Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti, Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan bir antik kenttir. Antik Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden biri olan Selge, Torosların güney tarafında ve denizden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Tarih ve turizmi bir arada sunan antik kente her yıl binlerce yerli ve yabancı turist uğrar. Sur duvarları, tapınak kalıntıları, kilise ve mezar parçaları başta olmak üzere çok sayıda tarihi eseri bir arada görebileceğiniz Selge Antik Kenti’ni ziyaret edebilir, sonrasında Manavgat’ın diğer güzelliklerine de selam verebilirsiniz.

Selge Antik Kenti Hakkında Bilgi

Altınkaya köyünde bulunan Selge Antik Kenti, tarihî kalıntılara ev sahipliği yapar. Geçmişte kent sakinlerinin zeytin, şarap ve şifalı bitki üretiminden gelir sağladığı bilinir. MÖ 25 senesinde Galatia Krallığı kurulunca, Selge bir süre bağımsızlığını kaybettiyse de, Roma yönetimiyle iyi ilişkiler sağlanmıştır. Böylece imparatorluk yıkılıncaya kadar bağımsız olarak yaşamıştır. Basılan madeni paralardan da 3. asra değin ekonominin güçlü kaldığı anlaşılır. Roma döneminden kalan Selge harabeleri ya da diğer adıyla antik kenti, özellikle milattan sonra 2. asra kadar güçlü ve zengin bir kent olarak ayakta kalmıştır.

Selge Antik Kenti

Selge Antik Kenti'nde Neler Var?

Selge Antik Kenti tanıtım filmi ve belgesellerle varlığını kitlelere duyurmuş bir yerleşim olarak biliniyor. Kente gittiğiniz zaman köy halkının evlerini ve binlerce yıl öncesinden kalan harabeleri bir arada görerek kendinizi zaman tünelinde gibi hissedebilirsiniz. Döneminin en güçlü medeniyetlerinden biri olarak kabul edilen kenti gezerken görebileceklerinizin arasında kule sur duvarları, kentin giriş kapısı, Zeus ve Artemis’e adanan 2 adet tapınak kalıntısı, agora, mezar alanı ve Bizans dönemine ait kilise kalıntıları bulunuyor.

3 tepenin üzerinde kurulu olan Selge’de şehir duvarlarının arasında bulunan 7 adet kapı vardır. Ayrıca yaklaşık 100 metre aralıklar ile dizilen kulelere rastlayabilirsiniz. Görülen ilk kalıntı bir antik tiyatro olan Selge Tiyatrosu’dur. Aktif olduğu dönemde 9.000 kişi kapasitesi bulunan tiyatrodan günümüze yalnızca kalıntılar ulaşabilmiştir.

Tiyatronun hemen yanında stadyuma ait oturma yerlerinin kalıntılarını görebilirsiniz. Ortalamadan biraz daha küçük olan stadyumda kazanılan zaferlerin bulunduğu yazıtlar da yer alır. Tepenin arka kısmında ise büyük bir sarnıç yapılmıştır. Yamaç kısmında ise sütunlu girişi olan bir caddenin ve hamamın kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Güneydoğu yönünde kalan tepede ise 3 tarafı kapalı olan agora parçalarına rast gelebilirsiniz. Agoranın yanında inşaatı daha sonra yapılan absidli bazilika bulunur.

Selge Antik Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler
 

Selge Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Otomobil: Serik’in 35 kilometre kuzeyinde yer alan Selge Antik Kenti’ne gitmek için özel aracınızı tercih edecek olursanız Antalya-Alanya karayolu üzerinde giderken Aspendos yol dönemecinden girip 5 kilometre devam etmeniz gerekiyor. 5 kilometre gittikten sonra sağa dönüp, Beşkonak ve Antik Roma Köprüsü’nün birleştirdiği kanyon vadiyi geçmelisiniz. Devam ederseniz Altınkaya köyüne ulaşacaksınız. Sol tarafınızda Roma su kemerlerini görünce Selge Antik Kenti’ne ulaşmış olacaksınız. Virajlı yol boyunca servi ormanları, peribacaları, adam kayaları, şeytan kayaları ilginç yeryüzü şekilleri size eşlik edecektir.

Otobüs: Şehirlerarası otobüs seferleri bulunan firmaları tercih ederek Antalya otogara ulaşabilirsiniz. Daha sonra Köprülü Kanyon ve Selge Antik Kenti’ne giden minibüsleri sorarak yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.