Mardin Mutfağı

İpek Yolu güzergâhında olması ile farklı kültürlerin etkisinde kalan Mardin oldukça köklü bir mutfağa sahiptir. Mardin denince akla birbirinden lezzetli yöresel yemekler gelir. Üstelik Mardin yemeklerinin ünü sadece Türkiye ile sınırlı kalmamış ve dünyaya yayılmaya başlamıştır. Ana malzemesi nohut olan genadir çorbası yörenin sevilen çorbaları arasındadır. Pirinç, yoğurt, haşlanmış nohut ve limon suyu ile hazırlanan lebeniye çorbası Mardin’de kış aylarında sofralarda eksiz olmaz. İşkembe dolması olarak bilinen kibbe Mardin’in meşhur yöresel yemeklerinden biridir. Kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılan kibbe et, pirinç ve baharatların birleşmesiyle damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır. İçli köfte seviyorsanız irok yedikçe doyamayacağınız bir tat vadederken ikbebet içli köftenin çok daha hafifi olarak bilinmektedir. Haşlama içli köfte olan ikbebet kızartmadan hoşlanmıyorsanız sizin için sağlıklı bir alternatif olabilir. Mardin’e yolunuz düştüğünde denemeden ayrılmamanız gereken bir diğer lezzet ise hiç şüphesiz kaburga dolmasıdır. Yanında kuş üzümlü, fıstıklı pilav ile servis edilen kaburga dolmasını yemek için bu güzel şehre tekrar gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Mardin’e özgü lezzetleri deneyebileceğiniz en iyi adreslerden biri Cercis Murat Konağı’dır. Mezopotamya manzarası eşliliğinde yemeğinizi yerken denediğiniz lezzetlerin uzun süre aklınızda kalacağından emin olabilirsiniz.

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu Mardin mutfaklarının önde gelen lezzetlerinden bir diğeri dobo. Kuzu budundan hazırlanan dobo yörede en sevilen akşam yemekleri arasında yer almaktadır. Damaklara ziyafet yaşatan yemeklerden biri de soğan kebabıdır. Yarım soğanın içerisine özenle yerleştirilen kıymalı harcın pişirilmesiyle hazırlanan soğan kebabını bir de Mardin’de denemenizi öneririz. Mardin’de kebap yemek için Kebapçı Rido’ya uğrayabilirsiniz. Acılı ve acısız kebap çeşitleri ile mide ziyafeti yaşayacağınız mekân merkezde yer alıyor. Eski Mardin Çarşısı’ndaki Yusuf Usta da kebaplarıyla adeta parmak ısırtıyor.

Çağla yemeği olarak da bilinen firkiye Mardin’de deneyebileceğiniz farklı bir lezzettir. Haşlanmış kuzu etlerinin içerisine çağla ilave edilerek sofraları süsleyen firkiye bol limon sıkılarak yenir. Kapalı lahmacun olarak bilinen sembusek sac üzerinde sıcak sıcak hazırlanıp lezzet şöleni sunarken Mardin çöreği olarak da bilinen kiliçe hamur işi sevenleri adeta mest etmektedir. Geniş tepsiler içerisinde hazırlanan accin; dana eti, bulgur, bol baharatın birleşmesiyle hazırlanır ve üzerine yumurta kırılarak servis edilir. Lokmaya benzerliği ile ağızları tatlandıran zingil, bir yiyenin bir tane daha isteyeceği harire Mardin’in severek yenen tatlıları arasındadır. Kahve içmeyi seviyorsanız Mezopotamya Çay Bahçesi’nde Mardin’in meşhur mırrakahvesini mutlaka denemelisiniz. Türk kahvesi gibi servis edilen mırranın oldukça sert bir kahve olduğunu belirtmemizde fayda var. Bağdadi Restaurant, Seyr-i Merdin, Shmayaa Restaurant, Sadık Künefe Mardin’de uğramanıza önerebileceğimiz diğer mekânlardandır.