Sinop Hakkında Bilinmesi Gerekenler

28100FFD2EF031.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin orta bölümünde yer alan Sinop, Boztepe Burnu üzerine kurulmuştur. Doğal güzellikleri ile birlikte tarihî yapıları ile de dikkat çeken şehrin yüzölçümü 5.717 kilometrekaredir. Karadeniz’in en uç noktasında bulunan Sinop şehir merkezinden denize girilebilecek nadir yerlerden biridir. 2017 nüfus verilerine göre Sinop’ta yaklaşık 207.427 kişi yaşamaktadır. Başta Merkez olmak üzere Boyabat, Ayancık, Gerze, Türkeli, Durağan, Dikmen, Erfelek ve Saraydüzü ile birlikte 9 ilçesi bulunmaktadır. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez, en az olduğu ilçe ise Saraydüzü’dür. Karadeniz Bölgesi’nin tek doğal limanı olan Sinop eski çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehre ilk yerleşimin Tunç Çağı ile başladığı bilinmektedir. Antik Çağ’da Karadeniz’in en önemli liman kenti olan Sinop MÖ 7. yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulmuştur. Uzun yıllar boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti hâkimiyetinde kalan şehrin en eski adı Sinope’dir. Kenti Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi olan kızı Sinope’nin kurduğu ve o döneme ait sikkelerde Sinope’nin yüzünün bulunduğuna dair söylentiler mevcuttur. Bazı kaynaklara göreyse Sinop ismi Amazon kraliçesi Sinope’den gelmektedir. Tarih boyunca kale-şehir olarak önemini koruyan Sinop Anadolu ile Kırım arasındaki deniz ticaretinde önemli bir rol oynamıştır. Sinop’u değerli kılan bir diğer özellik ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan Sinop’a uğramasıdır. Atatürk “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı” sözü ile kente olan beğenisini ifade etmiştir.
 

Tanıtım Videosu:
 

 

Devamını Oku

Sinop Nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nin batı ve orta bölümünde yer alan Sinop bir geçiş noktası konumundadır. Batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum illeri ile komşu olan Sinop’un kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır. Boztepe Burnu’nun karayla birleşme noktasında yer alan Sinop bir liman şehridir. Dağların denize paralel uzandığı şehirde Çangal ve Dranaz en yüksek tepeleri oluşturur. Gökırmak, Çatalzeytin, Karasu, Kabalı çayları ildeki önemli akarsular arasında sayılabilir. Sinop Trabzon’a 490 km, İstanbul’a 709 km, Ankara’ya 430 km mesafede yer almaktadır.

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Karadeniz’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında gelen Sinop’a kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Sinop, İstanbul’a yaklaşık 709 km mesafede olup özel aracınızla 9,5 saatte gidebilirsiniz. Ankara-Sinop arası ortalama 430 km’dir ve özel araçla yolculuk 7 saate yakın sürer. Trabzon-Sinop arası 490 km’dir ve özel araçla yaklaşık 7,5 saatte gidilebilir. Samsun-Sinop arası 169 km’dir ve aracınızla 2 saatte ulaşabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi’nden gelecek olursanız mesafe yakın olduğu için kendi aracınızı tercih edebileceğiniz gibi şehirlerarası otobüsler ile de Sinop’a kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden her gün karşılıklı olarak Sinop’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Sinop’a otobüs ile gitmek isterseniz yolculuk yaklaşık 10 saat sürmektedir. Ankara’dan bineceğiniz otobüsle Sinop’a 8 saatte zahmetsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sinop Şehirlerarası Otobüs Terminali Ayancık Karayolu’nda yer almakla birlikte merkeze ve ilçelere dolmuşlar ile kısa sürede gidebilirsiniz.

