aktarmasız uçuşlarla ulaşabiliyorsunuz.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den Mardin’e her gün karşılıklı düzenlenen uçak seferleri ile kısa sürede ulaşmak mümkündür. İstanbul Mardin arası uçakla 1 saat 55 dakika sürerken, Ankara Mardin arası uçakla 1 saat 25 dakika, İzmir Mardin arası ise uçakla 1 saat 55 dakika sürmektedir. Yurt dışından Mardin’i ziyaret etmek isteyen turistler ise İstanbul aktarmalı olarak uçuş yapabilirler.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yer alan Aziz Sancar Havalimanı’nın şehir merkezine olan uzaklığı ise arabayla yaklaşık 20 dakika. Havalimanına indikten sonra şehir merkezine ulaşmak için toplu taşıma araçlarından, havalimanı servislerinden ve taksilerden yararlanabilirsiniz.

Mardin’e Karayolu ile Ulaşım

Mardin’in şehir merkezinde yer alan otogara bütün illerden otobüsler ile ulaşmak mümkün. Ancak özel araçları ile gitmeyi düşünen ziyaretçiler için belli başlı otoyol bilgilerini de verelim.

  • İzmir ve çevre illerden E-90 otoyolu üzerinden ulaşım sağlanıyor ve ücretli geçişlerin de bulunduğu yolculuk ortalama 17 saat sürüyor.
  • İstanbul ve çevre illerden Ankara-Tarsus Otoyolu ve E-90 üzerinden yaklaşık 15 saatlik bir yolculuğun sonunda Mardin’e ulaşılabilir.
  • Ankara ve çevre illerden yola çıkan ziyaretçiler, yaklaşık 10-11 saat süren D-300 otoyolunu tercih edebilirler.

Mardin’e Tren ile Ulaşım

Diyarbakır’dan tren ile ulaşımın mümkün olduğu Mardin’e gitmenin belki de en keyifli yollarından biri, Mezopotamya Turistik Doğu Ekspres’tir. Diyarbakır-Mardin-Siirt-Batman-Şırnak illerini gezerek giden ekspres, özellikle yabancı turistlerin de en sevdikleri ulaşım yöntemi.

Mardin’e Ne Zaman Gidilir?

Mardin gezinizi planlarken hava şartlarını göz önünde bulundurmanız seyahatinizin daha keyifli geçmesine yardımcı olabilir. Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almasına rağmen karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında geçiş gösterir. Kuzeyindeki yüksek dağların iklimini önemli ölçüde etkilediği Mardin’de yazlar son derece sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Karasal iklimin bütün tipik özelliklerinin görüldüğü kent, aynı zamanda Suriye’den gelen çöl sıcaklarının da etkisi altına girdiğinden yaz aylarında gezmek biraz zorlayıcı olabilir.

Turizm sezonu marttan kasım sonuna kadar devam etse de, hava şartlarının daha uygun olduğu mart-nisan-mayıs ve eylül-ekim-kasım ayları burayı ziyaret etmek için en ideal zamanlardır. Örneğin kasımda akşamları oldukça soğuk olsa da gündüz hava gezmeye son derece elverişli olur. Zaman zaman size eşlik edecek sisli havanın da hem gezinize hem de fotoğraf karelerinize olumlu etkisi olacağı kesin. Yine de Mardin’in dillere destan güzellikteki tarihi binalarını karlar altında görmenin de apayrı bir deneyim olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Üstelik yoğun turizm sezonunda kalabalık turist kafileleri ile birlikte gezeceğiniz yerleri, kışın tek başınıza gezmek de oldukça keyifli olabilir. Ancak havanın erken karardığını ve müzeler, ören yerleri gibi turistik noktaların erken saatlerde kapanacağını da göz önünde bulundurmak gerek.

Mardin Nerede Kalınır?

Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan konumu ile Yukarı Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin her yıl binlerce kişiyi misafir etmektedir. Dinsel dokuları ve mistik havasıyla en çok merak edilen şehirlerden biri olan Mardin’de konaklayabileceğiniz birbirinden farklı tesisler sizleri bekliyor. Şehir merkezinde yer alan beş yıldızlı otellerin yanı sıra tarihî dokusuyla kendisine hayran bırakan Eski Mardin bölgesinde yer alan konakları ve butik otelleri de tercih edebilirsiniz. Gerek şehir merkezinde gerek ilçelerde yer alan Mardin otellerinde konforlu bir tatil yapabileceğiniz gibi misafirperverlikle karşılaşacağınızı unutmayın.

Mardin’deki ilk ve tek beş yıldızlı otel olan Erdoba Elegance Midyat otellerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ferah odaları, lezzetli yemekleri ve spa hizmeti ile öne çıkan otel toplantı salonları ile iş amaçlı gelenlere de hitap ediyor. Mardin seyahatinizi unutulmaz kılmak isterseniz Artuklu ilçesindeki Maridin Butik Otel’i tercih edebilirsiniz. Mezopotamya ovasına hakim konumu ile zaman yolculuğuna çıkacağınız otelin özel odalarını tercih ederek hayalinizdeki tatili gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

800 yıllık tarihi ile gerçek bir kervansaray olan Artuklu Kervansarayı Mardin’de konaklamak için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenektir. Tarihî dokuya sadık kalınarak restore edilen otel eskiye olan özleminizi gidermenize yardımcı olabilir.

Mardin’in en eski yapılarından birinde konaklamak isterseniz Mardius Tarihi Konak sizin için harika bir seçim olabilir. 1500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen konak eşsiz dekorasyonu ve nefis Mardin lezzetleri ile kendiniz özel hissetmeniz için hizmetinizde.

Devamını Oku

Mardin Otelleri - Mardin Otel Fiyatları

Birçok inanışı kucaklayan ve medeniyetlerin beşiği olarak anılan Mardin, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar. Mardin otelleri iş veya turistik amaçlı seyahat edenleri, restore edilmiş taş evlerde ve eski tarihi konaklarda misafir etmektedir. Farklı inanışlara sahip insanların olduğu için Mardin halkı sıcakkanlı ve güler yüzlü hoş sohbetlidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’de gezilecek yerlerden olan Hasankeyf 10.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dicle Nehri’nin kıyısındaki tepelerde bulunan mağaralar insan elleriyle yapılmış olmasıyla ziyaret edenler tarafından ilgi görmektedir. Zinciriye Medresesi, Ulu Camii, Mardin Kent Müzesi, Şehidiye Camii ve Medresesi, Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti ve Dara Zindanı ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Yorucu ve keyifli gezilerinizin ardından Güneydoğu’nun iddialı mutfaklarından olan Mardin lezzetlerini tadabilirsiniz. Alluciye ve kaburga dolması yöreye özgü lezzetlerdir. Kahvenizin yanında rengarenk badem şekerleri de yalnızca bu şehirde servis edilmektedir. Seyahatiniz boyunca dünyaca meşhur Süryani şaraplarının tadına bakabilir, sevdiklerinizle keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, uygun fiyatlı otelleri ile de her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunmaktadır. Mezopotamya Ovası üzerine kurulmuş bu güzelim şehri dilediğiniz her mevsimde ziyaret etmeniz mümkündür.

 

Devamını Oku

Mardin Gezilecek Yerler

Medeniyetler ve kültürler beşiği Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biridir. Kültür turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Mardin camileri, kiliseleri, manastırları, türbeleri ve kendine has mimarisi ile Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alır. Mardin geziniz sırasında geçmiş dönemlere doğru yolculuğa çıkarak içinde bulunduğunuz tarihî atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Misafirperver insanları ile hoşgörü şehri Mardin gezinize en az 3 - 4 gün ayırarak hem merkezi hem de çevre ilçeleri doyasıya gezebilirsiniz.

Devamını Oku

Mardin Şehir İçi Ulaşım

Kendine özgü mimarisi ve köklü geçmişi ile Mardin yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Mardin’de şehir içi toplu ulaşım özel halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Turistik alanların yer aldığı Eski Mardin bölgesini yürüyerek rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Mardin’de ilçeler arası ulaşım için minibüsleri tercih edebileceğiniz gibi taksileri de kullanabilirsiniz. Son yıllarda Mardin’de toplu ulaşım araçlarının yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Akıllı toplu taşıma kartı kullanımına geçilmek için planlamalar yapılmaktadır.

Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Mardin Havalimanı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Kızıltepe ilçesinde yer almaktadır. 1999 yılından bu yana hizmet veren Mardin Havalimanı’ndan İstanbul, İzmir ve Ankara’ya direkt karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Havalimanı’nın nizamiye girişinden hem Kızıltepe ilçesine hem de şehir merkezine minibüsler ile ulaşım sağlanabilir. Mardin havalimanı Kızıltepe arası ulaşım minibüsler ile 1,5 TL, havalimanı Mardin merkez arası ise 3,5 TL’dir. Havalimanı’nda taksiler de hizmet vermektedir. Taksi ile Havalimanı - Mardin arası yaklaşık 40 TL tutmaktadır. Mardin Havalimanı’nda 701 araçlık açık otopark hizmeti de mevcuttur. 2018 yılı havalimanı otopark ücret tarifesine buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.dhmi.gov.tr/dairebaskanliklari.aspx?BaskanlikID=31&DetayID=13...

*Ulaşım fiyatları 2018 dönemine aittir.

Mardin Mutfağı

İpek Yolu güzergâhında olması ile farklı kültürlerin etkisinde kalan Mardin oldukça köklü bir mutfağa sahiptir. Mardin denince akla birbirinden lezzetli yöresel yemekler gelir. Üstelik Mardin yemeklerinin ünü sadece Türkiye ile sınırlı kalmamış ve dünyaya yayılmaya başlamıştır. Ana malzemesi nohut olan genadir çorbası yörenin sevilen çorbaları arasındadır. Pirinç, yoğurt, haşlanmış nohut ve limon suyu ile hazırlanan lebeniye çorbası Mardin’de kış aylarında sofralarda eksiz olmaz. İşkembe dolması olarak bilinen kibbe Mardin’in meşhur yöresel yemeklerinden biridir. Kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılan kibbe et, pirinç ve baharatların birleşmesiyle damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır. İçli köfte seviyorsanız irok yedikçe doyamayacağınız bir tat vadederken ikbebet içli köftenin çok daha hafifi olarak bilinmektedir. Haşlama içli köfte olan ikbebet kızartmadan hoşlanmıyorsanız sizin için sağlıklı bir alternatif olabilir. Mardin’e yolunuz düştüğünde denemeden ayrılmamanız gereken bir diğer lezzet ise hiç şüphesiz kaburga dolmasıdır. Yanında kuş üzümlü, fıstıklı pilav ile servis edilen kaburga dolmasını yemek için bu güzel şehre tekrar gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Mardin’e özgü lezzetleri deneyebileceğiniz en iyi adreslerden biri Cercis Murat Konağı’dır. Mezopotamya manzarası eşliliğinde yemeğinizi yerken denediğiniz lezzetlerin uzun süre aklınızda kalacağından emin olabilirsiniz.

Devamını Oku

Mardin’de Alışveriş

tailor-2778734_960_720.jpg

Mardin geziniz sonrası size bu tarihî şehri hatırlatacak birbirinden güzel hediye seçenekleri bulabileceğiniz gibi lezzetli yöresel ürünlerden de almayı unutmayın. Farklı kokularda sabunları seviyorsanız Mardin’in ünlü bıttım sabununu almanızı öneririz. Menengiç ağacı meyvelerinden elde edilen yağdan hazırlanan bıttım sabunu hem cilt hem de saç bakımı için kullanılabilen bir sabundur. Faydaları saymakla bitmeyen bıttım sabunu sevdiklerinize alabileceğiniz hoş bir hediye olacaktır. Mardin’de yetiştirilen nohutlar ile yapılan Mardin leblebisinin tadına doyum olmaz. Benekli ve tuzlu olan Mardin leblebisi dağlı leblebi olarak da bilinir. Dağlanarak hazırlanan Mardin leblebisinin lezzetinin sırrı ise burada saklıdır. Mardin denince akla gelen bir diğer lezzet ise mavi badem şekeridir. İri olan bademler seçilerek lahor bitkisinin kökünden elde edilen boya kullanılır ve bademler böylece mavi renge kavuşur. Genellikle mavi üretilen badem şekerleri tarçınlıhayaletdamla sakızlı ve sade olmak üzere dört farklı şekilde sunulmaktadır. Hayalet badem şekeri çok ince olduğu için kolayca kırılıp yenebilir, ismini de bu özelliğinden almıştır. Siz de Mardin seyahatinizde hem kendinize hem de sevdiklerinize mavi badem şekeri alabilir, yedikçe Mardin’i hatırlayabilirsiniz. Mardin’in yöresel lezzetlerden biri de peksimet ekmeğidir. Tazeliğini uzun süre koruyabilmesi ile öne çıkan peksimet ekmeği ister kuru ister ıslatılarak tüketilebilir. Üzüm suyu ile cevizin ip üzerine dizilerek kurutulması ile hazırlanan cevizli sucuk Mardin’den alabileceğiniz lezzetli bir tatlıdır.

Devamını Oku

Mardin’de Gece Hayatı 

city-1884111_960_720.jpg

Dinlerin ve dillerin şehri olarak adlandırılan Mardin tarihî ve kültürel değerler bakımından en zengin şehirlerin başında gelse de kentte eğlence sektörü gelişmemiştir. Muhafazakar kimliğe sahip olan şehirde renkli gece hayatı yerini daha mütevazı eğlence mekanlarına bırakmıştır. Mardin akşamlarında canlı müzik mekânları ve türkü barlar şehrin eğlence ihtiyacını karşılamaktadır. 7/47 Club&Disco Mardin merkezde yer alan şehrin tek diskosudur. Otantik ortamı ile canlı müzik gruplarının sahne aldığı mekan Mardinli gençlerin uğrak noktaları arasındadır. Tarihî bir Mardin konağında müziğin keyfini çıkarmak isterseniz 7/47 Club&Disco’yu tercih edebilirsiniz. Mardin merkezdeki Abbara Türkü Bar lezzetli yemekler eşliğinde canlı müzik dinleyebileceğiniz bir diğer mekândır. Arkadaşlarınızla Mardin türküleri eşliğinde eğlenebilir, felekten bir gece geçirebilirsiniz. Mardin’e gelip sıra gecesine gitmeden olmaz diyorsanız Antik Sur Restaurant sizleri bekliyecektir. Güneydoğu Anadolu mutfağından eşsiz lezzetler deneyebileceğiniz mekânda cuma ve cumartesi günleri sıra gecesi düzenleniyor. Önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye edeceğimiz mekânda fiyatların ortalamanın biraz üzerinde olduğu aklınızda bulunsun. 1. Cadde’de bulunan Pasha Cafe&Bar eğlenmek için tercih edebileceğiniz bir diğer mekândır. Canlı müzik gruplarının sahne aldığı mekanda keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Süryani şarabı ve vişnelikörü ile ünlü olan Sinek Cafe Mardin’de uğramanız gereken mekânlar arasında yer alıyor. Hafta sonları canlı müzik performansının bulunduğu mekân ev yemekleri ile de oldukça iddialı. Kendinizi Orta Çağ döneminde hissedeceğiniz Bağdadi Restaurant Mardin’in en meşhur restoranlarından biri. Hafta sonları unutulmaz fasıl gösterilerine sahne olan mekânın yemeklerine de doyum olmuyor. Daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz nefis Mardin manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabileceğiniz Mezopotamya Otantik Cafe’ye uğrayabilirsiniz. Pause Cafe ise huzurlu ortamı, zengin kahve çeşitleri ve sıcak şarabı ile Mardin’de günün yorgunluğunu atabileceğiniz mekânlardan biri. Dilerseniz canlı müzik eşliğinde eğlenceli bir gece geçirin, dilerseniz Mardin’in yöresel lezzetlerini deneyin, Mardin akşamlarının en az gündüzü kadar keyifli olacağından ve bu güzel şehre bir kez daha gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Mardin’deki Festivaller

mardin_Yesilli-Kiraz-Festivali-gorkemli-gecti-575d5b7cca16f.jpg

Mardin seyahatinizi ayarlamadan önce şehirde düzenlenen etkinliklere göz atarsanız hem farklı deneyimler edinmiş olursunuz hem de gezinizi daha keyifli hale getirirsiniz. Eğlenceli sahnelere tanık olacağınız Mardin festivallerinde yemek üzerine de birçok festival bulunmaktadır. Mardin’de düzenlenen etkinliklerden birkaçını aşağıda bulabilirsiniz.

Uluslararası Sirk Festivali

Her yıl eylül ayında Mardin’in Artuklu ilçesinde düzenlenen Uluslararası Sirk Festivali’nde yüzleri boyalı çocuklar ve palyaçolar renkli görüntülere sahne oluyor. Farklı ülkelerden de katılımın olduğu festival sirk gösterileri ile özellikle çocuklar için unutulmaz bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

Devamını Oku

Mardin İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0 482 213 24 02

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 482 212 13 48

Emniyet Müdürlüğü: 0482 212 24 53

Mardin Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 4oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 19oC
    • Haz 24oC
    • Tem 29oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 18oC
    • Kas 10oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 796.237 / İklim: Karasal & Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün