Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi

Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan ve Suriye sınırında yalnızca 250 metre mesafede bulunan iki farklı yapıdır. Kültürel ve inançsal farklılıkların bir arada yaşanmasına en güzel örneklerden biri olarak gösterilen bu iki farklı dinî yapı, farklı medeniyetlerin bir arada yaşam sürdüğü Mardin’in en değerli ve önemli eserleri arasında yer alır. Kültürel zenginliğimiz olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini alan bu 2 yapı ve çok daha fazlası için rotanızı Mardin’e çevirebilirsiniz.

Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi Hakkında Bilgi 

Zeynel Abidin Camii ve Külliyesi: İki türbe, cami ve minareden meydana gelen yapının türbeleri Zeynel Abidin ve kız kardeşine aittir. Kesme taştan L planlı tasarlanan bu yapı kompleksi 12. asırda inşa edilmiştir. Zeynel Abidin ve kardeşi Sitti Zeynep’in Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunları olduğu tahmin edilir ve bu sebeple İslam coğrafyasında kutsal olarak kabul edilir. Türbenin üzerinde ayrıca bir kitabe bulunur. Bu kitabede yazan bilgiler doğrultusunda yapının 12. asırda inşa edildiği bilinir. Cami ve külliye Eyyubi, Artuklu, ve Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden izler taşır.

Mor Yakup Kilisesi: Mor Yakup Kilisesi hakkında bilgi vermek gerekirse, İslamiyet âleminin kutsal olarak kabul ettiği Zeynel Abidin Camii ve Külliyesi’ne yalnızca 100 metre mesafede bulunduğunu ve Hristiyanlık için oldukça önemli bir yapı olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Mezopotamya’nın en eski kiliseleri arasında kabul edilen Mar Yakup Kilisesi milattan sonra 313 senesinde yapılmaya başlanmıştır. Yapı adını, inşaatı başlatan ve Nusaybin piskoposu olarak görev yapan Mor Yakup’tan alır. Uzun yıllar boyunca bir arada bulunan bu iki dini yapı hem tarihsel olarak bilgi verir hem de farklı kültürlerin bir arada yaşanması üzerine güzel bir örnek teşkil eder.

Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi Çevresinde Gezilecek Yerler 

Farklı inançları sembolize ettiği halde aynı yerde bulunan bu yapılar birbirinden ayrı düşünülmez. Bu sebeple ortak mekân olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan tarihî inanç merkezleri yerli ve yabancı turistlerin, farklı inanç grubundan insanların yoğun ilgi gösterdiği ve ibadet ettiği yerler olarak görülür. Bu iki tarihî yapıyı gezdikten sonra tarih boyunca farklı medeniyetlere kucak açmış olan Nusaybin’deki diğer güzelliklere ve değerlere de zaman ayırabilirsiniz. Suriye sınırının sıfır noktası olarak bilinen Nusaybin’de gezebileceğiniz yerler şöyle:
Gınnavas Höyüğü: İlçe merkezine yaklaşık olarak 4 kilometre mesafede bulunan höyük, Çağçağ Vadisi’ne de oldukça yakındır. Yaklaşık 350 metre çapındaki Gınnavas höyüğü 25 metre yüksekliğe sahiptir. Tarih boyunca Saburlar, Sümerler, Akadlar, Babilliler, Mitanililer, Asurlular, Selevkoslar, Abgar Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Eyyübiler, Selçuklular, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin toprağı olan Nusaybin’deki bu yerleşim kalıntılarının milattan önceki senelere kadar gittiği bilinir.

Üzüm Suyu Kanalı: Nusaybin’de görebileceğiniz bir diğer eser de Üzüm Suyu Kanalı olarak karşınıza çıkıyor. İpek Yolu’na paralel olarak doğuya doğru uzanan bu tarihî kanal, Marin şehri yöresinde toplanan üzümlerin ezilip akıtıldığı yer olarak biliniyor. Üzüm suyunun şehre aktığını hayal ederek bu devasa kanallara baktığınız zaman hayranlığınız da artabilir.

Şirvan Kalesi: Sasaniler tarafından inşa edildiği varsayılan Şirvan Kalesi, 451 senesinden kalma bir eser olarak karşınıza çıkıyor.

Aznavur Kalesi: Tarihe meydan okuyarak günümüze kadar kalıntılarının çoğunu ulaştırmayı başaran tarihi kale Nusaybin ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 kilometre mesafede bulunuyor.
Ayrıca serin suları ile harika bir dinlenme yeri ve mesire alanı olan beyaz su, Morin şehir kalıntısı, Kışla Cami, Gırnawas, Yeni Kale, Selmân-i Pâk Makamı, Merdis-Mariis-Marin Harabeleri, Merdis-Marin Kalesi, Mar Bobi Kilisesi, Mar Evgin Manastırı, Mar Abraham Manastırı, Xetabin Harabeleri de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunur.

Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi Ziyaretinde Yemek 

Tarih boyunca farklı uygarlıklara, dinlere ve kültürlere ev sahipliği yapan ve yapmaya devam eden Mardin elbette ki görülecek eserleri kadar tadılacak yemekleri ile de gönlünüzü fethedecektir. Tarih yolculuğunuzda mutfak eserlerine de fırsat vermelisiniz. İlk olarak aklınıza gelmesi gereken tatlar arasında kibbe ve irok bulunuyor. Ayrıca damak çatlatan diğer tatlar arasında ikbebet, soğan kebabı, kaburga dolması, dobo, firkiye, sembusek, kiliçe, alluciye, accin ve harire tatlısı yer alıyor. Yemeğin üzerine yöresel bir kahve türü olan mırrayı da unutmamalısınız.

Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan cami ve kiliseye gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan eserlere gitmek için şahsi aracınızı tercih edecek olursanız navigasyon desteği ve yön tabelaları size yardımcı olacaktır.

Otobüs: Nusaybin ilçe merkezinden kalkan otobüs ve dolmuşlar ile tarihî yapıların olduğu alana ulaşım sağlayabilirsiniz.

Taksi: Nusaybin’e gittikten sonra taksi ile Kilise ve Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.