Devamını Oku

Sinop’a Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz’in en uç noktasında yer alan Sinop’ta Karadeniz iklimi hâkimdir. Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin bir arada görüldüğü şehirde mevsimler arası sıcaklık farkı fazla değildir. Sahil kuşağında yer aldığı için şehirde dört mevsim yağış görülmektedir. En kurak aylarda bile yağış miktarı fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 14 derece olan ilde haziran yılın en kurak ayıdır. En fazla yağış ise ekim ayında görülür. Ortalama 22 derece sıcaklıkla temmuz en sıcak ay olurken 6-7 derece ile ocak en soğuk aydır. Yılın ortalama 130 günü yağışlı geçmektedir. Sinop kuzey rüzgârlarına açık olduğu için devamlı rüzgâr alan bir şehirdir. Özellikle kış aylarında şehirde sert rüzgârlar hâkimdir.

Devamını Oku

Sinop’ta Nerede Kalınır?

mukemmel-manzarali-sinop.jpg

Tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle ve lezzetli yemekleri ile Karadeniz’in önde gelen şehirlerinden olan Sinop’un her bir ilçesi ayrı güzelliğe sahiptir. Bahar aylarında yeşillikler içerisinde huzur bulacağınız şehirde yaz aylarında denize girebilir, tertemiz kumsallarında güneşlenebilirsiniz. Sinop yaylalarında piknik yapabilir, vücudunuza oksijen depolayabilirsiniz. Sinop’ta her ihtiyaca uygun konaklama tesisi mevcuttur. İster merkezde konaklayarak gezilecek yerlere yakın olmayı düşünün isterseniz civar ilçeleri tercih ederek sakinlik içerisinde tatilinizi geçirin. Sinop’u gördükten sonra tekrar gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan Bossinop Hotel eşsiz Karadeniz manzarası ile misafirlerini büyülerken gezilecek yerlere yürüme mesafesinde olması ile oldukça talep görmektedir. Doğa ve deniz ile iç içe bir tatil düşlüyorsanız Denizci Otel sizler için iyi bir seçenek olabilir. Sabah gözünüzü açar açmaz deniz manzarası ile karşılaşacağınız otelin konforlu odaları, lezzetli yemekleri ve güler yüzlü hizmeti beğeni toplamaktadır. Otel 117Harbour Hotel ve Sinopark Hotel Sinop merkezde konaklayabileceğiniz tesisler arasındadır.

Devamını Oku

Sinop otelleri - Sinop Otelleri Fiyatları

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop, Boztepe Burnu üzerine kurulmuştur. Karadeniz Bölgesi’nin tek doğal limanına sahip olan şehir, antik çağlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yemyeşil doğal güzellikleri, şelaleleri, gölleri ve kültürel ve tarihî zenginlikleri ile Sinop dört mevsim misafirlerini ağırlamaktadır. Tarihî güzelliklerinden olan Sinop Kalesi şehir merkezinde yer almaktadır ve MÖ 8. yüzyılda yapıldığı ön görülmektedir. Sinop Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Diyojen Heykeli, Sinop Cezaevi, Balatlar Kilisesi ve Hamsilos Koyu şehirde gezip görülmesi gereken yerlerden bazılarıdır. Yerel lezzetlerinden olan mısır çorbası ve Sinop mantısının tadına bakabilirsiniz. Kavak ağaçlarından elde edilen gemi maketi, Ayancık keteni ve ünlü filozof Diyojen’i simgeleyen bibloları hediyelik olarak sevdiğiniz insanlara alabilirsiniz. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en mutlu şehri olan Sinop’ta her yıl düzenlenen Mutluluk Festivali düzenlenmektedir. Çeşitli etkinliklerin ve konserlerin yapıldığı bu festivale katılabilirsiniz. Sinop otelleri şehri gezmek isteyen ziyaretçiler için pek çok seçenek sunmaktadır. Merkez’de konumlanan otellerden uygun fiyatlı olanlara, pansiyonlardan Hamsilos otellerine kadar birçok seçenek vardır. Dilerseniz aşağıda yer alan listeden kriterlerinize uyan oteli bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Boztepe Burnu üzerine kurulmuş olan Sinop ziyaretçilerine dört mevsim boyunca farklı güzellikler sunmaktadır. Yemyeşil doğası ile huzur veren Sinop şelaleleri, gölleri ve tertemiz sahilleriyle yaz aylarında tatilcilerin beklentilerinin tamamını karşılamaktadır. Sadece doğal güzellikleri ile değil tarihî ve kültürel değerleri ile de Sinop görülmeye değer şehirlerimizden biridir. Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Sinop’a en az iki gününüzü ayırarak zengin coğrafyasının tadını çıkarabilir, yöresel lezzetleri deneyebilir, her türlü spora elverişli doğasında adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz.

Karadeniz Bölgesi’nin sakin şehirlerinden biri olan Sinop gezinizde doğal ve tarihi güzellikleri bir arada bulabilir, keyifli bir gezi geçirebilirsiniz. Şehrin tarihî dokusunu yakından incelemek ve şehrin doyulmaz manzarasına bir de tepeden bakmak isterseniz Sinop Kalesi ilk durağınız olmalı. Sizi Sinop’un geçmiş yıllarına doğru yolculuğa çıkaracak Sinop Etnografya Müzesi ve Sinop Tarihî Cezaevi’ni listenize mutlaka eklemelisiniz. Sinop gezilecek yerler arasında bulunan BalatlarKilisesi ve Boyabat Kalesi, İnceburun Deniz Feneri şehirdeki önemli yapılar arasında yer almaktadır. İnaltı Mağası, Hamsilos Koyu, KarakumPlajı, Erfelek Şelalesi doğal güzellikleriyle sizleri büyüleyecek yerlerin başında gelmektedir.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Sinop Şehir İçi Ulaşım

Sinop şehir içi ulaşım minibüsler ile sağlanmaktadır. Mesafeler birbirine yakın olduğu için minibüslere binerek dilediğiniz yere kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Sinop minibüslerinde indi-bindi ücreti tam 2 TLöğrenci ise 1,5 TL’dir. Otogara gitmek isterseniz tam 2,25, öğrenci 1,75 TL, Sinop Havaalanı’na minibüs ile ulaşım ise tam 2,50, öğrenci 1,75 TL’dir. Sinop Türkiye’de trafik ışıklarının bulunmadığı tek şehirdir. 1998 yılında İl Trafik Komisyonu tarafından ulaşımda aksamalara neden olduğu için kaldırılan trafik ışıklarına rağmen şehir trafiği oldukça sakindir.

Devamını Oku

Sinop Mutfağı

sinop-ta-ne-yenir-6-1024x576.jpg

Ülkemizin her şehrinde olduğu gibi Sinop’un da kendine has bir mutfağı vardır. Bulunduğu coğrafi şartlar nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Sinop’ta çorbasından et yemeğine, hamur işinden tatlısına kadar birçok lezzeti deneyebilirsiniz. Karadeniz Bölgesi’nin birçok ilinde yaygın olan mısır çorbası Sinop sofralarının olmazsa olmaz başlangıçlarından biridir. Özellikle kış aylarında içleri ısıtan mısır çorbası kemikli et, salça, mısır, barbunya gibi malzemeler ile hazırlanmaktadır. Sinop’un en meşhur yemeği hiç şüphesiz Sinop mantısıdır.

Devamını Oku

Sinop’ta Alışveriş

Sinop gezinizde şehre özgü yöresel lezzetleri satın alabileceğiniz gibi sevdiklerinize özel hediyelik eşyalar seçebilirsiniz. Sinop’tan ne alınır diyenler için ilk seçenek Sinop gemi maketleridir. 1950’li yıllarda Sinop Cezaevi’nde yatan iki mahkûm ile başlayan bu el sanatı yıllar içerisinde devam ettirilerek bugünlere gelmiştir. Ceviz, gürgen, kavak ağaçlarından yapılan gemiler birer sanat eseri olarak hediyelik eşya dükkânlarında sergilenmektedir. Sinop’a gelen yerli ve yabancı turistler ilk olarak birbirinden güzel gemi maketlerinden satın almaktadır. Sinop’a özgü bir diğer el sanatı Ayancık ketenidir. Keten liflerinden dokunan ve kenarları çeşitli motiflerle zenginleştirilen Ayancık keteni Sinop’tan hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerden biridir. Yastık kılıfı, çanta, bluz, masa örtüsü olarak farklı şekillerde bulabileceğiniz bu el emeği ürünleri liman bölgesinde yer alan hediyelik eşya dükkânlarından satın alabilirsiniz.

Sinop’ta el yapımı bıçak üretimi de oldukça yaygındır. Dekoratif av ve mutfak bıçakları olarak üretilen bıçaklar yüz yıldan fazla süredir Sinop’un önde gelen el sanatlarından biridir. Ünlü filozof Diyojen’in memleketi olan Sinop’ta filozofu simgeleyen biblolardan da satın alabilirsiniz. Sinop tabloları ve magnetleri de hediyelik eşya mağazasında karşınıza çıkabilecek alternatif hediyelikler arasındadır. Haftanın belirli günlerinde kurulan semt pazarlarına mutlaka uğramanızı öneririz. Birbirinden lezzetli yöresel ürünleri bir arada bulabileceğiniz pazarlarda köy halkının evlerinde yaptığı doğal ürünlerden satın alarak onlara destek olabilirsiniz. Sinop Metropol Alışveriş Merkezi’ne uğrayarak uygun fiyatlarla alışverişinizi yapabilir, dostlarınıza hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Sinop’ta Gece Hayatı

Doğal güzellikleri ve sakinliği ile öne çıkan Sinop’ta gece hayatı yaz aylarına doğru hareketlenmeye başlar. Şehirde gece hayatı liman çevresinde yer alan bar ve kafelerde geçmektedir. Deniz kenarına kurulu şehirdeki mekânlarda manzara eşliğinde keyifli vakit geçirebilir, müziğin tadını çıkarabilirsiniz. Sinop’ta gece geç saatlere kadar eğlenmek isteyenler liman ve sahil bölgelerine toplanarak buradaki mekânları tercih ediyor. Kale Bar Sinop gece hayatına yön veren mekânlar arasında yer alıyor. Mekânda geç saatlere kadar canlı müziğin keyfini çıkarabilir, dostlarınızla sohbet edebilirsiniz. Sinop’ta doyasıya eğlenmek isteyenlerin bir diğer tercihi Kıyı Bar’dır. Canlı müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabilir, meşhur pizzalarının tadına bakabilirsiniz. Eğer DJ müzikleri eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmek isterseniz merkezdeki Kulis Bar sizleri bekliyor. Sinoplu gençlerin en çok tercih ettiği barlar arasında yer alan Kulis Bar’ın lezzetli şaraplarını deneyebilir, gönlünüzce dans edebilirsiniz. Eğer Vita Otel’de konaklıyorsanız Rota Bar’da eğlenceli bir akşam geçirebilirsiniz. Muhteşem deniz manzarası ve birbirinden ilginç kokteylleri ile öne çıkan mekânın sadece otel müşterilerine değil herkese açık olduğunu unutmayın.

Nihavend Pub, İskele Bar, Liman Bar Sinop’ta gece eğlenmek için tercih edebileceğiniz diğer mekânlar arasındadır. Amacınız daha sakin bir akşam geçirmekse denize sıfır konumda bulunan Saray Restaurant’ta rakı balık keyfi yapabilir, mis gibi deniz havası eşliğinde yakamozları seyredebilirsiniz. Dilerseniz sahil kenarında yer alan çay bahçelerinde oturabilir, Sinop akşamlarının keyfini dostlarınızla sohbet ederek çıkartabilirsiniz.

Sinop’taki Festivaller

sinop_mutluluk_festivali_.jpg

Sinop’a yılın hangi döneminde gelirseniz gelin şehirde katılabileceğiniz bir etkinlik bulabilirsiniz. Sinop’a gitmeden önce şehirde düzenlenen festivallere ve etkinliklere göz atmanız gezinizi daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir. Sinop’ta düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Mutluluk Festivali

TÜİK’in 2016 istatistiklerine göre Türkiye’nin en mutlu ili olan Sinop’ta her yıl eylül ayında Mutluluk Festivali düzenlenmektedir. Üç gün süren festivalde dans gösterileri ve konserler eşliğinde keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Devamını Oku

Sinop İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 155

Ambulans: 112

BelediyeBaşkanlığı: 0368 261 18 44

EmniyetMüdürlüğü: 0386 261 17 70

Sinop Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 6oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 207.427 / İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün