- 1 view
Sinop’ta ziyaret edebileceğiniz doğal güzelliklerden bir diğeri Erfelek Tatlıca Şelaleleri’dir. Şelalelerin keşfedilmesi yakın zamana dayanmaktadır. Şelaleler 1997 yılında Erfelek Barajı’na ait yolların yapımı sırasında tesadüfen keşfedilmiş ve Sinop turizmine kazandırılmıştır. 2 km uzunluğundaki bir vadi içinde birbiri ardına sıralanmış 28 tane irili ufaklı şelale bulunmaktadır. Şelaleler vadinin içinden akan Karasu Deresi üzerinde yer almaktadır. Karadeniz’in cennet doğasını yansıtan bu muhteşem doğada birbiri ardına sıralanmış şelaleleri yürüyerek gezebilirsiniz. Bu yürüyüş parkurunda şelalelerin oluşturduğu buz gibi suya sahip göletlere girebilirsiniz. İlk şelalenin oradan son şelalenin olduğu alana yaklaşık 2 saatte ulaşılmakla birlikte zirve, parkın muhteşem manzarasına ev sahipliği yapmaktadır. Erfelek Şelaleleri’nin kaynağı şelalelerin yaklaşık 1 kilometre yukarısında bulunmaktadır.
Fındık, kayın, meşe ve gürgen gibi yemyeşil ağaçlar arasında muhteşem doğaya sahip Erfelek Şelalesi’nde piknik ve dinlenme alanları, trekking yapabileceğiniz yürüyüş parkurları, market ve yöresel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz restoran ve çay bahçeleri bulunmaktadır.
Erfelek Şelalesi Hakkında Bilgi
Bir tabiat parkı olan Erfelek Şelalesi hakkında kısa bilgi verecek olursak, buranın ilk olarak 1997 senesinde Erfelek Barajı için yolların açıldığı sırada Devlet Su İşleri çalışanları tarafından tesadüf eseri olarak keşfedildiğini söyleyerek başlayabiliriz.
Dünyada bir örneğine daha rastlamanızın zor olacağı bu doğaüstü güzellik toplamda irili ufaklı 28 adet şelaleden meydana geliyor. Yani buraya gittiğiniz zaman dört bir yanınızdan su şırıltıları duymanız olası.
İlçenin en büyük turizm kaynakları arasında ilk sırada gösterilen bu doğal atmosfer belediyenin kontrolünde ücret karşılığı ziyaret edilebiliyor. Alanda çok fazla kuş çeşitliliği de görebilirsiniz. Yeşillik ve mavilikler içinde kaybolacağınız ve geri dönerken ayaklarınızın geri geri gideceği Erfelek Şelalesi ziyaretinizde kendinizi cennete düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Anı ölümsüzleştirmek isterseniz fotoğraf makinenizi de mutlaka yanınızda götürmelisiniz. Zira bu güzelliği anlatarak bitiremediğinizde elinizde somut bir şey olması, rüya görmediğiniz konusunda sizi ikna edecektir.
Merdiven şeklinde olan ve basamak basamak karşınıza çıkan şelaleler dizini doğa tutkunlarının da uğrak noktası. Şelale basamaklarını çıkarken size yolculuğunuzda ürkek hayvanların da merhaba diyebileceğini hatırlatabiliriz. Ancak bu yoğun ziyaretçi akınından korktukları için gördüğünüz hayvana bir daha rastlamamanız da olası.
En yüksek noktaya ulaştığınız zaman manzaraya karşı çay içebileceğiniz ya da közlenmiş patates yiyebileceğiniz bir yer bulunuyor. Ayrıca şelalenin oluşturduğu göletlerde serinlemeniz de mümkün. Buradan ayrılmak istemezseniz ekipmanınızla giderseniz kamp yapabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. İlk noktadan zirveye çıkmanız yaklaşık 2,5 saat kadar sürebilir. Zorlu ve dik olarak nitelendirebileceğimiz şelale basamaklarını çıkarken ayakkabılarınızın da ortama elverişli olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu yolculuk sırasında ıslanacağınız için uzun kıyafetler yerine şort ve benzeri giysileri tercih edebilirsiniz.
Erfelek Şelalesi Yeme İçme
Macera ve huzur dolu 2 – 3 saatlik bu yolculuğun sonunda hem bol oksijenden hem de yorgunluktan acıkabilirsiniz. Manzaraya karşı ne yerseniz yiyin size çok lezzetli gelecektir. Ancak şelalenin sonundaki köy restoranında yiyebileceğiniz ızgara çeşitlerinin, pidelerin ve özellikle içebileceğiniz yayık ayranının bir yanılsama olmadığını söyleyebiliriz. Köy restoranı olarak sıcakkanlı işletmecilerin hazırlayacağı lezzetleri yedikten sonra demli bir çay söyleyip keyfinizi bulunduğunuz nokta gibi zirvede tamamlayabilirsiniz. Yemeği fazla kaçırırsanız geldiğiniz yolu aynı şekilde yürüyecek başlangıç noktasına varabileceğiniz gibi, patika yoldan kestirme olarak da gidebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Erfelek Şelalesi Kahvaltı
Eğer buraya erken saatlerde gidip bütün günü değerlendirmek isterseniz günün ilk ışıklarından başlayarak hizmet veren mekânların sizi karşılayacağını söyleyebiliriz. Erfelek’te gözleme, börek çeşitleri ve serpme köy kahvaltısını bulabileceğiniz mekânlarda iyi bir başlangıç yaparak tırmanışınız için kahvaltı dopinginden faydalanabilirsiniz.
Yörem Katlama ve Gözleme Evi: Merkez Mah. Muharrem Felek İşhanı Erfelek / Sinop
Öztürk Restaurant: Aşağı Köprü Başı Mah., Hal Yeri, Erfelek / Sinop
Çalışma saatleri: 06:00 – 22:30
Erfelek Şelalesi Giriş Ücreti
Erfelek Şelalesi ziyaretiniz için alana aracınızla gidecek olursanız 8 Türk lirası araç ücretini belediyenin yetkililerine ödemeniz gerekiyor. Onun dışında kişi başı bir ücret ise ödenmiyor. Alanı kamp yapmak için tercih edecek olursanız kişi başı 5 Türk lirası ücret ödeyerek gecenizi burada keyifle geçirebiliyorsunuz.
Erfelek Şelalesi Çevresinde Gezilecek Yerler
Erfelek Şelalesi’ni ziyaret ettikten sonra buradan ayrılmaya ikna olursanız Sinop’ta bulunan diğer güzellikleri de ziyaret ederek gezinizi taçlandırabilirsiniz.
Sinop Cezaevi: Günümüzde çocuk ıslah evi, kadınlar koğuşu, zindanlar, demir kapılar, gözetleme kuleleri gibi bölümleriyle müze olarak işlev gören Sinop Cezaevi, Anadolu’nun Alkatraz’ı olarak ün yapmıştır. 1999 yılına gelindiğinde işlevini yitirerek müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan yapı, 3 yanı denizle kaplı olan büyük bir kaledir. Kalenin tarihi ise oldukça eskidir. İlk olarak 4.000 yıl önce Gaskalıların girişimiyle inşa edilen yapı kompleksini mutlaka ziyaret etmelisiniz.
İnceburun Feneri: Türkiye’nin kuzeydeki en uç noktası olarak kabul edilen İnceburun, Hamsilos Koyu’nda yer alıyor. Burayı ziyaret edip sonsuz Karadeniz’i seyredebilirsiniz.
Erfelek Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Sinop’un Erfelek ilçesinde bulunan şelaleler Sinop’a yaklaşık 45 kilometre mesafede konumlanıyor. İlçe merkezine olan uzaklık ise 10 kilometre civarında. Ulaşım için ise farklı alternatifleriniz mevcut.
Otomobil: Ulaşım için şahsi aracınızı tercih edecek olursanız öncelikle Erfelek ilçesine gitmelisiniz. Yön okları sizi buraya ulaştıracaktır.
Dolmuş: Sinop’tan, otogardan ve Erfelek’ten sıklıkla kalkan dolmuşlarla şelalelerin olduğu alana rahatlıkla ulaşabilirsiniz.